Κυπριακό
Μόνο στα πλαίσια της ΕΕ μπορούμε να προσβλέπουμε στην επανένωση, είπε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Πρόεδρος Γ. Βασιλείου

Το μέλλον της Κύπρου είναι απόλυτα ταυτισμένο με το μέλλον της ΕΕ και μόνο μέσα στα πλαίσια της ΕΕ μπορούμε να προσβλέπουμε στην επανένωση της Κύπρου και την ανάπτυξη της Ομόσπονδης Δημοκρατίας προς όφελος όλων των πολιτών της, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, σημειώνοντας ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι το σημαντικότερο γεγονός από την ίδρυση της Δημοκρατίας το 1960.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 14 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η του Μάη το 2004, ο κ. Βασιλείου είπε ότι από την ένταξη της το 2004 μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει λάβει από την ΕΕ πολύ περισσότερα από €2.5 δισεκατομμύρια, καθώς και επιπλέον τεχνική βοήθεια και δανειοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δανείων ύψους €1.5 δισεκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, είπε ότι ο ρόλος της Ε.Ε. είναι ακριβώς να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Κληθείς να αναφερθεί στα οφέλη που αποκόμισε η Κύπρος από την ένταξή της στην ΕΕ αλλά και στα προβλήματα που τυχόν να δημιουργήθηκαν, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "πρώτα από όλα θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι το σημαντικότερο γεγονός από την ίδρυση της Δημοκρατίας το 1960. Τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι τόσα πολλά που είναι δύσκολο να τα απαριθμήσει ένας".

"Απλώς αναφέρω πρώτα από όλα τα πολιτικά οφέλη, το γεγονός ότι δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας για όλους του Κυπρίους, ενίσχυσε τη Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς" είπε ο κ. Βασιλείου ενώ για τα οικονομικά οφέλη είπε ότι είναι πάρα πολλά σημειώνοντας ότι από την ένταξή της το 2004 μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει λάβει από την ΕΕ πολύ περισσότερα από €2.5 δισεκατομμύρια, καθώς και επιπλέον τεχνική βοήθεια και δανειοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δανείων ύψους €1.5 δισεκατομμύρια.

Με τη βοήθεια της ΕΕ, ανέφερε ο κ. Βασιλείου, ο οποίος διετέλεσε και διαπραγματευτής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έχουν υλοποιηθεί πάρα πολλά έργα, τα οποία θα έμεναν στα χαρτιά, από τα αποχετευτικά ίσα με την αναδιάρθρωση και επιδιόρθωση του οδικού δικτύου, δεκάδες έργα στις διάφορες πόλεις και χωριά κτλ.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η ένταξη στην ΕΕ "μας επέβαλε να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση των μέτρων για να διασφαλισθεί η ισότητα των φύλων, υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε τομείς όπως η υγεία και η ασφάλεια στον τόπο εργασίας, η παροχή βοήθειας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, φροντίδα των ηλικιωμένων, αύξηση των συντάξεων και ούτω καθεξής".

"Η ένταξή μας έκανε δυνατή τη μεγάλη ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών που συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην προσέλκυση στη Κύπρο πολλών διεθνών εταιρειών και τη δυνατότητα σε μεγάλα νομικά και λογιστικά γραφεία να μπορούν να εξυπηρετούν ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες" είπε.

Στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου, η ΕΕ διαδραμάτισε αναμφιβόλως αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κύπρου και έφερε ως παραδείγματα τη δημιουργία πανεπιστημίων και προσέλκυση χιλιάδων φοιτητών από το εξωτερικό, την εφαρμογή του πανευρωπαϊκού συστήματος ενιαίων εξετάσεων - ούτως ώστε με τη συμπλήρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να παρέχονται διπλώματα που αναγνωρίζονται σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, τη συμμετοχή της Κύπρου στο Πρόγραμμα Εράσμους - που ανοίγει μεγάλες προοπτικές για τους νέους και νέες απόφοιτους σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επίσης, η ένταξη έφερε την εισαγωγή δεκάδων διατάξεων για τη προστασία του περιβάλλοντος και τη νομοθετική εναρμόνιση με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς στην Ε.Ε.

Ερωτηθείς εάν η ένταξη λειτουργεί και σήμερα ως καταλύτης για επίλυση του Κυπριακού και άλλων προβλημάτων, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "θα ήθελα να ξεκαθαρίσω απαντώντας αυτή την ερώτηση ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι ακριβώς να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη λύση του κυπριακού προβλήματος".

"Το γεγονός δηλαδή ότι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία της ομόσπονδης Κύπρου εντός της ΕΕ είναι η εφαρμογή από όλους και σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, δηλαδή η εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών:- του δικαιώματος ιδιοκτησίας, ελεύθερης διακίνησης προϊόντων, επενδύσεων και ατόμων που είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να στηριχθεί η συμφωνία για επανένωση της Κύπρου. Διασφαλίζεται η αποδοχή και εφαρμογή του δικαιώματος ιδιοκτησίας και αποτελεί τη βάση για την επίλυση του περιουσιακού" τόνισε.

Ο κ. Βασιλείου πρόσθεσε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι "η επίλυση του Κυπριακού όμως δεν θα έλθει ως δώρο από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εμείς οι Κύπριοι που οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις διάφορες δυσκολίες και να καταλήξουμε σε συμφωνία που να είναι αποδεχτή από τον κυπριακό λαό για μια Κύπρο ισότιμο μέλος της ΕΕ χωρίς ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα".

Κληθείς να αναφέρει πώς ο ίδιος βλέπει το μέλλον της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ότι το μέλλον της Κύπρου στην ΕΕ συνδέεται απόλυτα με το μέλλον της ίδιας της ΕΕ.

"Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα που δημιουργεί η προοπτική του Brexit, η ανάγκη για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ ήταν φυσικό να δημιουργήσουν ανησυχίες και αμφιβολίες όσον αφορά την μελλοντική πορεία της ΕΕ. Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τεράστια επιτεύγματα από την δημιουργία της ΕΕ, που επέτρεψαν στη Ευρώπη να ζήσει επί εξήντα τόσα χρόνια χωρίς πολέμους, ενώ δημιουργήθηκαν και οι συνθήκες για την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών της ΕΕ και τη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο" είπε.

Είναι πασιφανές όμως, πρόσθεσε, ότι οι χώρες μέλη από μόνες τους δεν θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να συναγωνισθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Ρωσία και να διασφαλίσουν όλα όσα επιτεύχθηκαν έως σήμερα.

"Το μέλλον της Κύπρου είναι ταυτισμένο απόλυτα με το μέλλον της ΕΕ. Μόνο μέσα στα πλαίσια της ΕΕ μπορούμε να προσβλέπουμε στην επανένωση της Κύπρου και την ανάπτυξη της Ομόσπονδης Δημοκρατίας προς όφελος όλων των πολιτών της" κατέληξε ο κ. Βασιλείου.

Send to Facebook

Μιλούσε στο μνημόσυνο του ήρωα Παναγιώτη Τουμάζου

Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, σε ομιλία του τόνισε ότι «λύση που θα αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και σε κάθε έννοια δημοκρατίας, θα είναι με πάσα βεβαιότητα θνησιγενής και δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από την ηγεσία ούτε από το λαό μας». Σε επιμνημόσυνο λόγο του, στο εθνικό μνημόσυνο...

21/10/2018 21:56

Από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου στους Αγίους Τριμιθιάς

Κάθε δυνατή βοήθεια στους πληγέντες κατοίκους των περιοχών Παλαιομετόχου και Αγίων Τριμιθιάς παρέχουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία και με άλλες κρατικές υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα το νωρίτερο δυνατό. Ο...

21/10/2018 21:54

Για την 6η αγωνιστική του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου

Δεν ανέδειξε νικητή ο αγώνας μεταξύ ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ στο ΓΣΠ για την 6η αγωνιστική του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α' κατηγορίας, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0. Η ΑΕΛ παραμένει στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος με 16 βαθμούς σε έξι αγώνες, ενώ ο ΑΠΟΕΛ με πέντε αγώνες βρίσκεται στην 3η θέση με 10 βαθμούς.

21/10/2018 21:51

Έντονα καιρικά φαινόμενα

Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν τη Λευκωσία μετά το μεσημέρι της Κυριακής. Σε πολλές περιοχές, όπως Στρόβολο, Ανθούπολη, Αγίους Τριμιθιάς, Παλιομέτοχο, Κοκκινοτριμιθιά, Λακατάμια, Έκγωμη επικράτησε έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα άφησαν πίσω τους πολλές ζημιές. Αποκόπηκε πάσσαλος της Αρχής Ηλεκτρισμού....

21/10/2018 17:02

Δια βοής Πρόεδρος ο Καρογιάν

Με μεταβατικές μέχρι το εκλογικό συνέδριο, καταστατικές διατάξεις και δια βοής μετά από πρόταση, αναδειχθέντα Πρόεδρο τον Μάριο Καρογιάν, συστάθηκε με ιδρυτική διακήρυξη η Δημοκρατική Παράταξη. Ο Μάριος Καρογιάν αποδεχόμενος την εισήγηση να αναλάβει τα ινία της Δημοκρατικής Παράταξης είπε πως δεν θα είναι ηγέτης παλιάς...

21/10/2018 16:57

«Η νέα προσπάθεια θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη»

Η τουρκική πλευρά να ανταποκριθεί θετικά στη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ, εκφράζει η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος – «Η νέα προσπάθεια θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη» Την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά στην εξέλιξη της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την έναρξη νέου...

21/10/2018 11:39

Έφυγα, αλλά είμαι ευτυχής είπε ο Κοτζιάς

Με χαμόγελο, στα σκαλοπάτια του κτηρίου, υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εμφανώς συγκινημένος είναι κατά την ομιλία του καθώς αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η τελετή παράδοσης – παραλαβής. Ο κ. Κοτζιάς αφού είπε ότι θα επιστρέψει πάλι στο πανεπιστήμιο, ευχαρίστησε «τον πρωθυπουργό...

20/10/2018 19:21

Του ζήτησαν να σχολιάσει την υποτιθέμενη παρενόχληση Μπαρμπαρός

«Θα λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί» στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εν πτήση επιστρέφοντας από την Μολδαβία Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι του είχαν ζητήσει να αξιολογήσει την υποτιθέμενη παρενόχληση Μπαρμπαρός από ελληνική φρεγάτα. Όπως είπε ο ίδιος έμαθε για το περιστατικό μέσα...

20/10/2018 18:54

Κατέπεσε σε γκρεμό 30 μέτρων το όχημα τους

Νεκρό, εντοπίστηκε ζεύγος τουριστών που επέβαινε οχήματος το οποίο κατέπεσε σε γκρεμό ύψους 30 μέτρων στην τοποθεσία "Κακοσκαλί" στην περιοχή Λουτρών της Αφροδίτης στη Πάφο. Οι σοροί των δύο, ενός άντρα και μιας γυναίκας παραλήφθηκαν από σκάφος της λιμενικής και μεταφέρονται στο λιμανάκι του Λατσιού.Στην σκηνή έχουν φτάσει...

20/10/2018 18:48

«Συνεχίζουμε…» είπε ο Χάρης Γεωργιάδης

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαιρέτισε την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος έγινε ο δεύτερος οίκος που βγάζει την κυπριακή πιστοληπτική ικανότητα από την κατηγορία σκουπίδια μετά τον Standard and Poor's τον προηγούμενο μήνα. «Στην επενδυτική βαθμίδα και...

20/10/2018 10:41

Θρίλερ με το θάνατο δημοσιογράφου

Η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε στο εσωτερικό του προξενείου του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SPA. «Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Τζαμάλ Κασόγκι και εκείνους με τους οποίους συναντήθηκε στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη...

20/10/2018 10:33

Επιμένουν με τις έρευνες στη Μεσόγειο οι Τούρκοι

"Το ερευνητικό μας πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσουν τους νέες εργασίες για τους κανόνες εμπλοκής τους οποίους επεξεργάστηκε το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας. Μιλώντας...

19/10/2018 17:49

Back to Top