Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας
Δικαστήριο: «Ναι» στην κατάθεση τεκμηρίων στην υπόθεση Focus, νέα ένσταση από υπεράσπιση

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απέρριψε σήμερα την ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μιχάλη Ζολώτα και της Marfin Investment Group(MIG) στην κατάθεση συγκεκριμένων τεκμηρίων στην υπόθεση της Focus, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο σκληρός δίσκος που αφορά στον κ. Ζολώτα.

Με την ένσταση, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αμφισβητούσε τη νομιμότητα της παραλαβής των εν λόγω τεκμηρίων που παρελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές και καλούσε το δικαστήριο όπως μην επιτρέψει την κατάθεση τους. Από την πλευρά της, η Κατηγορούσα Αρχή υποστήριζε ότι τα τεκμήρια παραλήφθηκαν νομότυπα στα πλαίσια των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς τις ελληνικές αρχές και συνεπώς μπορούν να κατατεθούν στο δικαστήριο.

Η διαφωνία των δύο πλευρών οδήγησε το Δικαστήριο να διατάξει τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης για εξέταση του συγκεκριμένου ζητήματος που προέκυψε, επί του οποίου ανακοίνωσε σήμερα την ομόφωνη απόφαση του σε ανοικτή ακροαματική διαδικασία, την οποία κάλυψε το ΚΥΠΕ.

Το Τριμελές Κακουργιοδικείο αποφάσισε ότι η Κατηγορούσα Αρχή έχει αποδείξει πέραν από κάθε λογική αμφιβολία ότι η παραλαβή όλων των υπό ένσταση τεκμηρίων έγινε νομότυπα, στη βάση των αιτημάτων Δικαστικής Συνδρομής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3(1) της σχετικής νομοθεσίας[Ο περί της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για Αμοιβαία Αρωγή σε Ποινικά Θέματα και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αυτής (Κυρωτικός) Νόμος του 2000 (Ν.2(ΙΙΙ)/20].

«Ακόμη, όμως και στην περίπτωση που η κατάληξή μας ήταν διαφορετική, θεωρούμε πως οι περιστάσεις της υπόθεσης θα δικαιολογούσαν την αποδοχή των τεκμηρίων. […] σε περιπτώσεις παράβασης νομοθετικών διατάξεων, το Δικαστήριο διατηρεί εξουσία να επιτρέψει την κατάθεση της υπό ένσταση μαρτυρίας», σημειώνουν οι δικαστές του Κακουργιοδικείου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «ακόμα και στην περίπτωση που διαφανεί ότι η μαρτυρία αποκτήθηκε κατά παράβαση νομοθετικής πρόνοιας, η γενική αρχή είναι ότι το Δικαστήριο διατηρεί διακριτική ευχέρεια να επιτρέψει την κατάθεση της, νοουμένου ότι κριθεί ότι είναι σχετική και δεν θα επηρεάσει δυσμενώς τα δικαιώματα του κατηγορούμενου για δίκαιη δίκη».

«Από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον μας έχει καταδειχθεί ότι όλα τα υπό ένσταση τεκμήρια καλύπτονται από τα τέσσερα αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Το γεγονός ότι υπήρξαν και άλλα αιτήματα τα οποία δεν έχουν κατατεθεί, δεν δημιουργεί κενό ή ρήγμα στη μαρτυρία που προσκόμισε η Κατηγορούσα Αρχή, εφόσον έχει καταδειχθεί ότι τα υπό ένσταση τεκμήρια συμπεριλαμβάνονται στα έγγραφα που ζητήθηκαν με τα συγκεκριμένα αιτήματα», προστίθεται.

Τα τρια μέλη του Κακουργιοδικείου αναφέρουν ότι « ακόμη και εάν αποφασίζαμε ότι κάποια από τα υπό ένσταση τεκμήρια δεν προσδιορίζονται με ακρίβεια στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής ή δεν έγινε η ορθή αντιστοίχηση τους, θα επιτρέπαμε την κατάθεση τους, αφού από τη μαρτυρία προκύπτει αβίαστα ότι: (α) Η αστυνομία, στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης ζήτησε την αρωγή των Ελληνικών Αρχών για εξασφάλιση μαρτυρίας και εγγράφων με βάση συγκεκριμένα τεκμήρια (β) Οι Ελληνικές Αρχές ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής και αφού ακολούθησαν τις διαδικασίες που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία εξασφάλισαν τα έγγραφα και τη μαρτυρία που τους ζητήθηκε και τα απέστειλαν στην αρμόδια Κυπριακή Αρχή. (γ) Όλα τα υπό ένσταση τεκμήρια σχετίζονται άμεσα με τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής και κρίνονται ως σημαντικά για την εκδικαζόμενη υπόθεση. (δ) Δεν θεωρούμε ότι με την αποδοχή των τεκμηρίων θα επηρεαστούν δυσμενώς τα δικαιώματα οποιουδήποτε από τους κατηγορούμενους».

«Για όλους τους πιο πάνω λόγους, οι ενστάσεις αποτυγχάνουν και απορρίπτονται», καταλήγει η απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Μετά το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου, συνεχίστηκε η κυρίως δίκη με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα στην υπόθεση, Λοχία του ΤΑΕ Μόρφου και χειριστή των τεκμηρίων Νικόλα Φουλλίδη, η οποία είχε αρχίσει στις 09/05/2018 και διακόπηκε λόγω της ένστασης της υπεράσπισης επί των τεκμηρίων. Η κατάθεση του μάρτυρα διακόπηκε εκ νέου σήμερα τη στιγμή που επιχειρούσε να καταθέσει ένα ψηφιακό δίσκο που λήφθηκε από τις βρετανικές αρχές, λόγω νέων ενστάσεων που ήγειρε η υπεράσπιση.

Η υπεράσπιση εγείρει αυτή τη φορά θέμα παραβίασης του δικαιώματος επικοινωνίας των κατηγορουμένων σε σχέση με τον σκληρό δίσκο που σχετίζεται με τον κ. Ζολώτα αλλά και θέμα νομιμότητας των τεκμηρίων που παραλήφθηκαν στη βάση δικαστικής συνδρομής από τις Βρετανικές Αρχές.

Ως εκ τούτου, Η διαδικασία διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 7, 10 και 11 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί.

Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το Σεπτέμβριο του 2016 και παραπέμφθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου τον Απρίλιο του 2017.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι Κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες και αφού απορρίφθηκαν από το δικαστήριο μια σειρά από ενστάσεις και αποφασίστηκαν διάφορα προδικαστικά ζητήματα που ήγειραν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων με την έκδοση μιας σειράς ενδιάμεσων αποφάσεων, η υπόθεση άρχισε να εκδικάζεται στις 09/05/2018.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Κυριάκος Μάγειρας, για τον οποίον το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Κύπρο, ως επίσης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος απεβίωσε.

Send to Facebook

Είναι της Mary Rose

Ταυτοποιήθηκε επιστημονικά ότι η πρώτη σορός είναι της 38χρονης Mary Rose – Ενημερώνει η Αστυνομία Μετά από επιστημονικές εξετάσεις που έγιναν για ταυτοποίηση της νεκρής γυναίκας, η σορός της οποίας εντοπίστηκε σε φρεάτιο μεταλλείου στο Μιτσερό, την Κυριακή 14 Απριλίου, 2019, έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα του θύματος. Πρόκειται για...

23/04/2019 21:15

ΕΚΥΣΥ

Σε σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάζεται στη διαδικασία έγκρισης αιτήσεων και ενστάσεων που έχουν υποβάλει αιχμάλωτοι για το τιμητικό επίδομα, αναφέρεται σε επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων. «Ως ΕΚΥΣΥ εκτιμούμε ότι είναι πολύ άδικο η Κυβέρνηση να μην παίρνει τα απαραίτητα...

23/04/2019 14:37

Oι έρευνες θα συνεχιστούν και αύριο

Στη λίμνη του Ξυλιάτου παρά το Μεταλλείο Μεμί, επικεντρώνονται σήμερα οι έρευνες της Αστυνομίας σε μια προσπάθεια εντοπισμού της σορού της 6χρονης κόρης της Μαίρης Ρόουζ από τις Φιλιππίνες, η σορός της οποίας εντοπίστηκε στο φρεάτιο του Μεταλλείου του Μιτσερού.Στις έρευνες, οι οποίες άρχισαν γύρω στις 12 το μεσημέρι,...

23/04/2019 14:33

Στη σκηνή μετέβησαν μέλη της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου και διαπραγματευτική ομάδα

Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο κέντρο της Πάφου απειλεί να πέσει από οροφή οικοδομής ως αντίδραση στην ανάκτηση του ακινήτου του από μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής τ/κ περιουσιών.Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 07:35 το πρωί μέλη της Διαχειριστικής...

23/04/2019 11:56

Παράνομη εισαγωγή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β

Ποινή φυλάκισης 12 χρόνων επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας σε Ελλαδίτη 29 χρόνων, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για υποθέσεις εισαγωγής 16,5 κιλών κάνναβης. Συγκεκριμένα, ο 29χρονος κατηγορείτο για παράνομη εισαγωγή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β, παράνομη κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β και παράνομη εισαγωγή...

23/04/2019 11:54

Bρέθηκε ένοχος για κλοπή από δημόσο λειτουργό

Ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων ετών επέβαλε κατά πλειοψηφία, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου στον πρώην Δημοτικό Γραμματέα Λάρνακας, Λευτέρη Εμπεδοκλή, τον οποίο βρήκε ένοχο για κλοπή από δημόσιο λειτουργό, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

23/04/2019 10:19

Περιπολίες με ποδήλατα

Περιπολίες με τη χρήση ποδηλάτων άρχισαν να πραγματοποιούν στη νεκρή ζώνη, στη Λευκωσία, μέλη του αστυνομικού τμήματος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNPOL). Σύμφωνα με ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η πρώτη περιπολία με ποδήλατα έγινε στις 17 Απριλίου...

23/04/2019 09:59

Εξελίξεις στην υπόθεση Μιτσερού

Ξεκινούν σήμερα από ιδιωτική εταιρεία τα έργα στήριξης στο φρεάτιο στο μεταλλείο Μιτσερού, αφού χθες κρίθηκε απαραίτητη η προσωρινή αναστολή των ερευνών, λόγω κινδύνου κατάρρευσης του φρεατίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Στέλιος Στυλιανού. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στυλιανού ανέφερε...

23/04/2019 09:45

Οι έρευνες διεξάγονται με τη βοήθεια ρομποτικής κάμερας

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό, οι έρευνες της Αστυνομίας για εντοπισμό της σορού της 6χρονης κόρης της 38χρονης, που είχε ανευρεθεί δολοφονημένη, ή και για άλλα θύματα. Οι έρευνες διεξάγονται με τη βοήθεια ρομποτικής κάμερας.  Νωρίτερα, οι έρευνες...

22/04/2019 18:58

6,1 Ρίχτερ

Από το σεισμό στις Φιλιππίνες δύο μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους - Το αεροδρόμιο Κλαρκ στην επαρχία Παμπάνγκα ακύρωσε πτήσεις - Εντυπωσιακή φωτογραφία: Νερό πισίνας σε Roof Garden ουρανοξύστη κατρακυλά στο έδαφος Σεισμός 6,1 Ρίχτερ έπληξε τις κεντρικές Φιλιππίνες με νεκρούς, τεράστιες υλικές ζημιές - σχεδόν ισοπεδώθηκε...

22/04/2019 18:56

Δηλώσεις Άντρου Κυπριανού

Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχουν την υποχρέωση να παραιτηθούν και θα έπρεπε να το είχαν πράξει από μόνοι τους, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος διερωτήθηκε τί κάνει τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυτά τα πρωτοφανή τα οποία ακούει, αναφορικά στις ευθύνες του κράτους, για τους φόνους...

22/04/2019 15:20

Υπόθεση Μιτσερού

Τη διαβεβαίωση ότι η Αστυνομία Κύπρου έχει κάθε πρόθεση να διερευνήσει πλήρως τα ερωτήματα που έχουν εγερθεί, σε σχέση την υπόθεση εντοπισμού των σορών δυο γυναικών στο φρεάτιο στο μεταλλείο του Μιτσερού, με διαφάνεια και ειλικρίνεια, και εκεί και όπου θα διαπιστωθούν  οποιεσδήποτε αδυναμίες, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα,...

22/04/2019 12:14

Back to Top