Μετά από μακρά συζήτηση και αφού απέρριψε σειρά τροπολογιών
Ψηφίστηκαν οι νόμοι για το Ταμείο Αλληλεγγύης για κουρεμένους καταθέτες

Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από μακρά συζήτηση και αφού απέρριψε σειρά τροπολογιών, με τις ψήφους των παρόντων βουλευτών των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, ψήφισε σε νόμους τις δύο προτάσεις νόμου για το Ταμείο Αλληλεγγύης προς τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων, που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων.

Η μία πρόταση νόμου αφορά τροποποίηση και επανακαθορισμό του τρόπου λειτουργίας, του σκοπού ίδρυσης και των πόρων του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και ψηφίστηκε με 28 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Η δεύτερη πρόταση νόμου, αφορά τροποποίηση του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας νόμου ώστε το κράτος να προικοδοτήσει με ακίνητη κρατική ιδιοκτησία το ταμείο και ψηφίστηκε σε νόμο με 25 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον.

Στη μακρά συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης είπε πως πρόκειται για το γνωστό ταμείο για τους κουρεμένους, μετά που πείσθηκε η Κυβέρνηση να το προικοδοτήσει με 103 εκ. ευρώ σε ακίνητα και 55 εκ. ευρώ σε ρευστό.

Ο κ. Βότσης συνεχίζοντας είπε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει τις τροπολογίες, καθώς με τα κείμενα των προτάσεων νόμου συμφώνησε η εκτελεστική εξουσία. Κάλεσε δε το σώμα να μην «ρισκάρουμε με τροπολογίες που θα καταστήσουν τους νόμους αντισυνταγματικούς και που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναπομπή τους».

Ο κ. Βότσης παρατήρησε πως οι δύο νόμοι δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά είναι μια πρώτη αντιμετώπιση των ανθρώπων, με των οποίων τα χρήματα σώθηκε ο τόπος.

Περαιτέρω είπε πως οι νόμοι ουδεμία σχέση έχουν με απόσυρση αγωγών από τους κουρεμένους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως «Κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα έχουν εθιστεί στο ψέμα», όπως φαίνεται και από τις τοποθετήσεις τους για τον συνεργατισμό.

Θα δοθούν στο ταμείο 55 εκ. σε δύο δόσεις και αριθμό τεμαχίων κρατικής για να διαχειριστεί το ταμείο, συνέχισε προσθέτοντας ότι οι φορολογούμενοι πολίτες και το κράτος θα χρηματοδοτήσουν το ταμείο.

Ο κ. Στεφάνου προειδοποίησε ότι μπορεί να γίνει πλιάτσικο με τους πόρους του ταμείου ειδικά σε προεκλογικές περιόδους και διερωτήθηκε αν είναι σοβαρή προσέγγιση από τη Βουλή να ψηφίζει ώστε να πληρώνουν οι φορολογούμενοι και κανένας να μην γνωρίζει τι θα γίνει με τη διαχείριση.

Περαιτέρω εξέφρασε φόβους ότι θα επωφεληθούν και εκατομμυριούχοι και την εκτίμηση ότι γίνεται αλ-α-καρτ επίκληση της συνταγματικής συμβατότητας.

Οι προτάσεις νόμου στέκουν στον αέρα, είπε και διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να τεθούν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, με οροφή στις εκταμιεύσεις στήριξης.

Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται η αποξένωση της κρατικής ακίνητης περιουσίας. Διατύπωσε ακόμα τη θέση ότι στο ταμείο πρέπει να συνεισφέρει η τράπεζα που κατάστρεψε την οικονομία για να σωθεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως αν είναι νόμιμα και συνταγματικά συμβατά τα νομοθετήματα θα καταθέσει τα πτυχία του. Πρόσθεσε πως οι νόμοι θα πέσουν στα Δικαστήρια και ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη θα τους εξαπατήσει για άλλη μια φορά τους κουρεμένους. Διερωτήθηκε επίσης ποιος θα πάρει και ποιος δεν θα προλάβει να πάρει από τα ψίχουλα.

Απαντώντας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για μένος κατά των θυμάτων μιας διακυβέρνησης, σε βάρος αυτών που κουρεύτηκαν οι καταθέσεις τους. Είπε επίσης πως επί της διακυβέρνησης στην οποία αναφέρεται έγινα τα κουρέματα και χαριστικές διαγραφές χρεών.

Περαιτέρω ανέφερε ότι αυτή η διακυβέρνηση καταφέρεται ενάντια στους τραπεζίτες ενώ έκανε τους τραπεζίτες υπουργούς οικονομικών. «Φόρτωσαν με νομοσχέδιο στον λαουτζίκο 2,5 δις για να κρατήσουν σε ζωή το ναό του καπιταλισμού, τη Λαϊκή Τράπεζα, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού δήλωσε πως είναι κουρεμένος καταθέτης της Λαϊκής, ανέφερε πως θα αποποιηθεί το όποιο όφελος από το ταμείο. Διερωτήθηκε επίσης γιατί στα 5 χρόνια δεν κατατέθηκε άλλη καλύτερη εισήγηση από αυτή για αυτούς που πλήρωσαν το τίμημα της διάσωσης του κράτους. Πρόσθεσε πως συμφωνεί ότι υπάρχουν κενά και πως δεν είναι τέλεια διευθέτηση. «Το ερώτημα είναι αν θέλουμε ή δεν θέλουμε να αποζημιώσουμε αυτούς που στήριξαν το κράτος», είπε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου αφού ανέφερε ότι «δεν είμαστε κανενός τιμητές και ούτε κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια», είπε πως διερωτάται αν υπάρχει λόγος να σπαταλά Βουλευτής φαιά ουσία για τροπολογίες όταν βρίσκεται μπροστά σε προειλημμένες αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αφού ανέφερε πως είναι μεταξύ των κουρεμένων καταθετών, πρόσθεσε πως με το κούρεμα δεν σώθηκε το κράτος, αλλά οι τράπεζες. Με τον Συνεργατισμό δεν σώθηκε το κράτος, αλλά η Ελληνική Τράπεζα, γιατί θα μπορούν οι διαχειριστές του ταμείου να πωλήσουν την κρατική περιουσία. Διερωτήθηκε ποιοι θα αγοράσουν και σε ποιες τιμές θα πωληθεί η κρατική περιουσία και εξέφρασε την άποψη ότι ένα ικανό συμβούλιο μπορεί να την αξιοποιήσει και να έχει τα έσοδα. Παρατήρησε επίσης ότι απουσιάζει η συνεισφορά των τραπεζών προς το ταμείο, οι οποίες σώθηκαν από τις θυσίες των κατόχων αξιογράφων και των κουρεμένων καταθετών.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε κάλιο αργά παρά ποτέ, προσθέτοντας πως έστω με την προσέγγιση αυτή που μπορεί να μην είναι ολοκληρωμένη, προσπαθούμε ώστε να δώσει η πολιτεία αυτό που οφείλει σε αυτούς που άκοντες, με τις καταθέσεις τους στήριξαν το κράτος. Ίσως αν τους ρωτούσαμε ούτε ένας να μην έδινε από τις καταθέσεις του, συμπλήρωσε.
Εξέφρασε την άποψη ότι και οι τράπεζες πρέπει να συνεισφέρουν στο Ταμείο και εξήγησε πως η Επιτροπή που θα εγκαθιδρυθεί θα καθορίσει κριτήρια.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υπενθύμισε πως το ταμείο έγινε μεταξύ των δύο κουρεμάτων και στόχευε να αποφευχθεί το κούρεμα για αυτό και αναφέρεται σε τράπεζα. Διερωτήθηκε αν μεγιστάνας που πήρε κυπριακή υπηκοότητα έναντι των κουρεμένων καταθέσεων του θα πάρει αποζημίωση από το ταμείο και είπε πως δίνεται η εξουσία σε αυτό το ταμείο να αποξενώσει 14 φιλέτα.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι δεν ξέρει πώς αυτή η Επιτροπή θα συμπεριφερθεί και αν θα στηριχθούν θεσμικοί επενδυτές που γνώριζαν τους κινδύνους.

Send to Facebook

Από Αγαθονήσι

Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο με το οποίο μετέβαινε νωρίτερα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Αγαθονήσι, για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους κατοίκους του νησιού, λέγοντας πως τα τουρκικά μαχητικά, ίσως θέλησαν να συμμετάσχουν στους...

25/03/2019 13:30

Ελλάδα

Βόμβα μολότοφ, στην είσοδο της πολυκατοικίας που διαμένει ο αν. υπουργός Υγείας, Πάυλος Πολάκης, στο Μοσχάτο, πέταξε άγνωστος άνδρας στις 05:35 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άγνωστος πλησίασε πεζός και εκτόξευσε την βόμβα μολότοφ από την πλευρά της γκαραζόπορτας, προκαλώντας μικρές υλικές...

25/03/2019 12:19

ΠΑΦΟΣ

Ευχάριστα είναι τα νέα από την Αστυνομία σε σχέση με την εξαφάνιση του 14χρονου Daniel Stoyanov Tanev από τη Βουλγαρία μόνιμου κάτοικου Πάφου ο οποίος χθες είχε δηλωθεί ως ελλείπον πρόσωπο από το σπίτι του.   Η καταγγελία έγινε χθες Κυριακή 24 Μαρτίου αν και ο νεαρός απουσίαζε από την οικία του στην Πάφο, σύμφωνα με την οικογένειά...

25/03/2019 12:13

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι το πιο σημαντικό δίδαγμα από τον αγώνα του 1821 αλλά και του 1955 είναι η ενότητα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει συνειδητό από όλους ότι κοινός στόχος είναι η απαλλαγή από την κατοχή και η επανένωση του τόπου. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι καλά γνωστό πως “δεν...

25/03/2019 11:01

Η Κύπρος τιμά την εθνική επέτειο

Με μαθητικές παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις η Κύπρος τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Επίκεντρο των εορτασμών είναι η Λευκωσία όπου στις 10 το πρωί τελείται Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και άλλων αξιωματούχων. Της Δοξολογίας θα...

25/03/2019 10:23

Στην Πάφο

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το τροχαίο σημειώθηκε γύρω στις 01:30 τα ξημερώματα στην οδό Λαπήθου στην Πάφο με οδηγό 21χρονο και συνοδηγό 16χρονο μαθητή. Από τις προκαταρτικές εξετάσεις της Τροχαίας διαφάνηκε ότι σε κάποιο σημείο του δρόμου, ο 21χρονος έχασε τον έλεγχο του οχήματος, αυτό ανατράπηκε προς τα αριστερά και ακολούθως συγκρούστηκε...

25/03/2019 10:07

Προβλήματα στους δρόμους...

Tα έντονα καιρικά φαινόμενα στην ορεινή Πάφο έχουν προκαλέσει προβλήματα σε αρκετά οδικά δίκτυα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω χαλαζόπτωσης και χιονόνερου που σημειώνεται στις περιοχές Παναγιάς και Κύκκου γύρω στις 3.30 το απόγευμα σήμερα Κυριακή, ο δρόμος Παναγιάς – Κύκκου είναι ανοικτός μόνο για οχήματα με κίνηση και στους...

24/03/2019 21:36

Έλληνας Πρέσβη

Μέσω της διαρκούς, αταλάντευτης και αρραγούς συστράτευσης και συμπόρευσης μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ελληνισμός δεν κινδυνεύει, διαμηνύει ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, σε διάγγελμά του με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, στο οποίο σημειώνει τη μη επίλυση του Κυπριακού ως τη...

24/03/2019 21:22

Εξαφανίστηκε από την περασμένη Τρίτη

Καταγγέλθηκε σήμερα στην Αστυνομία ότι, ελλείπει από την οικία του στην Πάφο, από τις 9.00 το πρωί της περασμένης Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2019, ο πιο κάτω εικονιζόμενος Daniel Stoyanov Tanev, ηλικίας 14 ετών, από Βουλγαρία. Παρακαλείται οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του, να επικοινωνήσει με το ΤΑΕ Πάφου στα...

24/03/2019 21:19

«Πετούσε με 150 χλμ»

Γυναίκα, 39 χρονών, οδηγούσε το αυτοκίνητο της στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λεμεσού υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών ουσιών και με ταχύτητα 150 χλμ. την ώρα αντί 100. Σύμφωνα με την Αστυνομία γύρω πριν τις οκτώ χθες βράδυ, μέλη του ΟΠΟΛΠ Αρχηγείου ανέκοψαν για έλεγχο, στον αυτοκινητόδρομο...

24/03/2019 14:51

Στη Λάρνακα

Νεαρός ηλικίας 23 χρόνων, οδηγούσε τα ξημερώματα αυτοκίνητο στη Λάρνακα με ληγμένη τη μαθητική του άδεια, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και θετικός σε νάρκοτεστ. Σύμφωνα με την Αστυνομία γύρω στις 03.15 σήμερα τα ξημερώματα μέλη της Τροχαίας Λάρνακας και του ΕΟΜΟ στα πλαίσια της εκστρατείας που διενεργούν τις τελευταίες...

24/03/2019 14:47

Το αποκάλυψε η ίδια

Απειλές για τη ζωή της δέχεται η βρετανίδα Κυπριακής καταγωγής που συγκέντρωσε 4,5 εκατομμύρια υπογραφές για το νέο δημοψήφισμα για το Brexit H 77χρονη Μάργκαρετ Αν Γεωργιάδου, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, είναι συνταξιούχος ακαδημαϊκός διαμένει μόνιμα στη Βρετανία. Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι υπογραφές που ζητούν ακύρωση...

24/03/2019 12:04

Back to Top