Υπουργός υγείας
«Δεν υπάρχει επιδημία γρίπης Α’…»

Σε παραγγελία 5,000 εμβολίων για την αντιμετώπιση της γρίπης που αναμένεται να παραληφθούν τις επόμενες μέρες, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου. Ο κ. Υπουργός σημείωσε πως λαμβάνονται ήδη επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης της γρίπης στο πλαίσιο του υφιστάμενου Σχεδίου Δράσης που ενεργοποιήθηκε, και διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει επιδημία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, κληθείς να αναφερθεί στην Έκθεση Γεγονότων που είχε ζητήσει ο ίδιος για τον θάνατο 34χρονου από τη γρίπη Α, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως «χθες το μεσημέρι είχα λάβει την αρχική έρευνα από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), έκρινα ότι ήταν ελλιπής και του ζήτησα περισσότερες πληροφορίες. Οι ιατρικές εκθέσεις και από τα δύο νοσοκομεία, μού υποβλήθηκαν αργά χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί διόρισα ερευνώντα λειτουργό τη Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, ούτως ώστε να προβεί σε διενέργεια διοικητικής έρευνας για να διαπιστώσει ή να διερευνήσει κατά πόσον από τις πράξεις ή/και παραλείψεις ενδεχομένως να υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα. Αναμένω το πόρισμα της έρευνας της Διευθύντριας των Ιατρικών Υπηρεσιών». Ερωτηθείς εάν τέθηκε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της έρευνας, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι δεν ορίστηκε χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «σοβαρή υπόθεση και όσος χρόνος απαιτείται για να εξετάσει όλα τα δεδομένα και να αποφανθεί εάν υπάρχει κάτι μεμπτό ή όχι, θα τον έχει στη διάθεσή της».

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «μετά λύπης μου, θέλω να παρατηρήσω ότι ο χειρισμός και αυτού του θέματος και γενικά της έξαρσης της γρίπης όπως παρουσιάζεται τουλάχιστον από κάποια ΜΜΕ, δημιουργεί αχρείαστο πανικό στον κόσμο και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια νοσηλευτήρια. Δημιουργείται αχρείαστος κατά την άποψή μας πανικός σε κάποιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται οι Πρώτες Βοήθειες από κόσμο και να μην επιτρέπεται στους λειτουργούς υγείας να κάνουν τη δουλειά τους όπως θα μπορούσαν να την κάνουν υπό κανονικές συνθήκες».

Απαντώντας σε ερώτηση για την έλλειψη εμβολίων, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει έλλειψη εμβολίων στον δημόσιο τομέα. «Για τα αποθέματα είχε γίνει ο σωστός προγραμματισμός, είχαν παραγγελθεί 50 χιλιάδες που ήταν και αυξημένος αριθμός σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με βάση και τις εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποθέματα, έχουμε ήδη παραγγείλει επιπλέον 5,000 και εάν και εφόσον ακόμα 5,000. Αλλά, αποθέματα στον δημόσιο τομέα υπάρχουν. Και τονίζουμε ότι τα εμβόλια δίνονται στις ευάλωτες ομάδες και δεν είναι η λύση για όλο τον πληθυσμό», υπογράμμισε και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνει ο πληθυσμός, ενώ, ανέφερε, έχουν εκδοθεί και κατευθυντήριες οδηγίες από τις Ιατρικές Υπηρεσίες προς τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τον χειρισμό αυτών των περιπτώσεων.

Ο κ. Ιωάννου, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα περίπου 1,000 εμβόλια και αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να παραληφθούν άλλα 5,000 με δικαίωμα για προμήθεια ακόμα 5,000. Διευκρίνισε δε πως δεν χρειάστηκε τελικά να γίνουν ενέργειες για εξασφάλιση μέσω Πρεσβειών του εξωτερικού, καθότι ο Ανάδοχος της Σύμβασης για προμήθεια των εμβολίων ενημέρωσε χθες πως μπορεί να προμηθεύσει τα επιπλέον 5,000 εμβόλια.


Κληθείς να πει εάν υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γρίπης, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως, σύμφωνα με την πληροφόρησή του, δεν αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα ή ελλείψεις σε αυτά τα φάρμακα.

Σε ερώτηση εάν θεωρεί ορθό, πολιτικά πρόσωπα να παρεμβαίνουν για τη νοσηλεία ασθενών, ο κ. Υπουργός είπε χαρακτηριστικά «φυσικά και όχι, αλλά είναι καθημερινό φαινόμενο. Είναι αυτονόητο ότι είναι αχρείαστο. Όταν παίρνει τηλέφωνο κάποιος, γιατί ένας ασθενής παίρνει σειρά προτεραιότητας έναντι του άλλου; Εμείς θεωρούμε ότι όλοι οι ασθενείς είναι ίσοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα με την κρισιμότητα της ασθένειάς τους και όχι ανάλογα με το αν έχουν μέσο ή όχι. Με το να παίρνουμε τηλέφωνα και να βάζουμε σε σειρά προτεραιότητας κάποιον έναντι κάποιων άλλων, αδικούνται όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα που φέρει ασθενή να είχε συμπτώματα γρίπης και να μην έλαβε την κατάλληλη θεραπεία, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «είναι επ' ευκαιρία αυτού του δημοσιεύματος που σας έκανα προηγουμένως τις δηλώσεις για τον τρόπο χειρισμού από κάποια ΜΜΕ. Διότι με βάση την ενημέρωση που έχω εγώ από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, δεν ισχύουν αυτά που δημοσιεύονται σήμερα σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό έντυπο. Άρα το να δημοσιεύουμε πληροφορίες από τη μια πλευρά, όπως τις λαμβάνουμε εμείς, χωρίς να τις διασταυρώνουμε, χωρίς να παίρνουμε τη θέση της άλλης πλευράς, στη συγκεκριμένη περίπτωση του νοσηλευτηρίου, αυτό είναι κακή δημοσιογραφία και δημιουργεί αχρείαστο πανικό στον κόσμο». Συμπλήρωσε πως αυτό προκαλεί αυξημένη προσέλευση και συσσώρευση των περιστατικών στα ΤΑΕΠ και, κατ' επέκταση, άλλα αλυσιδωτά προβλήματα.

Σε διευκρινιστική ερώτηση ως προς το τι έχει δημοσιευθεί από τα ΜΜΕ, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο σημερινό ρεπορτάζ, το οποίο ισχυρίζεται ότι συγκεκριμένος ασθενής δεν έλαβε υπηρεσίες υγείας. «Από ενημέρωση που είχα από τον Επιστημονικό Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ουδέν αναληθέστερο», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ασθενής ναι μεν μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, αλλά τα γεγονότα που αναφέρονται στο δημοσίευμα δεν ισχύουν.

Ο κ. Ιωάννου επανέλαβε πως οι πολίτες συμβουλεύονται να εφαρμόζουν τα μέτρα προφύλαξης που συστήνει το Υπουργείο Υγείας, καθώς και το πότε να προσέρχονται στα νοσοκομεία ή στους γιατρούς τους για εξέταση. «Σας παραπέμπω στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας, για αντιμετώπιση της έξαρσης. Δεν είναι επιδημία, όπως χαρακτηρίστηκε από κάποιους. Λυπούμαι να παρατηρήσω, αλλά έχουμε Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης στο Υπουργείο και βάσει διεθνών παραμέτρων μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι ως επιδημία. Με τις παραμέτρους και τα περιστατικά που υπάρχουν, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιδημία. Και όμως, κάποιοι λένε άλλα. Όλα αυτά συντείνουν στο να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και να σπέρνουν πανικό. Με τα θέματα υγείας πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και όχι να κάνουμε πολιτική στα θέματα υγείας και τους ασθενείς», είπε ο κ. Ιωάννου χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης με βάση το υφιστάμενο Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου που έχει ενεργοποιηθεί, ενώ έχουν δοθεί και κατευθυντήριες οδηγίες.

Περαιτέρω ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως τα εμβόλια κατά του ιού της γρίπης Α δεν είναι για όλο τον πληθυσμό, αλλά για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και ασθενείς και ανέφερε πως εντός των επομένων ημερών το Υπουργείο θα παραλάβει 5.000 εμβόλια.

Ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις επί του θέματος οδηγίες και συστάσεις του Υπουργείου.

Send to Facebook

Ραγδαίες εξελίξεις

Δύο νέες συλλήψεις με την τύχη της 6χρονης κόρης της ακόμα να αγνοείται Η κινητοποίηση της Αστυνομίας που ξεκίνησε από το απόγευμα με εντατικές έρευνες απέδωσε καρπούς με την Αστυνομία να περνά χειροπέδες σε δύο ακόμα πρόσωπα σε σχέση με την υπόθεση. Πρόκειται για έναν 35χρονο και έναν 30χρονο και οι δύο Ελληνοκύπριοι. Ο...

18/04/2019 22:48

Στην επαρχία Λάρνακας

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Αλεθρικό της επαρχίας Λάρνακας με θύμα 52χρονο Ελληνοκύπριο Το εργατικό ατύχημα συνέβη στις 11 και 20 το πρωί σε πρατήριο καυσίμων που βρίσκεται στο Αλεθρικό της επαρχίας Λάρνακας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται οδηγός...

18/04/2019 14:29

Εξετάζονται θέματα ασφάλειας

Δεν άρχισε μέχρι στιγμής η άντληση νερού από το φρεάτιο στο Μιτσερό, όπου είχε εντοπιστεί η σορός της 39χρονης Marry Rose Tiburcio Infante από τις Φιλιππίνες, λόγω θεμάτων που ακόμη εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αφορούν κυρίως στην ασφάλεια αυτών που θα συμμετέχουν στην όλη επιχείρηση. Αστυνομική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως...

18/04/2019 12:24

Για διήμερη επίσκεψη

Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.Την Πέμπτη, στις 11:00 o κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Στις 12:30 θα συμμετάσχει σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», στο πλαίσιο...

18/04/2019 12:22

Στην Άγκυρα ο λεγόμενος ΥΠΕΞ

Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι για διαβουλεύσεις με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, αναμένεται να συζητηθεί η τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και να αξιολογηθούν τα επόμενα βήματα. Δεν αναφέρεται πότε έχει...

18/04/2019 12:16

Η προσοχή στον εντοπισμό της 6χρονης Sierra

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης την άντληση του νερού από το φρεάτιο στο Μιτσερό, όπου εντοπίστηκε η σορός της 39χρονης Marry Rose Tiburcio Infante από τις Φιλιππίνες. Ως γνωστόν, οι έρευνες τις Αστυνομίας επικεντρώνονται τώρα και στον εντοπισμό της εξάχρονης κόρης της γυναίκας, Sierra Graze Seucalliuc, η οποία είχε επίσης...

17/04/2019 21:48

Έρευνες σε Λευκωσία, Λάρνακα και εξωτερικό…

Ενισχύεται έπειτα, από οδηγίες του Αρχηγού της Αστυνομίας, με μέλη από το ΤΑΕ Λάρνακας και το ΤΑΕ Αρχηγείου, η ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Λευκωσίας που διερευνά την υπόθεση που αφορά την ανεύρεση πτώματος γυναίκας στο Μιτσερό, για την οποία έχει συλληφθεί 33χρονος ο οποίος τέθηκε σήμερα υπό οκταήμερη κράτηση, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος...

17/04/2019 16:24

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γεωργίας υπογραμμίστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και της Προέδρου της Γεωργίας κας Σαλόμ Ζουραμπισχβίλι στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Τιφλίδα, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της...

17/04/2019 16:15

Εικόνα καταστροφής.

Αποκαρδιωτικό είναι το θέαμα της Παναγίας των Παρισίων, όπως καταγράφεται σε νέο βίντεο που κατέγραψε drone το απόγευμα της Τρίτης, 24 ώρες μετά το ξέσπασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς. Ο «σκελετός» του ναού είναι μαυρισμένος, ο θόλος έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και ένα μέρος του έχει καταρρεύσει ενώ το βέλος του 93 καταστράφηκε...

17/04/2019 12:20

33χρονου από τη Ρουμανία

Διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον του 33χρονου από τη Ρουμανία, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος αναφορικά με την υπόθεση εντοπισμού του πτώματος της 38χρονης σε φρεάτιο στο μεταλλείο του Μιτσερού. Εναντίον του 33χρονου υπόπτου διερευνώνται τα αδικήματα του φόνου εκ...

17/04/2019 11:53

Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ

Ικανοποιημένη φαίνεται να είναι σε γενικές γραμμές η Λευκωσία από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε το βράδυ της Τρίτης στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κρίνοντας πως είναι καλύτερη από αυτήν του περασμένου Οκτωβρίου...

17/04/2019 11:00

Στην Τιφλίδα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε σήμερα το πρωί, στην Τιφλίδα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τη Γεωργιανή ομόλογό του Σαλόμη Ζουραμπιτσβίλι. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δυο χωρών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος...

17/04/2019 10:00

Back to Top