Κακουργιοδικείο Λευκωσίας
ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: «Σφάλμα» της ανακριτικής ομάδας η ασυλία που δόθηκε σε Κοκότση και Κατρή, είπε ο δικηγόρος της Helector

Με την αντεξέταση του Υπαστυνόμου, Γιάννου Κωνσταντίνου, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννος Κωνσταντίνου ήταν μέλος της ανακριτικής ομάδας που διερεύνησε την υπόθεση, και ήταν αυτός που διενήργησε έλεγχο στα έγγραφα που παρέδωσε ο Κοκότσης στην αστυνομία, και αφορούν ποσά που δόθηκαν ως μίζες, κωδικοποιημένα ονόματα και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν, και εικονικά ή και πλαστά τιμολόγια που εκδόθηκαν.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Helector Cyprus, Γιώργος Παπαϊωάννου, ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της αντεξέτασης του στο θέμα της ασυλίας που δόθηκε από την αστυνομία στους Ιωάννη Κοκότση, τέως Διευθυντής της Helector Cyprus, και Αθανάσιο Κατρή, πρώην Διευθυντή της μητρικής εταιρείας ΗΛΛΕΚΤΩΡ στην Ελλάδα.

Θέση του Γιώργου Παπαϊωάννου ήταν πως η ασυλία που δόθηκε σε Κοκότση και Κατρή από την αστυνομία δεν δικαιολογούνταν, κάνοντάς λόγο για «σφάλμα» της ανακριτικής ομάδας, η οποία αφού έλαβε τις θεληματικές καταθέσεις τους δεν τους ανέκρινε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «φερόμενες» θεληματικές καταθέσεις, αφού κατά τη γνώμη του αυτές ήταν προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στους ίδιους (Κοκότση και Κατρή) και την αστυνομία.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισης της Helector Cyprus, οι Κοκότσης και Κατρής ενέπλεξαν τους εαυτούς τους στην υπόθεση με τις θεληματικές καταθέσεις που έδωσαν στην αστυνομία τον Μάρτιο του 2016. Σημείωσε ότι αν και η αστυνομία είχε στα χέρια της μια πολύ δυνατή υπόθεση, εντούτοις άφησε και τους δύο ελεύθερους χωρίς να τους κατηγορήσει.

Σημείωσε ακόμα ότι η αστυνομία τους άφησε ελευθέρους, χωρίς να ελέγξει πρώτα τα τραπεζικά τους δεδομένα, για να προσθέσει πως αυτό είναι «αδιανόητο» εκ μέρους των ανακριτών.

Σε ερώτηση αν στο πλαίσιο των ερευνών της η ανακριτική ομάδα ρώτησε τον Κοκότση ή τον Κατρή αν διατηρούσαν λογαριασμούς στο εξωτερικό, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι δεν χρειάστηκε.

«Καταχωρήσατε την υπόθεση στο δικαστήριο πριν ερευνήσετε τα τραπεζικά τους δεδομένα και αποφασίσατε ότι θα είναι μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση, χωρίς να προβείτε στις δέουσες ενέργειες», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως για τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας, Αντρέα Λουρουτζιάτη, που βρίσκεται σήμερα στη θέση του κατηγορούμενου, καθώς και για τον Γιώργο Κουλλαπή, η αστυνομία έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες σε σχέση με τους λογαριασμούς τους, τις καταθέσεις ή και τα εμβάσματα από το εξωτερικό.

Ερωτηθείς αν η αστυνομία καταγράφει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τις ερωτήσεις που θα γίνουν ή έγιναν σε κάποιον που ανακρίνεται, ο μάρτυρας απάντησε πως πάντα υπάρχει προετοιμασία από τους ανακριτές, όπως υπήρξε και σε αυτή την υπόθεση.

Ο δικηγόρος της Helector Cyprus ρώτησε αν υπήρχαν καταγεγραμμένες ερωτήσεις που θα υποβάλλονταν στον Αθανάσιο Κατρή, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν θυμάται.

«Ξέρατε ότι ο Κατρής θα ερχόταν να δώσει θεληματική κατάθεση, γι’ αυτό δεν προετοιμαστήκατε», υπέβαλε στο μάρτυρα ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος του ζήτησε ακολούθως, αν δεν ευσταθεί η υποβολή του, να του δείξει τις ερωτήσεις που είναι καταγεγραμμένες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Κληθείς να αναφέρει γιατί ο Ιωάννης Κοκότσης αφέθηκε ελεύθερος πριν την άφιξη του Αθανάσιου Κατρή από την Ελλάδα για να δώσει κατάθεση και αν τον προβλημάτισε ο κίνδυνος του επηρεασμού μαρτύρων σε αυτή την περίπτωση, ο μάρτυρας είπε πως η αστυνομία μιλά πάντα για ενδεχόμενο επηρεασμό μαρτύρων.

Σε σχέση με τα όσα έχει πει στην κατάθεσή του ο Ιωάννης Κοκότσης περί φόβου για τη ζωή του και τον κίνδυνο ασφάλειας της οικογένειας του, ο κ. Παπαϊωάννου ρώτησε τον υπαστυνόμο αν έχει διασταυρώσει τα λέχθεντα του, με τον μάρτυρα να διερωτάται γιατί θα έπρεπε να το κάνει.

Η υπεράσπιση ανέφερε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς Κοκότση, οι οποίοι κατά τον ίδιο δεν ευσταθούν.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο αν οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν γνήσιοι, τότε η σύζυγος του Ιωάννη Κοκότση, η οποία ήταν στενή συνεργάτιδα του Μπουλούτα, θα έπρεπε να εξαφανιστεί από την εταιρεία. «Αντ’ αυτού», είπε, «έφυγε τον Σεπτέμβριο, γι’ αυτό θα έπρεπε να διερευνηθεί από την αστυνομία αν ο Ιωάννη Κοκότσης λέει την αλήθεια».

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί αύριο, στις 09:00.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Send to Facebook

Σάββας Αγγελίδης

Το πρόγραμμα της ΕΕ για την ενίσχυση της στρατιωτικής κινητικότητας καλωσόρισε ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, κατά τη συμμετοχή του στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Ο Υπουργός σε παρέμβασή του στις εργασίες της συνόδου,...

25/06/2018 19:31

Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τέθηκε σήμερα το νομοσχέδιο για τη μείωση και σταδιακή κατάργηση των αποκοπών στις απολαβές και τις συντάξεις των αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με το Υπουργείο Οικονομικών να ζητά από τη Βουλή την ψήφισή του,...

25/06/2018 17:34

Φρικτή πρακτική

Στην Κύπρο ποσοστό κοριτσιών που κυμαίνεται από το 12% μέχρι και το 17% κινδυνεύει να υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ) σε ένα σύνολο 758 κοριτσιών ηλικίας μέχρι και 18 χρόνων προερχόμενες από χώρες στις οποίες εφαρμόζεται αυτή η φρικτή πρακτική όπως είναι η Αίγυπτος, το Σουδάν, το Ιράκ και η Αιθιοπία. Αυτό ανακοινώθηκε...

25/06/2018 17:17

Πρόδρομος Προδρόμου

Τώρα είναι η ώρα που έχουν περάσει οι εκλογές και θα πρέπει να ακούσουμε και από την πλευρά της Άγκυρας, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη». «Τώρα δεν υπάρχει πλέον κανένας αρνητικός παράγοντας», ανέφερε...

25/06/2018 09:20

Βρυξέλλες

Οι χώρες που συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση για το μεταναστευτικό θα πρέπει να προχωρήσουν μόνες τους σε πολυμερή συνεργασία, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, αποχωρώντας από την Άτυπη Συνάντηση των 16 για το μεταναστευτικό που διοργάνωσε η Κομισιόν στις Βρυξέλλες, προειδοποιώντας...

25/06/2018 07:03

Εκλογές στη Τουρκία

  «Ο τουρκικός λαός μού έδωσε την εντολή» δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη, υποστήριξε ότι «τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ' αυτά, ο λαός...

25/06/2018 06:46

Κυπριακό

  Είμαστε αποφασισμένοι να εμπλακούμε σε διάλογο για λύση του Κυπριακού, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύση που δεν θα είναι βιώσιμη και λειτουργική, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως, όσοι επιλεκτικά διαστρεβλώνουν τις θέσεις της πλευράς μας, αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική...

24/06/2018 19:09

Αφρικανοί μετανάστες

Μια ημέρα πριν από τη μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικο στις Βρυξέλλες, προέκυψε νέα λεκτική σύγκρουση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Ιταλό υπουργό εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι η Ιταλία, σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο, δεν αντιμετωπίζει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης...

24/06/2018 07:01

Ζαν Υβ Λε Ντριάν

Την Αίγυπτο, αλλά και την Κύπρο και την Ελλάδα, αναμένεται να επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο αιγυπτιακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΕΝΑ. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό ΜΕΝΑ, κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο,...

24/06/2018 06:40

Πρόδρομος Προδρόμου

Η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη, ως προς τη μορφή της επιζητούμενης λύσης, η οποία και προσδιορίζεται από τις Αποφάσεις και τα Ψηφίσματα των Η.Ε., είναι σταθερή και αναλλοίωτη και πάγια κατατεθειμένη με τον πλέον επίσημο τρόπο στις διαπραγματεύσεις, ενώπιον των Η.Ε. και παντού, αναφέρει σε γραπτή...

23/06/2018 14:41

Αβέρωφ Νεοφύτου

Θέλουμε μέσα από τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία του συνόλου του κυπριακού λαού, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι με διχοτόμηση δεν διασφαλίζεις την ασφάλεια των πολιτών σου. Ο κ. Νεοφύτου, κλήθηκε...

23/06/2018 14:16

Ελλάδα

Σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο Μέγαρο, από όπου απευθύνθηκε στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με θέμα τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup και τη συμφωνία ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην ομιλία του, φορώντας...

23/06/2018 06:59

Back to Top