Υπουργός υγείας
«Δεν υπάρχει επιδημία γρίπης Α’…»

Σε παραγγελία 5,000 εμβολίων για την αντιμετώπιση της γρίπης που αναμένεται να παραληφθούν τις επόμενες μέρες, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου. Ο κ. Υπουργός σημείωσε πως λαμβάνονται ήδη επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης της γρίπης στο πλαίσιο του υφιστάμενου Σχεδίου Δράσης που ενεργοποιήθηκε, και διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει επιδημία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, κληθείς να αναφερθεί στην Έκθεση Γεγονότων που είχε ζητήσει ο ίδιος για τον θάνατο 34χρονου από τη γρίπη Α, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως «χθες το μεσημέρι είχα λάβει την αρχική έρευνα από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), έκρινα ότι ήταν ελλιπής και του ζήτησα περισσότερες πληροφορίες. Οι ιατρικές εκθέσεις και από τα δύο νοσοκομεία, μού υποβλήθηκαν αργά χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί διόρισα ερευνώντα λειτουργό τη Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, ούτως ώστε να προβεί σε διενέργεια διοικητικής έρευνας για να διαπιστώσει ή να διερευνήσει κατά πόσον από τις πράξεις ή/και παραλείψεις ενδεχομένως να υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα. Αναμένω το πόρισμα της έρευνας της Διευθύντριας των Ιατρικών Υπηρεσιών». Ερωτηθείς εάν τέθηκε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της έρευνας, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι δεν ορίστηκε χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «σοβαρή υπόθεση και όσος χρόνος απαιτείται για να εξετάσει όλα τα δεδομένα και να αποφανθεί εάν υπάρχει κάτι μεμπτό ή όχι, θα τον έχει στη διάθεσή της».

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «μετά λύπης μου, θέλω να παρατηρήσω ότι ο χειρισμός και αυτού του θέματος και γενικά της έξαρσης της γρίπης όπως παρουσιάζεται τουλάχιστον από κάποια ΜΜΕ, δημιουργεί αχρείαστο πανικό στον κόσμο και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια νοσηλευτήρια. Δημιουργείται αχρείαστος κατά την άποψή μας πανικός σε κάποιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται οι Πρώτες Βοήθειες από κόσμο και να μην επιτρέπεται στους λειτουργούς υγείας να κάνουν τη δουλειά τους όπως θα μπορούσαν να την κάνουν υπό κανονικές συνθήκες».

Απαντώντας σε ερώτηση για την έλλειψη εμβολίων, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει έλλειψη εμβολίων στον δημόσιο τομέα. «Για τα αποθέματα είχε γίνει ο σωστός προγραμματισμός, είχαν παραγγελθεί 50 χιλιάδες που ήταν και αυξημένος αριθμός σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με βάση και τις εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποθέματα, έχουμε ήδη παραγγείλει επιπλέον 5,000 και εάν και εφόσον ακόμα 5,000. Αλλά, αποθέματα στον δημόσιο τομέα υπάρχουν. Και τονίζουμε ότι τα εμβόλια δίνονται στις ευάλωτες ομάδες και δεν είναι η λύση για όλο τον πληθυσμό», υπογράμμισε και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνει ο πληθυσμός, ενώ, ανέφερε, έχουν εκδοθεί και κατευθυντήριες οδηγίες από τις Ιατρικές Υπηρεσίες προς τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τον χειρισμό αυτών των περιπτώσεων.

Ο κ. Ιωάννου, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα περίπου 1,000 εμβόλια και αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να παραληφθούν άλλα 5,000 με δικαίωμα για προμήθεια ακόμα 5,000. Διευκρίνισε δε πως δεν χρειάστηκε τελικά να γίνουν ενέργειες για εξασφάλιση μέσω Πρεσβειών του εξωτερικού, καθότι ο Ανάδοχος της Σύμβασης για προμήθεια των εμβολίων ενημέρωσε χθες πως μπορεί να προμηθεύσει τα επιπλέον 5,000 εμβόλια.


Κληθείς να πει εάν υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γρίπης, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως, σύμφωνα με την πληροφόρησή του, δεν αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα ή ελλείψεις σε αυτά τα φάρμακα.

Σε ερώτηση εάν θεωρεί ορθό, πολιτικά πρόσωπα να παρεμβαίνουν για τη νοσηλεία ασθενών, ο κ. Υπουργός είπε χαρακτηριστικά «φυσικά και όχι, αλλά είναι καθημερινό φαινόμενο. Είναι αυτονόητο ότι είναι αχρείαστο. Όταν παίρνει τηλέφωνο κάποιος, γιατί ένας ασθενής παίρνει σειρά προτεραιότητας έναντι του άλλου; Εμείς θεωρούμε ότι όλοι οι ασθενείς είναι ίσοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα με την κρισιμότητα της ασθένειάς τους και όχι ανάλογα με το αν έχουν μέσο ή όχι. Με το να παίρνουμε τηλέφωνα και να βάζουμε σε σειρά προτεραιότητας κάποιον έναντι κάποιων άλλων, αδικούνται όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα που φέρει ασθενή να είχε συμπτώματα γρίπης και να μην έλαβε την κατάλληλη θεραπεία, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «είναι επ' ευκαιρία αυτού του δημοσιεύματος που σας έκανα προηγουμένως τις δηλώσεις για τον τρόπο χειρισμού από κάποια ΜΜΕ. Διότι με βάση την ενημέρωση που έχω εγώ από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, δεν ισχύουν αυτά που δημοσιεύονται σήμερα σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό έντυπο. Άρα το να δημοσιεύουμε πληροφορίες από τη μια πλευρά, όπως τις λαμβάνουμε εμείς, χωρίς να τις διασταυρώνουμε, χωρίς να παίρνουμε τη θέση της άλλης πλευράς, στη συγκεκριμένη περίπτωση του νοσηλευτηρίου, αυτό είναι κακή δημοσιογραφία και δημιουργεί αχρείαστο πανικό στον κόσμο». Συμπλήρωσε πως αυτό προκαλεί αυξημένη προσέλευση και συσσώρευση των περιστατικών στα ΤΑΕΠ και, κατ' επέκταση, άλλα αλυσιδωτά προβλήματα.

Σε διευκρινιστική ερώτηση ως προς το τι έχει δημοσιευθεί από τα ΜΜΕ, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο σημερινό ρεπορτάζ, το οποίο ισχυρίζεται ότι συγκεκριμένος ασθενής δεν έλαβε υπηρεσίες υγείας. «Από ενημέρωση που είχα από τον Επιστημονικό Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ουδέν αναληθέστερο», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ασθενής ναι μεν μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, αλλά τα γεγονότα που αναφέρονται στο δημοσίευμα δεν ισχύουν.

Ο κ. Ιωάννου επανέλαβε πως οι πολίτες συμβουλεύονται να εφαρμόζουν τα μέτρα προφύλαξης που συστήνει το Υπουργείο Υγείας, καθώς και το πότε να προσέρχονται στα νοσοκομεία ή στους γιατρούς τους για εξέταση. «Σας παραπέμπω στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας, για αντιμετώπιση της έξαρσης. Δεν είναι επιδημία, όπως χαρακτηρίστηκε από κάποιους. Λυπούμαι να παρατηρήσω, αλλά έχουμε Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης στο Υπουργείο και βάσει διεθνών παραμέτρων μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι ως επιδημία. Με τις παραμέτρους και τα περιστατικά που υπάρχουν, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιδημία. Και όμως, κάποιοι λένε άλλα. Όλα αυτά συντείνουν στο να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και να σπέρνουν πανικό. Με τα θέματα υγείας πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και όχι να κάνουμε πολιτική στα θέματα υγείας και τους ασθενείς», είπε ο κ. Ιωάννου χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης με βάση το υφιστάμενο Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου που έχει ενεργοποιηθεί, ενώ έχουν δοθεί και κατευθυντήριες οδηγίες.

Περαιτέρω ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως τα εμβόλια κατά του ιού της γρίπης Α δεν είναι για όλο τον πληθυσμό, αλλά για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και ασθενείς και ανέφερε πως εντός των επομένων ημερών το Υπουργείο θα παραλάβει 5.000 εμβόλια.

Ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις επί του θέματος οδηγίες και συστάσεις του Υπουργείου.

Send to Facebook

Θ. Τσιόλας

Όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες της πλευράς μας προσκρούουν στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει συνεχώς τις προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε κάθε νέα προσπάθεια προβάλλει νέες απαράδεκτες αξιώσεις, δήλωσε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

25/08/2019 13:22

Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς ανέρχονται συνολικά στις 31,589

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις αναπληρωματικές εκλογές για τη δημαρχία Αμμοχώστου ανήλθε στο 15,9% μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, ενώ ακολούθως οι κάλπες έκλεισαν για διακοπή μιας ώρας.   Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Αναπληρωματικής Εκλογής, Γεώργιος Χρυσαφίνης, η διαδικασία των εκλογών εξελίσσεται ομαλά. Είπε ότι...

25/08/2019 13:20

Σύγκρουση μοτοσικλέτας με αυτοκίνητο στη Λευκωσία

Ένας 24χρονος μοτοσικλετιστής, ο Μπρουκ Μαρκ Χριστοδούλου, από τη Λευκωσία, έχασε τη ζωή του, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε χθες βράδυ στη Λευκωσία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, το τροχαίο δυστύχημα συνέβη γύρω στις 11.30 το βράδυ, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε 30χρονη από τη Λευκωσία, στην οδό Πέτρου Ηλιάδη στα Λατσιά,...

25/08/2019 11:24

Επιμένει προκλητικά

«Όταν βρούμε φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτοί που μιλούν ενάντια στην χώρα μας θα στέκονται ουρές μπροστά στην πόρτα μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας ότι «ενέργεια σημαίνει δύναμη». Σε ομιλία του στην Ρίζε (Ριζουντα), ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)...

25/08/2019 11:23

Εκλέγουν νέο Δήμαρχο

Τη στιγμή που η προκλητικότητα της Άγκυρας βρίσκεται στο ζενίθ της και η πλευρά των κατεχομένων μελετά το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, οι Αμμοχωστιανοί καλούνται, να δώσουν το παρών τους στις κάλπες και να στείλουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα. Στην εκλογική «μάχη» ρίχνονται πέντε υποψήφιοι, εκ των οποίων...

25/08/2019 00:27

Απέτρεψαν εγκληματικό σχέδιο;

Mέλη της Αστυνομίας Πάφου, μετά από αξιολόγηση συγκεκριμένης πληροφορίας, εντόπισαν αυτοσχέδια βόμβα έτοιμη για χρήση σε ανοικτό χώρο σε περιοχή της Γιαλιάς του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τόσο η αυτοσχέδια βόμβα όσο και διάφορα άλλα αντικείμενα παρελήφθησαν για περαιτέρω εξετάσεις. Η σκηνή...

25/08/2019 00:26

Για πάταξη του ηλεκτρονικού τζόγου

Στο πλαίσιο της πάταξης του ηλεκτρονικού τζόγου, η Αστυνομία διενήργησε χθες έρευνες, σε δύο υποστατικά στην Πάφο. Σύμφωνα με την Αστυνομία , μέλη του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων Πάφου εισήλθαν χθες για έρευνα, δυνάμει δικαστικού εντάλματος, σε δύο υποστατικά στην Πάφο. Αρχικά σε συντονισμένη επιχείρηση για πάταξη του...

24/08/2019 12:33

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο συνελήφθη τον Ιούλιο από τις αρχές του Γιβραλτάρ

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 άλλαξε προορισμό και πλέον κατευθύνεται προς τη Μερσίνα της Τουρκίας, όπως αναφέρει ο εξειδικευμένος ιστότοπος MarineTraffic.com. Το Adrian Darya 1 – το πρώην Grace 1 – αναχώρησε από τα ανοικτά του Γιβραλτάρ τη 18η Αυγούστου και αρχικά είχε δηλώσει ως προορισμό την Καλαμάτα. Ωστόσο τώρα το ιρανικό σούπερ τάνκερ,...

24/08/2019 12:29

Προσφέρθηκε βοήθεια από τις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαίχ Μπολσονάρου, έδωσε χθες εντολή για την αποστολή του στρατού για να καταστείλει τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές του Αμαζονίου. Το μέτρο, που λαμβάνεται έπειτα από την υπογραφή ενός προεδρικού διατάγματος, εξουσιοδοτεί από το Σάββατο τους κυβερνήτες των Πολιτειών της χώρας που εμπλέκονται στην κατάσβεση...

24/08/2019 10:35

Χειροπέδες σε 29χρονο

Η Αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον 29χρονο ο οποίος τα ξημερώματα κτύπησε με το αυτοκίνητο του δύο πεζούς, σε δρόμο της Κοινότητας Αβδελλερού. Σύμφωνα με την Αστυνομία σήμερα γύρω στις 1.20 μετά τα μεσάνυκτα, ο 29χρονος οδηγούσε το αυτοκίνητο του σε δρόμο στο Αβδελλερό, όπου στην πλατεία της Κοινότητας διεξαγόταν χοροεσπερίδα. Ο...

24/08/2019 10:34

Η σύνοδος των G7 ξεκινά στη Μπιαρίτς

Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, της Ομάδας των 7 (G7), συναντώνται από σήμερα το βράδυ στη Μπιαρίτς υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης, που αναμένει από αυτούς συγκεκριμένες λύσεις στις κρίσεις που ταλανίζουν τον πλανήτη: τον εμπορικό πόλεμο, το Ιράν, τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Οι πυρκαγιές...

24/08/2019 09:37

Τα βάζει και με ΕΕ

Η στήριξη που προσφέρει η ΕΕ στην Ε/κ πλευρά είναι ντροπή δική της, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι «η ΕΕ με τη μέθοδο της παρέμβασης της στο Κυπριακό έχει καταντήσει να στηρίζει την ανισότητα, το άδικο και την τυραννία. Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι "στην περίπτωση που κάποιοι...

23/08/2019 09:59

Back to Top