ΠτΔ
Να προωθήσουμε πιο δυναμικά τον τριμερή συνεταιρισμό Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας υπογράμμισε ο Πρόεδρος

Τη θέση πως η συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε οι τρεις χώρες πρέπει να σκεφτούν για το πώς θα προωθήσουν πιο δυναμικά τον μεταξύ τους συνεταιρισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τοποθέτησή του κατά την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας στο Αμάν.

Σημείωσε, επίσης, πως στο πλαίσιο αυτό θεωρεί πως η απόφαση που έλαβαν για εγκαθίδρυση Μόνιμης Γραμματείας για τις Τριμερείς στην Κύπρο θα υπηρετήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του τριμερούς μηχανισμού τους, με στόχο τη διασφάλιση πως τόσο η δυναμική του όσο και το μομέντουμ του αξιοποιούνται και χρησιμοποιούνται πλήρως.

Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’, αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, προσθέτοντας ότι είναι κοινή η επιθυμία για προώθηση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου και του τομέα της ασφάλειας, της Ενέργειας, της γεωργίας και άλλων.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και μοιράζονται τις ίδιες θέσεις αρχών, με στόχο την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε στην τοποθέτησή του πως η σημερινή συνάντηση αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα τη σημασία που αποδίδουν στην περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση των συνεργειών τους προς όφελος των χωρών, των λαών τους και της περιοχής στο σύνολο.

Επεσήμανε πως η υπογραφή των Μνημονίων Κατανόησης στον τομέα της εκπαίδευσης και μεταξύ των οργανισμών για την προώθηση των επενδύσεων στις τρεις χώρες, καθώς και το πρώτο Τριμερές Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποτελούν σημαντικές εξελίξεις για την πλήρη αξιοποίηση σημαντικών ευκαιριών μεταξύ των τριών χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης πως θα συζητήσουν πιεστικά περιφερειακά θέματα, σημειώνοντας πως δεν έχει αμφιβολία πως θα επαναλάβουν για ακόμη μια φορά την κοινή τους δέσμευση να εργαστούν προκειμένου να επιτύχουν τον κοινό στόχο «για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ευημερίας στις κοινωνίες μας και στην περιοχή στο σύνολό της».

Σημείωσε πως αυτή η προσέγγιση βασίζεται στον κοινό τους στόχο για την ανάγκη επίτευξης πολιτικών λύσεων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των κρατών, καθώς και στις καλές σχέσεις γειτονίας.

Επεσήμανε ακόμη πως οι τρεις χώρες μοιράζονται την κοινή θέση πως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών απαιτεί αλληλεγγύη και διαμοιρασμό της ευθύνης.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, τον Βασιλιά Αμπντάλλα πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στην ΕΕ ώστε η Ιορδανία να στηριχθεί και πολιτικά και οικονομικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της προσφυγικής κρίσης και του βαριού φορτίου που αυτό εναποθέτει στην οικονομία, τις δομές και την κοινωνία».

Είπε πως παράλληλα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ενεργά την ενδυνάμωση των σχέσεων ΕΕ – Ιορδανίας, περιλαμβανομένης της περαιτέρω εμπλοκής στα περιφερειακά θέματα και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σημείωσε πως θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά τις προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης που θα δημιουργεί ένα λειτουργικό, βιώσιμο, πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος χωρίς στρατιωτικά στρατεύματα και εγγυήσεις από οποιαδήποτε τρίτη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε βαθιά εκτίμηση στη στάση αρχών της Ιορδανίας για το Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η ΕΕ.

Επίσης  απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Τσίπρα εξέφρασε βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή τους προς την Κύπρο.

Καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες και τις αντιπροσωπείες τους ο Βασιλιάς της Ιορδανίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ ευτυχής που η χώρα του συμμετέχει στον τριμερή αυτό μηχανισμό, σημειώνοντας πως οι τρεις χώρες συνδέονται με βαθύτατους δεσμούς.

Ο Βασιλιάς ευχαρίστησε την Κύπρο και την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσφέρουν και μέσω της ιδιότητας τους ως μέλη της ΕΕ σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής.

Σημείωσε ότι η σχέση των τριών χωρών ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την κοινή επιθυμία και τις κοινές προσπάθειες των τριών κρατών για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας επεσήμανε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, ως τα μέλη της ΕΕ που βρίσκονται πλησίον της ταραχώδους περιοχής της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, και αντιμετωπίζουν επιπτώσεις από το προσφυγικό πρόβλημα και τις μεταναστευτικές ροές.
Εξήρε, επίσης, την προσωπική συμβολή και τον ρόλο του Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄ στην αντιμετώπιση διαφόρων περιφερειακών προβλημάτων, ενώ σημείωσε ότι στόχο αποτελεί και η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Ιορδανία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Διοικητικό Δικαστηρίο

Στις 30 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, ορίστηκε η εκδίκαση των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από την πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η εκδίκαση των εφέσεων είχε διακοπεί όταν ο Γενικός Εισαγγελέας και η δικηγόρος της Αρχής...

23/07/2019 14:12

Champions League

Σε ρυθμούς Champions League το ΑΠΟΕΛ με πρώτο σταθμό το Μαυροβούνιο.Οι πρωταθλητές μας θα αντιμετωπίσουν στο City Stadium Niksic (χωρητικότητας 5214) θέσεων τη Sutjeska στο πλαίσιο της δεύτερης προκριματικής φάσης. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 21:15 και τηλεοπτικά θα μεταδοθεί από τη PrimeTel μέσα από το κανάλι CablenetSports1HD.Οι Μαυροβούνιοι...

23/07/2019 12:06

ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Σε φανταστικά στοιχεία και υποθετικά σενάρια, βασίζεται η αναπομπή του τροποποιητικού νόμου για το πλαίσιο εκποιήσεων, αναφέρει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), σημειώνοντας ότι η αναπομπή προκαλεί “εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες αναφορικά με τις προθέσεις όλων όσοι την προκάλεσαν και εξανάγκασαν”. Ο...

23/07/2019 12:01

Σύμφωνα με τη Eurostat

Οι Ρώσοι υπήκοοι ήταν η κυριότερη εθνικότητα η οποία πήρε ευρωπαϊκή υπηκοότητα από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat με τις συνολικές υπηκοότητες να φτάνουν τις 5517. Ειδικότερα, 1315 Ρώσοι υπήκοοι έλαβαν κυπριακό διαβατήριο και επομένως και ευρωπαϊκή υπηκοότητα από την Κυπριακή Δημοκρατία...

23/07/2019 10:54

Είναι καλά» λέει η Τουρκία

Η «είδηση» του θανάτου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε viral στα social media το πρωί της Δευτέρας και διαψεύστηκε από την τουρκική Προεδρία λίγο αργότερα. Την αρχή έκανε ένας αραβικός ιστότοπος και σε μικρό χρονικό διάστημα η «είδηση» ότι ο Τούρκος πρόεδρος πέθανε μετά από καρδιακή ανακοπή...

22/07/2019 22:19

Αναμένουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση Τουρκίας

Δεδηλωμένης κατ' επανάληψη της ετοιμότητας ως επίσης και της αποφασιστικότητας που διαθέτουμε για την άμεση εμπλοκή μας σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, εκείνο που σαφώς αναμένεται είναι η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν ανάλογες ξεκάθαρες προθέσεις, προκειμένου σύντομα να μπορέσει να επαναρχίσει η...

22/07/2019 20:33

Φονικό Στροβόλου

Ο λόγος που παρέμενε στο πατρικό του Λοΐζου Τζιωνή στην Αγλαντζιά την άνοιξη του 2018 ήταν ότι από την μια ντρεπόταν να πει στους γονείς της πόσο χάλια είχε καταλήξει και από την άλλη φοβόταν τον Τζιωνή, επανέλαβε και σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η πρώην κατηγορούμενη στη υπόθεση Σάρα Σιαμς, στο πλαίσιο...

22/07/2019 19:08

Ελλάδα - Κύπρος

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα αποδεχόμενος την πρόσκληση του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης της Ελλάδας Γιώργου Κουμουτσάκου, πραγματοποιεί αύριο ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εσωτερικών περιλαμβάνει στις 1300 συνάντηση με...

22/07/2019 12:19

To πλοίο ήταν ανοικτά της Πάφου

Επείγουσα κλήση έλαβε στις 00:15 τα ξημερώματα , το ΚΣΕΔ Λάρνακας από το κρουαζιερόπλοιο "CROWN IRIS", με την οποία ενημέρωνε ότι 43χρονος επιβάτης Ισραηλινής καταγωγής αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του απαιτείτο η άμεση αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο της Δημοκρατίας.  Σύμφωνα με σχετική...

22/07/2019 10:17

Σήμερα η κηδεία

Τα ακριβή αίτια του θανάτου της 15χρονης από την Αργάκα αναμένεται να προσδιοριστούν μετά την ολοκλήρωση των ιστοπαθολογικών εξετάσεων από δείγματα που έχουν παραληφθεί από τη σορό, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που διενήργησε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η νεκροτομή επί της σορού...

22/07/2019 10:16

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία

Νωπές παραμένουν οι μνήμες από την τραγωδία στο Μάτι αλλά και την τεράστια πυρκαγιά στην Κινέτα που «αφάνισε» το πράσινο στην περιοχή.    Η φωτιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου στο Νταού Πεντέλης πήρε τεράστιες διαστάσεις. Πέρασε στο Βουτζά και...

21/07/2019 12:10

Φωτίου:

Παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, «παραμένουμε δεσμευμένοι στο στόχο μας για την επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού η οποία να προβλέπει όσα απολαμβάνουν τα ελεύθερα άλλα σύγχρονα κράτη της γης», είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης...

21/07/2019 11:46

Back to Top