Δεν παρεδέχτηκαν
Συνεχίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσης πινακίδων στην Πάφο

Με εξέταση και αντεξέταση μαρτύρων – Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή για τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν – Το Δικαστήριο όρισε την επόμενη δικάσιμο στις 16.1.2019 στις 09:00 το πρωί με την προσκόμιση νέων μαρτύρων κατηγορίας

Με την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Σοφοκλή Σοφοκλέους συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου η εκδίκαση της υπόθεσης των πινακίδων του Δήμου Πάφου μετά τη χθεσινή απόρριψη του αιτήματος της κατηγορούσας αρχής για καταχώρηση του φακέλου προσφορών ως τεκμήριο και κάνοντας αποδεκτό το αίτημα της για να καταχωρηθεί ως τεκμήριο για αναγνώριση στην υπόθεση πινακίδων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας ΕΤΝΑ και του Διευθυντή της Χρίστου Ιωάννου, δικηγόρος Σάββας Μάτσας, ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο ο ίδιος όταν εργάστηκε στο Δήμο Πάφου προχωρούσε στην ετοιμασία εγγράφων που δεν ήταν υπογεγραμμένα, με τον μάρτυρα να απαντά πως μπορεί αυτό να συνέβαινε.

Ο κ. Μάτσας υπέβαλε τη θέση ότι μετά που ο μάρτυρας κατηγορίας έφυγε από τη Δημοτική υπηρεσία κάποιοι άλλοι είχαν τη δυνατότητα να τυπώσουν από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που χρησιμοποιούσε ο ίδιος κάποια έγγραφα, αλλάζοντας το περιεχόμενο τους. Επεσήμανε επίσης, πως σε έγγραφο που αφορά την υπόθεση υπάρχει έγγραφο υπογεγραμμένο στο οποίο κάποιοι άλλοι έκαναν επίσης παρεμβάσεις.

Ο κ. Σοφοκλέους είπε, ωστόσο, πως όταν αυτός εργάζονταν στον Δήμο Πάφου, κανένας δεν είχε το δικαίωμα να προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες, ωστόσο συμπλήρωσε, πως όταν αυτός έφυγε από τον Δ. Πάφου δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι γίνεται.

Σε σχετική ερώτηση, που υπέβαλε ο κ. Μάτσας για το πώς οι συνήγοροι υπεράσπισης θα μπορούν να ελέγξουν αν τηρήθηκαν οι προσφορές, ο κ. Σοφοκλέους είπε πως οι προσφορές καταχωρούνταν σε σχετικό κατάλογο και πως μόνο μετά το 2008 είχαν υποχρέωση και αναρτούσαντις προσφορές στην επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Εξήγησε επίσης, πως τα πρακτικά των προσφορών υπάρχουν σε ξεχωριστό φάκελο της Δημοκρατίας. Είπε ακόμη πως ο ίδιος δεν μπορούσε να αποστείλει επιστολές κατακύρωσης των προσφορών χωρίς να έχει πρακτικά και επανέλαβε πως τα πρακτικά υπάρχουν σε ξεχωριστό φάκελο.

Από την πλευρά του ο κ. Μάτσας υπέβαλε τη θέση ότι βάσει της πρόνοιας της συμφωνίας με τον επιτυχόντα προσφοροδότη φαίνεται ότι η προμήθεια των υλικών για την κατασκευή των πινακίδων γίνονταν από τον Δήμο Πάφου στο σχετικό προσφοροδότη. Ο δικηγόρος ανέφερε ακόμη ότι ο καθένας μπορούσε να επεμβαίνει στα έγγραφα άλλων και να μην το γνωρίζει ο αρμόδιος, με τον μάρτυρα να απαντά πως το διάστημα που ήταν αυτός υπεύθυνος κανένας δεν είχε πρόσβαση στους φακέλους των προσφορών.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του συνήγορου υπεράσπισης της εταιρείας ΑΛΜΑ και του Διευθυντή της Σωτήρη Αντωνιάδη, δικηγόρο Αλέξανδρο Αλεξάνδρου, ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε πως δεν δέχεται ότι ο ίδιος όταν εργάζονταν στον Δήμο δεν έβαζε τα κατάλληλα έγγραφα στον φάκελο των προσφορών. Εξήγησε ακόμη πως δεν μπορούσε οποιοσδήποτε να είχε πρόσβαση σε οποιοδήποτε φάκελο προσφοράς χωρίς τη δική του έγκριση.

Η υπόθεση των πινακίδων του Δήμου Πάφου συνεχίστηκε με την προσκόμιση νέων μαρτύρων κατηγορίας από πλευράς της κατηγορούσας αρχής, που εκπροσωπεί ο Δικηγόρος Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου.

Μάρτυρας κατηγορίας κλήθηκε ο Λοχίας Γιαννάκης Κυριάκου. Ο κ. Κυριάκου αναγνώρισε το περιεχόμενο της κατάθεσης του και αυτή κατατέθηκε στο Δικαστήριο. Επίσης, στο Δικαστήριο κατατέθηκαν και οι ανακριτικές καταθέσεις, που είχε λάβει ο μάρτυρας κατηγορίας από τον κ. Σωτήρη Αντωνιάδη, Διευθυντή της εταιρείας ΑΛΜΑ στις 27.10.2015, αλλά και άλλες ανακριτικές καταθέσεις.

Ο κ. Κυριάκου είπε πως η ανακριτική ομάδα ζήτησε όλους τους φακέλους των προσφορών που είχε ο Δ. Πάφου.

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως σήμερα υπηρετεί στο Αρχηγείο Αστυνομίας και δεν βρίσκεται στο ΤΑΕ Πάφου. Απαντώντας στο δικηγόρο Σάββα Μάτσα ο κ. Κυριάκου είπε πως για σκοπούς διερεύνησης πόσες πινακίδες κατασκευάστηκαν και από ποια εταιρεία, γίνονταν επιτόπιος έλεγχος με αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου Πάφου.Ο κ. Μάτσας υπέβαλε τη θέση ότι την περίοδο εργασιών του ΣΑΠΑ, για λόγους δικαιοσύνης θα έπρεπε η ανακριτική ομάδα να διερωτάτο τι γίνονταν οι πινακίδες που καταστρέφονταν και ποιες είχαν αντικατασταθεί.

Υπέβαλε τη θέση ότι εκείνη την περίοδο της διεξαγωγής των εργασιών του ΣΑΠΑ καταστρέφονταν ημερησίως 20 πινακίδες, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν είχε τέτοια πληροφόρηση.

Η μαρτυρία συνέχισε ο κ. Κυριάκου, που είχε η Αστυνομία ενώπιον της διερευνήθηκε στην ολότητα της.

Ο κ. Μάτσας υπέβαλε τη θέση ότι από το 2009 μέχρι το 2015 οι ταμπέλες που φωτογραφήθηκαν από την ανακριτική ομάδα ήταν πινακίδες που τοποθετήθηκαν πολύ αργότερα. Ωστόσο, ο μάρτυρας απήντησε αρνητικά.

Εξάλλου, στην αντεξέταση του κ. Αλεξάνδρου ο μάρτυρας απήντησε ότι για τα επίμαχα χρόνια 2006 με 2015 υπήρχε μαρτυρία από τη δημοτική υπηρεσία ότι αυτή την περίοδο καταστράφηκε μόνο μια πινακίδα. Ο κ. Αλεξάνδρου υπέβαλε επίσης τη θέση πως αυτή πρόκειται για μια αυθαίρετη μαρτυρία .

Οι κατηγορούμενοι διευθυντές των εταιρειών κατασκευής πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου, αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και το αδίκημα της συγκάλυψης.

Βάσει του κατηγορητηρίου μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας και Οκτωβρίου 2007 στην Πάφο οι κατηγορούμενοι συνωμότησαν μεταξύ τους όπως με δόλιο μέσο καταδολιεύσουν το κοινό, δηλαδή οικειοποιηθούν διάφορα υλικά κατασκευής πινακίδων και σηματοδότησης συνολικής αξίας 44 χιλ.ευρώ εις βάρος της περιουσίας του Δ. Πάφου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή για τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν.

Το Δικαστήριο όρισε την επόμενη δικάσιμο στις 16.1.2019 στις 09:00 το πρωί με την προσκόμιση νέων μαρτύρων κατηγορίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Αναλυτικά όλοι οι διορισμοί

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό επέλεξε για διορισμό μέλη σε 12 ημικρατικούς οργανισμούς και άλλες 14 αρχές η συμβούλια, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει αυξηθεί η συμμετοχή νέων κάτω των 40 ετών και γυναικών. Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «στη σημερινή συνεδρίαση...

17/01/2019 16:53

Ξανά ΌΧΙ στον δικηγόρο του

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απέρριψε σήμερα την ένσταση που ήγειρε ο δικηγόρος του Λοΐζου Τζιωνή, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του διπλού φονικού στο Στρόβολο, με την οποία ζητούσε όπως μην επιτραπεί η κατάθεση των χειρόγραφων σημειώσεων του πελάτη του ως τεκμήριο στο δικαστήριο. Η υπεράσπιση του Τζιωνή προέβαλε...

17/01/2019 16:45

Πέταξαν το όπλο στη θάλασσα

Διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον των τριών αδελφών, για τον φόνο του 44χρονου Χρίστου Μιχαήλ, που εντοπίστηκε τη Δευτέρα νεκρός στο όχημα του, στα Πολεμίδια. Η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη των τριών αδελφών μετά από μαρτυρία που εξασφάλισε από πρόσωπα με τα οποία το θύμα γνωριζόταν. Οι...

17/01/2019 16:19

Ο ένας ανήλικος

Ενώπιον δικαστηρίου οδηγούνται το πρωί τρία αδέλφια, 28, 19 και 16 ετών, σε σχέση με το φόνο εκ προμελέτης του 44χρονου Χρίστου Μιχαήλ, που εντοπίστηκε το πρωί της Δευτέρας νεκρός στο αυτοκίνητο του, σε χωράφι στα Πολεμίδια. Η Αστυνομία εξασφάλισε μαρτυρία εναντίον των τριών, δυο εκ...

17/01/2019 11:17

Έκλεισαν δρόμοι

Λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, αναφέρει αστυνομική ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει για την κυκλοφορία και άλλοι έχουν καταστεί επικίνδυνοι. Ως εκ τούτου η κατάσταση μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως ακολούθως:

17/01/2019 09:50

Για τις εξελίξεις στο δικαστικό σώμα

Με στόχο να παράσχει επιπρόσθετη καθοδήγηση, κλιμάκιο υψηλόβαθμων λειτουργών της ομάδας κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) θα επισκεφτεί την Κύπρο εντός των προσεχών εβδομάδων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ομάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που μεταδίδει...

16/01/2019 17:41

Λόγω των καιρικών συνθηκών

Φωτογραφίες από το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο "Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά" ανοικτά της κατεχόμενης Κερύνειας δημοσιεύει η ηλεκτρονική ιστοσελίδα "Κερύνεια ποστασί", σημειώνοντας ότι το πλοίο βρίσκεται περίπου σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από τον Καραβά. Και αυτό, όπως αναφέρεται, λόγω των καιρικών συνθηκών, αφού η θαλασσοταραχή...

16/01/2019 17:37

Zητά να γίνει μάρτυρας κατηγορίας

Παραδοχή στη μοναδική κατηγορία που του απήγγειλε η Κατηγορούσα Αρχή σε σχέση με την υπόθεση της απόπειρας φόνου εναντίον του Νίκου Ροδοθέου, απάντησε σήμερα ο 26χρονος Ε/κ, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Ο 26χρονος κατηγορείται ότι στις 27 Νοεμβρίου 2018 στη Λευκωσία, ενώ γνώριζε ότι δύο πρόσωπα ήταν ένοχα κακουργήματος,...

16/01/2019 16:36

Συστάσεις Αστυνομίας για δρόμους

Υπερχείλισε ο ποταμός Πεδιαίος λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα ότι υπερχείλισε ο ποταμός στο γεφύρι της οδού Αλεξανδρουπόλεως στον Στρόβολο και στην περιοχή Αγίου Σπυρίδωνα στη Δευτερά.  Εξάλλου στην περιοχή Πέρα Χωρίου -  Ιδαλίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Γυαλιά,...

16/01/2019 12:11

1η Φεβρουαρίου η συνέχεια της δίκης

Σύντομη αλλά με νέα εξέλιξη η σημερινή διαδικασία στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο στη Λάρνακα, ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκε ο 35χρονος απαγωγέας των δύο μαθητών ,Γιώργος Νικολάου, άλλως Τζιωρτζ, που πριν από τέσσερις μήνες είχε σοκάρει το παγκύπριο. Με την έναρξη της διαδικασίας ο Νικολάου άλλαξε την απάντηση που είχε δώσει...

16/01/2019 10:30

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις βράχων, εγκλωβισμός πολιτών στα οχήματα τους, πλημμυρισμένα υποστατικά και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, έφεραν μαζί τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα που κατά τη διάρκεια της νύχτας έθεσαν σε κινητοποίηση όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στην πόλη και Επαρχία Λεμεσού. Συνολικά, η Επαρχία Λεμεσού...

16/01/2019 10:28

Κυβέρνηση και Προεδρία παρακολουθούν τις εξελίξεις

Η Κυβέρνηση και η Προεδρία της Δημοκρατίας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και αναλόγως θα ενεργήσουν, δήλωσαν έγκυρες πηγές, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης μετά τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη και τις εκατέρωθεν τοποθετήσεις από το Γενικό Εισαγγελέα και το Ανώτατο Δικαστήριο. Κυβέρνηση...

15/01/2019 20:39

Back to Top