Κακουργιοδικείο Λευκωσίας
ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: «Σφάλμα» της ανακριτικής ομάδας η ασυλία που δόθηκε σε Κοκότση και Κατρή, είπε ο δικηγόρος της Helector

Με την αντεξέταση του Υπαστυνόμου, Γιάννου Κωνσταντίνου, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννος Κωνσταντίνου ήταν μέλος της ανακριτικής ομάδας που διερεύνησε την υπόθεση, και ήταν αυτός που διενήργησε έλεγχο στα έγγραφα που παρέδωσε ο Κοκότσης στην αστυνομία, και αφορούν ποσά που δόθηκαν ως μίζες, κωδικοποιημένα ονόματα και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν, και εικονικά ή και πλαστά τιμολόγια που εκδόθηκαν.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Helector Cyprus, Γιώργος Παπαϊωάννου, ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της αντεξέτασης του στο θέμα της ασυλίας που δόθηκε από την αστυνομία στους Ιωάννη Κοκότση, τέως Διευθυντής της Helector Cyprus, και Αθανάσιο Κατρή, πρώην Διευθυντή της μητρικής εταιρείας ΗΛΛΕΚΤΩΡ στην Ελλάδα.

Θέση του Γιώργου Παπαϊωάννου ήταν πως η ασυλία που δόθηκε σε Κοκότση και Κατρή από την αστυνομία δεν δικαιολογούνταν, κάνοντάς λόγο για «σφάλμα» της ανακριτικής ομάδας, η οποία αφού έλαβε τις θεληματικές καταθέσεις τους δεν τους ανέκρινε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «φερόμενες» θεληματικές καταθέσεις, αφού κατά τη γνώμη του αυτές ήταν προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στους ίδιους (Κοκότση και Κατρή) και την αστυνομία.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισης της Helector Cyprus, οι Κοκότσης και Κατρής ενέπλεξαν τους εαυτούς τους στην υπόθεση με τις θεληματικές καταθέσεις που έδωσαν στην αστυνομία τον Μάρτιο του 2016. Σημείωσε ότι αν και η αστυνομία είχε στα χέρια της μια πολύ δυνατή υπόθεση, εντούτοις άφησε και τους δύο ελεύθερους χωρίς να τους κατηγορήσει.

Σημείωσε ακόμα ότι η αστυνομία τους άφησε ελευθέρους, χωρίς να ελέγξει πρώτα τα τραπεζικά τους δεδομένα, για να προσθέσει πως αυτό είναι «αδιανόητο» εκ μέρους των ανακριτών.

Σε ερώτηση αν στο πλαίσιο των ερευνών της η ανακριτική ομάδα ρώτησε τον Κοκότση ή τον Κατρή αν διατηρούσαν λογαριασμούς στο εξωτερικό, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι δεν χρειάστηκε.

«Καταχωρήσατε την υπόθεση στο δικαστήριο πριν ερευνήσετε τα τραπεζικά τους δεδομένα και αποφασίσατε ότι θα είναι μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση, χωρίς να προβείτε στις δέουσες ενέργειες», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως για τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας, Αντρέα Λουρουτζιάτη, που βρίσκεται σήμερα στη θέση του κατηγορούμενου, καθώς και για τον Γιώργο Κουλλαπή, η αστυνομία έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες σε σχέση με τους λογαριασμούς τους, τις καταθέσεις ή και τα εμβάσματα από το εξωτερικό.

Ερωτηθείς αν η αστυνομία καταγράφει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τις ερωτήσεις που θα γίνουν ή έγιναν σε κάποιον που ανακρίνεται, ο μάρτυρας απάντησε πως πάντα υπάρχει προετοιμασία από τους ανακριτές, όπως υπήρξε και σε αυτή την υπόθεση.

Ο δικηγόρος της Helector Cyprus ρώτησε αν υπήρχαν καταγεγραμμένες ερωτήσεις που θα υποβάλλονταν στον Αθανάσιο Κατρή, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν θυμάται.

«Ξέρατε ότι ο Κατρής θα ερχόταν να δώσει θεληματική κατάθεση, γι’ αυτό δεν προετοιμαστήκατε», υπέβαλε στο μάρτυρα ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος του ζήτησε ακολούθως, αν δεν ευσταθεί η υποβολή του, να του δείξει τις ερωτήσεις που είναι καταγεγραμμένες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Κληθείς να αναφέρει γιατί ο Ιωάννης Κοκότσης αφέθηκε ελεύθερος πριν την άφιξη του Αθανάσιου Κατρή από την Ελλάδα για να δώσει κατάθεση και αν τον προβλημάτισε ο κίνδυνος του επηρεασμού μαρτύρων σε αυτή την περίπτωση, ο μάρτυρας είπε πως η αστυνομία μιλά πάντα για ενδεχόμενο επηρεασμό μαρτύρων.

Σε σχέση με τα όσα έχει πει στην κατάθεσή του ο Ιωάννης Κοκότσης περί φόβου για τη ζωή του και τον κίνδυνο ασφάλειας της οικογένειας του, ο κ. Παπαϊωάννου ρώτησε τον υπαστυνόμο αν έχει διασταυρώσει τα λέχθεντα του, με τον μάρτυρα να διερωτάται γιατί θα έπρεπε να το κάνει.

Η υπεράσπιση ανέφερε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς Κοκότση, οι οποίοι κατά τον ίδιο δεν ευσταθούν.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο αν οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν γνήσιοι, τότε η σύζυγος του Ιωάννη Κοκότση, η οποία ήταν στενή συνεργάτιδα του Μπουλούτα, θα έπρεπε να εξαφανιστεί από την εταιρεία. «Αντ’ αυτού», είπε, «έφυγε τον Σεπτέμβριο, γι’ αυτό θα έπρεπε να διερευνηθεί από την αστυνομία αν ο Ιωάννη Κοκότσης λέει την αλήθεια».

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί αύριο, στις 09:00.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Send to Facebook

ΓΕΣΥ

Απάντηση το απόγευμα των φαρμακοποιιών στην πρόταση του ΟΑΥ για το ΓΕΣΥ – Η έκτακτη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών θα πραγματοποιηθεί στις 1500 Απάντηση για την τελική πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Υγείας για τη συμμετοχή του ιδιωτικού φαρμακείου στο ΓΕΣΥ, θα δώσουν οι φαρμακοποιοί ύστερα από έκτακτη...

20/03/2019 11:17

Μειωμένος κατά 400 χιλιάδες

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του ΡΙΚ ο οποίος την Παρασκευή θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση. Παράλληλα τίθενται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για αλλαγές στα εργασιακά του ΡΙΚ και σε άλλα ζητήματα για να καταστεί ένας σύγχρονος οργανισμός...

20/03/2019 10:00

Εκσφενδονίστηκε από το τη μοτοσικλέτα του

Σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, νοσηλεύεται 39χρονος ο οποίος τραυματίστηκε χθες βράδυ σε δυστύχημα στη Λάρνακα. Σύμφωνα με την Αστυνομία γύρω στις 21.15 χθες βράδυ Ελληνοκύπριος οδηγός ηλικίας 37 χρόνων από τη Λευκωσία κάτοικος Λάρνακας, οδηγούσε το αυτοκίνητο του στην Οδό...

20/03/2019 09:50

Κύριο θέμα η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή

Η έκτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, αρχίζει σήμερα στην Ιερουσαλήμ με κύριο θέμα τη προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη σύνοδο συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός...

20/03/2019 09:36

Δεν έφερε κράνος

Σε πέντε ημέρες, τρία θανατηφόρα δυστυχήματα. Ένας ακόμη συνάνθρωπος μας άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο. Θύμα, ο 40χρονος Άθως Χαραλάμπους από το Παλιομέτοχο, ο οποίος ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 5 το απόγευμα σήμερα. Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του ΤΑΕ Λευκωσίας Νεόφυτο Σιάηλο, το νέο...

19/03/2019 20:30

Λόγω των νέων ανακαλύψεων λέει ο Λακκοτρύπης

Οι νέες ανακαλύψεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην Κύπρο και οι επιπλέον γεωτρήσεις που προγραμματίζονται δημιουργούν αισιοδοξία ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών θα συνεχιστεί, παρά τις τουρκικές προκλήσεις, όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια συζήτησης...

19/03/2019 20:12

Πρέσβης Ισραήλ

Η συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στην παρουσία του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη «αποτελεί ισχυρή ένδειξη υποστήριξης για το τριμερές πλαίσιο και για...

19/03/2019 17:15

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου

Η απόφαση της ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου αναφορικά με την κενωθείσα βουλευτική έδρα στη Λεμεσό επιβεβαιώνει την εξ αρχής θέση του ΔΗΣΥ, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Βουλευτής και Eκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Δημητρίου. Αυτούσια η δήλωση Η απόφαση της ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου...

19/03/2019 15:24

Παραμένει το αδιέξοδο

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με την 56η έδρα του σώματος με τον οποίο η βουλευτική έδρα της Λεμεσού είχε αποδοθεί στην Αλληλεγγύη και στον Γιώργο Παπαδόπουλο. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Δικαστηρίου, η οποία δεν είναι ομόφωνη ως προς το αποτέλεσμα,...

19/03/2019 13:45

Φιλικός αγώνας για την Ειρήνη!

Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ξεκίνησε γύρω στις 12:40 ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της ελληνοκυπριακής Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου και της τουρκοκυπριακής Magusa, που διοργανώνουν ο διεθνής οργανισμός Peace and Sport (Ειρήνη και Άθλημα) και το Stelios Philanthropic Foundation, με τη στήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σε...

19/03/2019 13:02

Λεμεσός

Δεν έφεραν ένσταση στην κράτηση τους για περίοδο 8 ημερών οι δικηγόροι των δυο υπόπτων, 39 και 48 χρόνων, που συνελήφθησαν χθες βράδυ για τα 104 κιλά ναρκωτικά που εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο, στον Ύψωνα. Οι άλλοι τέσσερις ύποπτοι που συνελήφθησαν επ` αυτοφώρω από την αστυνομία των ΒΒ, θα οδηγηθούν στο δικαστήριο των Βάσεων...

19/03/2019 12:59

Συνάντηση Αναστασιαδη-Κατρούγκαλου

Για απόλυτο συντονισμό των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο, το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Συγκεκριμένα, ο Προέδρος Αναστασιάδης έγραψε...

19/03/2019 10:22

Back to Top