Πρόδρομος Προδρόμου
Επανέναρξη συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες επιδιώκει ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνομιλεί με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και διασφαλίζει ότι στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα βασιστούμε στις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Είπε επίσης ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει τις πρακτικές και τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τις αναφορές του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος είχε πει νωρίτερα ότι απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών από το δείπνο τη 30ης Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντάνα, σε σχέση με όσα είχε αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες για τη διαμόρφωση του πλαισίου του. Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχουν τα πρακτικά της σύσκεψης που έγινε το πρωί της 4ης Ιουλίου 2017, όπου έγινε η τελική διαμόρφωση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Απαντώντας, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «εμείς δεν είπαμε τίποτα για τα πρακτικά» και παρέπεμψε στον κ. Σιζόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, οι έξι παράμετροι του πλαισίου Γκουτέρες είναι γνωστές και «πρέπει να αποτελέσουν μέρος των όρων αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ανέφερε επίσης ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις δύο τελευταίες συναντήσεις που είχε με την κ. Λουτ και για την προσπάθεια που γίνεται για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και για τη συνομιλία και την ενδελεχή ενημέρωση που είχε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτηθείς για τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών , ο κ. Προδρόμου είπε ότι «δεν κοινοποιούμε το τι συζητιέται στο Εθνικό Συμβούλιο» και «δεν υπάρχει περίπτωση να σχολιάσει η κυπριακή Κυβέρνηση τις πρακτικές και τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών». 

Ανέφερε ακόμη ότι «όταν και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κάτι να πει, θα το πει» προσθέτοντας ότι δεν είναι παραγωγική αυτή η συζήτηση. Είπε επίσης ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες ουδέποτε ήταν έγγραφο, ούτε έχει πει κανείς ότι υπάρχει έγγραφο Γκουτερες». Ήταν, συνέχισε, μια παρέμβαση του ΓΓ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η προσπάθεια που καταβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι με εποικοδομητική διάθεση είναι να αξιοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι «ο σκοπός είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί όπου είχαν μείνει. Και βεβαίως οι έξι παράμετροι που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να αποτελέσουν έναν οδηγό».

Ως προς τις επαφές της κ. Λουτ με τις εγγυήτριες δυνάμεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «κρίνονται απαραίτητες, αφού αναφερόμαστε στις έξι παραμέτρους και στο πλαίσιο Γκουτέρες». «Ευελπιστούμε ότι στη συνέχεια θα δούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα πού βρισκόμαστε» πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση επί του θέματος, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Γενικός Γραμματέας κατέθεσε πολύ συγκεκριμένα στη διαπραγμάτευση, στη Διάσκεψη που έγινε για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, έξι παραμέτρους οι οποίες βοήθησαν να γίνει σημαντική πρόοδος».

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι έξι παράμετροι είναι γνωστές, όπως επίσης είναι πολύ καλά γνωστό ότι για πρώτη φορά είχε τεθεί το ζήτημα της αντικατάστασης του απαρχαιωμένου, αναχρονιστικού και ακατάλληλου συστήματος των εγγυήσεων.

Ανέφερε ότι η ουσία είναι ότι οι έξι παράμετροι και το πλαίσιο Γκουτέρες «πρέπει να αποτελέσουν μέρος των όρων αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, διότι ακριβώς μιλάμε για επανέναρξη και διότι ακριβώς τα ΗΕ απευθύνονται και αυτή την ώρα και στις εγγυήτριες δυνάμεις».

«Για όσους μπορεί να έχουν αμφιβολία, τα ζητήματα της ασφάλειας αποτελούν – όπως ο ΓΓ και γραπτώς, σε ανακοίνωσή του από τον Ιούνιο του 2017 είχε αποφανθεί – ένα κεφαλαιώδες ζήτημα στη συνολική λύση του Κυπριακού, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επί τούτου» είπε.

Επανέλαβε επίσης την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθεί και η άλλη πλευρά στις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες, που όπως είπε, είναι γνωστές.

Σε ερώτηση αν είναι σε γνώση της απεσταλμένης του ΓΓ το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αναφέρεται σε αυτό η Λευκωσία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η κ. Λουτ έχει μια αποστολή και κάνει μια εργασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν οφείλει να κάνουμε περιστασιακά σχόλια ή δηλώσεις».

«Εμείς περιμένουμε από τις επαφές που θα έχει στη συνέχεια και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να ξέρουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια προς τα πού προχωράμε» είπε και επανέλαβε τη θέση της ε/κ πλευράς ότι χωρίς να τίθενται χρονοδιαγράμματα, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Σχετικά με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι με την Αθήνα υπάρχει «στενή συνεργασία, πλήρης συντονισμός».

«Εκείνο το οποίο αναμένουμε είναι το τί θα κατατεθεί ενώπιον της ειδικής συμβούλου του ΓΓ γα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» είπε.

Όσον αφορά την έναρξη του προπαρασκευαστικού διαλόγου για την ασφάλεια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι αυτό θα συμφωνηθεί από τις δύο Κυβερνήσεις.

«Εκείνο το οποίο εμάς μας απασχολεί, έχοντας πάντα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την απόλυτη πολιτική βούληση και την εποικοδομητική διάθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων...είναι το ότι στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης θα πρέπει ακριβώς να είναι προς συζήτηση όλα τα θέματα – και τα θέματα της ασφάλειας – και ότι δεν μπορεί να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές» είπε.

Υπενθύμισε ότι στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, η Ελλάδα και η Βρετανία, με έναν διαφορετικό τρόπο, όπως είπε, είχαν πάρει μια καθαρή θέση, η οποία διευκόλυνε τη λύση του Κυπριακού. «Εναπόκειται λοιπόν και στην Τουρκία να κάνει αυτό το βήμα» ανέφερε και ευχήθηκε να βοηθήσει η προεργασία η οποία μπορεί να γίνει ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική Κυβέρνηση.

Send to Facebook

Ραγδαίες εξελίξεις

Δύο νέες συλλήψεις με την τύχη της 6χρονης κόρης της ακόμα να αγνοείται Η κινητοποίηση της Αστυνομίας που ξεκίνησε από το απόγευμα με εντατικές έρευνες απέδωσε καρπούς με την Αστυνομία να περνά χειροπέδες σε δύο ακόμα πρόσωπα σε σχέση με την υπόθεση. Πρόκειται για έναν 35χρονο και έναν 30χρονο και οι δύο Ελληνοκύπριοι. Ο...

18/04/2019 22:48

Στην επαρχία Λάρνακας

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Αλεθρικό της επαρχίας Λάρνακας με θύμα 52χρονο Ελληνοκύπριο Το εργατικό ατύχημα συνέβη στις 11 και 20 το πρωί σε πρατήριο καυσίμων που βρίσκεται στο Αλεθρικό της επαρχίας Λάρνακας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται οδηγός...

18/04/2019 14:29

Εξετάζονται θέματα ασφάλειας

Δεν άρχισε μέχρι στιγμής η άντληση νερού από το φρεάτιο στο Μιτσερό, όπου είχε εντοπιστεί η σορός της 39χρονης Marry Rose Tiburcio Infante από τις Φιλιππίνες, λόγω θεμάτων που ακόμη εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αφορούν κυρίως στην ασφάλεια αυτών που θα συμμετέχουν στην όλη επιχείρηση. Αστυνομική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως...

18/04/2019 12:24

Για διήμερη επίσκεψη

Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.Την Πέμπτη, στις 11:00 o κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Στις 12:30 θα συμμετάσχει σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», στο πλαίσιο...

18/04/2019 12:22

Στην Άγκυρα ο λεγόμενος ΥΠΕΞ

Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι για διαβουλεύσεις με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, αναμένεται να συζητηθεί η τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και να αξιολογηθούν τα επόμενα βήματα. Δεν αναφέρεται πότε έχει...

18/04/2019 12:16

Η προσοχή στον εντοπισμό της 6χρονης Sierra

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης την άντληση του νερού από το φρεάτιο στο Μιτσερό, όπου εντοπίστηκε η σορός της 39χρονης Marry Rose Tiburcio Infante από τις Φιλιππίνες. Ως γνωστόν, οι έρευνες τις Αστυνομίας επικεντρώνονται τώρα και στον εντοπισμό της εξάχρονης κόρης της γυναίκας, Sierra Graze Seucalliuc, η οποία είχε επίσης...

17/04/2019 21:48

Έρευνες σε Λευκωσία, Λάρνακα και εξωτερικό…

Ενισχύεται έπειτα, από οδηγίες του Αρχηγού της Αστυνομίας, με μέλη από το ΤΑΕ Λάρνακας και το ΤΑΕ Αρχηγείου, η ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Λευκωσίας που διερευνά την υπόθεση που αφορά την ανεύρεση πτώματος γυναίκας στο Μιτσερό, για την οποία έχει συλληφθεί 33χρονος ο οποίος τέθηκε σήμερα υπό οκταήμερη κράτηση, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος...

17/04/2019 16:24

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γεωργίας υπογραμμίστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και της Προέδρου της Γεωργίας κας Σαλόμ Ζουραμπισχβίλι στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Τιφλίδα, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της...

17/04/2019 16:15

Εικόνα καταστροφής.

Αποκαρδιωτικό είναι το θέαμα της Παναγίας των Παρισίων, όπως καταγράφεται σε νέο βίντεο που κατέγραψε drone το απόγευμα της Τρίτης, 24 ώρες μετά το ξέσπασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς. Ο «σκελετός» του ναού είναι μαυρισμένος, ο θόλος έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και ένα μέρος του έχει καταρρεύσει ενώ το βέλος του 93 καταστράφηκε...

17/04/2019 12:20

33χρονου από τη Ρουμανία

Διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον του 33χρονου από τη Ρουμανία, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος αναφορικά με την υπόθεση εντοπισμού του πτώματος της 38χρονης σε φρεάτιο στο μεταλλείο του Μιτσερού. Εναντίον του 33χρονου υπόπτου διερευνώνται τα αδικήματα του φόνου εκ...

17/04/2019 11:53

Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ

Ικανοποιημένη φαίνεται να είναι σε γενικές γραμμές η Λευκωσία από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε το βράδυ της Τρίτης στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κρίνοντας πως είναι καλύτερη από αυτήν του περασμένου Οκτωβρίου...

17/04/2019 11:00

Στην Τιφλίδα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε σήμερα το πρωί, στην Τιφλίδα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τη Γεωργιανή ομόλογό του Σαλόμη Ζουραμπιτσβίλι. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δυο χωρών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος...

17/04/2019 10:00

Back to Top