Κακουργιοδικείο Λευκωσίας
ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: «Σφάλμα» της ανακριτικής ομάδας η ασυλία που δόθηκε σε Κοκότση και Κατρή, είπε ο δικηγόρος της Helector

Με την αντεξέταση του Υπαστυνόμου, Γιάννου Κωνσταντίνου, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννος Κωνσταντίνου ήταν μέλος της ανακριτικής ομάδας που διερεύνησε την υπόθεση, και ήταν αυτός που διενήργησε έλεγχο στα έγγραφα που παρέδωσε ο Κοκότσης στην αστυνομία, και αφορούν ποσά που δόθηκαν ως μίζες, κωδικοποιημένα ονόματα και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν, και εικονικά ή και πλαστά τιμολόγια που εκδόθηκαν.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Helector Cyprus, Γιώργος Παπαϊωάννου, ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της αντεξέτασης του στο θέμα της ασυλίας που δόθηκε από την αστυνομία στους Ιωάννη Κοκότση, τέως Διευθυντής της Helector Cyprus, και Αθανάσιο Κατρή, πρώην Διευθυντή της μητρικής εταιρείας ΗΛΛΕΚΤΩΡ στην Ελλάδα.

Θέση του Γιώργου Παπαϊωάννου ήταν πως η ασυλία που δόθηκε σε Κοκότση και Κατρή από την αστυνομία δεν δικαιολογούνταν, κάνοντάς λόγο για «σφάλμα» της ανακριτικής ομάδας, η οποία αφού έλαβε τις θεληματικές καταθέσεις τους δεν τους ανέκρινε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «φερόμενες» θεληματικές καταθέσεις, αφού κατά τη γνώμη του αυτές ήταν προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στους ίδιους (Κοκότση και Κατρή) και την αστυνομία.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισης της Helector Cyprus, οι Κοκότσης και Κατρής ενέπλεξαν τους εαυτούς τους στην υπόθεση με τις θεληματικές καταθέσεις που έδωσαν στην αστυνομία τον Μάρτιο του 2016. Σημείωσε ότι αν και η αστυνομία είχε στα χέρια της μια πολύ δυνατή υπόθεση, εντούτοις άφησε και τους δύο ελεύθερους χωρίς να τους κατηγορήσει.

Σημείωσε ακόμα ότι η αστυνομία τους άφησε ελευθέρους, χωρίς να ελέγξει πρώτα τα τραπεζικά τους δεδομένα, για να προσθέσει πως αυτό είναι «αδιανόητο» εκ μέρους των ανακριτών.

Σε ερώτηση αν στο πλαίσιο των ερευνών της η ανακριτική ομάδα ρώτησε τον Κοκότση ή τον Κατρή αν διατηρούσαν λογαριασμούς στο εξωτερικό, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι δεν χρειάστηκε.

«Καταχωρήσατε την υπόθεση στο δικαστήριο πριν ερευνήσετε τα τραπεζικά τους δεδομένα και αποφασίσατε ότι θα είναι μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση, χωρίς να προβείτε στις δέουσες ενέργειες», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως για τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας, Αντρέα Λουρουτζιάτη, που βρίσκεται σήμερα στη θέση του κατηγορούμενου, καθώς και για τον Γιώργο Κουλλαπή, η αστυνομία έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες σε σχέση με τους λογαριασμούς τους, τις καταθέσεις ή και τα εμβάσματα από το εξωτερικό.

Ερωτηθείς αν η αστυνομία καταγράφει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τις ερωτήσεις που θα γίνουν ή έγιναν σε κάποιον που ανακρίνεται, ο μάρτυρας απάντησε πως πάντα υπάρχει προετοιμασία από τους ανακριτές, όπως υπήρξε και σε αυτή την υπόθεση.

Ο δικηγόρος της Helector Cyprus ρώτησε αν υπήρχαν καταγεγραμμένες ερωτήσεις που θα υποβάλλονταν στον Αθανάσιο Κατρή, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν θυμάται.

«Ξέρατε ότι ο Κατρής θα ερχόταν να δώσει θεληματική κατάθεση, γι’ αυτό δεν προετοιμαστήκατε», υπέβαλε στο μάρτυρα ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος του ζήτησε ακολούθως, αν δεν ευσταθεί η υποβολή του, να του δείξει τις ερωτήσεις που είναι καταγεγραμμένες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Κληθείς να αναφέρει γιατί ο Ιωάννης Κοκότσης αφέθηκε ελεύθερος πριν την άφιξη του Αθανάσιου Κατρή από την Ελλάδα για να δώσει κατάθεση και αν τον προβλημάτισε ο κίνδυνος του επηρεασμού μαρτύρων σε αυτή την περίπτωση, ο μάρτυρας είπε πως η αστυνομία μιλά πάντα για ενδεχόμενο επηρεασμό μαρτύρων.

Σε σχέση με τα όσα έχει πει στην κατάθεσή του ο Ιωάννης Κοκότσης περί φόβου για τη ζωή του και τον κίνδυνο ασφάλειας της οικογένειας του, ο κ. Παπαϊωάννου ρώτησε τον υπαστυνόμο αν έχει διασταυρώσει τα λέχθεντα του, με τον μάρτυρα να διερωτάται γιατί θα έπρεπε να το κάνει.

Η υπεράσπιση ανέφερε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς Κοκότση, οι οποίοι κατά τον ίδιο δεν ευσταθούν.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο αν οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν γνήσιοι, τότε η σύζυγος του Ιωάννη Κοκότση, η οποία ήταν στενή συνεργάτιδα του Μπουλούτα, θα έπρεπε να εξαφανιστεί από την εταιρεία. «Αντ’ αυτού», είπε, «έφυγε τον Σεπτέμβριο, γι’ αυτό θα έπρεπε να διερευνηθεί από την αστυνομία αν ο Ιωάννη Κοκότσης λέει την αλήθεια».

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί αύριο, στις 09:00.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Send to Facebook

Θα πάει τη συμφωνία μέχρι τέλους

Μετά από μία θυελλώδη μέρα στο κοινοβούλιο και μπαράζ παραιτήσεων μελών της κυβέρνησης, η Τερέζα Μέι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και υποστήριξε ότι η συμφωνία για το Brexit διασφαλίζει τον βρετανικό λαόΒέβαιη ότι η συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο...

15/11/2018 21:57

Στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου

Ολόκληρος ο τομέας της υγείας βρίσκεται στην καρδιά της πιο κρίσιμης μεταρρύθμισης που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και θα αλλάξει πλήρως μέχρι το 2020, ανέφερε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου του Ινστιτούτου Νευρολογίας...

15/11/2018 21:49

Εισήγηση Γενικού Εισαγγελέα

Την θανατική ποινή θα εισηγηθεί ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας για για πέντε από τους 11 υπόπτους για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Ο ίδιος είπε ότι ο αρθρογράφος της Washington Post και σφοδρός επικριτής της ηγεσίας του βασιλείου δολοφονήθηκε έπειτα από την αποτυχία των «διαπραγματεύσεων» για την επιστροφή του στο...

15/11/2018 16:06

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε γραπτή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει τεκμηριωμένα σε όσα κατέθεσε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, αν το κρίνει σκόπιμο, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της στην Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, έχοντας...

15/11/2018 15:47

Θα καταθέσει ξανά

Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ότι η ίδια είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) δεν πήγαινε καλά και ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) φαινόταν ότι θα έπαιρνε...

15/11/2018 12:33

Προκλητικές δηλώσεις

Η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε ποτέ και δεν θα έχει ούτε από δω και πέρα πολιτική 'δώσε το και γλίτωσε στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την ενημέρωσή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού. Για το Αιγαίο είπε ότι θα πάνε το θέμα για συζήτηση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας...

15/11/2018 09:18

Στήνουν πανηγύρια στα κατεχόμενα

Συμπληρώνονται σήμερα 35 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους από τους Τουρκοκύπριους. Η διεθνής κοινότητα, με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε την ανακήρυξη της ''ΤΔΒΚ'' νομικά άκυρη και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της. Συγκεκριμένα,...

15/11/2018 09:16

Γιωρκάτζη ενώπιον Ερευνητικής

Η Κεντρική Τράπεζα ακόμα και όταν θα έπρεπε να αποστασιοποιηθεί προσπάθησε με εισηγήσεις, προτροπές ακόμη και εκφοβισμούς, με την καλή έννοια, όπως είπε, να βοηθήσει την κατάσταση με την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, όπως δήλωσε η Διοικήτρια της Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. H...

14/11/2018 17:00

Tουρκικό πρακτορείο DHA

Στην Μερσίνα έφτασε το αμερικανικό γεωτρύπανο Rowan Norway και ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες τη γεώτρηση στις συντεταγμένες που έχει καθορίσει η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO), σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA. Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι το γεωτρύπανο που ενοικίασε η ΤΡΑΟ από την αμερικανική εταιρεία Rowan...

14/11/2018 16:51

Μέσω του προσχεδίου της έκθεσης προόδου για την Τουρκία

Την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, εισηγείται η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Κάτι Πίρι, στο προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία, το οποίο παρουσίασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Για την Κύπρο, η Ολλανδή Ευρωβουλευτής χαιρετίζει τις...

14/11/2018 15:20

Με οδηγίες Γενικού Εισαγγελέα

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης επιβεβαίωσε σήμερα δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι δόθηκαν οδηγίες για ποινική έρευνα κατά του τέως Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλα Χατζηγιάννη. Σε δηλώσεις του στη Βουλή, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπου συζητήθηκε...

14/11/2018 12:38

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Η πρώτη γεώτρηση, που θα γίνει από τον αμερικανικό κολοσσό στον στόχο «Δελφύνη», αναμένεται...

14/11/2018 11:27

Back to Top