«Στην έγκαιρη διαπίστωση αδυναμιών στοχεύουν τα τετράμηνα»
Δευτέρα η συνάντηση Υπουργού Παιδείας – εκπαιδευτικών οργανώσεων

Στην έγκαιρη διαπίστωση των αδυναμιών των μαθητών και στον προγραμματισμό αποτελεσματικών παρεμβάσεων για βελτίωση της επίδοσής τους, στοχεύει ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων, είπε ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούη.

Ο κ. Λούη είχε σήμερα σειρά συναντήσεων για ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων (Διευθυντών και Διευθυντριών Σχολείων Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, Οργανωμένων Γονέων, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, Παιδοβουλής και ΠΣΕΜ) σχετικά με την αξιολόγηση των τετραμήνων, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τη σχολική χρονιά 2019-2020 για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου και Τεχνικών Σχολών.

Το μέτρο αυτό της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αναμένεται να επεκταθεί και στη Γ΄ Λυκείου για το 2020-2021, όπως και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου από τη σχολική χρονιά 2021-2022.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συναντήσεων, οι οποίες άρχισαν το πρωί και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 17:00, με τελευταία συνάντηση να είναι με τις αντιπροσωπείες της Παιδοβουλής και της ΠΣΕΜ, ο Διευθυντής Μέσης ξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βοήθεια τους σε αυτή την πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.

«Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο στοχεύει στην έγκαιρη διαπίστωση των αδυναμιών των μαθητών και στον προγραμματισμό αποτελεσματικών παρεμβάσεων για βελτίωση της επίδοσής τους. Η νέα αυτή γνώση θα κατανέμεται με τρόπο ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για εμπέδωση από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, αυτό που εφαρμόζεται με την εισαγωγή της αξιολόγησης τετραμήνου «είναι ότι μειώνουμε τον μεγάλο αριθμό διαγωνισμάτων ανά γνωστικό αντικείμενο κατά τη διάρκεια κάθε τετραμήνου, καθώς και τον μεγάλο όγκο ύλης από τις υφιστάμενες γραπτές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου».

Εξήγησε ότι στο τέλος του πρώτου τετραμήνου οι μαθητές θα παρακάθονται σε εξέταση που θα έχει τη μορφή κοινού, σε κάθε σχολική μονάδα, διαγωνίσματος και θα αφορά σε μέρος της διδαχθείσας ύλης του τετραμήνου. Στο τέλος του σχολικού έτους οι μαθητές θα εξετάζονται μόνο πάνω σε μέρος της ύλης του δεύτερου τετραμήνου.
"Με αυτόν τον τρόπο θα δίνεται η δυνατότητα και στους μαθητές που ενδεχομένως να παρουσιάζουν κάποιες μαθησιακές δυσκολίες, για πιο εύκολη εμπέδωση και για καλύτερη μάθηση, αφού θα έχουν να διαχειριστούν λιγότερη ύλη", συμπλήρωσε.

Αυτή καθαυτή η εξέταση, συνέχισε ο κ. Λούη, είναι ένα μέρος του συστήματος που προωθείται και που θα αφορά μόνο στο 40% της αξιολόγησης του μαθητή για το τετράμηνο.

Το υπόλοιπο 60% της αξιολόγησης θα απορρέει από την προφορική επίδοση του μαθητή, στην οποία θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εργασίες ατομικές ή και συνεργατικές, δραστηριότητες αυτοαξιολόγησης και ετεροαξιολόγησης, δραστηριότητες εκτός αίθουσας διδασκαλίας, όπως ενδοσχολικοί και εξωσχολικοί διαγωνισμοί και εκδηλώσεις, ατομικές δημιουργικές εργασίες και γενικότερα η όλη συμπεριφορά και επίδοση του μαθητή/μαθήτριας στα εργαστηριακά μαθήματα και στις ειδικές αίθουσες, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γνωστικού αντικειμένου.

Σύμφωνα με τον κ. Λούη, με αυτόν τον τρόπο βοηθούνται οι μαθητές και μαθήτριες να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους και που πόρρω απέχουν, όπως είπε, από τη μετάδοση και αποστήθιση στείρας γνώσης.

"Η αξιολόγηση αυτή καθαυτή δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο ανάπτυξης που επιτυγχάνεται με τη διάγνωση των αδυναμιών και στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διδασκαλίας και της μάθησης. Είμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς μας με τους οποίους προχωρήσαμε ήδη σε επιμορφώσεις, ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν το νέο σύστημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιμορφώσεις τις οποίες θα συνεχίσουμε και θα επεκτείνουμε, αν κριθεί ότι υπάρχει η οποιαδήποτε ανάγκη", σημείωσε.

Όπως είπε, η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του συστήματος αξιολόγησης θα οδηγήσει στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της προσωπικότητας των μαθητών μας.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΟΕΛΜΕΚ, ο κ. Λούη είπε ότι η οργάνωση ανέφερε ότι στην ουσία διαφωνεί με την εξέταση των τετραμήνων και ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί η κατάλληλη δοσολογία για να μην υπάρχει υπερβολή από μέρους των εκπαιδευτικών ως προς την εφαρμογή.
"Αυτά τα δύο πράγματα, είναι χρήσιμες παρατηρήσεις, ιδιαίτερα η δεύτερη, την οποία θα δούμε στη συνέχεια το πως θα την αξιοποιήσουμε", πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η ΟΕΛΜΕΚ αυτή την στιγμή έχει τοποθετηθεί με τη συγκεκριμένη θέση.

Ανέφερε επίσης ότι η ΟΕΛΜΕΚ θα καταθέσει τις απόψεις της όσον αφορά το ευρύτερο σχέδιο της αξιολόγησης το οποίο περιλαμβάνει πολλές διαστάσεις, του οποίου μέρος είναι τα τετράμηνα.

"Εμείς είμαστε σε θέση αυτή την στιγμή, πράμα το οποίο απορρέει και από την ίδια τη νομοθεσία, να πάμε για εφαρμογή, εμπεριέχεται στο νομικό πλαίσιο για εφαρμογή του θεσμού των τετραμήνων και θέλουμε να εφαρμόσουμε τα τετράμηνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και την μεγαλύτερη εμπλοκή όλων ενδιαφερομένων μερών", κατέληξε.

Send to Facebook

Μόνο αν γίνει σε 'ουδέτερη ζώνη' λέει ότι θα πάει

Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι αν ο φιλικός αγώνας μεταξύ της τουρκοκυπριακής ποδοσφαιρικής ομάδας MTG και της Νέας Σαλαμίνας πραγματοποιηθεί στην" ουδέτερη ζώνη"(νεκρή ζώνη), τότε ο Μουσταφά Ακιντζί θα τον παρακολουθήσει. Ωστόσο σε περίπτωση που ο αγώνας διεξαχθεί στο έδαφος που...

18/03/2019 21:09

Πως το εντόπισαν οι αρχές-4 συλλήψεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα μεγάλη επιχείρηση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με την αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, μετά τον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας κάνναβης. Μέχρι στιγμής συνελήφθησαν τέσσερα πρόσωπα, ενώ δεν αποκλείονται περισσότερες συλλήψεις υπόπτων προσώπων. Σύμφωνα με τις πρώτες...

18/03/2019 20:13

Ο ρόλος αλλά και τα προβλήματα της κρατικής τηλεόρασης

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι «κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει ρόλος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Κύπρο και είναι κάτι που κανένα κόμμα, κανένας θεσμός δεν έχει αμφισβητήσει και είναι γι' αυτό που την Παρασκευή πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ όπως επίσης συμφωνούμε...

18/03/2019 16:57

Τρόμος στην Ουτρέχτη

Πυροβολισμοί ενόπλου στην Ουτρέχτη με πολλούς τραυματίες. Σύμφωνα με την ολλανδική αστυνομία ο ένοπλος άνοιξε πυρ κατά του πλήθους σε σταθμό του τραμ. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίσθηκαν και ένας τουλάχιστον είναι νεκρός από πυρά αγνώστου ή αγνώστων σε τραμ σήμερα το πρωί στην Ουτρέχτη, στο κέντρο...

18/03/2019 14:12

Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αποφάσισε σήμερα να απαλλάξει και να αθωώσει τους κατηγορούμενους Θεοφάνη Λώλο και την εταιρεία Enviroplan από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν στην ποινική υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου, και να καλέσει τους υπόλοιπους κατηγορούμενους σε απολογία. Σύμφωνα με την ομόφωνη...

18/03/2019 12:15

Είδε Φράγκο-Μαραθεύτη ο ΥΠΕΣ

Τους πυλώνες εντός των οποίων θα πρέπει να κινείται το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) έθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο του ΡΙΚ Ανδρέα Φράγκο και τον Διευθυντή του Μιχάλη Μαραθεύτη, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί μετά και την καταψήφιση του προϋπολογισμού...

18/03/2019 11:58

Στο Νοσοκομείο και ο 83χρονος

Την τελευταία του πνοή άφησε μετά από τροχαίο το οποίο συνέβη, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, στις 6 το πρωί στο δρόμο Ζυγίου-Ψεματισμένου, 52χρονος αλλοδαπός άντρας. Το θανατηφόρο τροχαίο συνέβη, όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, το όχημα του 52χρονου συγκρούστηκε μετωπικά με το διπλοκάμπινο όχημα που οδηγούσε 83χρονος. Σύμφωνα...

18/03/2019 10:38

Στους 50 οι νεκροί από τις επιθέσεις στα τεμένη

Ο Αυστραλός ακροδεξιός εξτρεμιστής που κατηγορείται για το μακελειό σε δύο τεμένη της Κράιστσερτς θα υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του στη δίκη και μοιάζει να «έχει τα λογικά του», όπως δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης που διορίστηκε από δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας Σε βάρος του Μπρέντον Τάραντ ασκήθηκε δίωξη το Σάββατο,...

18/03/2019 10:12

Ευτυχώς εκτός κινδύνου

Θύμα επίθεσης με μαχαίρι, έπεσε 22χρονη Κύπρια, το πρωί του Σαββάτου, στο New Southgate του Λονδίνου Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παροικιακή», η 22χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο πρόσωπο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η κατάσταση της δεν είναι κρίσιμη.

17/03/2019 22:08

Συνάντηση 21 Μαρτίου στην Τούρκία

Ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 21 Μαρτίου, στην Τουρκία, προσδίδει η Λευκωσία, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να λέει ότι θα μεταφερθούν συγκεκριμένα μηνύματα Σε δηλώσεις του στην Πάφο ο...

17/03/2019 20:38

Έρχεται για ενημέρωση και συντονισμό ο Κατρούγκαλος

Στην Κύπρο φτάνει το βράδυ της Δευτέρας 18 Μαρτίου ο Γιώργος Κατρούγκαλος για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας «Σκοπός της πρώτης μου επίσημης επίσκεψης είναι η αμοιβαία ενημέρωση και ο συντονισμός της πολιτικής μας για τα εθνικά θέματα και κυρίως για το Κυπριακό», λέει σε δήλωσή του στο Κυπριακό...

17/03/2019 20:32

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Την στήριξη των ΗΠΑ στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ανάλογη με αυτή που εκφράστηκε πρόσφατα από πλευράς ΕΕ, θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης που αναμένεται να έχει με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στο περιθώριο...

17/03/2019 15:47

Back to Top