Κυπριακό
Μόνο στα πλαίσια της ΕΕ μπορούμε να προσβλέπουμε στην επανένωση, είπε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Πρόεδρος Γ. Βασιλείου

Το μέλλον της Κύπρου είναι απόλυτα ταυτισμένο με το μέλλον της ΕΕ και μόνο μέσα στα πλαίσια της ΕΕ μπορούμε να προσβλέπουμε στην επανένωση της Κύπρου και την ανάπτυξη της Ομόσπονδης Δημοκρατίας προς όφελος όλων των πολιτών της, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, σημειώνοντας ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι το σημαντικότερο γεγονός από την ίδρυση της Δημοκρατίας το 1960.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 14 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η του Μάη το 2004, ο κ. Βασιλείου είπε ότι από την ένταξη της το 2004 μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει λάβει από την ΕΕ πολύ περισσότερα από €2.5 δισεκατομμύρια, καθώς και επιπλέον τεχνική βοήθεια και δανειοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δανείων ύψους €1.5 δισεκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, είπε ότι ο ρόλος της Ε.Ε. είναι ακριβώς να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Κληθείς να αναφερθεί στα οφέλη που αποκόμισε η Κύπρος από την ένταξή της στην ΕΕ αλλά και στα προβλήματα που τυχόν να δημιουργήθηκαν, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "πρώτα από όλα θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι το σημαντικότερο γεγονός από την ίδρυση της Δημοκρατίας το 1960. Τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι τόσα πολλά που είναι δύσκολο να τα απαριθμήσει ένας".

"Απλώς αναφέρω πρώτα από όλα τα πολιτικά οφέλη, το γεγονός ότι δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας για όλους του Κυπρίους, ενίσχυσε τη Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς" είπε ο κ. Βασιλείου ενώ για τα οικονομικά οφέλη είπε ότι είναι πάρα πολλά σημειώνοντας ότι από την ένταξή της το 2004 μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει λάβει από την ΕΕ πολύ περισσότερα από €2.5 δισεκατομμύρια, καθώς και επιπλέον τεχνική βοήθεια και δανειοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δανείων ύψους €1.5 δισεκατομμύρια.

Με τη βοήθεια της ΕΕ, ανέφερε ο κ. Βασιλείου, ο οποίος διετέλεσε και διαπραγματευτής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έχουν υλοποιηθεί πάρα πολλά έργα, τα οποία θα έμεναν στα χαρτιά, από τα αποχετευτικά ίσα με την αναδιάρθρωση και επιδιόρθωση του οδικού δικτύου, δεκάδες έργα στις διάφορες πόλεις και χωριά κτλ.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η ένταξη στην ΕΕ "μας επέβαλε να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση των μέτρων για να διασφαλισθεί η ισότητα των φύλων, υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε τομείς όπως η υγεία και η ασφάλεια στον τόπο εργασίας, η παροχή βοήθειας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, φροντίδα των ηλικιωμένων, αύξηση των συντάξεων και ούτω καθεξής".

"Η ένταξή μας έκανε δυνατή τη μεγάλη ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών που συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην προσέλκυση στη Κύπρο πολλών διεθνών εταιρειών και τη δυνατότητα σε μεγάλα νομικά και λογιστικά γραφεία να μπορούν να εξυπηρετούν ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες" είπε.

Στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου, η ΕΕ διαδραμάτισε αναμφιβόλως αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κύπρου και έφερε ως παραδείγματα τη δημιουργία πανεπιστημίων και προσέλκυση χιλιάδων φοιτητών από το εξωτερικό, την εφαρμογή του πανευρωπαϊκού συστήματος ενιαίων εξετάσεων - ούτως ώστε με τη συμπλήρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να παρέχονται διπλώματα που αναγνωρίζονται σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, τη συμμετοχή της Κύπρου στο Πρόγραμμα Εράσμους - που ανοίγει μεγάλες προοπτικές για τους νέους και νέες απόφοιτους σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επίσης, η ένταξη έφερε την εισαγωγή δεκάδων διατάξεων για τη προστασία του περιβάλλοντος και τη νομοθετική εναρμόνιση με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς στην Ε.Ε.

Ερωτηθείς εάν η ένταξη λειτουργεί και σήμερα ως καταλύτης για επίλυση του Κυπριακού και άλλων προβλημάτων, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "θα ήθελα να ξεκαθαρίσω απαντώντας αυτή την ερώτηση ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι ακριβώς να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη λύση του κυπριακού προβλήματος".

"Το γεγονός δηλαδή ότι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία της ομόσπονδης Κύπρου εντός της ΕΕ είναι η εφαρμογή από όλους και σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, δηλαδή η εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών:- του δικαιώματος ιδιοκτησίας, ελεύθερης διακίνησης προϊόντων, επενδύσεων και ατόμων που είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να στηριχθεί η συμφωνία για επανένωση της Κύπρου. Διασφαλίζεται η αποδοχή και εφαρμογή του δικαιώματος ιδιοκτησίας και αποτελεί τη βάση για την επίλυση του περιουσιακού" τόνισε.

Ο κ. Βασιλείου πρόσθεσε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι "η επίλυση του Κυπριακού όμως δεν θα έλθει ως δώρο από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εμείς οι Κύπριοι που οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις διάφορες δυσκολίες και να καταλήξουμε σε συμφωνία που να είναι αποδεχτή από τον κυπριακό λαό για μια Κύπρο ισότιμο μέλος της ΕΕ χωρίς ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα".

Κληθείς να αναφέρει πώς ο ίδιος βλέπει το μέλλον της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ότι το μέλλον της Κύπρου στην ΕΕ συνδέεται απόλυτα με το μέλλον της ίδιας της ΕΕ.

"Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα που δημιουργεί η προοπτική του Brexit, η ανάγκη για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ ήταν φυσικό να δημιουργήσουν ανησυχίες και αμφιβολίες όσον αφορά την μελλοντική πορεία της ΕΕ. Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τεράστια επιτεύγματα από την δημιουργία της ΕΕ, που επέτρεψαν στη Ευρώπη να ζήσει επί εξήντα τόσα χρόνια χωρίς πολέμους, ενώ δημιουργήθηκαν και οι συνθήκες για την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών της ΕΕ και τη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο" είπε.

Είναι πασιφανές όμως, πρόσθεσε, ότι οι χώρες μέλη από μόνες τους δεν θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να συναγωνισθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Ρωσία και να διασφαλίσουν όλα όσα επιτεύχθηκαν έως σήμερα.

"Το μέλλον της Κύπρου είναι ταυτισμένο απόλυτα με το μέλλον της ΕΕ. Μόνο μέσα στα πλαίσια της ΕΕ μπορούμε να προσβλέπουμε στην επανένωση της Κύπρου και την ανάπτυξη της Ομόσπονδης Δημοκρατίας προς όφελος όλων των πολιτών της" κατέληξε ο κ. Βασιλείου.

Send to Facebook

ΡΩΣΙΑ

Σε συναγερμό οι αρχές της Ρωσίας λόγω του περιστατικού αεροπειρατείας στην πτήση  SU1515 της Aeroflot. Το Boeing 737 με τους 75 επιβαίνοντες, ταξίδευε προς την Μόσχα, αλλά αναγκάστηκε να προσγειωθεί 240 χιλιόμετρα πριν τον προορισμό του, καθώς ένας άνδρας ζητούσε να κατευθυνθεί στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο...

22/01/2019 14:05

ΓεΣΥ

Την αντίθεσή του με πιθανή κάθοδο Ελλήνων γιατρών στην Κύπρο προκειμένου να στελεχωθούν υπηρεσίες του ΓεΣΥ, εκφράζει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, με δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο είμαστε σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία....

22/01/2019 13:57

Επιστολή στον ΟΗΕ

Τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που σημειώθηκαν από την Τουρκία κατά τον μήνα Νοέμβριο 2018 κατήγγειλε η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πόλυ Ιωάννου, με επιστολή ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2019 προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres.Σύμφωνα με...

22/01/2019 11:23

Εναέριου και θαλάσσιου χώρου

Με επιστολή προς τον ΓΓ ΟΗΕ, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλει τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ κα Πόλυ Ιωάννου, με επιστολή ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2019 που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα των...

22/01/2019 09:56

Αύξηση στα δίδακτρα

Η ΠΟΦΕΝ επισημαίνει ότι αυτό που διαφαίνεται, από τις εξελίξεις γύρω από το Brexit είναι πως οι συνθήκες για τους Κύπριους φοιτητές θα δυσκολέψουν αρκετά μετά από το Brexit. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις εγγραφές φοιτητών στα κορυφαία πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, όπως αναφέρει η ΠΟΦΕΝ, ο αριθμός των φοιτητών που...

22/01/2019 09:54

Στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν

Με μια εκπληκτική εμφάνιση ο Στέφανος Τσιτσιπάς νίκησε με 3-1 σετ (7-5,4-6, 6-4, 7-6) στη Rod Laver Arena τον Ισπανό Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι και προκρίθηκε στον ημιτελικό Με μια εκπληκτική εμφάνιση ο Στέφανος Τσιτσιπάς νίκησε με 3-1 σετ (7-5,4-6, 6-4, 7-6) στη Rod Laver Arena τον Ισπανό Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ, μετά...

22/01/2019 09:51

Κρυβόταν σε σπίτι στην Κερύνεια

Ο Σλοβάκος Μιροσλάβ Μπαλαζόβσεκ που φέρεται να είναι συνεργός του Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή στα κατεχόμενα, συνελήφθη στην Κερύνεια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις, ο Σλοβάκος Μπαλάζοβσεκ για τον οποίο υπήρχε η υποψία ότι χρησιμοποιούσε ψεύτικο όνομα, συνελήφθη στο σπίτι όπου κρυβόταν στην Κερύνεια...

21/01/2019 16:35

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από προσωπικούς γιατρούς λέει

Σήμερα είναι η πρώτη ανεπίσημη μέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ αφού από σήμερα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δέχεται αιτήσεις από προσωπικούς γιατρούς να γραφτούν στο σύστημα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσθέτοντας ότι προχωρούμε αποφασιστικά για εφαρμογή του ΓεΣΥ. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο...

21/01/2019 14:54

11 μέρες μετά την εξαφάνιση της

Εντοπίστηκε νεκρή 11 μέρες μετά η 69χρονη Ελένης Πλακίδη. Η άτυχη γυναίκα, Γερμανίδα στην καταγωγή, παντρεμένη με Ελληνοκύπριο στην Αργάκα είχε εξαφανισθεί από το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου. Η σορός της εντοπίσθηκε στην ακτή κοντά στην παραλία Blue Lagoon όπου είχε βρεθεί και το όχημα της την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τους οικείους...

21/01/2019 10:07

Έρχονται αλλαγές στο Ανώτατο

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συναντάται το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ενόψει των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης. Τη συνάντηση είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή. Σε δηλώσεις του στο...

21/01/2019 09:51

Διαθέσιμοι για τρεις μήνες

Άνοιξαν σήμερα οι κατάλογοι του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για εγγραφή των Προσωπικών Ιατρών. Οι κατάλογοι θα είναι διαθέσιμοι για τρεις μήνες και θα δίνουν το δικαίωμα συμμετοχής σε ιατρούς, που πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να εγγραφούν στο σύστημα. Σε αυτή τη φάση οι κατάλογοι του ΟΑΥ θα ανοίξουν για τους...

21/01/2019 09:34

Λαοθάλασσα πάνω από 100.000 συμμετεχόντων δείχνουν οι εικόνες

Από σοβαρά επεισόδια, «άγριες» συγκρούσεις, μαχαιρώματα, δολοφονική επίθεση σε φωτορεπόρτερ και χημικά αμαυρώθηκε το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με δεκάδες χιλιάδες πολιτών από όλη την Ελλάδα να συρρέουν στην Αθήνα για να βροντοφωνάξουν την αντίθεση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε 60.000 περίπου τους υπολόγισε... συγκρατημένα...

20/01/2019 20:22

Back to Top