Πρόδρομος Προδρόμου
Επανέναρξη συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες επιδιώκει ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνομιλεί με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και διασφαλίζει ότι στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα βασιστούμε στις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Είπε επίσης ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει τις πρακτικές και τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τις αναφορές του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος είχε πει νωρίτερα ότι απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών από το δείπνο τη 30ης Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντάνα, σε σχέση με όσα είχε αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες για τη διαμόρφωση του πλαισίου του. Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχουν τα πρακτικά της σύσκεψης που έγινε το πρωί της 4ης Ιουλίου 2017, όπου έγινε η τελική διαμόρφωση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Απαντώντας, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «εμείς δεν είπαμε τίποτα για τα πρακτικά» και παρέπεμψε στον κ. Σιζόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, οι έξι παράμετροι του πλαισίου Γκουτέρες είναι γνωστές και «πρέπει να αποτελέσουν μέρος των όρων αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ανέφερε επίσης ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις δύο τελευταίες συναντήσεις που είχε με την κ. Λουτ και για την προσπάθεια που γίνεται για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και για τη συνομιλία και την ενδελεχή ενημέρωση που είχε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτηθείς για τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών , ο κ. Προδρόμου είπε ότι «δεν κοινοποιούμε το τι συζητιέται στο Εθνικό Συμβούλιο» και «δεν υπάρχει περίπτωση να σχολιάσει η κυπριακή Κυβέρνηση τις πρακτικές και τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών». 

Ανέφερε ακόμη ότι «όταν και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κάτι να πει, θα το πει» προσθέτοντας ότι δεν είναι παραγωγική αυτή η συζήτηση. Είπε επίσης ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες ουδέποτε ήταν έγγραφο, ούτε έχει πει κανείς ότι υπάρχει έγγραφο Γκουτερες». Ήταν, συνέχισε, μια παρέμβαση του ΓΓ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η προσπάθεια που καταβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι με εποικοδομητική διάθεση είναι να αξιοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι «ο σκοπός είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί όπου είχαν μείνει. Και βεβαίως οι έξι παράμετροι που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να αποτελέσουν έναν οδηγό».

Ως προς τις επαφές της κ. Λουτ με τις εγγυήτριες δυνάμεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «κρίνονται απαραίτητες, αφού αναφερόμαστε στις έξι παραμέτρους και στο πλαίσιο Γκουτέρες». «Ευελπιστούμε ότι στη συνέχεια θα δούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα πού βρισκόμαστε» πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση επί του θέματος, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Γενικός Γραμματέας κατέθεσε πολύ συγκεκριμένα στη διαπραγμάτευση, στη Διάσκεψη που έγινε για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, έξι παραμέτρους οι οποίες βοήθησαν να γίνει σημαντική πρόοδος».

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι έξι παράμετροι είναι γνωστές, όπως επίσης είναι πολύ καλά γνωστό ότι για πρώτη φορά είχε τεθεί το ζήτημα της αντικατάστασης του απαρχαιωμένου, αναχρονιστικού και ακατάλληλου συστήματος των εγγυήσεων.

Ανέφερε ότι η ουσία είναι ότι οι έξι παράμετροι και το πλαίσιο Γκουτέρες «πρέπει να αποτελέσουν μέρος των όρων αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, διότι ακριβώς μιλάμε για επανέναρξη και διότι ακριβώς τα ΗΕ απευθύνονται και αυτή την ώρα και στις εγγυήτριες δυνάμεις».

«Για όσους μπορεί να έχουν αμφιβολία, τα ζητήματα της ασφάλειας αποτελούν – όπως ο ΓΓ και γραπτώς, σε ανακοίνωσή του από τον Ιούνιο του 2017 είχε αποφανθεί – ένα κεφαλαιώδες ζήτημα στη συνολική λύση του Κυπριακού, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επί τούτου» είπε.

Επανέλαβε επίσης την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθεί και η άλλη πλευρά στις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες, που όπως είπε, είναι γνωστές.

Σε ερώτηση αν είναι σε γνώση της απεσταλμένης του ΓΓ το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αναφέρεται σε αυτό η Λευκωσία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η κ. Λουτ έχει μια αποστολή και κάνει μια εργασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν οφείλει να κάνουμε περιστασιακά σχόλια ή δηλώσεις».

«Εμείς περιμένουμε από τις επαφές που θα έχει στη συνέχεια και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να ξέρουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια προς τα πού προχωράμε» είπε και επανέλαβε τη θέση της ε/κ πλευράς ότι χωρίς να τίθενται χρονοδιαγράμματα, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Σχετικά με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι με την Αθήνα υπάρχει «στενή συνεργασία, πλήρης συντονισμός».

«Εκείνο το οποίο αναμένουμε είναι το τί θα κατατεθεί ενώπιον της ειδικής συμβούλου του ΓΓ γα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» είπε.

Όσον αφορά την έναρξη του προπαρασκευαστικού διαλόγου για την ασφάλεια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι αυτό θα συμφωνηθεί από τις δύο Κυβερνήσεις.

«Εκείνο το οποίο εμάς μας απασχολεί, έχοντας πάντα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την απόλυτη πολιτική βούληση και την εποικοδομητική διάθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων...είναι το ότι στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης θα πρέπει ακριβώς να είναι προς συζήτηση όλα τα θέματα – και τα θέματα της ασφάλειας – και ότι δεν μπορεί να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές» είπε.

Υπενθύμισε ότι στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, η Ελλάδα και η Βρετανία, με έναν διαφορετικό τρόπο, όπως είπε, είχαν πάρει μια καθαρή θέση, η οποία διευκόλυνε τη λύση του Κυπριακού. «Εναπόκειται λοιπόν και στην Τουρκία να κάνει αυτό το βήμα» ανέφερε και ευχήθηκε να βοηθήσει η προεργασία η οποία μπορεί να γίνει ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική Κυβέρνηση.

Send to Facebook

Θ. Τσιόλας

Όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες της πλευράς μας προσκρούουν στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει συνεχώς τις προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε κάθε νέα προσπάθεια προβάλλει νέες απαράδεκτες αξιώσεις, δήλωσε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

25/08/2019 13:22

Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς ανέρχονται συνολικά στις 31,589

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις αναπληρωματικές εκλογές για τη δημαρχία Αμμοχώστου ανήλθε στο 15,9% μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, ενώ ακολούθως οι κάλπες έκλεισαν για διακοπή μιας ώρας.   Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Αναπληρωματικής Εκλογής, Γεώργιος Χρυσαφίνης, η διαδικασία των εκλογών εξελίσσεται ομαλά. Είπε ότι...

25/08/2019 13:20

Σύγκρουση μοτοσικλέτας με αυτοκίνητο στη Λευκωσία

Ένας 24χρονος μοτοσικλετιστής, ο Μπρουκ Μαρκ Χριστοδούλου, από τη Λευκωσία, έχασε τη ζωή του, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε χθες βράδυ στη Λευκωσία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, το τροχαίο δυστύχημα συνέβη γύρω στις 11.30 το βράδυ, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε 30χρονη από τη Λευκωσία, στην οδό Πέτρου Ηλιάδη στα Λατσιά,...

25/08/2019 11:24

Επιμένει προκλητικά

«Όταν βρούμε φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτοί που μιλούν ενάντια στην χώρα μας θα στέκονται ουρές μπροστά στην πόρτα μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας ότι «ενέργεια σημαίνει δύναμη». Σε ομιλία του στην Ρίζε (Ριζουντα), ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)...

25/08/2019 11:23

Εκλέγουν νέο Δήμαρχο

Τη στιγμή που η προκλητικότητα της Άγκυρας βρίσκεται στο ζενίθ της και η πλευρά των κατεχομένων μελετά το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, οι Αμμοχωστιανοί καλούνται, να δώσουν το παρών τους στις κάλπες και να στείλουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα. Στην εκλογική «μάχη» ρίχνονται πέντε υποψήφιοι, εκ των οποίων...

25/08/2019 00:27

Απέτρεψαν εγκληματικό σχέδιο;

Mέλη της Αστυνομίας Πάφου, μετά από αξιολόγηση συγκεκριμένης πληροφορίας, εντόπισαν αυτοσχέδια βόμβα έτοιμη για χρήση σε ανοικτό χώρο σε περιοχή της Γιαλιάς του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τόσο η αυτοσχέδια βόμβα όσο και διάφορα άλλα αντικείμενα παρελήφθησαν για περαιτέρω εξετάσεις. Η σκηνή...

25/08/2019 00:26

Για πάταξη του ηλεκτρονικού τζόγου

Στο πλαίσιο της πάταξης του ηλεκτρονικού τζόγου, η Αστυνομία διενήργησε χθες έρευνες, σε δύο υποστατικά στην Πάφο. Σύμφωνα με την Αστυνομία , μέλη του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων Πάφου εισήλθαν χθες για έρευνα, δυνάμει δικαστικού εντάλματος, σε δύο υποστατικά στην Πάφο. Αρχικά σε συντονισμένη επιχείρηση για πάταξη του...

24/08/2019 12:33

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο συνελήφθη τον Ιούλιο από τις αρχές του Γιβραλτάρ

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 άλλαξε προορισμό και πλέον κατευθύνεται προς τη Μερσίνα της Τουρκίας, όπως αναφέρει ο εξειδικευμένος ιστότοπος MarineTraffic.com. Το Adrian Darya 1 – το πρώην Grace 1 – αναχώρησε από τα ανοικτά του Γιβραλτάρ τη 18η Αυγούστου και αρχικά είχε δηλώσει ως προορισμό την Καλαμάτα. Ωστόσο τώρα το ιρανικό σούπερ τάνκερ,...

24/08/2019 12:29

Προσφέρθηκε βοήθεια από τις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαίχ Μπολσονάρου, έδωσε χθες εντολή για την αποστολή του στρατού για να καταστείλει τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές του Αμαζονίου. Το μέτρο, που λαμβάνεται έπειτα από την υπογραφή ενός προεδρικού διατάγματος, εξουσιοδοτεί από το Σάββατο τους κυβερνήτες των Πολιτειών της χώρας που εμπλέκονται στην κατάσβεση...

24/08/2019 10:35

Χειροπέδες σε 29χρονο

Η Αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον 29χρονο ο οποίος τα ξημερώματα κτύπησε με το αυτοκίνητο του δύο πεζούς, σε δρόμο της Κοινότητας Αβδελλερού. Σύμφωνα με την Αστυνομία σήμερα γύρω στις 1.20 μετά τα μεσάνυκτα, ο 29χρονος οδηγούσε το αυτοκίνητο του σε δρόμο στο Αβδελλερό, όπου στην πλατεία της Κοινότητας διεξαγόταν χοροεσπερίδα. Ο...

24/08/2019 10:34

Η σύνοδος των G7 ξεκινά στη Μπιαρίτς

Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, της Ομάδας των 7 (G7), συναντώνται από σήμερα το βράδυ στη Μπιαρίτς υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης, που αναμένει από αυτούς συγκεκριμένες λύσεις στις κρίσεις που ταλανίζουν τον πλανήτη: τον εμπορικό πόλεμο, το Ιράν, τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Οι πυρκαγιές...

24/08/2019 09:37

Τα βάζει και με ΕΕ

Η στήριξη που προσφέρει η ΕΕ στην Ε/κ πλευρά είναι ντροπή δική της, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι «η ΕΕ με τη μέθοδο της παρέμβασης της στο Κυπριακό έχει καταντήσει να στηρίζει την ανισότητα, το άδικο και την τυραννία. Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι "στην περίπτωση που κάποιοι...

23/08/2019 09:59

Back to Top