Κυπριακό
Μόνο στα πλαίσια της ΕΕ μπορούμε να προσβλέπουμε στην επανένωση, είπε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Πρόεδρος Γ. Βασιλείου

Το μέλλον της Κύπρου είναι απόλυτα ταυτισμένο με το μέλλον της ΕΕ και μόνο μέσα στα πλαίσια της ΕΕ μπορούμε να προσβλέπουμε στην επανένωση της Κύπρου και την ανάπτυξη της Ομόσπονδης Δημοκρατίας προς όφελος όλων των πολιτών της, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, σημειώνοντας ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι το σημαντικότερο γεγονός από την ίδρυση της Δημοκρατίας το 1960.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 14 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η του Μάη το 2004, ο κ. Βασιλείου είπε ότι από την ένταξη της το 2004 μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει λάβει από την ΕΕ πολύ περισσότερα από €2.5 δισεκατομμύρια, καθώς και επιπλέον τεχνική βοήθεια και δανειοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δανείων ύψους €1.5 δισεκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, είπε ότι ο ρόλος της Ε.Ε. είναι ακριβώς να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Κληθείς να αναφερθεί στα οφέλη που αποκόμισε η Κύπρος από την ένταξή της στην ΕΕ αλλά και στα προβλήματα που τυχόν να δημιουργήθηκαν, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "πρώτα από όλα θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι το σημαντικότερο γεγονός από την ίδρυση της Δημοκρατίας το 1960. Τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι τόσα πολλά που είναι δύσκολο να τα απαριθμήσει ένας".

"Απλώς αναφέρω πρώτα από όλα τα πολιτικά οφέλη, το γεγονός ότι δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας για όλους του Κυπρίους, ενίσχυσε τη Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς" είπε ο κ. Βασιλείου ενώ για τα οικονομικά οφέλη είπε ότι είναι πάρα πολλά σημειώνοντας ότι από την ένταξή της το 2004 μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει λάβει από την ΕΕ πολύ περισσότερα από €2.5 δισεκατομμύρια, καθώς και επιπλέον τεχνική βοήθεια και δανειοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δανείων ύψους €1.5 δισεκατομμύρια.

Με τη βοήθεια της ΕΕ, ανέφερε ο κ. Βασιλείου, ο οποίος διετέλεσε και διαπραγματευτής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έχουν υλοποιηθεί πάρα πολλά έργα, τα οποία θα έμεναν στα χαρτιά, από τα αποχετευτικά ίσα με την αναδιάρθρωση και επιδιόρθωση του οδικού δικτύου, δεκάδες έργα στις διάφορες πόλεις και χωριά κτλ.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η ένταξη στην ΕΕ "μας επέβαλε να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση των μέτρων για να διασφαλισθεί η ισότητα των φύλων, υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε τομείς όπως η υγεία και η ασφάλεια στον τόπο εργασίας, η παροχή βοήθειας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, φροντίδα των ηλικιωμένων, αύξηση των συντάξεων και ούτω καθεξής".

"Η ένταξή μας έκανε δυνατή τη μεγάλη ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών που συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην προσέλκυση στη Κύπρο πολλών διεθνών εταιρειών και τη δυνατότητα σε μεγάλα νομικά και λογιστικά γραφεία να μπορούν να εξυπηρετούν ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες" είπε.

Στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου, η ΕΕ διαδραμάτισε αναμφιβόλως αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κύπρου και έφερε ως παραδείγματα τη δημιουργία πανεπιστημίων και προσέλκυση χιλιάδων φοιτητών από το εξωτερικό, την εφαρμογή του πανευρωπαϊκού συστήματος ενιαίων εξετάσεων - ούτως ώστε με τη συμπλήρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να παρέχονται διπλώματα που αναγνωρίζονται σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, τη συμμετοχή της Κύπρου στο Πρόγραμμα Εράσμους - που ανοίγει μεγάλες προοπτικές για τους νέους και νέες απόφοιτους σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επίσης, η ένταξη έφερε την εισαγωγή δεκάδων διατάξεων για τη προστασία του περιβάλλοντος και τη νομοθετική εναρμόνιση με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς στην Ε.Ε.

Ερωτηθείς εάν η ένταξη λειτουργεί και σήμερα ως καταλύτης για επίλυση του Κυπριακού και άλλων προβλημάτων, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "θα ήθελα να ξεκαθαρίσω απαντώντας αυτή την ερώτηση ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι ακριβώς να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη λύση του κυπριακού προβλήματος".

"Το γεγονός δηλαδή ότι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία της ομόσπονδης Κύπρου εντός της ΕΕ είναι η εφαρμογή από όλους και σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, δηλαδή η εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών:- του δικαιώματος ιδιοκτησίας, ελεύθερης διακίνησης προϊόντων, επενδύσεων και ατόμων που είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να στηριχθεί η συμφωνία για επανένωση της Κύπρου. Διασφαλίζεται η αποδοχή και εφαρμογή του δικαιώματος ιδιοκτησίας και αποτελεί τη βάση για την επίλυση του περιουσιακού" τόνισε.

Ο κ. Βασιλείου πρόσθεσε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι "η επίλυση του Κυπριακού όμως δεν θα έλθει ως δώρο από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εμείς οι Κύπριοι που οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις διάφορες δυσκολίες και να καταλήξουμε σε συμφωνία που να είναι αποδεχτή από τον κυπριακό λαό για μια Κύπρο ισότιμο μέλος της ΕΕ χωρίς ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα".

Κληθείς να αναφέρει πώς ο ίδιος βλέπει το μέλλον της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ότι το μέλλον της Κύπρου στην ΕΕ συνδέεται απόλυτα με το μέλλον της ίδιας της ΕΕ.

"Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα που δημιουργεί η προοπτική του Brexit, η ανάγκη για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ ήταν φυσικό να δημιουργήσουν ανησυχίες και αμφιβολίες όσον αφορά την μελλοντική πορεία της ΕΕ. Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τεράστια επιτεύγματα από την δημιουργία της ΕΕ, που επέτρεψαν στη Ευρώπη να ζήσει επί εξήντα τόσα χρόνια χωρίς πολέμους, ενώ δημιουργήθηκαν και οι συνθήκες για την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών της ΕΕ και τη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο" είπε.

Είναι πασιφανές όμως, πρόσθεσε, ότι οι χώρες μέλη από μόνες τους δεν θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να συναγωνισθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Ρωσία και να διασφαλίσουν όλα όσα επιτεύχθηκαν έως σήμερα.

"Το μέλλον της Κύπρου είναι ταυτισμένο απόλυτα με το μέλλον της ΕΕ. Μόνο μέσα στα πλαίσια της ΕΕ μπορούμε να προσβλέπουμε στην επανένωση της Κύπρου και την ανάπτυξη της Ομόσπονδης Δημοκρατίας προς όφελος όλων των πολιτών της" κατέληξε ο κ. Βασιλείου.

Send to Facebook

Κυπριακό

Η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι κάποιες δυνάμεις, χιλιόμετρα μακριά από εδώ προσπαθούν να ανακατευθούν προς όφελός τους και οι χώρες και οι κοινωνίες της περιοχής θα πρέπει σίγουρα να βρουν έναν τρόπο διεύρυνσης της πλατφόρμας αλληλεγγύης. Μιλώντας κατά την συνάντησή...

16/08/2018 00:10

Εκπαιδευτικοί

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να αποστείλει την επιστολή-πρόσκλησή του για συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές του Υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στην επιστολή θα καλούνται...

15/08/2018 10:10

Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να εφαρμόζονται, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπμγιορν Γιάγκλαντ, σε σχέση με την αποφυλάκιση του Ιλγκάρ Μαμάντοφ, ενός πολιτικού αντιφρονούντα στο Αζερμπαϊτζάν. Χαιρετίζοντας την απόφαση τοπικού δικαστηρίου για την...

15/08/2018 07:04

Κατεχόμενα

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα στα κατεχόμενα η έκτακτη συνεδρία της «βουλής» με θέμα την οικονομία και την πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας, που κράτησε συνολικά 8 ώρες. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι παρακολούθησε με προσοχή τις ομιλίες των «βουλευτών» και πήρε τις απαραίτητες...

15/08/2018 06:43

Ελλάδα

Ως στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών Αρχών χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σε ανακοίνωσή του. Όπως επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος, η συγκεκριμένη απόφαση «δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής...

15/08/2018 06:41

Δημήτρης Συλλούρης

Στο χρέος της πολιτείας απέναντι στις οικογένειες των 121 θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος της «Ήλιος» αναφέρεται ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, με αφορμή τη συμπλήρωση 13 χρόνων από την τραγωδία. «Δεκατρία χρόνια σήμερα από την τραγωδία στο Γραμματικό που συγκλόνισε και μαυροφόρεσε την Κύπρο. Η σκέψη μας παραμένει...

14/08/2018 10:35

Τουρκική εισβολή 1974

Συμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από την ημέρα κατά την οποία οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν στις 14 Αυγούστου 1974 και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου στα δυτικά, παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένου...

14/08/2018 09:01

Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ελλάδας

Συμμερίζεται την ανησυχία για την πιθανότητα έντασης στον χώρο της κυπριακής ΑΟΖ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Φώτης Κουβέλης. Όπως δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Ραδιόφωνο 247, ο κ. Κουβέλης, η ηρεμία είναι αναγκαίο συστατικό για την ευρύτερη περιοχή και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις καλές...

14/08/2018 07:03

Βασιλική Αναστασιάδου

Πάγια πολιτική του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων «ήταν και είναι η διατήρηση των πιο ψηλών επιπέδων ασφάλειας στις αερομεταφορές, και ο στόχος αυτός είναι η πυξίδα των προσπαθειών αναβάθμισης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας». Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Μεταφορών και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας σε...

14/08/2018 06:56

Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών

“Για να φτάσουμε σε λύση στην Κύπρο, πρέπει να ξεκινήσει μία καινούρια διαδικασία”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην 10η διάσκεψη Τούρκων Πρέσβεων. «Οι Ε/κ δεν θέλουν να συνεργαστούν. Κι αυτό το είδαμε πέρυσι. Το είδαμε στη Γενεύη, το είδαμε στο Κραν Μοντανά», είπε. Πρόσθεσε ότι «και...

14/08/2018 06:39

Πυροσβεστική Υπηρεσία

Αυξημένες κατά 390 είναι οι πυρκαγιές κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών ανήλθε στις 3888, ενώ την ίδια περίοδο του 2017 οι πυρκαγιές...

14/08/2018 00:25

Απελευθερωτικός αγώνας 1955-59

Επιστολές σε απόστρατους Βρετανούς στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στην Κύπρο την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 έχουν στείλει νομικοί της βρετανικής κυβέρνησης, ρωτώντας τους κατά πόσο θυμούνται «οτιδήποτε ανάγωγο» στη συμπεριφορά των συναδέλφων τους. Τις επιστολές αποκαλύπτει η Daily Express, σημειώνοντας ότι συνδέονται...

13/08/2018 15:36

Back to Top