Δεν παρεδέχτηκαν
Συνεχίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσης πινακίδων στην Πάφο

Με εξέταση και αντεξέταση μαρτύρων – Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή για τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν – Το Δικαστήριο όρισε την επόμενη δικάσιμο στις 16.1.2019 στις 09:00 το πρωί με την προσκόμιση νέων μαρτύρων κατηγορίας

Με την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Σοφοκλή Σοφοκλέους συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου η εκδίκαση της υπόθεσης των πινακίδων του Δήμου Πάφου μετά τη χθεσινή απόρριψη του αιτήματος της κατηγορούσας αρχής για καταχώρηση του φακέλου προσφορών ως τεκμήριο και κάνοντας αποδεκτό το αίτημα της για να καταχωρηθεί ως τεκμήριο για αναγνώριση στην υπόθεση πινακίδων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας ΕΤΝΑ και του Διευθυντή της Χρίστου Ιωάννου, δικηγόρος Σάββας Μάτσας, ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο ο ίδιος όταν εργάστηκε στο Δήμο Πάφου προχωρούσε στην ετοιμασία εγγράφων που δεν ήταν υπογεγραμμένα, με τον μάρτυρα να απαντά πως μπορεί αυτό να συνέβαινε.

Ο κ. Μάτσας υπέβαλε τη θέση ότι μετά που ο μάρτυρας κατηγορίας έφυγε από τη Δημοτική υπηρεσία κάποιοι άλλοι είχαν τη δυνατότητα να τυπώσουν από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που χρησιμοποιούσε ο ίδιος κάποια έγγραφα, αλλάζοντας το περιεχόμενο τους. Επεσήμανε επίσης, πως σε έγγραφο που αφορά την υπόθεση υπάρχει έγγραφο υπογεγραμμένο στο οποίο κάποιοι άλλοι έκαναν επίσης παρεμβάσεις.

Ο κ. Σοφοκλέους είπε, ωστόσο, πως όταν αυτός εργάζονταν στον Δήμο Πάφου, κανένας δεν είχε το δικαίωμα να προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες, ωστόσο συμπλήρωσε, πως όταν αυτός έφυγε από τον Δ. Πάφου δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι γίνεται.

Σε σχετική ερώτηση, που υπέβαλε ο κ. Μάτσας για το πώς οι συνήγοροι υπεράσπισης θα μπορούν να ελέγξουν αν τηρήθηκαν οι προσφορές, ο κ. Σοφοκλέους είπε πως οι προσφορές καταχωρούνταν σε σχετικό κατάλογο και πως μόνο μετά το 2008 είχαν υποχρέωση και αναρτούσαντις προσφορές στην επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Εξήγησε επίσης, πως τα πρακτικά των προσφορών υπάρχουν σε ξεχωριστό φάκελο της Δημοκρατίας. Είπε ακόμη πως ο ίδιος δεν μπορούσε να αποστείλει επιστολές κατακύρωσης των προσφορών χωρίς να έχει πρακτικά και επανέλαβε πως τα πρακτικά υπάρχουν σε ξεχωριστό φάκελο.

Από την πλευρά του ο κ. Μάτσας υπέβαλε τη θέση ότι βάσει της πρόνοιας της συμφωνίας με τον επιτυχόντα προσφοροδότη φαίνεται ότι η προμήθεια των υλικών για την κατασκευή των πινακίδων γίνονταν από τον Δήμο Πάφου στο σχετικό προσφοροδότη. Ο δικηγόρος ανέφερε ακόμη ότι ο καθένας μπορούσε να επεμβαίνει στα έγγραφα άλλων και να μην το γνωρίζει ο αρμόδιος, με τον μάρτυρα να απαντά πως το διάστημα που ήταν αυτός υπεύθυνος κανένας δεν είχε πρόσβαση στους φακέλους των προσφορών.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του συνήγορου υπεράσπισης της εταιρείας ΑΛΜΑ και του Διευθυντή της Σωτήρη Αντωνιάδη, δικηγόρο Αλέξανδρο Αλεξάνδρου, ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε πως δεν δέχεται ότι ο ίδιος όταν εργάζονταν στον Δήμο δεν έβαζε τα κατάλληλα έγγραφα στον φάκελο των προσφορών. Εξήγησε ακόμη πως δεν μπορούσε οποιοσδήποτε να είχε πρόσβαση σε οποιοδήποτε φάκελο προσφοράς χωρίς τη δική του έγκριση.

Η υπόθεση των πινακίδων του Δήμου Πάφου συνεχίστηκε με την προσκόμιση νέων μαρτύρων κατηγορίας από πλευράς της κατηγορούσας αρχής, που εκπροσωπεί ο Δικηγόρος Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου.

Μάρτυρας κατηγορίας κλήθηκε ο Λοχίας Γιαννάκης Κυριάκου. Ο κ. Κυριάκου αναγνώρισε το περιεχόμενο της κατάθεσης του και αυτή κατατέθηκε στο Δικαστήριο. Επίσης, στο Δικαστήριο κατατέθηκαν και οι ανακριτικές καταθέσεις, που είχε λάβει ο μάρτυρας κατηγορίας από τον κ. Σωτήρη Αντωνιάδη, Διευθυντή της εταιρείας ΑΛΜΑ στις 27.10.2015, αλλά και άλλες ανακριτικές καταθέσεις.

Ο κ. Κυριάκου είπε πως η ανακριτική ομάδα ζήτησε όλους τους φακέλους των προσφορών που είχε ο Δ. Πάφου.

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως σήμερα υπηρετεί στο Αρχηγείο Αστυνομίας και δεν βρίσκεται στο ΤΑΕ Πάφου. Απαντώντας στο δικηγόρο Σάββα Μάτσα ο κ. Κυριάκου είπε πως για σκοπούς διερεύνησης πόσες πινακίδες κατασκευάστηκαν και από ποια εταιρεία, γίνονταν επιτόπιος έλεγχος με αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου Πάφου.Ο κ. Μάτσας υπέβαλε τη θέση ότι την περίοδο εργασιών του ΣΑΠΑ, για λόγους δικαιοσύνης θα έπρεπε η ανακριτική ομάδα να διερωτάτο τι γίνονταν οι πινακίδες που καταστρέφονταν και ποιες είχαν αντικατασταθεί.

Υπέβαλε τη θέση ότι εκείνη την περίοδο της διεξαγωγής των εργασιών του ΣΑΠΑ καταστρέφονταν ημερησίως 20 πινακίδες, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν είχε τέτοια πληροφόρηση.

Η μαρτυρία συνέχισε ο κ. Κυριάκου, που είχε η Αστυνομία ενώπιον της διερευνήθηκε στην ολότητα της.

Ο κ. Μάτσας υπέβαλε τη θέση ότι από το 2009 μέχρι το 2015 οι ταμπέλες που φωτογραφήθηκαν από την ανακριτική ομάδα ήταν πινακίδες που τοποθετήθηκαν πολύ αργότερα. Ωστόσο, ο μάρτυρας απήντησε αρνητικά.

Εξάλλου, στην αντεξέταση του κ. Αλεξάνδρου ο μάρτυρας απήντησε ότι για τα επίμαχα χρόνια 2006 με 2015 υπήρχε μαρτυρία από τη δημοτική υπηρεσία ότι αυτή την περίοδο καταστράφηκε μόνο μια πινακίδα. Ο κ. Αλεξάνδρου υπέβαλε επίσης τη θέση πως αυτή πρόκειται για μια αυθαίρετη μαρτυρία .

Οι κατηγορούμενοι διευθυντές των εταιρειών κατασκευής πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου, αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και το αδίκημα της συγκάλυψης.

Βάσει του κατηγορητηρίου μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας και Οκτωβρίου 2007 στην Πάφο οι κατηγορούμενοι συνωμότησαν μεταξύ τους όπως με δόλιο μέσο καταδολιεύσουν το κοινό, δηλαδή οικειοποιηθούν διάφορα υλικά κατασκευής πινακίδων και σηματοδότησης συνολικής αξίας 44 χιλ.ευρώ εις βάρος της περιουσίας του Δ. Πάφου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή για τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν.

Το Δικαστήριο όρισε την επόμενη δικάσιμο στις 16.1.2019 στις 09:00 το πρωί με την προσκόμιση νέων μαρτύρων κατηγορίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Μόνο αν γίνει σε 'ουδέτερη ζώνη' λέει ότι θα πάει

Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι αν ο φιλικός αγώνας μεταξύ της τουρκοκυπριακής ποδοσφαιρικής ομάδας MTG και της Νέας Σαλαμίνας πραγματοποιηθεί στην" ουδέτερη ζώνη"(νεκρή ζώνη), τότε ο Μουσταφά Ακιντζί θα τον παρακολουθήσει. Ωστόσο σε περίπτωση που ο αγώνας διεξαχθεί στο έδαφος που...

18/03/2019 21:09

Πως το εντόπισαν οι αρχές-4 συλλήψεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα μεγάλη επιχείρηση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με την αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, μετά τον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας κάνναβης. Μέχρι στιγμής συνελήφθησαν τέσσερα πρόσωπα, ενώ δεν αποκλείονται περισσότερες συλλήψεις υπόπτων προσώπων. Σύμφωνα με τις πρώτες...

18/03/2019 20:13

Ο ρόλος αλλά και τα προβλήματα της κρατικής τηλεόρασης

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι «κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει ρόλος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Κύπρο και είναι κάτι που κανένα κόμμα, κανένας θεσμός δεν έχει αμφισβητήσει και είναι γι' αυτό που την Παρασκευή πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ όπως επίσης συμφωνούμε...

18/03/2019 16:57

Τρόμος στην Ουτρέχτη

Πυροβολισμοί ενόπλου στην Ουτρέχτη με πολλούς τραυματίες. Σύμφωνα με την ολλανδική αστυνομία ο ένοπλος άνοιξε πυρ κατά του πλήθους σε σταθμό του τραμ. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίσθηκαν και ένας τουλάχιστον είναι νεκρός από πυρά αγνώστου ή αγνώστων σε τραμ σήμερα το πρωί στην Ουτρέχτη, στο κέντρο...

18/03/2019 14:12

Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αποφάσισε σήμερα να απαλλάξει και να αθωώσει τους κατηγορούμενους Θεοφάνη Λώλο και την εταιρεία Enviroplan από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν στην ποινική υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου, και να καλέσει τους υπόλοιπους κατηγορούμενους σε απολογία. Σύμφωνα με την ομόφωνη...

18/03/2019 12:15

Είδε Φράγκο-Μαραθεύτη ο ΥΠΕΣ

Τους πυλώνες εντός των οποίων θα πρέπει να κινείται το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) έθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο του ΡΙΚ Ανδρέα Φράγκο και τον Διευθυντή του Μιχάλη Μαραθεύτη, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί μετά και την καταψήφιση του προϋπολογισμού...

18/03/2019 11:58

Στο Νοσοκομείο και ο 83χρονος

Την τελευταία του πνοή άφησε μετά από τροχαίο το οποίο συνέβη, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, στις 6 το πρωί στο δρόμο Ζυγίου-Ψεματισμένου, 52χρονος αλλοδαπός άντρας. Το θανατηφόρο τροχαίο συνέβη, όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, το όχημα του 52χρονου συγκρούστηκε μετωπικά με το διπλοκάμπινο όχημα που οδηγούσε 83χρονος. Σύμφωνα...

18/03/2019 10:38

Στους 50 οι νεκροί από τις επιθέσεις στα τεμένη

Ο Αυστραλός ακροδεξιός εξτρεμιστής που κατηγορείται για το μακελειό σε δύο τεμένη της Κράιστσερτς θα υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του στη δίκη και μοιάζει να «έχει τα λογικά του», όπως δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης που διορίστηκε από δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας Σε βάρος του Μπρέντον Τάραντ ασκήθηκε δίωξη το Σάββατο,...

18/03/2019 10:12

Ευτυχώς εκτός κινδύνου

Θύμα επίθεσης με μαχαίρι, έπεσε 22χρονη Κύπρια, το πρωί του Σαββάτου, στο New Southgate του Λονδίνου Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παροικιακή», η 22χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο πρόσωπο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η κατάσταση της δεν είναι κρίσιμη.

17/03/2019 22:08

Συνάντηση 21 Μαρτίου στην Τούρκία

Ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 21 Μαρτίου, στην Τουρκία, προσδίδει η Λευκωσία, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να λέει ότι θα μεταφερθούν συγκεκριμένα μηνύματα Σε δηλώσεις του στην Πάφο ο...

17/03/2019 20:38

Έρχεται για ενημέρωση και συντονισμό ο Κατρούγκαλος

Στην Κύπρο φτάνει το βράδυ της Δευτέρας 18 Μαρτίου ο Γιώργος Κατρούγκαλος για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας «Σκοπός της πρώτης μου επίσημης επίσκεψης είναι η αμοιβαία ενημέρωση και ο συντονισμός της πολιτικής μας για τα εθνικά θέματα και κυρίως για το Κυπριακό», λέει σε δήλωσή του στο Κυπριακό...

17/03/2019 20:32

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Την στήριξη των ΗΠΑ στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ανάλογη με αυτή που εκφράστηκε πρόσφατα από πλευράς ΕΕ, θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης που αναμένεται να έχει με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στο περιθώριο...

17/03/2019 15:47

Back to Top