Κυπριακό
Συζήτηση για την Κύπρο στον Δικηγορικό Σύλλογο Νέας Υόρκης

Εκδήλωση με θέμα του Κυπριακό διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Νέας Υόρκης (NY Bar Association).

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαΐου, κάλυψε τις διεθνείς πτυχές του προβλήματος, το ρόλο της Τουρκίας και τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, αλλά και ζητήματα της κυπριακής οικονομίας και του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκη, Βίκτωρ Μάσκιν, με ομιλητές, τον πρέσβη επί τιμή Ανδρέα Ιακωβίδη, τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδη, τον διευθυντή του Προγράμματος για την Οικοδόμηση της Ειρήνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ινστιτούτο Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστήμιου Κολούμπια Ντέιβιντ και τον εμπορικό σύμβουλο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Άριστο. Κωνσταντίνου. Συντονιστής ήταν το στέλεχος του Δικηγορικού Συλλόγου, Τομ Παπέιν.

Η εκδήλωση ήταν κλειστή στον Τύπο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη του δικηγορικού συλλόγου και ακαδημαϊκοί και μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε διάλογος.

Στην παρουσίασή του ο Πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην Κύπρο και υπενθύμισε ότι με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 η Τουρκία εκχώρησε όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της νήσου. Η ίδρυση του κυπριακού κράτους, συνέχισε, έγινε το 1960 με τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας με την υπογραφή των Συνθηκών Εγκαθίδρυσης, Εγγυήσεως και Συμμαχίας.

«Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 ισχυριζόμενη πως το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεως της έδινε το δικαίωμα να εισβάλει για να υπερασπιστεί τους Τουρκοκυπρίους και την ανεξαρτησία της Κύπρου. Η πράξη αυτή έγινε με τη χρήση βίας και είναι αντίθετη με τις Αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ όπου η Τουρκία παραβίασε τις υποχρεώσεις της και ερμήνευσε αυθαίρετα κατά τον τρόπο που η ίδια επιθυμούσε τη Συνθήκη Εγγυήσεως», είπε ο κ. Ιακωβίδης.

Άλλες νομικές πτυχές – είπε – που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η εγκατάσταση εποίκων στην κατεχόμενη περιοχή, η οποία παραβιάζει την Τέταρτη συνθήκη της Γενεύης του 1949 και το άρθρο 8 του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και η μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένου του εθνικού ξεκαθαρίσματος.

Ο κ. Ιακωβίδης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1973-1982) κατά την οποία διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας με την οποία οριοθετήθηκαν οι έννοιες: χωρικά ύδατα, η συνορεύουσα ή παρακείμενη ζώνη και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Η Διάσκεψη υιοθέτησε επίσης το άρθρο 121 το οποίο αναγνωρίζει ΑΟΖ και στα νησιά, η οποία προσδιορίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στις ηπειρωτικές περιοχές. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης με βάση την μέση γραμμή με την Αίγυπτο (2003), τον Λίβανο (2007) και το Ισραήλ (2010) και τα κυριαρχικά δικαιώματα της αναγνωρίζονται διεθνώς από όλες τις χώρες πλην της Τουρκία. Η Τουρκία είναι από τις πολύ λίγες χώρες που δεν υπέγραψε τη Συνθήκη και αμφισβητεί το δικαίωμα των Ελληνικών νησιών και της Κύπρου σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατέληξε ο κ. Πρέσβης.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης, είπε πως το Κυπριακό είναι ένα πολιτικό πρόβλημα που έχει υποτιμηθεί ιδιαίτερα από κάθε νομική άποψη. Είναι το δεύτερο πλέον μακροχρόνιο ανεπίλυτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ηνωμένα Έθνη μετά το Μεσανατολικό.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη Εγγυήσεων, υπογράμμισε ότι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση διαβούλευσης μεταξύ τους όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την τήρηση των Συνθηκών. Παράλληλα στις περιπτώσεις όπου κοινή ενέργεια δεν είναι δυνατή, δίνει μονομερές δικαίωμα σε έκαστη των εγγυητριών δυνάμεων να ενεργήσει με μόνο σκοπό την επαναφορά της πρότερης κατάστασης.

Στην περίπτωση της Κύπρου, η Τουρκία δεν διαβουλεύθηκε ούτε με την Ελλάδα ούτε και με το Ηνωμένο Βασίλειο και επενέβη στρατιωτικά στην Κύπρο. Παρόλο που λίγους μήνες μετά επανήλθε η συνταγματική τάξη, εντούτοις τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να παραμένουν στο νησί. Υπενθύμισε παράλληλα ότι η Τουρκία συνέχισε με τη δεύτερη εισβολή, τον Αύγουστο το 1974, καθώς γίνονταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Το κυπριακό πρόβλημα συνιστά έγκλημα πολέμου, κατέληξε.

Ο Ντέιβιντ Φίλιπς εξέφρασε ανησυχίες για τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία και αναρωτήθηκε πώς μπορεί ένα μέλος του ΝΑΤΟ να αγοράζει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία και να προμηθεύει όπλα στους Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Όσον αφορά το περυσινό δημοψήφισμα – πρόσθεσε - ήταν μια προσχεδιασμένη προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις εκτελεστικές εξουσίες του Προέδρου της Τουρκίας. Το δημοψήφισμα έγινε σε μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού που δημιούργησε η κυβέρνηση προς τους ψηφοφόρους και κατάφερε να περάσει με μόνο 51,4%

Για τις επικείμενες πρόωρες εκλογές υποστήριξε ότι ο Ερντογάν και το ΑΚΡ θέλουν να εκμεταλλευτούν τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στην Αφρίν και να αποφύγουν τον κίνδυνο διεξαγωγής εκλογών 19 μήνες αργότερα, σε μια χειρότερη οικονομική συγκυρία.

Επιπλέον, συνέχισε, οι εκλογές θα διεξαχθούν την ώρα που συνεχίζονται οι μαζικές διώξεις μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, με τη χώρα να βρίσκεται σε συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτη ανάγκης. Από τον Ιούλιο του 2016 έχουν φυλακισθεί περισσότεροι από 50,000 Τούρκοι πολίτες, 140,000 έχουν απολυθεί – καθηγητές, δάσκαλοι, δικαστές, εισαγγελείς, αστυνόμοι.

Η Τουρκία, τόνισε, παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης, κλείνοντας εκατοντάδες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και φυλακίζει πάνω από 160 δημοσιογράφους. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση στην κατάταξη των χωρών με τους περισσότερους δημοσιογράφους στη φυλακή.

«Κατηγορηματικά δηλώνω, ότι παρακολουθούμε το θάνατο της δημοκρατίας στην Τουρκία», είπε, παρομοιάζοντας τις ενέργειες του Ερντογάν με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

«Η Τουρκία είναι μια αντιδημοκρατική, αντιαμερικανική, ισλαμική χώρα. Αν ζητούσε τώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα πληρούσε καν τα κριτήρια της υποψήφιας χώρας», κατέληξε ο κ. Φίλιπς.

Ο Αριστος Κωνσταντίνου είπε πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο συνέβαλε στην ανάκαμψη των οικονομιών της Euro-med και East-med και είναι ο κεντρικός μοχλός για τις τριμερείς οικονομικές συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδα, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

«Η βασική αξία της Κύπρου ως συνδετικού κόμβου είναι αποτέλεσμα πολλών μοναδικών παραγόντων: Η γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, το κράτος δικαίου στην Κύπρο, και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Το ευρύ δίκτυο διμερών επενδυτικών συμφωνιών και συμβάσεων περί αποφυγής διπλής φορολογίας που παρέχουν προστασία στους επενδυτές και πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές. Ο ναυτιλιακός τομέας στην Κύπρο είναι επίσης βασικό πλεονέκτημα καθώς έχει το δέκατο μεγαλύτερο στόλο εμπορικής ναυτιλίας στον κόσμο και τον τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ανέφερε ότι ο νέος νόμος που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και προβλέπει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις του φορολογικού κώδικα, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για τις αμερικανικές εταιρίες που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται εντός και εκτός της χώρας αλλάζοντας τα δεδομένα και στον επενδυτικό τομέα.

Για δεκαετίες, οι αμερικανικές πολυεθνικές, έχουν χρησιμοποιήσει δικαιοδοσίες μηδενικού φόρου σε μέρη όπως τα Νησιά Κέιμαν, τις Βερμούδες και τα Νησιά Τζέρσεϊ, για να ελαχιστοποιήσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση ή να αποφύγουν εντελώς τη φορολογία. Ο νέος φορολογικός νόμος – επεσήμανε -καθιστά αυτή την πάγια πρακτική της χρήσης δικαιοδοσιών μηδενικού φόρου περισσότερο ή λιγότερο, δεδομένου ότι μια εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για έναν ελάχιστο φόρο 13,25% για εισοδήματα από το εξωτερικό ή 10,5% για ορισμένα άυλα εισοδήματα, ασχέτως αν μεταφέρει τα κέρδη πίσω στις ΗΠΑ ή όχι.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το νέο νόμο, η χρήση μιας δικαιοδοσίας μηδενικού φόρου δεν θα είχε πλέον νόημα και δεν θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσει και θα ενισχύσει όλα τα οφέλη από τη νόμιμη χρήση της ανταγωνιστικής φορολογικής δικαιοδοσίας σε ιδιαίτερα ρυθμισμένες και συμμορφούμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κύπρος. Μια αμερικανική εταιρεία με θυγατρική που θα έχει έδρα την Κύπρο θα πληρώσει τον εταιρικό φόρο της στην Κύπρο 12,5% αλλά θα λάβει αντίστοιχη φορολογική πίστωση από τις ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας έτσι τον ελάχιστο διεθνή φόρο. Αυτό καθιστά την Κύπρο μια πολύ ελκυστική δικαιοδοσία, ρυθμισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμορφωμένη με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασία και Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η Κύπρος είναι επίσης σε καλή θέση για να είναι ένας ιδανικός επιχειρηματικός κόμβος για τις πολυεθνικές των ΗΠΑ για επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος έχει ήδη παρατηρήσει σταθερή αύξηση στις μεγάλες επενδύσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις.

Send to Facebook

Κυπριακό

Την ελπίδα όπως η περιοδεία στην περιοχή της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν, εξέφρασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Γαλλίας Νίκος Χριστοδουλίδης και Ζιαν Ιβ Λεντριάν. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε...

16/07/2018 18:14

Βρετανία

Την Κύπρο περιλαμβάνει δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ Daily Star Sunday στους δυνητικούς στόχους Ισλαμιστών τρομοκρατών αυτό το καλοκαίρι. Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας από αποκρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικές...

16/07/2018 18:08

Κυπριακό

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ υπάρχει στην Κύπρο πριν έρθει ο τουρκικός στρατός, βρίσκεται εδώ από το 1964, αναφέρει ο Κουντρέτ Οζερσάι σχολιάζοντας δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, σύμφωνα με την οποία ο Πρόδρομος Προδρόμου φέρεται να δήλωσε ότι όσο υπάρχει τουρκικός στρατός θα πρέπει να μείνει και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όπως μεταδίδεται...

16/07/2018 18:00

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

Μόνο η επανένωση του τόπου και του λαού και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, μπορούν να επουλώσουν τα βαθιά τραύματα που άφησε πίσω η μαύρη αυτή περίοδος της προδοσίας και του ξεριζωμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος βρίσκεται...

16/07/2018 07:02

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Η Ευρωπαϊκή λνωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι καλύτεροι φίλοι και το να πει κανείς πως είναι εχθροί είναι "ψεύτικες ειδήσεις", δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε την ΕΕ εχθρό σε εμπορικά θέματα. "Η Αμερική και η ΕΕ είναι οι καλύτεροι φίλοι....

16/07/2018 06:36

Κώστας Χαμπιαούρης

Η σημερινή μαύρη επέτειος στρέφει τη μνήμη στις μέρες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που επέφεραν σωρεία δεινών στον λαό μας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης προσθέτοντας ότι σήμερα, τιμούμε με σεβασμό όσους έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και...

15/07/2018 22:00

Μια από τις πιο μελανές σελίδες της νεώτερης ιστορίας της Κύπρου

Σαράντα-τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και Κυβέρνηση, Βουλή και κυπριακός λαός τιμούν όλους όσοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Το πρωί θα τελεστεί μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στον Ιερό Ναό Αγίων...

15/07/2018 09:31

Κώστας Καδής

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής χαιρέτισε απόψε τη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή και που επιταχύνει τις διαδικασίες αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Καδής αναφέρει πως η ψήφιση του «περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον...

14/07/2018 06:44

Μισθοί Δημοσίων Υπαλλήλων

Η Ολομέλεια της Βουλής με 39 ψήφους υπέρ και 3 αποχές ψήφισε σε νόμο, το νομοσχέδιο με το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται από αυτό τον μήνα, η συμφωνία της Κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για σταδιακή επαναφορά των αποκοπών στις απολαβές, στους μισθούς και στα φορολογητέα επιδόματα των υπαλλήλων, αξιωματούχων, εργοδοτουμένων...

14/07/2018 06:41

Πτωχεύσεις

Με ψήφους 41 υπέρ και 7 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής έκανε αποδεκτή την αναπομπή του νόμου για τους πτωχεύσαντες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέπεμψε το νόμο επειδή η εφαρμογή του κρίθηκε πρακτικά και νομικά ανέφικτη και ως αντισυνταγματικό λόγω αναδρομικής ισχύς και για παραβίαση των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν...

13/07/2018 22:07

Κυπριακό

Ανησυχητική θεωρεί το «υπουργείο εξωτερικών» την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους 6 μήνες υποστηρίζοντας ότι στην έκθεση υπονοείται η επιθυμία της ε/κ πλευράς να μην αλλάξει το στάτους στο νησί και να μην χάσει η ειρηνευτική δύναμη τη δική της θέση. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα,...

13/07/2018 13:43

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Δεκάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενώ αναμένονται εντός ολίγου να φτάσουν επί τόπου και όσοι ξεκίνησαν από το οίκημα της ΠΟΕΔ στη Λεωφόρο Κυρήνειας στην Αγλαντζιά, διαμαρτυρόμενοι όλοι για τους σχεδιασμούς του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη αναφορικά...

13/07/2018 11:29

Back to Top