Φώτης Φωτίου
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων στην παρουσία Επιτρόπου Προεδρίας

Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι από τις αρχές του τρέχοντος μηνός επανήλθε κανονικά η διαδικασία αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους μετά την απαράδεκτη απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για επιβολή δασμών.

Επίσης, ενημέρωσε ότι πρόσφατα, μετά και την απόφαση αυτή, αποφασίστηκε η βελτίωση της ποιότητας των αγαθών που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους, ενώ σε λίγες μέρες αποφασίζουν για ένα νέο τελικό κατάλογο των αγαθών αυτών.

Είπε ακόμη ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ένα ποσό γύρω στο 1.3 εκ. θα διατεθεί για τις επιδιορθώσεις των κατοικιών των εγκλωβισμένων. Ηδη, ανέφερε, παρέλαβαν 180 αιτήσεις, 50 από αυτές έχουν εγκριθεί ενώ τις επόμενες λίγες ημέρες θα δοθούν τα πρώτα χρήματα για να ξεκινήσουν άμεσα οι επιδιορθώσεις των κατοικιών.

Όπως είπε, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση «σε νέα ζευγάρια επανεγκατασταθέντων όχι μόνο εγκλωβισμένων, οι οποίοι έχουν παιδιά, "γιατί θέλουμε να παραμείνουν εκεί στα χωριά τους για να ενισχυθεί επίσης το ιστορικό σχολείο του Ριζοκαρπάσου».

Επίσης, όσον αφορά την καλή λειτουργία των σχολείων, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι τις επόμενες λίγες μέρες θα σταλούν μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τα βιβλία «όπου δυστυχώς επιβάλλεται ‘έγκριση’ των κατοχικών αρχών».

Υπενθύμισε ότι πέρσι, είχε απαγορευθεί συγκεκριμένο βιβλίο που αφορά τα θρησκευτικά πέραν και των άλλων βιβλίων της ιστορίας και των ελληνικών. Επίσης, τις επόμενες εβδομάδες θα αποσταλεί ο κατάλογος των καθηγητών γιατί, όπως είπε, υπήρξε περίπτωση όπου καθηγητής των χημικών « εγκρίθηκε» τον Μάρτη.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των αγαθών, είπε ότι υπήρχαν κατά διαστήματα παράπονα από τους εγκλωβισμένους κυρίως για την ποιότητα των φθαρτών.

Ζητήσαμε, είπε, από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να διαθέσει ψυγεία για την μεταφορά αυτών των προϊόντων. Πρόσθεσε ότι στη βάση των νέων αναγκών και νέων δεδομένων αφαιρούνται προϊόντα και προστίθενται άλλα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των εγκλωβισμένων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ακόμη ότι μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας τροποποιούνται οι κανονισμοί ώστε νέα παιδιά εγκλωβισμένων που είναι επανεγκατασταθέντες να έχουν το δικαίωμα των γεωργοκτηνοτροφικών επιδοτήσεων και στόχος της προσπάθειας αυτής όπως και άλλων κινήτρων που δίδονται είναι νέες οικογένειες, νεαρά ζευγάρια, να αποφασίσουν να πάνε στα εγκλωβισμένα χωριά μας «γιατί θέλουμε αυτά τα χωριά να παραμείνουν ζωντανά».

«Περισσότερος κόσμος πάει στα μαρωνίτικα χωριά, πιο λίγοι στην Καρπασία όμως το θετικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να πάνε εκεί τα νέα ζευγάρια» ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Ερωτηθείς πόσα ζευγάρια πήγαν στην Καρπασία, είπε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω στις 40-50 νέες αιτήσεις και μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί άλλες τόσες.

‘Είναι ικανοποιητικοί οι αριθμοί αν λάβει κανείς τις συνθήκες αλλά και την απόσταση», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας αριθμός εγκλωβισμένων που είναι γύρω στους 350 πέραν από τους επανεγκατασταθέντες.

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν για όλα τα θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους και σημείωσε ότι στα πλαίσια που μας επιτρέπουν οι ιδιάζουσες συνθήκες καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για να δοθούν στους εγκλωβισμένους όσο γίνεται καλές συνθήκες διαβίωσης. Εξέφρασε ικανοποίηση για την επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και το ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα συντήρησης. «Είναι μέσα από αυτό το σχέδιο που θα κρατήσουμε αυτή την κοιτίδα του ελληνισμού στο ανατολικότερο άκρο» είπε.

Παραμένουν, είπε, κάποια θέματα όπως η στήριξη του νοσηλευτή που βρίσκεται εκεί με ένα δεύτερο άτομο, είτε κοινωνικό λειτουργό, είτε ψυχολόγο, καθώς και η στήριξη των κοινοταρχών της Καρπασίας και το επίδομα της επανεγκατάστασης για το οποίο υπάρχουν καθυστερήσεις.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι έγινε αναφορά στο θέμα της απόφασης του ΕΔΑΔ που το 2014 ενέκρινε αποζημιώσεις στους εγκλωβισμένους ύψους 60 εκατ. που λόγων προσχημάτων που προβάλλει η Τουρκία η απόφαση αυτή μένει χωρίς εφαρμογή και κάλεσε την Κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά το θέμα. Σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση είπε ότι πρέπει η κυβέρνηση να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται ως προϋπόθεση για να αναγνωριστεί κάποιος ως εγκλωβισμένος.

Χαρακτήρισε επίσης ως εξευτελιστικό το κατά αποκοπή ποσό των 4,000 ευρώ που θα δοθεί σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση για την συντήρηση των κατοικιών, λέγοντας ότι δεν μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις να είναι ισόποσο το ποσό. Είπε ακόμη ότι πρέπει να βελτιωθεί ο χώρος όπου παραδίδονται τα τρόφιμα στο Ριζοκάρπασο λέγοντας ότι είναι τριτοκοσμικές οι συνθήκες εκεί και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στο κατοχικό καθεστώς για να αποδεχθεί να γίνει συντήρηση. Τέλος, χαιρέτισε το γεγονός ότι το αίτημα του ΑΚΕΛ για τοποθέτηση νοσηλευτή αποδείχθηκε σωτήριο και είπε ότι με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να τοποθετηθεί κοινωνικός λειτουργός.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας αναφέρθηκε στο θέμα της τροφοδοσίας των εγκλωβισμένων, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση, ορθά φερόμενη, κατάφερε να επαναφέρει το σύστημα. Πρόσθεσε ότι για την επανεγκατάσταση η θέση της Επιτροπής είναι ότι το κράτος πρέπει να έρθει αρωγός για τους ανθρώπους αυτούς. Για τα ανθρωπιστικά θέματα, όπως οι οικιακοί βοηθοί, είπε ότι το κράτος πρέπει να βρει ένα τρόπο για να μην καταβάλλονται κοινωνικές ασφαλίσεις.

Ο κ. Κουλίας εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να σταλεί και μια κοινωνική λειτουργός και είπε ότι ο νοσοκόμος επιτελεί εκεί σπουδαίο έργο και το κράτος πρέπει να τον στηρίξει. Για τον γάμο που θα γίνει στα κατεχόμενα, είπε ότι αυτή είναι μια ευχάριστη εξέλιξη.

Send to Facebook

Στην τελετή παρουσία Πούτιν

Το 2019 θα λειτουργήσει ο αγωγός Turkish Stream δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον ιστορικής σημασίας για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν είπε ότι o Turkish Stream θα μετατρέψει την Τουρκία σε ένα σημαντικό κέντρο φυσικού αερίου. Μιλώντας στην τελετή ολοκλήρωσης...

19/11/2018 20:11

Έμμεση απάντηση στον ΓΓ του ΑΚΕΛ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη απόψε στη δεξίωση του αθλητή Παύλου Κοντίδη με την ευκαιρία της ανακήρυξης του σε World Sailor2018. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεξίωσης, και ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού οι εγγυήσεις να καλυφθούν από το ΝΑΤΟ, είπε «πρώτα να δημιουργηθούν...

19/11/2018 19:11

Σε ομιλία του στο προαύλιο του Τμήματος Γεωργία

Στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για λύση του Κυπριακού χωρίς «κηδεμονίες», εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα και με διασφάλιση της λειτουργικότητας του επανενωμένου κράτους, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Σε ομιλία του στο προαύλιο του Τμήματος Γεωργίας, όπου βρίσκεται...

19/11/2018 18:31

Τ/κ δημοσιεύματα

Δεν υπήρξε ένταση μεταξύ των «δυνάμεων ασφαλείας» και ε/κ γεωργών στην περιοχή της Δένειας, αναφέρουν πηγές του «υπεξ» που επικαλείται ο τ/κ Τύπος, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η ε/κ πλευρά προσπάθησε να επιβάλλει στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, αλλά απέτυχε. Πρόκειται για είδηση που μετέδωσε το τ/κ «πρακτορείο» ειδήσεων...

19/11/2018 16:52

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας στο NTV

"Εμείς έχουμε πει ότι δεν είναι αποδεκτά τα μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο", δήλωσε στο NTV ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. "Αναφέραμε ότι υποστηρίζουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκικού λαού. Η έρευνά μας στις περιοχές που αδειοδότησε η "τδβκ" συνεχίζονται. Την περασμένη βδομάδα ο Πορθητής ξεκίνησε...

19/11/2018 16:34

3η και τελευταία μέρα κατάθεσης στην Ερευνητική

Είναι αδιανόητο για οποιοδήποτε (κεντρικό) τραπεζίτη να πει δημόσια ότι μια τράπεζα έχει πρόβλημα ρευστότητας, δήλωσε σήμερα η Διοικήτρια της Κεντρικής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη καταθέτοντας για τρίτη φορά ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Η κ Γιωρκάτζη κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή και...

19/11/2018 14:57

Θανατηφόρο τροχαίο στη Λευκωσία

Σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη χθες στην επαρχία Λευκωσίας, έχασε τη ζωή του ο Φειδίας Σαββίδης, 21 ετών από το Δάλι. Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, το δυστύχημα συνέβη γύρω στις 11.20 χθες το βράδυ, στην Λεωφόρο Τεύκρου Ανθία, στη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου, όπου ο 21χρονος οδηγούσε αυτοκίνητο, κατευθυνόμενος από τον κύριο...

19/11/2018 09:11

Προς ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για κάθε περιστατικό παρενόχλησης γεωργών από δυνάμεις του κατοχικού στρατού εντός της νεκρής ζώνης, στην περιοχή της Δένειας, παρακολουθεί και αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση, και βρίσκεται για τον σκοπό αυτό σε...

19/11/2018 09:07

Tουρκικό πρακτορείο DHA

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Ερευνητικού Ιδρύματος Τουρκικών Οικονομικών Πολιτικών (TEPEV), στο οποίο έχει προσκληθεί και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο DHA. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν...

19/11/2018 08:23

Στο Εθνικό Μνημόσυνο του Κυριάκου Μάτση

Κύπρος και Ελλάδα έχουν εμπράκτως αποδείξει ότι επιθυμούν ειλικρινώς, και δη το ταχύτερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, αφού η όλη εκκρεμότητα παρατείνει την τραγωδία και το μαρτύριο της Κύπρου και του κυπριακού λαού, υπογράμμισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,...

18/11/2018 15:31

Διαπιστώνει απόλυτη σύμπνοια

Υπάρχει απόλυτη σύμπνοια και κοινή γραμμή με την ελληνική Κυβέρνηση για τη λύση του Κυπριακού η οποία θα ακολουθηθεί μέχρι τέλους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε κατά τα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση στον περιβάλλοντα χώρο της πατρικής...

18/11/2018 15:28

Σύρθηκε κάτω από όχημα

Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 7 το βράδυ στην παραλιακή Λεμεσού μεταξύ του ΓΣΟ και του εναερίου. Σύμφωνα με την Αστυνομία μοτοσικλετιστής, 18 ετών από τη Γεωργία, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, ενώ οδηγούσε στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας με ανατολική κατεύθυνση στον παραλιακό δρόμο μεταξύ Δημοσίου Κήπου...

17/11/2018 22:31

Back to Top