Κυπριακό
Μόνο στα πλαίσια της ΕΕ μπορούμε να προσβλέπουμε στην επανένωση, είπε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Πρόεδρος Γ. Βασιλείου

Το μέλλον της Κύπρου είναι απόλυτα ταυτισμένο με το μέλλον της ΕΕ και μόνο μέσα στα πλαίσια της ΕΕ μπορούμε να προσβλέπουμε στην επανένωση της Κύπρου και την ανάπτυξη της Ομόσπονδης Δημοκρατίας προς όφελος όλων των πολιτών της, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, σημειώνοντας ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι το σημαντικότερο γεγονός από την ίδρυση της Δημοκρατίας το 1960.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 14 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η του Μάη το 2004, ο κ. Βασιλείου είπε ότι από την ένταξη της το 2004 μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει λάβει από την ΕΕ πολύ περισσότερα από €2.5 δισεκατομμύρια, καθώς και επιπλέον τεχνική βοήθεια και δανειοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δανείων ύψους €1.5 δισεκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, είπε ότι ο ρόλος της Ε.Ε. είναι ακριβώς να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Κληθείς να αναφερθεί στα οφέλη που αποκόμισε η Κύπρος από την ένταξή της στην ΕΕ αλλά και στα προβλήματα που τυχόν να δημιουργήθηκαν, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "πρώτα από όλα θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι το σημαντικότερο γεγονός από την ίδρυση της Δημοκρατίας το 1960. Τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι τόσα πολλά που είναι δύσκολο να τα απαριθμήσει ένας".

"Απλώς αναφέρω πρώτα από όλα τα πολιτικά οφέλη, το γεγονός ότι δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας για όλους του Κυπρίους, ενίσχυσε τη Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς" είπε ο κ. Βασιλείου ενώ για τα οικονομικά οφέλη είπε ότι είναι πάρα πολλά σημειώνοντας ότι από την ένταξή της το 2004 μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει λάβει από την ΕΕ πολύ περισσότερα από €2.5 δισεκατομμύρια, καθώς και επιπλέον τεχνική βοήθεια και δανειοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δανείων ύψους €1.5 δισεκατομμύρια.

Με τη βοήθεια της ΕΕ, ανέφερε ο κ. Βασιλείου, ο οποίος διετέλεσε και διαπραγματευτής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έχουν υλοποιηθεί πάρα πολλά έργα, τα οποία θα έμεναν στα χαρτιά, από τα αποχετευτικά ίσα με την αναδιάρθρωση και επιδιόρθωση του οδικού δικτύου, δεκάδες έργα στις διάφορες πόλεις και χωριά κτλ.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η ένταξη στην ΕΕ "μας επέβαλε να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση των μέτρων για να διασφαλισθεί η ισότητα των φύλων, υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε τομείς όπως η υγεία και η ασφάλεια στον τόπο εργασίας, η παροχή βοήθειας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, φροντίδα των ηλικιωμένων, αύξηση των συντάξεων και ούτω καθεξής".

"Η ένταξή μας έκανε δυνατή τη μεγάλη ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών που συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην προσέλκυση στη Κύπρο πολλών διεθνών εταιρειών και τη δυνατότητα σε μεγάλα νομικά και λογιστικά γραφεία να μπορούν να εξυπηρετούν ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες" είπε.

Στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου, η ΕΕ διαδραμάτισε αναμφιβόλως αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κύπρου και έφερε ως παραδείγματα τη δημιουργία πανεπιστημίων και προσέλκυση χιλιάδων φοιτητών από το εξωτερικό, την εφαρμογή του πανευρωπαϊκού συστήματος ενιαίων εξετάσεων - ούτως ώστε με τη συμπλήρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να παρέχονται διπλώματα που αναγνωρίζονται σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, τη συμμετοχή της Κύπρου στο Πρόγραμμα Εράσμους - που ανοίγει μεγάλες προοπτικές για τους νέους και νέες απόφοιτους σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επίσης, η ένταξη έφερε την εισαγωγή δεκάδων διατάξεων για τη προστασία του περιβάλλοντος και τη νομοθετική εναρμόνιση με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς στην Ε.Ε.

Ερωτηθείς εάν η ένταξη λειτουργεί και σήμερα ως καταλύτης για επίλυση του Κυπριακού και άλλων προβλημάτων, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "θα ήθελα να ξεκαθαρίσω απαντώντας αυτή την ερώτηση ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι ακριβώς να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη λύση του κυπριακού προβλήματος".

"Το γεγονός δηλαδή ότι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία της ομόσπονδης Κύπρου εντός της ΕΕ είναι η εφαρμογή από όλους και σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, δηλαδή η εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών:- του δικαιώματος ιδιοκτησίας, ελεύθερης διακίνησης προϊόντων, επενδύσεων και ατόμων που είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να στηριχθεί η συμφωνία για επανένωση της Κύπρου. Διασφαλίζεται η αποδοχή και εφαρμογή του δικαιώματος ιδιοκτησίας και αποτελεί τη βάση για την επίλυση του περιουσιακού" τόνισε.

Ο κ. Βασιλείου πρόσθεσε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι "η επίλυση του Κυπριακού όμως δεν θα έλθει ως δώρο από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εμείς οι Κύπριοι που οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις διάφορες δυσκολίες και να καταλήξουμε σε συμφωνία που να είναι αποδεχτή από τον κυπριακό λαό για μια Κύπρο ισότιμο μέλος της ΕΕ χωρίς ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα".

Κληθείς να αναφέρει πώς ο ίδιος βλέπει το μέλλον της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ότι το μέλλον της Κύπρου στην ΕΕ συνδέεται απόλυτα με το μέλλον της ίδιας της ΕΕ.

"Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα που δημιουργεί η προοπτική του Brexit, η ανάγκη για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ ήταν φυσικό να δημιουργήσουν ανησυχίες και αμφιβολίες όσον αφορά την μελλοντική πορεία της ΕΕ. Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τεράστια επιτεύγματα από την δημιουργία της ΕΕ, που επέτρεψαν στη Ευρώπη να ζήσει επί εξήντα τόσα χρόνια χωρίς πολέμους, ενώ δημιουργήθηκαν και οι συνθήκες για την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών της ΕΕ και τη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο" είπε.

Είναι πασιφανές όμως, πρόσθεσε, ότι οι χώρες μέλη από μόνες τους δεν θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να συναγωνισθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Ρωσία και να διασφαλίσουν όλα όσα επιτεύχθηκαν έως σήμερα.

"Το μέλλον της Κύπρου είναι ταυτισμένο απόλυτα με το μέλλον της ΕΕ. Μόνο μέσα στα πλαίσια της ΕΕ μπορούμε να προσβλέπουμε στην επανένωση της Κύπρου και την ανάπτυξη της Ομόσπονδης Δημοκρατίας προς όφελος όλων των πολιτών της" κατέληξε ο κ. Βασιλείου.

Send to Facebook

Δίκη Λαϊκής

Ουδέποτε γνώριζα και ουδέποτε περιήλθε στην αντίληψη μου ότι έπρεπε να περιληφθεί απομείωση υπεραξίας ανερχόμενη σε €330 εκ. τουλάχιστον στις επίδικες οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου 2011, δήλωσε το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Μάρκος Φόρος, προσθέτοντας ότι ένεκα της ποινικής...

23/05/2018 19:10

Ιωνάς Νικολάου

Πρέπει να δοθεί στην Αστυνομία η δυνατότητα της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, προσθέτοντας ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να εξαλειφθεί. Δεν μπορούμε ποτέ, συνέχισε, να ζήσουμε σε μια κοινωνία αγγέλων.

23/05/2018 15:02

Νίκος Κοτζιάς

Ικανοποίηση για τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κογκρέσου, εξέφρασε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά και την χθεσινή του συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Τζο Μπόλτον....

23/05/2018 08:15

Κυπριακό

Είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από το σημείο που σταμάτησαν τον Ιούλιο του 2017 και με το πλαίσιο Γκουτέρες ως βάση συζήτησης, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας πως τίποτε άλλο, ούτε άλλες επικίνδυνες διχοτομικές εναλλακτικές επιλογές μπορούν να φέρουν διαρκή ειρήνη...

23/05/2018 07:06

Παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας

Τη θέση ότι την ευθύνη για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και μεταφορά τους στο Βασιλικό έχουν η Κυβέρνηση και οι εταιρείες εξέφρασαν απόψε οι Λαρνακείς. Κατά τη διάρκεια πανδημοτικής συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, οι...

23/05/2018 07:03

Ασφάλεια δεδομένων

To Facebook δεν ήταν προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει «την οργανωμένη επιχείρηση της ρωσικής διείσδυσης και προσπάθειας επηρεασμού της κοινής γνώμης κατά τις αμερικάνικες εκλογές του 2016», παραδέχθηκε ο ιδρυτής του Facebook Μάρκ Ζούκερμπεργκ, στην διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία συμφώνησε...

23/05/2018 06:45

Ενεργειακά

Το επιχείρημά μας είναι πολύ ξεκάθαρο και θεμιτό, δήλωσε για τους υδρογονάνθρακες ο Τουφάν Ερχιουρμάν, λέγοντας ότι οι Τ/κ δεν είναι μόνο ένας παράγοντας στο θέμα των φυσικών πόρων που θα πάρει ένα μέρος από τα έσοδα, αλλά να έχει λόγο ως ένα συνιστών στοιχείο που έχει βούληση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την διάσκεψη...

22/05/2018 17:08

Υπόθεση Λαϊκής Τράπεζας

Δεν είχα κανένα απολύτως λόγο ή συμφέρον να αποκρύψω από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας την όποια εισήγηση για απομείωση υπεράξιας, δήλωσε ο μη Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της πρώην Λαϊκής Νεοκλής Λυσάνδρου, σημειώνοντας ότι «ουδείς στην τράπεζα είχε σκοπό να παραπλανήσει τους χρήστες των οικονομικών καταστάσεων της 30/9/2011». Ο...

22/05/2018 17:01

Αρμενία

Η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο Κυπριακό βάσει των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και σχέσεις εξάρτησης, η οποία θα καθιστά την Κύπρο ένα σύγχρονο, φυσιολογικό, βιώσιμο και λειτουργικό κράτος, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής...

22/05/2018 15:19

Τουρκία

Εξαιτίας των καπρίτσιων της ε/κ πλευράς δεν μπορεί να διανυθεί απόσταση για τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του χθες το βράδυ κατά το ιφτάρι (πρώτο γεύμα μετά τη νηστεία του Ραμαζανιού) που παρέδωσε στους Πρέσβεις στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι...

22/05/2018 07:49

Γιώργος Λακκοτρύπης

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα λάβει μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τη σύνθεση των Υπουργών Εμπορίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, στο Συμβούλιο θα εξετασθούν,...

22/05/2018 07:03

Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Διοικητικό πρόστιμο ύψους €10.000 επέβαλε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) για άσκηση αθέμιτης εμπορικής πρακτικής στον τρόπο προώθησης κρουαζιέρας που διοργάνωσε για τους ακροατές του τρίτου προγράμματος του ΡΙΚ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ερεύνησε την...

22/05/2018 06:55

Back to Top