Κυπριακό
Συζήτηση για την Κύπρο στον Δικηγορικό Σύλλογο Νέας Υόρκης

Εκδήλωση με θέμα του Κυπριακό διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Νέας Υόρκης (NY Bar Association).

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαΐου, κάλυψε τις διεθνείς πτυχές του προβλήματος, το ρόλο της Τουρκίας και τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, αλλά και ζητήματα της κυπριακής οικονομίας και του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκη, Βίκτωρ Μάσκιν, με ομιλητές, τον πρέσβη επί τιμή Ανδρέα Ιακωβίδη, τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδη, τον διευθυντή του Προγράμματος για την Οικοδόμηση της Ειρήνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ινστιτούτο Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστήμιου Κολούμπια Ντέιβιντ και τον εμπορικό σύμβουλο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Άριστο. Κωνσταντίνου. Συντονιστής ήταν το στέλεχος του Δικηγορικού Συλλόγου, Τομ Παπέιν.

Η εκδήλωση ήταν κλειστή στον Τύπο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη του δικηγορικού συλλόγου και ακαδημαϊκοί και μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε διάλογος.

Στην παρουσίασή του ο Πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην Κύπρο και υπενθύμισε ότι με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 η Τουρκία εκχώρησε όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της νήσου. Η ίδρυση του κυπριακού κράτους, συνέχισε, έγινε το 1960 με τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας με την υπογραφή των Συνθηκών Εγκαθίδρυσης, Εγγυήσεως και Συμμαχίας.

«Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 ισχυριζόμενη πως το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεως της έδινε το δικαίωμα να εισβάλει για να υπερασπιστεί τους Τουρκοκυπρίους και την ανεξαρτησία της Κύπρου. Η πράξη αυτή έγινε με τη χρήση βίας και είναι αντίθετη με τις Αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ όπου η Τουρκία παραβίασε τις υποχρεώσεις της και ερμήνευσε αυθαίρετα κατά τον τρόπο που η ίδια επιθυμούσε τη Συνθήκη Εγγυήσεως», είπε ο κ. Ιακωβίδης.

Άλλες νομικές πτυχές – είπε – που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η εγκατάσταση εποίκων στην κατεχόμενη περιοχή, η οποία παραβιάζει την Τέταρτη συνθήκη της Γενεύης του 1949 και το άρθρο 8 του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και η μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένου του εθνικού ξεκαθαρίσματος.

Ο κ. Ιακωβίδης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1973-1982) κατά την οποία διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας με την οποία οριοθετήθηκαν οι έννοιες: χωρικά ύδατα, η συνορεύουσα ή παρακείμενη ζώνη και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Η Διάσκεψη υιοθέτησε επίσης το άρθρο 121 το οποίο αναγνωρίζει ΑΟΖ και στα νησιά, η οποία προσδιορίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στις ηπειρωτικές περιοχές. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης με βάση την μέση γραμμή με την Αίγυπτο (2003), τον Λίβανο (2007) και το Ισραήλ (2010) και τα κυριαρχικά δικαιώματα της αναγνωρίζονται διεθνώς από όλες τις χώρες πλην της Τουρκία. Η Τουρκία είναι από τις πολύ λίγες χώρες που δεν υπέγραψε τη Συνθήκη και αμφισβητεί το δικαίωμα των Ελληνικών νησιών και της Κύπρου σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατέληξε ο κ. Πρέσβης.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης, είπε πως το Κυπριακό είναι ένα πολιτικό πρόβλημα που έχει υποτιμηθεί ιδιαίτερα από κάθε νομική άποψη. Είναι το δεύτερο πλέον μακροχρόνιο ανεπίλυτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ηνωμένα Έθνη μετά το Μεσανατολικό.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη Εγγυήσεων, υπογράμμισε ότι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση διαβούλευσης μεταξύ τους όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την τήρηση των Συνθηκών. Παράλληλα στις περιπτώσεις όπου κοινή ενέργεια δεν είναι δυνατή, δίνει μονομερές δικαίωμα σε έκαστη των εγγυητριών δυνάμεων να ενεργήσει με μόνο σκοπό την επαναφορά της πρότερης κατάστασης.

Στην περίπτωση της Κύπρου, η Τουρκία δεν διαβουλεύθηκε ούτε με την Ελλάδα ούτε και με το Ηνωμένο Βασίλειο και επενέβη στρατιωτικά στην Κύπρο. Παρόλο που λίγους μήνες μετά επανήλθε η συνταγματική τάξη, εντούτοις τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να παραμένουν στο νησί. Υπενθύμισε παράλληλα ότι η Τουρκία συνέχισε με τη δεύτερη εισβολή, τον Αύγουστο το 1974, καθώς γίνονταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Το κυπριακό πρόβλημα συνιστά έγκλημα πολέμου, κατέληξε.

Ο Ντέιβιντ Φίλιπς εξέφρασε ανησυχίες για τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία και αναρωτήθηκε πώς μπορεί ένα μέλος του ΝΑΤΟ να αγοράζει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία και να προμηθεύει όπλα στους Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Όσον αφορά το περυσινό δημοψήφισμα – πρόσθεσε - ήταν μια προσχεδιασμένη προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις εκτελεστικές εξουσίες του Προέδρου της Τουρκίας. Το δημοψήφισμα έγινε σε μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού που δημιούργησε η κυβέρνηση προς τους ψηφοφόρους και κατάφερε να περάσει με μόνο 51,4%

Για τις επικείμενες πρόωρες εκλογές υποστήριξε ότι ο Ερντογάν και το ΑΚΡ θέλουν να εκμεταλλευτούν τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στην Αφρίν και να αποφύγουν τον κίνδυνο διεξαγωγής εκλογών 19 μήνες αργότερα, σε μια χειρότερη οικονομική συγκυρία.

Επιπλέον, συνέχισε, οι εκλογές θα διεξαχθούν την ώρα που συνεχίζονται οι μαζικές διώξεις μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, με τη χώρα να βρίσκεται σε συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτη ανάγκης. Από τον Ιούλιο του 2016 έχουν φυλακισθεί περισσότεροι από 50,000 Τούρκοι πολίτες, 140,000 έχουν απολυθεί – καθηγητές, δάσκαλοι, δικαστές, εισαγγελείς, αστυνόμοι.

Η Τουρκία, τόνισε, παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης, κλείνοντας εκατοντάδες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και φυλακίζει πάνω από 160 δημοσιογράφους. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση στην κατάταξη των χωρών με τους περισσότερους δημοσιογράφους στη φυλακή.

«Κατηγορηματικά δηλώνω, ότι παρακολουθούμε το θάνατο της δημοκρατίας στην Τουρκία», είπε, παρομοιάζοντας τις ενέργειες του Ερντογάν με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

«Η Τουρκία είναι μια αντιδημοκρατική, αντιαμερικανική, ισλαμική χώρα. Αν ζητούσε τώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα πληρούσε καν τα κριτήρια της υποψήφιας χώρας», κατέληξε ο κ. Φίλιπς.

Ο Αριστος Κωνσταντίνου είπε πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο συνέβαλε στην ανάκαμψη των οικονομιών της Euro-med και East-med και είναι ο κεντρικός μοχλός για τις τριμερείς οικονομικές συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδα, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

«Η βασική αξία της Κύπρου ως συνδετικού κόμβου είναι αποτέλεσμα πολλών μοναδικών παραγόντων: Η γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, το κράτος δικαίου στην Κύπρο, και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Το ευρύ δίκτυο διμερών επενδυτικών συμφωνιών και συμβάσεων περί αποφυγής διπλής φορολογίας που παρέχουν προστασία στους επενδυτές και πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές. Ο ναυτιλιακός τομέας στην Κύπρο είναι επίσης βασικό πλεονέκτημα καθώς έχει το δέκατο μεγαλύτερο στόλο εμπορικής ναυτιλίας στον κόσμο και τον τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ανέφερε ότι ο νέος νόμος που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και προβλέπει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις του φορολογικού κώδικα, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για τις αμερικανικές εταιρίες που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται εντός και εκτός της χώρας αλλάζοντας τα δεδομένα και στον επενδυτικό τομέα.

Για δεκαετίες, οι αμερικανικές πολυεθνικές, έχουν χρησιμοποιήσει δικαιοδοσίες μηδενικού φόρου σε μέρη όπως τα Νησιά Κέιμαν, τις Βερμούδες και τα Νησιά Τζέρσεϊ, για να ελαχιστοποιήσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση ή να αποφύγουν εντελώς τη φορολογία. Ο νέος φορολογικός νόμος – επεσήμανε -καθιστά αυτή την πάγια πρακτική της χρήσης δικαιοδοσιών μηδενικού φόρου περισσότερο ή λιγότερο, δεδομένου ότι μια εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για έναν ελάχιστο φόρο 13,25% για εισοδήματα από το εξωτερικό ή 10,5% για ορισμένα άυλα εισοδήματα, ασχέτως αν μεταφέρει τα κέρδη πίσω στις ΗΠΑ ή όχι.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το νέο νόμο, η χρήση μιας δικαιοδοσίας μηδενικού φόρου δεν θα είχε πλέον νόημα και δεν θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσει και θα ενισχύσει όλα τα οφέλη από τη νόμιμη χρήση της ανταγωνιστικής φορολογικής δικαιοδοσίας σε ιδιαίτερα ρυθμισμένες και συμμορφούμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κύπρος. Μια αμερικανική εταιρεία με θυγατρική που θα έχει έδρα την Κύπρο θα πληρώσει τον εταιρικό φόρο της στην Κύπρο 12,5% αλλά θα λάβει αντίστοιχη φορολογική πίστωση από τις ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας έτσι τον ελάχιστο διεθνή φόρο. Αυτό καθιστά την Κύπρο μια πολύ ελκυστική δικαιοδοσία, ρυθμισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμορφωμένη με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασία και Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η Κύπρος είναι επίσης σε καλή θέση για να είναι ένας ιδανικός επιχειρηματικός κόμβος για τις πολυεθνικές των ΗΠΑ για επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος έχει ήδη παρατηρήσει σταθερή αύξηση στις μεγάλες επενδύσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις.

Send to Facebook

Στην τελετή παρουσία Πούτιν

Το 2019 θα λειτουργήσει ο αγωγός Turkish Stream δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον ιστορικής σημασίας για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν είπε ότι o Turkish Stream θα μετατρέψει την Τουρκία σε ένα σημαντικό κέντρο φυσικού αερίου. Μιλώντας στην τελετή ολοκλήρωσης...

19/11/2018 20:11

Έμμεση απάντηση στον ΓΓ του ΑΚΕΛ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη απόψε στη δεξίωση του αθλητή Παύλου Κοντίδη με την ευκαιρία της ανακήρυξης του σε World Sailor2018. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεξίωσης, και ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού οι εγγυήσεις να καλυφθούν από το ΝΑΤΟ, είπε «πρώτα να δημιουργηθούν...

19/11/2018 19:11

Σε ομιλία του στο προαύλιο του Τμήματος Γεωργία

Στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για λύση του Κυπριακού χωρίς «κηδεμονίες», εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα και με διασφάλιση της λειτουργικότητας του επανενωμένου κράτους, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Σε ομιλία του στο προαύλιο του Τμήματος Γεωργίας, όπου βρίσκεται...

19/11/2018 18:31

Τ/κ δημοσιεύματα

Δεν υπήρξε ένταση μεταξύ των «δυνάμεων ασφαλείας» και ε/κ γεωργών στην περιοχή της Δένειας, αναφέρουν πηγές του «υπεξ» που επικαλείται ο τ/κ Τύπος, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η ε/κ πλευρά προσπάθησε να επιβάλλει στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, αλλά απέτυχε. Πρόκειται για είδηση που μετέδωσε το τ/κ «πρακτορείο» ειδήσεων...

19/11/2018 16:52

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας στο NTV

"Εμείς έχουμε πει ότι δεν είναι αποδεκτά τα μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο", δήλωσε στο NTV ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. "Αναφέραμε ότι υποστηρίζουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκικού λαού. Η έρευνά μας στις περιοχές που αδειοδότησε η "τδβκ" συνεχίζονται. Την περασμένη βδομάδα ο Πορθητής ξεκίνησε...

19/11/2018 16:34

3η και τελευταία μέρα κατάθεσης στην Ερευνητική

Είναι αδιανόητο για οποιοδήποτε (κεντρικό) τραπεζίτη να πει δημόσια ότι μια τράπεζα έχει πρόβλημα ρευστότητας, δήλωσε σήμερα η Διοικήτρια της Κεντρικής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη καταθέτοντας για τρίτη φορά ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Η κ Γιωρκάτζη κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή και...

19/11/2018 14:57

Θανατηφόρο τροχαίο στη Λευκωσία

Σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη χθες στην επαρχία Λευκωσίας, έχασε τη ζωή του ο Φειδίας Σαββίδης, 21 ετών από το Δάλι. Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, το δυστύχημα συνέβη γύρω στις 11.20 χθες το βράδυ, στην Λεωφόρο Τεύκρου Ανθία, στη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου, όπου ο 21χρονος οδηγούσε αυτοκίνητο, κατευθυνόμενος από τον κύριο...

19/11/2018 09:11

Προς ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για κάθε περιστατικό παρενόχλησης γεωργών από δυνάμεις του κατοχικού στρατού εντός της νεκρής ζώνης, στην περιοχή της Δένειας, παρακολουθεί και αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση, και βρίσκεται για τον σκοπό αυτό σε...

19/11/2018 09:07

Tουρκικό πρακτορείο DHA

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Ερευνητικού Ιδρύματος Τουρκικών Οικονομικών Πολιτικών (TEPEV), στο οποίο έχει προσκληθεί και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο DHA. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν...

19/11/2018 08:23

Στο Εθνικό Μνημόσυνο του Κυριάκου Μάτση

Κύπρος και Ελλάδα έχουν εμπράκτως αποδείξει ότι επιθυμούν ειλικρινώς, και δη το ταχύτερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, αφού η όλη εκκρεμότητα παρατείνει την τραγωδία και το μαρτύριο της Κύπρου και του κυπριακού λαού, υπογράμμισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,...

18/11/2018 15:31

Διαπιστώνει απόλυτη σύμπνοια

Υπάρχει απόλυτη σύμπνοια και κοινή γραμμή με την ελληνική Κυβέρνηση για τη λύση του Κυπριακού η οποία θα ακολουθηθεί μέχρι τέλους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε κατά τα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση στον περιβάλλοντα χώρο της πατρικής...

18/11/2018 15:28

Σύρθηκε κάτω από όχημα

Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 7 το βράδυ στην παραλιακή Λεμεσού μεταξύ του ΓΣΟ και του εναερίου. Σύμφωνα με την Αστυνομία μοτοσικλετιστής, 18 ετών από τη Γεωργία, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, ενώ οδηγούσε στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας με ανατολική κατεύθυνση στον παραλιακό δρόμο μεταξύ Δημοσίου Κήπου...

17/11/2018 22:31

Back to Top