Φώτης Φωτίου
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων στην παρουσία Επιτρόπου Προεδρίας

Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι από τις αρχές του τρέχοντος μηνός επανήλθε κανονικά η διαδικασία αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους μετά την απαράδεκτη απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για επιβολή δασμών.

Επίσης, ενημέρωσε ότι πρόσφατα, μετά και την απόφαση αυτή, αποφασίστηκε η βελτίωση της ποιότητας των αγαθών που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους, ενώ σε λίγες μέρες αποφασίζουν για ένα νέο τελικό κατάλογο των αγαθών αυτών.

Είπε ακόμη ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ένα ποσό γύρω στο 1.3 εκ. θα διατεθεί για τις επιδιορθώσεις των κατοικιών των εγκλωβισμένων. Ηδη, ανέφερε, παρέλαβαν 180 αιτήσεις, 50 από αυτές έχουν εγκριθεί ενώ τις επόμενες λίγες ημέρες θα δοθούν τα πρώτα χρήματα για να ξεκινήσουν άμεσα οι επιδιορθώσεις των κατοικιών.

Όπως είπε, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση «σε νέα ζευγάρια επανεγκατασταθέντων όχι μόνο εγκλωβισμένων, οι οποίοι έχουν παιδιά, "γιατί θέλουμε να παραμείνουν εκεί στα χωριά τους για να ενισχυθεί επίσης το ιστορικό σχολείο του Ριζοκαρπάσου».

Επίσης, όσον αφορά την καλή λειτουργία των σχολείων, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι τις επόμενες λίγες μέρες θα σταλούν μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τα βιβλία «όπου δυστυχώς επιβάλλεται ‘έγκριση’ των κατοχικών αρχών».

Υπενθύμισε ότι πέρσι, είχε απαγορευθεί συγκεκριμένο βιβλίο που αφορά τα θρησκευτικά πέραν και των άλλων βιβλίων της ιστορίας και των ελληνικών. Επίσης, τις επόμενες εβδομάδες θα αποσταλεί ο κατάλογος των καθηγητών γιατί, όπως είπε, υπήρξε περίπτωση όπου καθηγητής των χημικών « εγκρίθηκε» τον Μάρτη.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των αγαθών, είπε ότι υπήρχαν κατά διαστήματα παράπονα από τους εγκλωβισμένους κυρίως για την ποιότητα των φθαρτών.

Ζητήσαμε, είπε, από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να διαθέσει ψυγεία για την μεταφορά αυτών των προϊόντων. Πρόσθεσε ότι στη βάση των νέων αναγκών και νέων δεδομένων αφαιρούνται προϊόντα και προστίθενται άλλα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των εγκλωβισμένων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ακόμη ότι μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας τροποποιούνται οι κανονισμοί ώστε νέα παιδιά εγκλωβισμένων που είναι επανεγκατασταθέντες να έχουν το δικαίωμα των γεωργοκτηνοτροφικών επιδοτήσεων και στόχος της προσπάθειας αυτής όπως και άλλων κινήτρων που δίδονται είναι νέες οικογένειες, νεαρά ζευγάρια, να αποφασίσουν να πάνε στα εγκλωβισμένα χωριά μας «γιατί θέλουμε αυτά τα χωριά να παραμείνουν ζωντανά».

«Περισσότερος κόσμος πάει στα μαρωνίτικα χωριά, πιο λίγοι στην Καρπασία όμως το θετικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να πάνε εκεί τα νέα ζευγάρια» ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Ερωτηθείς πόσα ζευγάρια πήγαν στην Καρπασία, είπε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω στις 40-50 νέες αιτήσεις και μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί άλλες τόσες.

‘Είναι ικανοποιητικοί οι αριθμοί αν λάβει κανείς τις συνθήκες αλλά και την απόσταση», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας αριθμός εγκλωβισμένων που είναι γύρω στους 350 πέραν από τους επανεγκατασταθέντες.

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν για όλα τα θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους και σημείωσε ότι στα πλαίσια που μας επιτρέπουν οι ιδιάζουσες συνθήκες καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για να δοθούν στους εγκλωβισμένους όσο γίνεται καλές συνθήκες διαβίωσης. Εξέφρασε ικανοποίηση για την επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και το ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα συντήρησης. «Είναι μέσα από αυτό το σχέδιο που θα κρατήσουμε αυτή την κοιτίδα του ελληνισμού στο ανατολικότερο άκρο» είπε.

Παραμένουν, είπε, κάποια θέματα όπως η στήριξη του νοσηλευτή που βρίσκεται εκεί με ένα δεύτερο άτομο, είτε κοινωνικό λειτουργό, είτε ψυχολόγο, καθώς και η στήριξη των κοινοταρχών της Καρπασίας και το επίδομα της επανεγκατάστασης για το οποίο υπάρχουν καθυστερήσεις.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι έγινε αναφορά στο θέμα της απόφασης του ΕΔΑΔ που το 2014 ενέκρινε αποζημιώσεις στους εγκλωβισμένους ύψους 60 εκατ. που λόγων προσχημάτων που προβάλλει η Τουρκία η απόφαση αυτή μένει χωρίς εφαρμογή και κάλεσε την Κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά το θέμα. Σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση είπε ότι πρέπει η κυβέρνηση να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται ως προϋπόθεση για να αναγνωριστεί κάποιος ως εγκλωβισμένος.

Χαρακτήρισε επίσης ως εξευτελιστικό το κατά αποκοπή ποσό των 4,000 ευρώ που θα δοθεί σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση για την συντήρηση των κατοικιών, λέγοντας ότι δεν μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις να είναι ισόποσο το ποσό. Είπε ακόμη ότι πρέπει να βελτιωθεί ο χώρος όπου παραδίδονται τα τρόφιμα στο Ριζοκάρπασο λέγοντας ότι είναι τριτοκοσμικές οι συνθήκες εκεί και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στο κατοχικό καθεστώς για να αποδεχθεί να γίνει συντήρηση. Τέλος, χαιρέτισε το γεγονός ότι το αίτημα του ΑΚΕΛ για τοποθέτηση νοσηλευτή αποδείχθηκε σωτήριο και είπε ότι με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να τοποθετηθεί κοινωνικός λειτουργός.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας αναφέρθηκε στο θέμα της τροφοδοσίας των εγκλωβισμένων, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση, ορθά φερόμενη, κατάφερε να επαναφέρει το σύστημα. Πρόσθεσε ότι για την επανεγκατάσταση η θέση της Επιτροπής είναι ότι το κράτος πρέπει να έρθει αρωγός για τους ανθρώπους αυτούς. Για τα ανθρωπιστικά θέματα, όπως οι οικιακοί βοηθοί, είπε ότι το κράτος πρέπει να βρει ένα τρόπο για να μην καταβάλλονται κοινωνικές ασφαλίσεις.

Ο κ. Κουλίας εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να σταλεί και μια κοινωνική λειτουργός και είπε ότι ο νοσοκόμος επιτελεί εκεί σπουδαίο έργο και το κράτος πρέπει να τον στηρίξει. Για τον γάμο που θα γίνει στα κατεχόμενα, είπε ότι αυτή είναι μια ευχάριστη εξέλιξη.

Send to Facebook

Για το θάρρος που επέδειξαν

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ είπε πως «επέδειξαν θάρρος για να λύσουν με καλό τρόπο και στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία ένα σημαντικό πρόβλημα Με το ετήσιο βραβείο «Ewald von Kleist» τιμήθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ως αναγνώριση της προσφοράς τους υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών των...

16/02/2019 23:52

Brexit

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι επικοινώνησε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου.«Κατά τη συνομιλία τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κα Μέι αντάλλαξαν απόψεις για το...

16/02/2019 20:38

Στο ίδιο έργο θεατές... καταστηματάρχες και επισκέπτες

Στο ίδιο έργο θεατές... καταστηματάρχες αλλά και επισκέπτες στην περιοχή του Κάστρου στη Λεμεσό. Δρόμοι που μοιάζουν με ποτάμια στη Λεμεσό, μετά την έντονη βροχόπτωση που παρατηρείται από το πρωί. Κεντρικοί δρόμοι της πόλης έχουν πλημμυρήσει. Όπως θα δείτε και στα πιο βίντεο, η περιοχή του Κάστρου στη Λεμεσό αλλά και η πολυσύχναστη...

16/02/2019 12:07

Νέα υπόθεση ναρκωτικών

Ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους 6 κιλών και 100 γραμμαρίων εντόπισαν χθες μέλη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην επαρχία Λευκωσίας, ενώ τα μέλη της ΥΚΑΝ προχώρησαν στη σύλληψη τριών προσώπων για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Συγκεκριμένα, μετά από σχετική πληροφορία, μέλη...

16/02/2019 11:59

Καιρός

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνει η Αστυνομία σε όλους όσοι θα διακινηθούν το Σάββατο στο οδικό δίκτυο, αφού λόγω των βροχερών καιρικών συνθηκών, οι δρόμοι σε διάφορες περιοχές είναι ολισθηροί. Σε ανακοίνωσή της, η Αστυνομία αναφέρει ότι λόγω κατολισθήσεων, όγκων χώματος και πετρών, οι δύο λωρίδες του τμήματος του αυτοκινητόδρομου...

16/02/2019 11:55

Ιλινόις-H.Π.Α

Πέντε άοπλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν την Παρασκευή, όταν ένας 45χρονος εξαπέλυσε ένοπλη επίθεση μέσα σε ένα κτίριο αποθήκης σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα στα δυτικά προάστια του Σικάγο, ανέφερε η αστυνομία. Ο δράστης της επίθεσης, ο 45χρονος Γκάρι Μάρτιν, ο οποίος ήταν εργαζόμενος στο μεγάλο...

16/02/2019 11:52

Άντρος Κυπριανού

Η απόφαση του ΑΚΕΛ για να είναι το ψηφοδέλτιο του στις Ευρωεκλογές δικοινοτικό είναι μια πολιτική πράξη που θέλει να στείλει το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να μοιράζονται την εξουσία και να εκπροσωπούν μαζί την κοινή τους πατρίδα, είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε ομιλία του...

16/02/2019 09:31

Υπουργείο Υγείας

Την ικανοποίηση του για την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που αφορά στη νομοθετική ρύθμιση για την καλλιέργεια και την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, εκφράζει, σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας. «Με ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων...

16/02/2019 09:00

Έντονη αντιπαράθεση στο Δικαστήριο για την 3η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου

Στα «μαχαίρια» ο Γενικός Εισαγγελέας και ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου έπειτα και από την έντονη αντιπαράθεση που είχαν κατά τη σημερινή δικάσιμο ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, σε σχέση με την τρίτη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, δεν απέκλεισε το...

15/02/2019 20:51

Διοικητικές ποινές για τους παραβάτες

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το νομικό πλαίσιο για την καλλιέργεια και διάθεση σπόρων κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς έρευνας, που προβλέπει την εισαγωγή σπόρων αφού προηγουμένως υπερψήφισε τροπολογίες επί των κυβερνητικών νομοθετημάτων. Το πλαίσιο των νομοθετημάτων προβλέπει επίσης διοικητικές ποινές για τους...

15/02/2019 19:56

Ο ΠτΔ κατέθεσε το θεμέλιο λίθο του πρώτου ιδιωτικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού

Τη βεβαιότητα του ότι νέος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της "Power Energy Cyprus", που θα ολοκληρωθεί το 2021, στο Βασιλικό, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χώρα μας και τον τομέα της ενέργειας και θα διανοίξει νέους ορίζοντες με πολλές επί μέρους θετικές πτυχές για το σύνολο της οικονομίας και της πατρίδας μας, εξέφρασε σήμερα...

15/02/2019 17:17

Η ανακοίνωση της ΚΟΠ μετά την αναβολή

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΚΟΠ σε σχέση με τη σημερινή διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ένσταση του Απόλλωνα κατά του κύρους του αγώνα του με την Ανόρθωση. Αναλυτικά: «Σε σχέση με την ένσταση του Απόλλωνα κατά του κύρους του αγώνα του με την Ανόρθωση για τη 19η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Cyta, οι δικηγόροι των δύο ομάδων, τοποθετήθηκαν...

15/02/2019 17:15

Back to Top