Φώτης Φωτίου
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων στην παρουσία Επιτρόπου Προεδρίας

Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι από τις αρχές του τρέχοντος μηνός επανήλθε κανονικά η διαδικασία αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους μετά την απαράδεκτη απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για επιβολή δασμών.

Επίσης, ενημέρωσε ότι πρόσφατα, μετά και την απόφαση αυτή, αποφασίστηκε η βελτίωση της ποιότητας των αγαθών που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους, ενώ σε λίγες μέρες αποφασίζουν για ένα νέο τελικό κατάλογο των αγαθών αυτών.

Είπε ακόμη ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ένα ποσό γύρω στο 1.3 εκ. θα διατεθεί για τις επιδιορθώσεις των κατοικιών των εγκλωβισμένων. Ηδη, ανέφερε, παρέλαβαν 180 αιτήσεις, 50 από αυτές έχουν εγκριθεί ενώ τις επόμενες λίγες ημέρες θα δοθούν τα πρώτα χρήματα για να ξεκινήσουν άμεσα οι επιδιορθώσεις των κατοικιών.

Όπως είπε, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση «σε νέα ζευγάρια επανεγκατασταθέντων όχι μόνο εγκλωβισμένων, οι οποίοι έχουν παιδιά, "γιατί θέλουμε να παραμείνουν εκεί στα χωριά τους για να ενισχυθεί επίσης το ιστορικό σχολείο του Ριζοκαρπάσου».

Επίσης, όσον αφορά την καλή λειτουργία των σχολείων, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι τις επόμενες λίγες μέρες θα σταλούν μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τα βιβλία «όπου δυστυχώς επιβάλλεται ‘έγκριση’ των κατοχικών αρχών».

Υπενθύμισε ότι πέρσι, είχε απαγορευθεί συγκεκριμένο βιβλίο που αφορά τα θρησκευτικά πέραν και των άλλων βιβλίων της ιστορίας και των ελληνικών. Επίσης, τις επόμενες εβδομάδες θα αποσταλεί ο κατάλογος των καθηγητών γιατί, όπως είπε, υπήρξε περίπτωση όπου καθηγητής των χημικών « εγκρίθηκε» τον Μάρτη.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των αγαθών, είπε ότι υπήρχαν κατά διαστήματα παράπονα από τους εγκλωβισμένους κυρίως για την ποιότητα των φθαρτών.

Ζητήσαμε, είπε, από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να διαθέσει ψυγεία για την μεταφορά αυτών των προϊόντων. Πρόσθεσε ότι στη βάση των νέων αναγκών και νέων δεδομένων αφαιρούνται προϊόντα και προστίθενται άλλα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των εγκλωβισμένων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ακόμη ότι μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας τροποποιούνται οι κανονισμοί ώστε νέα παιδιά εγκλωβισμένων που είναι επανεγκατασταθέντες να έχουν το δικαίωμα των γεωργοκτηνοτροφικών επιδοτήσεων και στόχος της προσπάθειας αυτής όπως και άλλων κινήτρων που δίδονται είναι νέες οικογένειες, νεαρά ζευγάρια, να αποφασίσουν να πάνε στα εγκλωβισμένα χωριά μας «γιατί θέλουμε αυτά τα χωριά να παραμείνουν ζωντανά».

«Περισσότερος κόσμος πάει στα μαρωνίτικα χωριά, πιο λίγοι στην Καρπασία όμως το θετικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να πάνε εκεί τα νέα ζευγάρια» ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Ερωτηθείς πόσα ζευγάρια πήγαν στην Καρπασία, είπε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω στις 40-50 νέες αιτήσεις και μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί άλλες τόσες.

‘Είναι ικανοποιητικοί οι αριθμοί αν λάβει κανείς τις συνθήκες αλλά και την απόσταση», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας αριθμός εγκλωβισμένων που είναι γύρω στους 350 πέραν από τους επανεγκατασταθέντες.

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν για όλα τα θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους και σημείωσε ότι στα πλαίσια που μας επιτρέπουν οι ιδιάζουσες συνθήκες καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για να δοθούν στους εγκλωβισμένους όσο γίνεται καλές συνθήκες διαβίωσης. Εξέφρασε ικανοποίηση για την επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και το ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα συντήρησης. «Είναι μέσα από αυτό το σχέδιο που θα κρατήσουμε αυτή την κοιτίδα του ελληνισμού στο ανατολικότερο άκρο» είπε.

Παραμένουν, είπε, κάποια θέματα όπως η στήριξη του νοσηλευτή που βρίσκεται εκεί με ένα δεύτερο άτομο, είτε κοινωνικό λειτουργό, είτε ψυχολόγο, καθώς και η στήριξη των κοινοταρχών της Καρπασίας και το επίδομα της επανεγκατάστασης για το οποίο υπάρχουν καθυστερήσεις.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι έγινε αναφορά στο θέμα της απόφασης του ΕΔΑΔ που το 2014 ενέκρινε αποζημιώσεις στους εγκλωβισμένους ύψους 60 εκατ. που λόγων προσχημάτων που προβάλλει η Τουρκία η απόφαση αυτή μένει χωρίς εφαρμογή και κάλεσε την Κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά το θέμα. Σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση είπε ότι πρέπει η κυβέρνηση να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται ως προϋπόθεση για να αναγνωριστεί κάποιος ως εγκλωβισμένος.

Χαρακτήρισε επίσης ως εξευτελιστικό το κατά αποκοπή ποσό των 4,000 ευρώ που θα δοθεί σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση για την συντήρηση των κατοικιών, λέγοντας ότι δεν μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις να είναι ισόποσο το ποσό. Είπε ακόμη ότι πρέπει να βελτιωθεί ο χώρος όπου παραδίδονται τα τρόφιμα στο Ριζοκάρπασο λέγοντας ότι είναι τριτοκοσμικές οι συνθήκες εκεί και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στο κατοχικό καθεστώς για να αποδεχθεί να γίνει συντήρηση. Τέλος, χαιρέτισε το γεγονός ότι το αίτημα του ΑΚΕΛ για τοποθέτηση νοσηλευτή αποδείχθηκε σωτήριο και είπε ότι με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να τοποθετηθεί κοινωνικός λειτουργός.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας αναφέρθηκε στο θέμα της τροφοδοσίας των εγκλωβισμένων, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση, ορθά φερόμενη, κατάφερε να επαναφέρει το σύστημα. Πρόσθεσε ότι για την επανεγκατάσταση η θέση της Επιτροπής είναι ότι το κράτος πρέπει να έρθει αρωγός για τους ανθρώπους αυτούς. Για τα ανθρωπιστικά θέματα, όπως οι οικιακοί βοηθοί, είπε ότι το κράτος πρέπει να βρει ένα τρόπο για να μην καταβάλλονται κοινωνικές ασφαλίσεις.

Ο κ. Κουλίας εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να σταλεί και μια κοινωνική λειτουργός και είπε ότι ο νοσοκόμος επιτελεί εκεί σπουδαίο έργο και το κράτος πρέπει να τον στηρίξει. Για τον γάμο που θα γίνει στα κατεχόμενα, είπε ότι αυτή είναι μια ευχάριστη εξέλιξη.

Send to Facebook

Νίκος Κοτζιάς

Ικανοποίηση για τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κογκρέσου, εξέφρασε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά και την χθεσινή του συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Τζο Μπόλτον....

23/05/2018 08:15

Κυπριακό

Είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από το σημείο που σταμάτησαν τον Ιούλιο του 2017 και με το πλαίσιο Γκουτέρες ως βάση συζήτησης, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας πως τίποτε άλλο, ούτε άλλες επικίνδυνες διχοτομικές εναλλακτικές επιλογές μπορούν να φέρουν διαρκή ειρήνη...

23/05/2018 07:06

Παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας

Τη θέση ότι την ευθύνη για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και μεταφορά τους στο Βασιλικό έχουν η Κυβέρνηση και οι εταιρείες εξέφρασαν απόψε οι Λαρνακείς. Κατά τη διάρκεια πανδημοτικής συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, οι...

23/05/2018 07:03

Ασφάλεια δεδομένων

To Facebook δεν ήταν προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει «την οργανωμένη επιχείρηση της ρωσικής διείσδυσης και προσπάθειας επηρεασμού της κοινής γνώμης κατά τις αμερικάνικες εκλογές του 2016», παραδέχθηκε ο ιδρυτής του Facebook Μάρκ Ζούκερμπεργκ, στην διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία συμφώνησε...

23/05/2018 06:45

Ενεργειακά

Το επιχείρημά μας είναι πολύ ξεκάθαρο και θεμιτό, δήλωσε για τους υδρογονάνθρακες ο Τουφάν Ερχιουρμάν, λέγοντας ότι οι Τ/κ δεν είναι μόνο ένας παράγοντας στο θέμα των φυσικών πόρων που θα πάρει ένα μέρος από τα έσοδα, αλλά να έχει λόγο ως ένα συνιστών στοιχείο που έχει βούληση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την διάσκεψη...

22/05/2018 17:08

Υπόθεση Λαϊκής Τράπεζας

Δεν είχα κανένα απολύτως λόγο ή συμφέρον να αποκρύψω από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας την όποια εισήγηση για απομείωση υπεράξιας, δήλωσε ο μη Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της πρώην Λαϊκής Νεοκλής Λυσάνδρου, σημειώνοντας ότι «ουδείς στην τράπεζα είχε σκοπό να παραπλανήσει τους χρήστες των οικονομικών καταστάσεων της 30/9/2011». Ο...

22/05/2018 17:01

Αρμενία

Η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο Κυπριακό βάσει των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και σχέσεις εξάρτησης, η οποία θα καθιστά την Κύπρο ένα σύγχρονο, φυσιολογικό, βιώσιμο και λειτουργικό κράτος, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής...

22/05/2018 15:19

Τουρκία

Εξαιτίας των καπρίτσιων της ε/κ πλευράς δεν μπορεί να διανυθεί απόσταση για τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του χθες το βράδυ κατά το ιφτάρι (πρώτο γεύμα μετά τη νηστεία του Ραμαζανιού) που παρέδωσε στους Πρέσβεις στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι...

22/05/2018 07:49

Γιώργος Λακκοτρύπης

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα λάβει μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τη σύνθεση των Υπουργών Εμπορίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, στο Συμβούλιο θα εξετασθούν,...

22/05/2018 07:03

Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Διοικητικό πρόστιμο ύψους €10.000 επέβαλε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) για άσκηση αθέμιτης εμπορικής πρακτικής στον τρόπο προώθησης κρουαζιέρας που διοργάνωσε για τους ακροατές του τρίτου προγράμματος του ΡΙΚ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ερεύνησε την...

22/05/2018 06:55

Επενδύσεις στην Κύπρο

Το Σχέδιο για την κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στην Κύπρο, μετονομάζεται σε Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρία, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου...

22/05/2018 06:46

Αστυνομία Κύπρου

Απάντηση με σχετική ανακοίνωση δίδει η Αστυνομία Κύπρου σε σχέση με τις δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος στα ΜΜΕ. “Έχουμε αποφασίσει προ πολλού να μην απαντούμε στον κ. Φαίδωνος για τους λόγους που αναφέραμε σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, τους οποίους δεν θα επαναλάβουμε”, αναφέρει η Αστυνομία στην ανακοίνωση...

21/05/2018 21:01

Back to Top