Κακουργιοδικείο Λευκωσίας
ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: «Σφάλμα» της ανακριτικής ομάδας η ασυλία που δόθηκε σε Κοκότση και Κατρή, είπε ο δικηγόρος της Helector

Με την αντεξέταση του Υπαστυνόμου, Γιάννου Κωνσταντίνου, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννος Κωνσταντίνου ήταν μέλος της ανακριτικής ομάδας που διερεύνησε την υπόθεση, και ήταν αυτός που διενήργησε έλεγχο στα έγγραφα που παρέδωσε ο Κοκότσης στην αστυνομία, και αφορούν ποσά που δόθηκαν ως μίζες, κωδικοποιημένα ονόματα και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν, και εικονικά ή και πλαστά τιμολόγια που εκδόθηκαν.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Helector Cyprus, Γιώργος Παπαϊωάννου, ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της αντεξέτασης του στο θέμα της ασυλίας που δόθηκε από την αστυνομία στους Ιωάννη Κοκότση, τέως Διευθυντής της Helector Cyprus, και Αθανάσιο Κατρή, πρώην Διευθυντή της μητρικής εταιρείας ΗΛΛΕΚΤΩΡ στην Ελλάδα.

Θέση του Γιώργου Παπαϊωάννου ήταν πως η ασυλία που δόθηκε σε Κοκότση και Κατρή από την αστυνομία δεν δικαιολογούνταν, κάνοντάς λόγο για «σφάλμα» της ανακριτικής ομάδας, η οποία αφού έλαβε τις θεληματικές καταθέσεις τους δεν τους ανέκρινε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «φερόμενες» θεληματικές καταθέσεις, αφού κατά τη γνώμη του αυτές ήταν προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στους ίδιους (Κοκότση και Κατρή) και την αστυνομία.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισης της Helector Cyprus, οι Κοκότσης και Κατρής ενέπλεξαν τους εαυτούς τους στην υπόθεση με τις θεληματικές καταθέσεις που έδωσαν στην αστυνομία τον Μάρτιο του 2016. Σημείωσε ότι αν και η αστυνομία είχε στα χέρια της μια πολύ δυνατή υπόθεση, εντούτοις άφησε και τους δύο ελεύθερους χωρίς να τους κατηγορήσει.

Σημείωσε ακόμα ότι η αστυνομία τους άφησε ελευθέρους, χωρίς να ελέγξει πρώτα τα τραπεζικά τους δεδομένα, για να προσθέσει πως αυτό είναι «αδιανόητο» εκ μέρους των ανακριτών.

Σε ερώτηση αν στο πλαίσιο των ερευνών της η ανακριτική ομάδα ρώτησε τον Κοκότση ή τον Κατρή αν διατηρούσαν λογαριασμούς στο εξωτερικό, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι δεν χρειάστηκε.

«Καταχωρήσατε την υπόθεση στο δικαστήριο πριν ερευνήσετε τα τραπεζικά τους δεδομένα και αποφασίσατε ότι θα είναι μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση, χωρίς να προβείτε στις δέουσες ενέργειες», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως για τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας, Αντρέα Λουρουτζιάτη, που βρίσκεται σήμερα στη θέση του κατηγορούμενου, καθώς και για τον Γιώργο Κουλλαπή, η αστυνομία έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες σε σχέση με τους λογαριασμούς τους, τις καταθέσεις ή και τα εμβάσματα από το εξωτερικό.

Ερωτηθείς αν η αστυνομία καταγράφει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τις ερωτήσεις που θα γίνουν ή έγιναν σε κάποιον που ανακρίνεται, ο μάρτυρας απάντησε πως πάντα υπάρχει προετοιμασία από τους ανακριτές, όπως υπήρξε και σε αυτή την υπόθεση.

Ο δικηγόρος της Helector Cyprus ρώτησε αν υπήρχαν καταγεγραμμένες ερωτήσεις που θα υποβάλλονταν στον Αθανάσιο Κατρή, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν θυμάται.

«Ξέρατε ότι ο Κατρής θα ερχόταν να δώσει θεληματική κατάθεση, γι’ αυτό δεν προετοιμαστήκατε», υπέβαλε στο μάρτυρα ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος του ζήτησε ακολούθως, αν δεν ευσταθεί η υποβολή του, να του δείξει τις ερωτήσεις που είναι καταγεγραμμένες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Κληθείς να αναφέρει γιατί ο Ιωάννης Κοκότσης αφέθηκε ελεύθερος πριν την άφιξη του Αθανάσιου Κατρή από την Ελλάδα για να δώσει κατάθεση και αν τον προβλημάτισε ο κίνδυνος του επηρεασμού μαρτύρων σε αυτή την περίπτωση, ο μάρτυρας είπε πως η αστυνομία μιλά πάντα για ενδεχόμενο επηρεασμό μαρτύρων.

Σε σχέση με τα όσα έχει πει στην κατάθεσή του ο Ιωάννης Κοκότσης περί φόβου για τη ζωή του και τον κίνδυνο ασφάλειας της οικογένειας του, ο κ. Παπαϊωάννου ρώτησε τον υπαστυνόμο αν έχει διασταυρώσει τα λέχθεντα του, με τον μάρτυρα να διερωτάται γιατί θα έπρεπε να το κάνει.

Η υπεράσπιση ανέφερε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς Κοκότση, οι οποίοι κατά τον ίδιο δεν ευσταθούν.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο αν οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν γνήσιοι, τότε η σύζυγος του Ιωάννη Κοκότση, η οποία ήταν στενή συνεργάτιδα του Μπουλούτα, θα έπρεπε να εξαφανιστεί από την εταιρεία. «Αντ’ αυτού», είπε, «έφυγε τον Σεπτέμβριο, γι’ αυτό θα έπρεπε να διερευνηθεί από την αστυνομία αν ο Ιωάννη Κοκότσης λέει την αλήθεια».

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί αύριο, στις 09:00.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Send to Facebook

Επεισόδεια στην περιοχή του Ακάμα

Το πλήρωμα ε/κ ψαροκάικου συνέλαβαν οι κατοχικές αρχές σήμερα το πρωί σε διεθνή ύδατα. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας "Τα Ψαροκάικα", με έδρα τη Λεμεσό, Άριστος Αριστείδου, το ψαροκάικο "Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα", βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν τους προσέγγισε πλοίο...

21/09/2018 22:00

Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκθεση με συστάσεις προς τα κράτη μέλη αναφορικά με τα σχέδια παραχώρησης θεωρήσεων και υπηκοοτήτων σε ξένους επενδυτές. Αυτό ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιούροβα, η οποία συναντήθηκε το μεσημέρι...

21/09/2018 16:45

Κυπριακό

Στη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και της συμπερίληψης της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο αναφέρεται η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης η κ. Σπέχαρ αναφέρεται επίσης...

21/09/2018 11:16

Νίκος Αναστασιάδης

Στο πλαίσιο των ενεργειών της Κυβέρνησης με στόχο την προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα μιλήσει σήμερα σε δυο εκδηλώσεις στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα το πρωί, ο Πρόεδρος θα μιλήσει σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων...

21/09/2018 08:04

Κυπριακό

Εν αναμονή της έκθεσης της απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λούτ, είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πριν αποφασίσει την επόμενη κίνηση του στο Κυπριακό. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, στην ετήσια δημοσιογραφική διάσκεψη πριν της έναρξη της Γενική Συνέλευσης, ο κ. Γκουτέρες είπε πως «σε σχέση με την Κύπρο, η Τζέιν...

21/09/2018 07:07

Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε σήμερα να εξετάσει εκ νέου τον ερχόμενο Δεκέμβριο το πιθανό κλείσιμο της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου. Σε σχετική απόφαση που λήφθηκε μετά το πέρας της τριήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών, στο Στρασβούργο, αναφέρεται επίσης ότι κάποιες αντιπροσωπείες...

21/09/2018 07:01

Παιδεία

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, κατά την οποία αποφασίστηκε όπως συνέλθουν εκ νέου σε κοινή συνεδρία την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018, για λήψη των τελικών τους αποφάσεων. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, των οποίων τα Διοικητικά Συμβούλια είχαν συνέλθει...

21/09/2018 06:39

Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, βρήκε ότι η Τράπεζα Κύπρου καταχράστηκε της εμπιστοσύνης που της είχαν οι ενάγοντες σε υπόθεση αγοράς μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου (ΜΑΚ) του 2009 και μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) του 2011, επιδικάζοντας το ποσό €157.336 υπέρ των εναγόντων και εκδίδοντας διάταγμα ακύρωσης...

20/09/2018 19:22

Τουρκία

Προετοιμασίες για την ίδρυση βάσης της Γαλλίας στη Λάρνακα κάνει η Λευκωσία σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χαμπέρτουρκ η οποία επικαλείται πηγές ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη παρόλο που οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και πως εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη...

20/09/2018 16:06

Ηλίας Φωτόπουλος

  Ελλάδα και Κύπρος έχουν μια κοινή πορεία και κοινούς στόχους που ξεκινούν μέσα από τους κοινούς αγώνες του παρελθόντος, ανέφερε σήμερα ο Έλληνας Πρέσβης, Ηλίας Φωτόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε το πρωί επίσκεψη στο Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, στην Παλώδια της επαρχίας Λεμεσού. Μιλώντας στα μέλη του ΔΣ του Μελάθρου,...

20/09/2018 12:44

Κυπριακό

Διαβουλεύσεις με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα ενόψει των επαφών στη Νέα Υόρκη άρχισε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σήμερα συναντήθηκε με τους αρχηγούς των τεσσάρων κομμάτων της «συγκυβέρνησης». Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η συνάντηση διήρκησε 1,5 ώρα και δεν έγιναν δηλώσεις από κανέναν. Ο κ. Ακιντζί...

20/09/2018 12:44

Ενεργειακά

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα για οποιοδήποτε πρόγραμμα το οποίο δεν ενέκρινε, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να περάσει ένα σύστημα στο οποίο δεν έχει μερίδιο η ‘τδβκ’. “Εμείς πάντοτε λέγαμε αυτό. Αν υπάρχει πετρέλαιο θα το βρούμε. Θα κάνουμε...

20/09/2018 12:08

Back to Top