Κυπριακό
Συζήτηση για την Κύπρο στον Δικηγορικό Σύλλογο Νέας Υόρκης

Εκδήλωση με θέμα του Κυπριακό διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Νέας Υόρκης (NY Bar Association).

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαΐου, κάλυψε τις διεθνείς πτυχές του προβλήματος, το ρόλο της Τουρκίας και τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, αλλά και ζητήματα της κυπριακής οικονομίας και του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκη, Βίκτωρ Μάσκιν, με ομιλητές, τον πρέσβη επί τιμή Ανδρέα Ιακωβίδη, τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδη, τον διευθυντή του Προγράμματος για την Οικοδόμηση της Ειρήνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ινστιτούτο Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστήμιου Κολούμπια Ντέιβιντ και τον εμπορικό σύμβουλο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Άριστο. Κωνσταντίνου. Συντονιστής ήταν το στέλεχος του Δικηγορικού Συλλόγου, Τομ Παπέιν.

Η εκδήλωση ήταν κλειστή στον Τύπο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη του δικηγορικού συλλόγου και ακαδημαϊκοί και μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε διάλογος.

Στην παρουσίασή του ο Πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην Κύπρο και υπενθύμισε ότι με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 η Τουρκία εκχώρησε όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της νήσου. Η ίδρυση του κυπριακού κράτους, συνέχισε, έγινε το 1960 με τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας με την υπογραφή των Συνθηκών Εγκαθίδρυσης, Εγγυήσεως και Συμμαχίας.

«Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 ισχυριζόμενη πως το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεως της έδινε το δικαίωμα να εισβάλει για να υπερασπιστεί τους Τουρκοκυπρίους και την ανεξαρτησία της Κύπρου. Η πράξη αυτή έγινε με τη χρήση βίας και είναι αντίθετη με τις Αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ όπου η Τουρκία παραβίασε τις υποχρεώσεις της και ερμήνευσε αυθαίρετα κατά τον τρόπο που η ίδια επιθυμούσε τη Συνθήκη Εγγυήσεως», είπε ο κ. Ιακωβίδης.

Άλλες νομικές πτυχές – είπε – που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η εγκατάσταση εποίκων στην κατεχόμενη περιοχή, η οποία παραβιάζει την Τέταρτη συνθήκη της Γενεύης του 1949 και το άρθρο 8 του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και η μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένου του εθνικού ξεκαθαρίσματος.

Ο κ. Ιακωβίδης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1973-1982) κατά την οποία διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας με την οποία οριοθετήθηκαν οι έννοιες: χωρικά ύδατα, η συνορεύουσα ή παρακείμενη ζώνη και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Η Διάσκεψη υιοθέτησε επίσης το άρθρο 121 το οποίο αναγνωρίζει ΑΟΖ και στα νησιά, η οποία προσδιορίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στις ηπειρωτικές περιοχές. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης με βάση την μέση γραμμή με την Αίγυπτο (2003), τον Λίβανο (2007) και το Ισραήλ (2010) και τα κυριαρχικά δικαιώματα της αναγνωρίζονται διεθνώς από όλες τις χώρες πλην της Τουρκία. Η Τουρκία είναι από τις πολύ λίγες χώρες που δεν υπέγραψε τη Συνθήκη και αμφισβητεί το δικαίωμα των Ελληνικών νησιών και της Κύπρου σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατέληξε ο κ. Πρέσβης.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης, είπε πως το Κυπριακό είναι ένα πολιτικό πρόβλημα που έχει υποτιμηθεί ιδιαίτερα από κάθε νομική άποψη. Είναι το δεύτερο πλέον μακροχρόνιο ανεπίλυτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ηνωμένα Έθνη μετά το Μεσανατολικό.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη Εγγυήσεων, υπογράμμισε ότι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση διαβούλευσης μεταξύ τους όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την τήρηση των Συνθηκών. Παράλληλα στις περιπτώσεις όπου κοινή ενέργεια δεν είναι δυνατή, δίνει μονομερές δικαίωμα σε έκαστη των εγγυητριών δυνάμεων να ενεργήσει με μόνο σκοπό την επαναφορά της πρότερης κατάστασης.

Στην περίπτωση της Κύπρου, η Τουρκία δεν διαβουλεύθηκε ούτε με την Ελλάδα ούτε και με το Ηνωμένο Βασίλειο και επενέβη στρατιωτικά στην Κύπρο. Παρόλο που λίγους μήνες μετά επανήλθε η συνταγματική τάξη, εντούτοις τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να παραμένουν στο νησί. Υπενθύμισε παράλληλα ότι η Τουρκία συνέχισε με τη δεύτερη εισβολή, τον Αύγουστο το 1974, καθώς γίνονταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Το κυπριακό πρόβλημα συνιστά έγκλημα πολέμου, κατέληξε.

Ο Ντέιβιντ Φίλιπς εξέφρασε ανησυχίες για τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία και αναρωτήθηκε πώς μπορεί ένα μέλος του ΝΑΤΟ να αγοράζει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία και να προμηθεύει όπλα στους Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Όσον αφορά το περυσινό δημοψήφισμα – πρόσθεσε - ήταν μια προσχεδιασμένη προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις εκτελεστικές εξουσίες του Προέδρου της Τουρκίας. Το δημοψήφισμα έγινε σε μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού που δημιούργησε η κυβέρνηση προς τους ψηφοφόρους και κατάφερε να περάσει με μόνο 51,4%

Για τις επικείμενες πρόωρες εκλογές υποστήριξε ότι ο Ερντογάν και το ΑΚΡ θέλουν να εκμεταλλευτούν τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στην Αφρίν και να αποφύγουν τον κίνδυνο διεξαγωγής εκλογών 19 μήνες αργότερα, σε μια χειρότερη οικονομική συγκυρία.

Επιπλέον, συνέχισε, οι εκλογές θα διεξαχθούν την ώρα που συνεχίζονται οι μαζικές διώξεις μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, με τη χώρα να βρίσκεται σε συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτη ανάγκης. Από τον Ιούλιο του 2016 έχουν φυλακισθεί περισσότεροι από 50,000 Τούρκοι πολίτες, 140,000 έχουν απολυθεί – καθηγητές, δάσκαλοι, δικαστές, εισαγγελείς, αστυνόμοι.

Η Τουρκία, τόνισε, παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης, κλείνοντας εκατοντάδες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και φυλακίζει πάνω από 160 δημοσιογράφους. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση στην κατάταξη των χωρών με τους περισσότερους δημοσιογράφους στη φυλακή.

«Κατηγορηματικά δηλώνω, ότι παρακολουθούμε το θάνατο της δημοκρατίας στην Τουρκία», είπε, παρομοιάζοντας τις ενέργειες του Ερντογάν με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

«Η Τουρκία είναι μια αντιδημοκρατική, αντιαμερικανική, ισλαμική χώρα. Αν ζητούσε τώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα πληρούσε καν τα κριτήρια της υποψήφιας χώρας», κατέληξε ο κ. Φίλιπς.

Ο Αριστος Κωνσταντίνου είπε πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο συνέβαλε στην ανάκαμψη των οικονομιών της Euro-med και East-med και είναι ο κεντρικός μοχλός για τις τριμερείς οικονομικές συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδα, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

«Η βασική αξία της Κύπρου ως συνδετικού κόμβου είναι αποτέλεσμα πολλών μοναδικών παραγόντων: Η γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, το κράτος δικαίου στην Κύπρο, και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Το ευρύ δίκτυο διμερών επενδυτικών συμφωνιών και συμβάσεων περί αποφυγής διπλής φορολογίας που παρέχουν προστασία στους επενδυτές και πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές. Ο ναυτιλιακός τομέας στην Κύπρο είναι επίσης βασικό πλεονέκτημα καθώς έχει το δέκατο μεγαλύτερο στόλο εμπορικής ναυτιλίας στον κόσμο και τον τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ανέφερε ότι ο νέος νόμος που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και προβλέπει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις του φορολογικού κώδικα, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για τις αμερικανικές εταιρίες που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται εντός και εκτός της χώρας αλλάζοντας τα δεδομένα και στον επενδυτικό τομέα.

Για δεκαετίες, οι αμερικανικές πολυεθνικές, έχουν χρησιμοποιήσει δικαιοδοσίες μηδενικού φόρου σε μέρη όπως τα Νησιά Κέιμαν, τις Βερμούδες και τα Νησιά Τζέρσεϊ, για να ελαχιστοποιήσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση ή να αποφύγουν εντελώς τη φορολογία. Ο νέος φορολογικός νόμος – επεσήμανε -καθιστά αυτή την πάγια πρακτική της χρήσης δικαιοδοσιών μηδενικού φόρου περισσότερο ή λιγότερο, δεδομένου ότι μια εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για έναν ελάχιστο φόρο 13,25% για εισοδήματα από το εξωτερικό ή 10,5% για ορισμένα άυλα εισοδήματα, ασχέτως αν μεταφέρει τα κέρδη πίσω στις ΗΠΑ ή όχι.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το νέο νόμο, η χρήση μιας δικαιοδοσίας μηδενικού φόρου δεν θα είχε πλέον νόημα και δεν θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσει και θα ενισχύσει όλα τα οφέλη από τη νόμιμη χρήση της ανταγωνιστικής φορολογικής δικαιοδοσίας σε ιδιαίτερα ρυθμισμένες και συμμορφούμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κύπρος. Μια αμερικανική εταιρεία με θυγατρική που θα έχει έδρα την Κύπρο θα πληρώσει τον εταιρικό φόρο της στην Κύπρο 12,5% αλλά θα λάβει αντίστοιχη φορολογική πίστωση από τις ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας έτσι τον ελάχιστο διεθνή φόρο. Αυτό καθιστά την Κύπρο μια πολύ ελκυστική δικαιοδοσία, ρυθμισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμορφωμένη με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασία και Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η Κύπρος είναι επίσης σε καλή θέση για να είναι ένας ιδανικός επιχειρηματικός κόμβος για τις πολυεθνικές των ΗΠΑ για επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος έχει ήδη παρατηρήσει σταθερή αύξηση στις μεγάλες επενδύσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις.

Send to Facebook

Για το θάρρος που επέδειξαν

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ είπε πως «επέδειξαν θάρρος για να λύσουν με καλό τρόπο και στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία ένα σημαντικό πρόβλημα Με το ετήσιο βραβείο «Ewald von Kleist» τιμήθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ως αναγνώριση της προσφοράς τους υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών των...

16/02/2019 23:52

Brexit

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι επικοινώνησε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου.«Κατά τη συνομιλία τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κα Μέι αντάλλαξαν απόψεις για το...

16/02/2019 20:38

Στο ίδιο έργο θεατές... καταστηματάρχες και επισκέπτες

Στο ίδιο έργο θεατές... καταστηματάρχες αλλά και επισκέπτες στην περιοχή του Κάστρου στη Λεμεσό. Δρόμοι που μοιάζουν με ποτάμια στη Λεμεσό, μετά την έντονη βροχόπτωση που παρατηρείται από το πρωί. Κεντρικοί δρόμοι της πόλης έχουν πλημμυρήσει. Όπως θα δείτε και στα πιο βίντεο, η περιοχή του Κάστρου στη Λεμεσό αλλά και η πολυσύχναστη...

16/02/2019 12:07

Νέα υπόθεση ναρκωτικών

Ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους 6 κιλών και 100 γραμμαρίων εντόπισαν χθες μέλη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην επαρχία Λευκωσίας, ενώ τα μέλη της ΥΚΑΝ προχώρησαν στη σύλληψη τριών προσώπων για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Συγκεκριμένα, μετά από σχετική πληροφορία, μέλη...

16/02/2019 11:59

Καιρός

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνει η Αστυνομία σε όλους όσοι θα διακινηθούν το Σάββατο στο οδικό δίκτυο, αφού λόγω των βροχερών καιρικών συνθηκών, οι δρόμοι σε διάφορες περιοχές είναι ολισθηροί. Σε ανακοίνωσή της, η Αστυνομία αναφέρει ότι λόγω κατολισθήσεων, όγκων χώματος και πετρών, οι δύο λωρίδες του τμήματος του αυτοκινητόδρομου...

16/02/2019 11:55

Ιλινόις-H.Π.Α

Πέντε άοπλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν την Παρασκευή, όταν ένας 45χρονος εξαπέλυσε ένοπλη επίθεση μέσα σε ένα κτίριο αποθήκης σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα στα δυτικά προάστια του Σικάγο, ανέφερε η αστυνομία. Ο δράστης της επίθεσης, ο 45χρονος Γκάρι Μάρτιν, ο οποίος ήταν εργαζόμενος στο μεγάλο...

16/02/2019 11:52

Άντρος Κυπριανού

Η απόφαση του ΑΚΕΛ για να είναι το ψηφοδέλτιο του στις Ευρωεκλογές δικοινοτικό είναι μια πολιτική πράξη που θέλει να στείλει το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να μοιράζονται την εξουσία και να εκπροσωπούν μαζί την κοινή τους πατρίδα, είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε ομιλία του...

16/02/2019 09:31

Υπουργείο Υγείας

Την ικανοποίηση του για την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που αφορά στη νομοθετική ρύθμιση για την καλλιέργεια και την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, εκφράζει, σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας. «Με ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων...

16/02/2019 09:00

Έντονη αντιπαράθεση στο Δικαστήριο για την 3η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου

Στα «μαχαίρια» ο Γενικός Εισαγγελέας και ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου έπειτα και από την έντονη αντιπαράθεση που είχαν κατά τη σημερινή δικάσιμο ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, σε σχέση με την τρίτη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, δεν απέκλεισε το...

15/02/2019 20:51

Διοικητικές ποινές για τους παραβάτες

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το νομικό πλαίσιο για την καλλιέργεια και διάθεση σπόρων κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς έρευνας, που προβλέπει την εισαγωγή σπόρων αφού προηγουμένως υπερψήφισε τροπολογίες επί των κυβερνητικών νομοθετημάτων. Το πλαίσιο των νομοθετημάτων προβλέπει επίσης διοικητικές ποινές για τους...

15/02/2019 19:56

Ο ΠτΔ κατέθεσε το θεμέλιο λίθο του πρώτου ιδιωτικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού

Τη βεβαιότητα του ότι νέος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της "Power Energy Cyprus", που θα ολοκληρωθεί το 2021, στο Βασιλικό, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χώρα μας και τον τομέα της ενέργειας και θα διανοίξει νέους ορίζοντες με πολλές επί μέρους θετικές πτυχές για το σύνολο της οικονομίας και της πατρίδας μας, εξέφρασε σήμερα...

15/02/2019 17:17

Η ανακοίνωση της ΚΟΠ μετά την αναβολή

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΚΟΠ σε σχέση με τη σημερινή διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ένσταση του Απόλλωνα κατά του κύρους του αγώνα του με την Ανόρθωση. Αναλυτικά: «Σε σχέση με την ένσταση του Απόλλωνα κατά του κύρους του αγώνα του με την Ανόρθωση για τη 19η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Cyta, οι δικηγόροι των δύο ομάδων, τοποθετήθηκαν...

15/02/2019 17:15

Back to Top