Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας
Δικαστήριο: «Ναι» στην κατάθεση τεκμηρίων στην υπόθεση Focus, νέα ένσταση από υπεράσπιση

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απέρριψε σήμερα την ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μιχάλη Ζολώτα και της Marfin Investment Group(MIG) στην κατάθεση συγκεκριμένων τεκμηρίων στην υπόθεση της Focus, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο σκληρός δίσκος που αφορά στον κ. Ζολώτα.

Με την ένσταση, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αμφισβητούσε τη νομιμότητα της παραλαβής των εν λόγω τεκμηρίων που παρελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές και καλούσε το δικαστήριο όπως μην επιτρέψει την κατάθεση τους. Από την πλευρά της, η Κατηγορούσα Αρχή υποστήριζε ότι τα τεκμήρια παραλήφθηκαν νομότυπα στα πλαίσια των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς τις ελληνικές αρχές και συνεπώς μπορούν να κατατεθούν στο δικαστήριο.

Η διαφωνία των δύο πλευρών οδήγησε το Δικαστήριο να διατάξει τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης για εξέταση του συγκεκριμένου ζητήματος που προέκυψε, επί του οποίου ανακοίνωσε σήμερα την ομόφωνη απόφαση του σε ανοικτή ακροαματική διαδικασία, την οποία κάλυψε το ΚΥΠΕ.

Το Τριμελές Κακουργιοδικείο αποφάσισε ότι η Κατηγορούσα Αρχή έχει αποδείξει πέραν από κάθε λογική αμφιβολία ότι η παραλαβή όλων των υπό ένσταση τεκμηρίων έγινε νομότυπα, στη βάση των αιτημάτων Δικαστικής Συνδρομής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3(1) της σχετικής νομοθεσίας[Ο περί της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για Αμοιβαία Αρωγή σε Ποινικά Θέματα και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αυτής (Κυρωτικός) Νόμος του 2000 (Ν.2(ΙΙΙ)/20].

«Ακόμη, όμως και στην περίπτωση που η κατάληξή μας ήταν διαφορετική, θεωρούμε πως οι περιστάσεις της υπόθεσης θα δικαιολογούσαν την αποδοχή των τεκμηρίων. […] σε περιπτώσεις παράβασης νομοθετικών διατάξεων, το Δικαστήριο διατηρεί εξουσία να επιτρέψει την κατάθεση της υπό ένσταση μαρτυρίας», σημειώνουν οι δικαστές του Κακουργιοδικείου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «ακόμα και στην περίπτωση που διαφανεί ότι η μαρτυρία αποκτήθηκε κατά παράβαση νομοθετικής πρόνοιας, η γενική αρχή είναι ότι το Δικαστήριο διατηρεί διακριτική ευχέρεια να επιτρέψει την κατάθεση της, νοουμένου ότι κριθεί ότι είναι σχετική και δεν θα επηρεάσει δυσμενώς τα δικαιώματα του κατηγορούμενου για δίκαιη δίκη».

«Από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον μας έχει καταδειχθεί ότι όλα τα υπό ένσταση τεκμήρια καλύπτονται από τα τέσσερα αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Το γεγονός ότι υπήρξαν και άλλα αιτήματα τα οποία δεν έχουν κατατεθεί, δεν δημιουργεί κενό ή ρήγμα στη μαρτυρία που προσκόμισε η Κατηγορούσα Αρχή, εφόσον έχει καταδειχθεί ότι τα υπό ένσταση τεκμήρια συμπεριλαμβάνονται στα έγγραφα που ζητήθηκαν με τα συγκεκριμένα αιτήματα», προστίθεται.

Τα τρια μέλη του Κακουργιοδικείου αναφέρουν ότι « ακόμη και εάν αποφασίζαμε ότι κάποια από τα υπό ένσταση τεκμήρια δεν προσδιορίζονται με ακρίβεια στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής ή δεν έγινε η ορθή αντιστοίχηση τους, θα επιτρέπαμε την κατάθεση τους, αφού από τη μαρτυρία προκύπτει αβίαστα ότι: (α) Η αστυνομία, στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης ζήτησε την αρωγή των Ελληνικών Αρχών για εξασφάλιση μαρτυρίας και εγγράφων με βάση συγκεκριμένα τεκμήρια (β) Οι Ελληνικές Αρχές ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής και αφού ακολούθησαν τις διαδικασίες που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία εξασφάλισαν τα έγγραφα και τη μαρτυρία που τους ζητήθηκε και τα απέστειλαν στην αρμόδια Κυπριακή Αρχή. (γ) Όλα τα υπό ένσταση τεκμήρια σχετίζονται άμεσα με τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής και κρίνονται ως σημαντικά για την εκδικαζόμενη υπόθεση. (δ) Δεν θεωρούμε ότι με την αποδοχή των τεκμηρίων θα επηρεαστούν δυσμενώς τα δικαιώματα οποιουδήποτε από τους κατηγορούμενους».

«Για όλους τους πιο πάνω λόγους, οι ενστάσεις αποτυγχάνουν και απορρίπτονται», καταλήγει η απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Μετά το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου, συνεχίστηκε η κυρίως δίκη με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα στην υπόθεση, Λοχία του ΤΑΕ Μόρφου και χειριστή των τεκμηρίων Νικόλα Φουλλίδη, η οποία είχε αρχίσει στις 09/05/2018 και διακόπηκε λόγω της ένστασης της υπεράσπισης επί των τεκμηρίων. Η κατάθεση του μάρτυρα διακόπηκε εκ νέου σήμερα τη στιγμή που επιχειρούσε να καταθέσει ένα ψηφιακό δίσκο που λήφθηκε από τις βρετανικές αρχές, λόγω νέων ενστάσεων που ήγειρε η υπεράσπιση.

Η υπεράσπιση εγείρει αυτή τη φορά θέμα παραβίασης του δικαιώματος επικοινωνίας των κατηγορουμένων σε σχέση με τον σκληρό δίσκο που σχετίζεται με τον κ. Ζολώτα αλλά και θέμα νομιμότητας των τεκμηρίων που παραλήφθηκαν στη βάση δικαστικής συνδρομής από τις Βρετανικές Αρχές.

Ως εκ τούτου, Η διαδικασία διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 7, 10 και 11 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί.

Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το Σεπτέμβριο του 2016 και παραπέμφθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου τον Απρίλιο του 2017.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι Κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες και αφού απορρίφθηκαν από το δικαστήριο μια σειρά από ενστάσεις και αποφασίστηκαν διάφορα προδικαστικά ζητήματα που ήγειραν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων με την έκδοση μιας σειράς ενδιάμεσων αποφάσεων, η υπόθεση άρχισε να εκδικάζεται στις 09/05/2018.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Κυριάκος Μάγειρας, για τον οποίον το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Κύπρο, ως επίσης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος απεβίωσε.

Send to Facebook

1η Φεβρουαρίου η συνέχεια της δίκης

Σύντομη αλλά με νέα εξέλιξη η σημερινή διαδικασία στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο στη Λάρνακα, ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκε ο 35χρονος απαγωγέας των δύο μαθητών ,Γιώργος Νικολάου, άλλως Τζιωρτζ, που πριν από τέσσερις μήνες είχε σοκάρει το παγκύπριο. Με την έναρξη της διαδικασίας ο Νικολάου άλλαξε την απάντηση που είχε δώσει...

16/01/2019 10:30

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις βράχων, εγκλωβισμός πολιτών στα οχήματα τους, πλημμυρισμένα υποστατικά και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, έφεραν μαζί τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα που κατά τη διάρκεια της νύχτας έθεσαν σε κινητοποίηση όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στην πόλη και Επαρχία Λεμεσού. Συνολικά, η Επαρχία Λεμεσού...

16/01/2019 10:28

Κυβέρνηση και Προεδρία παρακολουθούν τις εξελίξεις

Η Κυβέρνηση και η Προεδρία της Δημοκρατίας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και αναλόγως θα ενεργήσουν, δήλωσαν έγκυρες πηγές, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης μετά τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη και τις εκατέρωθεν τοποθετήσεις από το Γενικό Εισαγγελέα και το Ανώτατο Δικαστήριο. Κυβέρνηση...

15/01/2019 20:39

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες

Σε αιμορραγικό σοκ συνεπεία ρήξης ζωτικών οργάνων, που προκλήθηκαν από πυροβολισμό με κυνηγετικό όπλο, οφείλεται ο θάνατος του 44χρονου Χρίστου Μιχαήλ, που εντοπίστηκε χθες νεκρός στο αυτοκίνητο του, σε χωράφι στα Πολεμίδια. Αυτό κατέδειξε η νεκροτομή που διενεργήθηκε σήμερα στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας,...

15/01/2019 19:15

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο

Λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε όλη την Κύπρο, παρουσιάζονται πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να έχουν κλείσει για την κυκλοφορία. Κλειστοί λόγω κατολισθήσεων και συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων νερού στο οδόστρωμα είναι: Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου Νατάς – Χολετριών...

15/01/2019 19:13

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας θα παρουσιαστούν αύριο οι τρεις ύποπτοι για την υπόθεση της απόπειρας φόνου εναντίον του Νίκου Ροδοθέου. Πρόκειται για δύο Eλληνοκύπριους, ηλικίας 26 και 33 ετών, και ένα Παλαιστίνιο, ηλικίας 37 ετών, εναντίον των οποίων διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος,...

15/01/2019 14:08

Γ. Εισαγγελέας

Τη θέση ότι δεν τηρήθηκε η θεμελιακή αρχή του δικαίου, σύμφωνα με την οποία η δικαιοσύνη όχι μόνο πρέπει να απονέμεται, αλλά πρωτίστως πρέπει να φαίνεται ότι απονέμεται σε σχέση με τις δύο αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που οδήγησαν στην αθώωση ή επισφράγισαν την απαλλαγή της Τράπεζας Κύπρου και υψηλόβαθμων στελεχών...

15/01/2019 13:53

Δρόμοι παραμένουν ολισθηροί και επικίνδυνοι

Συνεχίζεται και σήμερα το βροχερό κλίμα σε όλη την Κύπρο, με αποτέλεσμα όλοι οι δρόμοι να είναι ολισθηροί και επικίνδυνοι, ενώ σε αρκετές περιοχές από τις πρωινές ώρες της Τρίτης πνέουν ισχυροί άνεμοι.Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, βαροµετρικό χαµηλό επηρεάζει την περιοχή της Κύπρου και σήµερα ο καιρός θα είναι κυρίως...

15/01/2019 10:00

Έντονα καιρικά φιανόμενα

Δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής οποιεσδήποτε ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές που πέφτουν από χθες το βράδυ αλλά και τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, στις επαρχίες Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου.   Σύμφωνα με την Αστυνομία, στη Λάρνακα κατά τη διάρκεια της νύχτας...

15/01/2019 09:25

Φονικό Λεμεσού

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας σε σχέση με τη δολοφονία άνδρα που εντοπίστηκε σήμερα σε αυτοκίνητο, στην περιοχή Κάτω Πολεμιδιών, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνονται επίσημα τα στοιχεία του. Στη σκηνή βρίσκονται από αργά το απόγευμα οι ιατροδικαστές Νικόλας Χαραλάμπους και...

15/01/2019 09:17

Βλέπουν στο φόντο ναρκωτικά

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες για την άγρια δολοφονία του Χρίστου Μιχαήλ στη Λεμεσό, που φαίνεται να διαπράχθηκε το βράδυ της Κυριακής. Το θύμα εντοπίστηκε σήμερα από πολίτη στο ακινητοποιημένο όχημα του, σε χωράφι στην περιοχή Κάτω Πολεμιδιών. Εν τω μεταξύ από την αυτοψία που διενήργησαν στη σκηνή οι...

14/01/2019 23:16

Μετά το σάλο περί διαπλοκής στη δικαστική εξουσία

Ο Γενικός Εισαγγελέας τοποθετείται αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη. Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, ο Κώστας Κληρίδης είπε ότι, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις και δηλώσεις για τα γνωστά θέματα που αφορούν δικαστές και δικηγορικά γραφεία, θα προβεί αύριο σε σχετική δήλωση.

14/01/2019 23:12

Back to Top