Μετά από μακρά συζήτηση και αφού απέρριψε σειρά τροπολογιών
Ψηφίστηκαν οι νόμοι για το Ταμείο Αλληλεγγύης για κουρεμένους καταθέτες

Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από μακρά συζήτηση και αφού απέρριψε σειρά τροπολογιών, με τις ψήφους των παρόντων βουλευτών των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, ψήφισε σε νόμους τις δύο προτάσεις νόμου για το Ταμείο Αλληλεγγύης προς τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων, που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων.

Η μία πρόταση νόμου αφορά τροποποίηση και επανακαθορισμό του τρόπου λειτουργίας, του σκοπού ίδρυσης και των πόρων του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και ψηφίστηκε με 28 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Η δεύτερη πρόταση νόμου, αφορά τροποποίηση του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας νόμου ώστε το κράτος να προικοδοτήσει με ακίνητη κρατική ιδιοκτησία το ταμείο και ψηφίστηκε σε νόμο με 25 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον.

Στη μακρά συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης είπε πως πρόκειται για το γνωστό ταμείο για τους κουρεμένους, μετά που πείσθηκε η Κυβέρνηση να το προικοδοτήσει με 103 εκ. ευρώ σε ακίνητα και 55 εκ. ευρώ σε ρευστό.

Ο κ. Βότσης συνεχίζοντας είπε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει τις τροπολογίες, καθώς με τα κείμενα των προτάσεων νόμου συμφώνησε η εκτελεστική εξουσία. Κάλεσε δε το σώμα να μην «ρισκάρουμε με τροπολογίες που θα καταστήσουν τους νόμους αντισυνταγματικούς και που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναπομπή τους».

Ο κ. Βότσης παρατήρησε πως οι δύο νόμοι δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά είναι μια πρώτη αντιμετώπιση των ανθρώπων, με των οποίων τα χρήματα σώθηκε ο τόπος.

Περαιτέρω είπε πως οι νόμοι ουδεμία σχέση έχουν με απόσυρση αγωγών από τους κουρεμένους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως «Κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα έχουν εθιστεί στο ψέμα», όπως φαίνεται και από τις τοποθετήσεις τους για τον συνεργατισμό.

Θα δοθούν στο ταμείο 55 εκ. σε δύο δόσεις και αριθμό τεμαχίων κρατικής για να διαχειριστεί το ταμείο, συνέχισε προσθέτοντας ότι οι φορολογούμενοι πολίτες και το κράτος θα χρηματοδοτήσουν το ταμείο.

Ο κ. Στεφάνου προειδοποίησε ότι μπορεί να γίνει πλιάτσικο με τους πόρους του ταμείου ειδικά σε προεκλογικές περιόδους και διερωτήθηκε αν είναι σοβαρή προσέγγιση από τη Βουλή να ψηφίζει ώστε να πληρώνουν οι φορολογούμενοι και κανένας να μην γνωρίζει τι θα γίνει με τη διαχείριση.

Περαιτέρω εξέφρασε φόβους ότι θα επωφεληθούν και εκατομμυριούχοι και την εκτίμηση ότι γίνεται αλ-α-καρτ επίκληση της συνταγματικής συμβατότητας.

Οι προτάσεις νόμου στέκουν στον αέρα, είπε και διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να τεθούν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, με οροφή στις εκταμιεύσεις στήριξης.

Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται η αποξένωση της κρατικής ακίνητης περιουσίας. Διατύπωσε ακόμα τη θέση ότι στο ταμείο πρέπει να συνεισφέρει η τράπεζα που κατάστρεψε την οικονομία για να σωθεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως αν είναι νόμιμα και συνταγματικά συμβατά τα νομοθετήματα θα καταθέσει τα πτυχία του. Πρόσθεσε πως οι νόμοι θα πέσουν στα Δικαστήρια και ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη θα τους εξαπατήσει για άλλη μια φορά τους κουρεμένους. Διερωτήθηκε επίσης ποιος θα πάρει και ποιος δεν θα προλάβει να πάρει από τα ψίχουλα.

Απαντώντας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για μένος κατά των θυμάτων μιας διακυβέρνησης, σε βάρος αυτών που κουρεύτηκαν οι καταθέσεις τους. Είπε επίσης πως επί της διακυβέρνησης στην οποία αναφέρεται έγινα τα κουρέματα και χαριστικές διαγραφές χρεών.

Περαιτέρω ανέφερε ότι αυτή η διακυβέρνηση καταφέρεται ενάντια στους τραπεζίτες ενώ έκανε τους τραπεζίτες υπουργούς οικονομικών. «Φόρτωσαν με νομοσχέδιο στον λαουτζίκο 2,5 δις για να κρατήσουν σε ζωή το ναό του καπιταλισμού, τη Λαϊκή Τράπεζα, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού δήλωσε πως είναι κουρεμένος καταθέτης της Λαϊκής, ανέφερε πως θα αποποιηθεί το όποιο όφελος από το ταμείο. Διερωτήθηκε επίσης γιατί στα 5 χρόνια δεν κατατέθηκε άλλη καλύτερη εισήγηση από αυτή για αυτούς που πλήρωσαν το τίμημα της διάσωσης του κράτους. Πρόσθεσε πως συμφωνεί ότι υπάρχουν κενά και πως δεν είναι τέλεια διευθέτηση. «Το ερώτημα είναι αν θέλουμε ή δεν θέλουμε να αποζημιώσουμε αυτούς που στήριξαν το κράτος», είπε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου αφού ανέφερε ότι «δεν είμαστε κανενός τιμητές και ούτε κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια», είπε πως διερωτάται αν υπάρχει λόγος να σπαταλά Βουλευτής φαιά ουσία για τροπολογίες όταν βρίσκεται μπροστά σε προειλημμένες αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αφού ανέφερε πως είναι μεταξύ των κουρεμένων καταθετών, πρόσθεσε πως με το κούρεμα δεν σώθηκε το κράτος, αλλά οι τράπεζες. Με τον Συνεργατισμό δεν σώθηκε το κράτος, αλλά η Ελληνική Τράπεζα, γιατί θα μπορούν οι διαχειριστές του ταμείου να πωλήσουν την κρατική περιουσία. Διερωτήθηκε ποιοι θα αγοράσουν και σε ποιες τιμές θα πωληθεί η κρατική περιουσία και εξέφρασε την άποψη ότι ένα ικανό συμβούλιο μπορεί να την αξιοποιήσει και να έχει τα έσοδα. Παρατήρησε επίσης ότι απουσιάζει η συνεισφορά των τραπεζών προς το ταμείο, οι οποίες σώθηκαν από τις θυσίες των κατόχων αξιογράφων και των κουρεμένων καταθετών.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε κάλιο αργά παρά ποτέ, προσθέτοντας πως έστω με την προσέγγιση αυτή που μπορεί να μην είναι ολοκληρωμένη, προσπαθούμε ώστε να δώσει η πολιτεία αυτό που οφείλει σε αυτούς που άκοντες, με τις καταθέσεις τους στήριξαν το κράτος. Ίσως αν τους ρωτούσαμε ούτε ένας να μην έδινε από τις καταθέσεις του, συμπλήρωσε.
Εξέφρασε την άποψη ότι και οι τράπεζες πρέπει να συνεισφέρουν στο Ταμείο και εξήγησε πως η Επιτροπή που θα εγκαθιδρυθεί θα καθορίσει κριτήρια.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υπενθύμισε πως το ταμείο έγινε μεταξύ των δύο κουρεμάτων και στόχευε να αποφευχθεί το κούρεμα για αυτό και αναφέρεται σε τράπεζα. Διερωτήθηκε αν μεγιστάνας που πήρε κυπριακή υπηκοότητα έναντι των κουρεμένων καταθέσεων του θα πάρει αποζημίωση από το ταμείο και είπε πως δίνεται η εξουσία σε αυτό το ταμείο να αποξενώσει 14 φιλέτα.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι δεν ξέρει πώς αυτή η Επιτροπή θα συμπεριφερθεί και αν θα στηριχθούν θεσμικοί επενδυτές που γνώριζαν τους κινδύνους.

Send to Facebook

Δείτε ανά Επαρχία

Το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των έξι αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήλθε στο 42,8% του εκλογικού σώματος (σύνολο εγγεγραμμένων ψηφοφόρων), που είναι ωστόσο μειωμένο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 κατά 1,17%.   Το ποσοστό συμμετοχής στις Ευρωεκλογές του...

26/05/2019 19:24

Άσκησε στη Λεμεσό το εκλογικό του δικαίωμα

Είναι υποχρέωσή μας να συμμετάσχουμε σε αυτές τις εκλογές, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σημειώνοντας πως "θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα για ποια Ευρώπη θέλουμε" Συνοδευόμενος από τη σύζυγο, τη μεγαλύτερη θυγατέρα του και τα εγγονάκια του, ο Πρόεδρος...

26/05/2019 12:10

Συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Μοτοσικλετιστής ηλικίας 28 χρόνων, από τα Λιβάδια, έχασε χθες βράδυ τη ζωή του σε θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Αραδίππου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 23:50 χθες, 58χρονος από την Αραδίππου, έχοντας ως συνοδηγό τη σύζυγο του, οδηγούσε το αυτοκίνητο του στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου στην Αραδίππου με...

26/05/2019 12:01

Λάρνακα

Τρία άτομα ηλικίας από 23 μέχρι 32 χρόνων συνελήφθησαν χθες βράδυ από την Αστυνομία ως ύποπτα για υπόθεση κατοχής 1 κιλού και 558 γραμμαρίων κοκαΐνης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέλη της ΥΚΑΝ έθεσαν υπό παρακολούθηση συγκεκριμένη περιοχή παρά τον κυκλικό κόμβο του Καλού Χωριού στην επαρχία Λάρνακας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες...

26/05/2019 11:59

Aυξημένο σε σχέση με Ευρωεκλογές 2014

Στο 7,3% το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες μέχρι τις 10.00, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 με τη ψηφοφορία να διεξάγεται ομαλά και με απόλυτη ηρεμία και χωρίς πρόβλημα. Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κύπρος Κυπριανού το ποσοστό προσέλευσης των...

26/05/2019 11:10

Aπό νωρίς το πρωί

Επί ποδός βρίσκεται η Αστυνομία με την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου που κατάρτισε για τις σημερινές εκλογές. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη, η εφαρμογή του σχεδίου άρχισε από νωρίς το πρωί. «Έχει γίνει αστυνόμευση των εκλογικών κέντρων, έχουν αρχίσει οι περιπολίες σε σχέση με το σχέδιο, δεν...

26/05/2019 09:03

Τμήμα Δασών

 Οι πυρκαγιές στο Ισραήλ είναι υπό πλήρη έλεγχο, είπε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ενώ επεσήμανε ότι η κυπριακή αποστολή, που ήταν η πρώτη που έφθασε στη γειτονική χώρα και επιχείρησε, είχε σημαντική συνεισφορά, καθώς τα...

25/05/2019 13:16

Ενώ έπαιζε στο σπίτι της γιαγιάς του στη Λεμεσό

την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου νοσηλεύεται από χθες το απόγευμα αγοράκι ενός έτους μετά από δάγκωμα από δηλητηριώδες φίδι. Το συμβάν σημειώθηκε στο σπίτι της γιαγιάς του μικρού αγοριού στη Λεμεσό χθες το απόγευμα. Το παιδί έπαιζε στη βεράντα της οικίας και σε κάποια στιγμή δέχθηκε επίθεση από φίδι. Αρχικά...

25/05/2019 11:45

Ιδιοκτησία 32χρονου

Υπόθεση απόπειρας καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην είσοδο κομμωτηρίου. Γύρω στις 3.45π.μ. σήμερα σημειώθηκε έκρηξη σε κομμωτήριο, ιδιοκτησία 32χρονου κατοίκου Λευκωσίας, η οποία προκάλεσε ζημιές στην είσοδο και τη γυάλινη προθήκη...

25/05/2019 11:44

Εκατοντάδες παράπονα για αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων

Όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το γραφείο της την ημέρα της ψηφοφορίας θα διενεργεί ελέγχους σε εκλογικά κέντρα και θα είναι στη διάθεση του κοινού για να επιλαμβάνεται τυχόν παραβιάσεων της νομοθεσίας. Σε...

25/05/2019 11:38

Κάνει λόγο για περισσότερη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας με την Τουρκία

Δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα ούτε στο θέμα των φυσικών πόρων, ούτε στην στρατιωτική ισορροπία και ισορροπία ασφάλειας στην περιοχή, δήλωσε ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, λέγοντας ότι παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις της ε/κ πλευράς με την παραχώρηση βάσεων στη Γαλλία, την προσγείωση...

24/05/2019 17:18

Σε σχέση με το Brexit

Ποια είναι τα σενάρια για το Brexit μετά την παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι; Νέα αναβολή του διαζυγίου Το όνομα του διαδόχου της Τερέζα Μέι δεν θα γίνει γνωστό προτού περάσουν αρκετές εβδομάδες. Αυτός ή αυτή θα χρειαστεί προφανώς να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας...

24/05/2019 17:16

Back to Top