«Στην έγκαιρη διαπίστωση αδυναμιών στοχεύουν τα τετράμηνα»
Δευτέρα η συνάντηση Υπουργού Παιδείας – εκπαιδευτικών οργανώσεων

Στην έγκαιρη διαπίστωση των αδυναμιών των μαθητών και στον προγραμματισμό αποτελεσματικών παρεμβάσεων για βελτίωση της επίδοσής τους, στοχεύει ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων, είπε ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούη.

Ο κ. Λούη είχε σήμερα σειρά συναντήσεων για ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων (Διευθυντών και Διευθυντριών Σχολείων Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, Οργανωμένων Γονέων, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, Παιδοβουλής και ΠΣΕΜ) σχετικά με την αξιολόγηση των τετραμήνων, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τη σχολική χρονιά 2019-2020 για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου και Τεχνικών Σχολών.

Το μέτρο αυτό της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αναμένεται να επεκταθεί και στη Γ΄ Λυκείου για το 2020-2021, όπως και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου από τη σχολική χρονιά 2021-2022.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συναντήσεων, οι οποίες άρχισαν το πρωί και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 17:00, με τελευταία συνάντηση να είναι με τις αντιπροσωπείες της Παιδοβουλής και της ΠΣΕΜ, ο Διευθυντής Μέσης ξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βοήθεια τους σε αυτή την πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.

«Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο στοχεύει στην έγκαιρη διαπίστωση των αδυναμιών των μαθητών και στον προγραμματισμό αποτελεσματικών παρεμβάσεων για βελτίωση της επίδοσής τους. Η νέα αυτή γνώση θα κατανέμεται με τρόπο ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για εμπέδωση από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, αυτό που εφαρμόζεται με την εισαγωγή της αξιολόγησης τετραμήνου «είναι ότι μειώνουμε τον μεγάλο αριθμό διαγωνισμάτων ανά γνωστικό αντικείμενο κατά τη διάρκεια κάθε τετραμήνου, καθώς και τον μεγάλο όγκο ύλης από τις υφιστάμενες γραπτές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου».

Εξήγησε ότι στο τέλος του πρώτου τετραμήνου οι μαθητές θα παρακάθονται σε εξέταση που θα έχει τη μορφή κοινού, σε κάθε σχολική μονάδα, διαγωνίσματος και θα αφορά σε μέρος της διδαχθείσας ύλης του τετραμήνου. Στο τέλος του σχολικού έτους οι μαθητές θα εξετάζονται μόνο πάνω σε μέρος της ύλης του δεύτερου τετραμήνου.
"Με αυτόν τον τρόπο θα δίνεται η δυνατότητα και στους μαθητές που ενδεχομένως να παρουσιάζουν κάποιες μαθησιακές δυσκολίες, για πιο εύκολη εμπέδωση και για καλύτερη μάθηση, αφού θα έχουν να διαχειριστούν λιγότερη ύλη", συμπλήρωσε.

Αυτή καθαυτή η εξέταση, συνέχισε ο κ. Λούη, είναι ένα μέρος του συστήματος που προωθείται και που θα αφορά μόνο στο 40% της αξιολόγησης του μαθητή για το τετράμηνο.

Το υπόλοιπο 60% της αξιολόγησης θα απορρέει από την προφορική επίδοση του μαθητή, στην οποία θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εργασίες ατομικές ή και συνεργατικές, δραστηριότητες αυτοαξιολόγησης και ετεροαξιολόγησης, δραστηριότητες εκτός αίθουσας διδασκαλίας, όπως ενδοσχολικοί και εξωσχολικοί διαγωνισμοί και εκδηλώσεις, ατομικές δημιουργικές εργασίες και γενικότερα η όλη συμπεριφορά και επίδοση του μαθητή/μαθήτριας στα εργαστηριακά μαθήματα και στις ειδικές αίθουσες, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γνωστικού αντικειμένου.

Σύμφωνα με τον κ. Λούη, με αυτόν τον τρόπο βοηθούνται οι μαθητές και μαθήτριες να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους και που πόρρω απέχουν, όπως είπε, από τη μετάδοση και αποστήθιση στείρας γνώσης.

"Η αξιολόγηση αυτή καθαυτή δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο ανάπτυξης που επιτυγχάνεται με τη διάγνωση των αδυναμιών και στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διδασκαλίας και της μάθησης. Είμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς μας με τους οποίους προχωρήσαμε ήδη σε επιμορφώσεις, ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν το νέο σύστημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιμορφώσεις τις οποίες θα συνεχίσουμε και θα επεκτείνουμε, αν κριθεί ότι υπάρχει η οποιαδήποτε ανάγκη", σημείωσε.

Όπως είπε, η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του συστήματος αξιολόγησης θα οδηγήσει στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της προσωπικότητας των μαθητών μας.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΟΕΛΜΕΚ, ο κ. Λούη είπε ότι η οργάνωση ανέφερε ότι στην ουσία διαφωνεί με την εξέταση των τετραμήνων και ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί η κατάλληλη δοσολογία για να μην υπάρχει υπερβολή από μέρους των εκπαιδευτικών ως προς την εφαρμογή.
"Αυτά τα δύο πράγματα, είναι χρήσιμες παρατηρήσεις, ιδιαίτερα η δεύτερη, την οποία θα δούμε στη συνέχεια το πως θα την αξιοποιήσουμε", πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η ΟΕΛΜΕΚ αυτή την στιγμή έχει τοποθετηθεί με τη συγκεκριμένη θέση.

Ανέφερε επίσης ότι η ΟΕΛΜΕΚ θα καταθέσει τις απόψεις της όσον αφορά το ευρύτερο σχέδιο της αξιολόγησης το οποίο περιλαμβάνει πολλές διαστάσεις, του οποίου μέρος είναι τα τετράμηνα.

"Εμείς είμαστε σε θέση αυτή την στιγμή, πράμα το οποίο απορρέει και από την ίδια τη νομοθεσία, να πάμε για εφαρμογή, εμπεριέχεται στο νομικό πλαίσιο για εφαρμογή του θεσμού των τετραμήνων και θέλουμε να εφαρμόσουμε τα τετράμηνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και την μεγαλύτερη εμπλοκή όλων ενδιαφερομένων μερών", κατέληξε.

Send to Facebook

Αναλυτικά όλοι οι διορισμοί

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό επέλεξε για διορισμό μέλη σε 12 ημικρατικούς οργανισμούς και άλλες 14 αρχές η συμβούλια, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει αυξηθεί η συμμετοχή νέων κάτω των 40 ετών και γυναικών. Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «στη σημερινή συνεδρίαση...

17/01/2019 16:53

Ξανά ΌΧΙ στον δικηγόρο του

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απέρριψε σήμερα την ένσταση που ήγειρε ο δικηγόρος του Λοΐζου Τζιωνή, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του διπλού φονικού στο Στρόβολο, με την οποία ζητούσε όπως μην επιτραπεί η κατάθεση των χειρόγραφων σημειώσεων του πελάτη του ως τεκμήριο στο δικαστήριο. Η υπεράσπιση του Τζιωνή προέβαλε...

17/01/2019 16:45

Πέταξαν το όπλο στη θάλασσα

Διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον των τριών αδελφών, για τον φόνο του 44χρονου Χρίστου Μιχαήλ, που εντοπίστηκε τη Δευτέρα νεκρός στο όχημα του, στα Πολεμίδια. Η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη των τριών αδελφών μετά από μαρτυρία που εξασφάλισε από πρόσωπα με τα οποία το θύμα γνωριζόταν. Οι...

17/01/2019 16:19

Ο ένας ανήλικος

Ενώπιον δικαστηρίου οδηγούνται το πρωί τρία αδέλφια, 28, 19 και 16 ετών, σε σχέση με το φόνο εκ προμελέτης του 44χρονου Χρίστου Μιχαήλ, που εντοπίστηκε το πρωί της Δευτέρας νεκρός στο αυτοκίνητο του, σε χωράφι στα Πολεμίδια. Η Αστυνομία εξασφάλισε μαρτυρία εναντίον των τριών, δυο εκ...

17/01/2019 11:17

Έκλεισαν δρόμοι

Λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, αναφέρει αστυνομική ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει για την κυκλοφορία και άλλοι έχουν καταστεί επικίνδυνοι. Ως εκ τούτου η κατάσταση μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως ακολούθως:

17/01/2019 09:50

Για τις εξελίξεις στο δικαστικό σώμα

Με στόχο να παράσχει επιπρόσθετη καθοδήγηση, κλιμάκιο υψηλόβαθμων λειτουργών της ομάδας κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) θα επισκεφτεί την Κύπρο εντός των προσεχών εβδομάδων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ομάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που μεταδίδει...

16/01/2019 17:41

Λόγω των καιρικών συνθηκών

Φωτογραφίες από το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο "Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά" ανοικτά της κατεχόμενης Κερύνειας δημοσιεύει η ηλεκτρονική ιστοσελίδα "Κερύνεια ποστασί", σημειώνοντας ότι το πλοίο βρίσκεται περίπου σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από τον Καραβά. Και αυτό, όπως αναφέρεται, λόγω των καιρικών συνθηκών, αφού η θαλασσοταραχή...

16/01/2019 17:37

Zητά να γίνει μάρτυρας κατηγορίας

Παραδοχή στη μοναδική κατηγορία που του απήγγειλε η Κατηγορούσα Αρχή σε σχέση με την υπόθεση της απόπειρας φόνου εναντίον του Νίκου Ροδοθέου, απάντησε σήμερα ο 26χρονος Ε/κ, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Ο 26χρονος κατηγορείται ότι στις 27 Νοεμβρίου 2018 στη Λευκωσία, ενώ γνώριζε ότι δύο πρόσωπα ήταν ένοχα κακουργήματος,...

16/01/2019 16:36

Συστάσεις Αστυνομίας για δρόμους

Υπερχείλισε ο ποταμός Πεδιαίος λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα ότι υπερχείλισε ο ποταμός στο γεφύρι της οδού Αλεξανδρουπόλεως στον Στρόβολο και στην περιοχή Αγίου Σπυρίδωνα στη Δευτερά.  Εξάλλου στην περιοχή Πέρα Χωρίου -  Ιδαλίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Γυαλιά,...

16/01/2019 12:11

1η Φεβρουαρίου η συνέχεια της δίκης

Σύντομη αλλά με νέα εξέλιξη η σημερινή διαδικασία στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο στη Λάρνακα, ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκε ο 35χρονος απαγωγέας των δύο μαθητών ,Γιώργος Νικολάου, άλλως Τζιωρτζ, που πριν από τέσσερις μήνες είχε σοκάρει το παγκύπριο. Με την έναρξη της διαδικασίας ο Νικολάου άλλαξε την απάντηση που είχε δώσει...

16/01/2019 10:30

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις βράχων, εγκλωβισμός πολιτών στα οχήματα τους, πλημμυρισμένα υποστατικά και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, έφεραν μαζί τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα που κατά τη διάρκεια της νύχτας έθεσαν σε κινητοποίηση όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στην πόλη και Επαρχία Λεμεσού. Συνολικά, η Επαρχία Λεμεσού...

16/01/2019 10:28

Κυβέρνηση και Προεδρία παρακολουθούν τις εξελίξεις

Η Κυβέρνηση και η Προεδρία της Δημοκρατίας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και αναλόγως θα ενεργήσουν, δήλωσαν έγκυρες πηγές, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης μετά τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη και τις εκατέρωθεν τοποθετήσεις από το Γενικό Εισαγγελέα και το Ανώτατο Δικαστήριο. Κυβέρνηση...

15/01/2019 20:39

Back to Top