ΠτΔ
Να προωθήσουμε πιο δυναμικά τον τριμερή συνεταιρισμό Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας υπογράμμισε ο Πρόεδρος

Τη θέση πως η συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε οι τρεις χώρες πρέπει να σκεφτούν για το πώς θα προωθήσουν πιο δυναμικά τον μεταξύ τους συνεταιρισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τοποθέτησή του κατά την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας στο Αμάν.

Σημείωσε, επίσης, πως στο πλαίσιο αυτό θεωρεί πως η απόφαση που έλαβαν για εγκαθίδρυση Μόνιμης Γραμματείας για τις Τριμερείς στην Κύπρο θα υπηρετήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του τριμερούς μηχανισμού τους, με στόχο τη διασφάλιση πως τόσο η δυναμική του όσο και το μομέντουμ του αξιοποιούνται και χρησιμοποιούνται πλήρως.

Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’, αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, προσθέτοντας ότι είναι κοινή η επιθυμία για προώθηση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου και του τομέα της ασφάλειας, της Ενέργειας, της γεωργίας και άλλων.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και μοιράζονται τις ίδιες θέσεις αρχών, με στόχο την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε στην τοποθέτησή του πως η σημερινή συνάντηση αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα τη σημασία που αποδίδουν στην περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση των συνεργειών τους προς όφελος των χωρών, των λαών τους και της περιοχής στο σύνολο.

Επεσήμανε πως η υπογραφή των Μνημονίων Κατανόησης στον τομέα της εκπαίδευσης και μεταξύ των οργανισμών για την προώθηση των επενδύσεων στις τρεις χώρες, καθώς και το πρώτο Τριμερές Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποτελούν σημαντικές εξελίξεις για την πλήρη αξιοποίηση σημαντικών ευκαιριών μεταξύ των τριών χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης πως θα συζητήσουν πιεστικά περιφερειακά θέματα, σημειώνοντας πως δεν έχει αμφιβολία πως θα επαναλάβουν για ακόμη μια φορά την κοινή τους δέσμευση να εργαστούν προκειμένου να επιτύχουν τον κοινό στόχο «για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ευημερίας στις κοινωνίες μας και στην περιοχή στο σύνολό της».

Σημείωσε πως αυτή η προσέγγιση βασίζεται στον κοινό τους στόχο για την ανάγκη επίτευξης πολιτικών λύσεων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των κρατών, καθώς και στις καλές σχέσεις γειτονίας.

Επεσήμανε ακόμη πως οι τρεις χώρες μοιράζονται την κοινή θέση πως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών απαιτεί αλληλεγγύη και διαμοιρασμό της ευθύνης.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, τον Βασιλιά Αμπντάλλα πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στην ΕΕ ώστε η Ιορδανία να στηριχθεί και πολιτικά και οικονομικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της προσφυγικής κρίσης και του βαριού φορτίου που αυτό εναποθέτει στην οικονομία, τις δομές και την κοινωνία».

Είπε πως παράλληλα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ενεργά την ενδυνάμωση των σχέσεων ΕΕ – Ιορδανίας, περιλαμβανομένης της περαιτέρω εμπλοκής στα περιφερειακά θέματα και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σημείωσε πως θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά τις προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης που θα δημιουργεί ένα λειτουργικό, βιώσιμο, πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος χωρίς στρατιωτικά στρατεύματα και εγγυήσεις από οποιαδήποτε τρίτη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε βαθιά εκτίμηση στη στάση αρχών της Ιορδανίας για το Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η ΕΕ.

Επίσης  απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Τσίπρα εξέφρασε βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή τους προς την Κύπρο.

Καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες και τις αντιπροσωπείες τους ο Βασιλιάς της Ιορδανίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ ευτυχής που η χώρα του συμμετέχει στον τριμερή αυτό μηχανισμό, σημειώνοντας πως οι τρεις χώρες συνδέονται με βαθύτατους δεσμούς.

Ο Βασιλιάς ευχαρίστησε την Κύπρο και την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσφέρουν και μέσω της ιδιότητας τους ως μέλη της ΕΕ σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής.

Σημείωσε ότι η σχέση των τριών χωρών ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την κοινή επιθυμία και τις κοινές προσπάθειες των τριών κρατών για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας επεσήμανε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, ως τα μέλη της ΕΕ που βρίσκονται πλησίον της ταραχώδους περιοχής της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, και αντιμετωπίζουν επιπτώσεις από το προσφυγικό πρόβλημα και τις μεταναστευτικές ροές.
Εξήρε, επίσης, την προσωπική συμβολή και τον ρόλο του Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄ στην αντιμετώπιση διαφόρων περιφερειακών προβλημάτων, ενώ σημείωσε ότι στόχο αποτελεί και η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Ιορδανία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Νέα ομολογία

Η μία πληροφορία πιο σοκαριστική από την άλλη... Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο 35χρονος καθ' ομολογία serial killer Νίκος Μεταξάς, συνεχίζει να δίνει λεπτομέρειες στους ανακριτές της υπόθεσης, οι οποίοι σοκαρισμένοι τον ακούνε να περιγράφει φρικτές πτυχές της δολοφονικής του δράσης. Την ώρα που όλες οι δυνάμεις έχουν ριχθεί...

26/04/2019 13:43

Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου και Ανωτέρων Αξιωματικών Κύπρου

Αποτροπιασμό εκφράζουν ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου και Ανώτερων Αξιωματικών Αστυνομίας για τους φόνους  Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου και ο Σύνδεσμος Ανωτέρων Αξιωματικών Κύπρου εκφράζουν τον συγκλονισμό και τον αποτροπιασμό τους σε σχέση με όσα αποκαλύπτονται για τις δολοφονίες...

26/04/2019 13:16

O ΠτΔ για τους φόνους

Συγκλονισμένος από την αποκάλυψη τόσων στυγερών δολοφονιών εις βάρος αθώων αλλοδαπών γυναικών και μικρών παιδιών, ο Προέδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει βαθύτατη θλίψη και έντονη ανησυχία. Σε ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει από την πρώτη στιγμή οδηγίες,...

26/04/2019 12:11

Ενόψει Πάσχα

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Αστυνομίας για πρόληψη του εγκλήματος και πάταξης της νεανικής παραβατικότητας, μέλη της Αστυνομίας διενήργησαν παγκύπρια χθες βράδυ και τις πρωινές ώρες σήμερα, ελέγχους, σε εκκλησίες, πάρκα και άλλους χώρους, όπου συχνάζουν νεαρά πρόσωπα. Στην επαρχία Λευκωσίας, τα μέλη της Αστυνομίας ανταποκρίθηκαν...

26/04/2019 11:14

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Σε έρευνες στο Μιτσερό, στο Ξυλιάτο και στην Ορούντα προχωρεί σήμερα η αστυνομία, ύστερα από την χθεσινή ομολογία του 35χρονου Ίλαρχου της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος ανακρινόμενος φέρεται να παραδέχθηκε τον φόνο της Maricar Valtez Arquiola, 31 ετών από τις Φιλιππίνες, και άλλες δύο υποθέσεις φόνων με τρία θύματα, ανεβάζοντας τον συνολικό...

26/04/2019 10:10

Στο κέντρο της Πάφου

Yπόθεση κλοπής από κατοικία, κλεπταποδοχής  και παράνομης κατοχής περιουσίας  διερευνά το ΤΑΕ Πάφου Σύμφωνα με την Αστυνομία, καταγγέλθηκε από γυναίκα από το Νεπάλ 40 ετών   ότι  ένας αλλοδαπός που την επισκέφτηκε  απέσπασε από το δωμάτιο του διαμερίσματος της  που βρίσκεται στο κέντρο της Πάφου το πορτοφόλι της...

26/04/2019 10:08

Πρόκειται για Ρουμάνες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Αστυνομίας μετά από τον εντοπισμό του πτώματος στο πεδίο βολής στην περιοχή Κάμπος του Μήλου στην Ορούντα κατόπιν υποδείξεων του 35χρονου ίλαρχου. Συνταρακτικές οι εξελίξεις σήμερα μετά και την ομολογία του «Ορέστη». Ο 35χρονος ομολόγησε ότι δολοφόνησε ακόμα μία γυναίκα, η σορός...

25/04/2019 19:08

Αύριο η συνέχεια των ερευνών

Δεν ανευρέθηκε οτιδήποτε στο φρεάτιο στο Μεταλλείο Μιτσερού, το οποίο να καταδεικνύει την ύπαρξη πτώματος σε αυτό, δήλωσε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στο φρεάτιο κατά 100%. Ο κ. Τράγκολας ανέφερε πως θα γίνει τώρα μεγάλη προεργασία ούτως...

25/04/2019 14:42

Tη Δευτέρα 29 Απριλίου

Ειδικοί εμπειρογνώμονες συγκεκριμένων ειδικοτήτων από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες για τις υπό διερεύνηση υποθέσεις φόνου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, μετά από ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα, από τις 20 Απριλίου ζήτησε τη συνδρομή ειδικών...

25/04/2019 14:22

Διαβεβαιώνει ο Ιωνάς Νικολάου

Με αφορμή τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν συγκλονίσει το παγκόσμιο και το πρωτοφανές έγκλημα που άφησε άφωνη την κυπριακή κοινωνία, o Yπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου διαβεβαιώνει ότι η ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης και αξιοποιείται κάθε μέσο για τη διασφάλιση του πολυτιμότερου...

25/04/2019 13:25

Υπουργός Υγείας

Τον Δρα Γιώργο Ποταμίτη επέλεξε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου για προσωπικό Σύμβουλο στη διαδικασία αξιολόγησης των καταλόγων των ιατρικών πράξεων που αφορούν στους Ειδικούς Ιατρούς. Σε γραπτή του δήλωση, ο Υπουργός αναφέρει ότι σεβόμενος τις επιστημονικές γνώσεις και την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει...

25/04/2019 12:22

Για κυπριακή υπηκοότητα

Οι κυπριακές αρχές δεν έχουν λάβει επιστολή από τις αρχές της Λιβύης που να ζητεί από τις κυπριακές αρχές να μην παραχωρήσουν κυπριακή υπηκοότητα στους τέσσερις γιους του Στρατηγού Καλίφα Χαφτάρ και τέτοιες αιτήσεις δεν φαίνεται έχουν υποβληθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας...

25/04/2019 11:13

Back to Top