Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας
Ολοκλήρωση αντεξέτασης Χρ. Στυλιανίδη, αρχή για Α. Φιλιππίδου στην υπόθεση της πρώην Λαϊκής

Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης του μάρτυρα κατηγορίας Χρίστου Στυλιανίδη στην ποινική δίκη εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και άρχισε η εξέταση της τότε Οικονομικής Διευθύντριας του Ομίλου Αννίτας Φιλιππίδου από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής.

Η εξέταση της κ. Φιλιππίδου συνεχίζεται αύριο, Τρίτη, στις 0930.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μάρκος Φόρος.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο εκ των δικηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, Ανδρέας Χαβιαράς ζήτησε από τον μάρτυρα, ο οποίος και το έπραξε, να καταθέσει στο Δικαστήριο την επιστολή με την οποία το ΔΣ της Λαϊκής ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να αποχωρήσει από την τράπεζα. Πρόκειται για επιστολή ημερομηνίας 21/12/2012 η οποία όπως εξήγησε ο μάρτυρας ακολούθησε μιας άλλης επιστολής ημερομηνίας 17/12/2012, πολύ πιο ήπιας κατά τον ίδιο, την οποία του είχε ζητηθεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα που του δόθηκε.

Ο κ. Στυλιανίδης απέρριψε υποβολή του κ. Χαβιαρά ότι δεν έγινε ποτέ συνομιλία με τον τότε Πρόεδρο του ΔΣ Κωνσταντίνο Μυλωνά κατά τη διάρκεια συνεδρίας του ΔΣ στις 29 Νοεμβρίου 2011 στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, ο ίδιος ρώτησε τί γίνεται με την απομείωση της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα και έλαβε την απάντηση από τον κ. Μυλωνά «αυτό θέμα έχει τακτοποιηθεί, δεν υπάρχει».

«Οπωσδήποτε έγινε και αυτό που λέω, το λέω υπό όρκο», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Απέρριψε επίσης υποβολή του κ. Χαβιαρά ότι δεν είχε αφότου έλαβε το ηλεκτρονικό μήνυμα της κ. Φιλιππίδου καμιά σχετική τηλεφωνική συνομιλία μαζί της, κάτι για το οποίο ο μάρτυρας έχει καταθέσει ότι έγινε και κατά την οποία συμβούλευσε την κ. Φιλιππίδου να ενημερώσει την Επιτροπή Ελέγχου της Τράπεζας και τον Πρόεδρο του ΔΣ. «Θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι έγινε η συνομιλία», είπε ο κ Στυλιανίδης.

Ο μάρτυρας απάντησε και σειρά ερωτήσεων του δικηγόρου του κ. Κουννή, Ρίκκου Μαπουρίδη, αναφορικά με την ιεραρχική δομή της τράπεζας αλλά και τις αρμοδιότητες και ευθύνες του ίδιου ως εκ της θέσεως του αλλά και ως απορρέουσες από την συμμετοχή του σε Επιτροπές του ΔΣ, απορρίπτοντας ότι ο ίδιος είχε αρμοδιότητα ελέγχου του ζητήματος της υπεραξίας των εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα.

Ο μάρτυρας απέρριψε επίσης την εισήγηση του κ. Μαπουρίδη ότι την περίοδο που ο ίδιος διορίστηκε για ορισμένο διάστημα Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ήταν για να πείσει τους Κύπριους επενδυτές να εγκρίνουν την τριπλή συγχώνευση που έγινε μεταξύ Marfin Popular Bank, Marfin Financial Group και Marfin Egnatia Bank. Ο κ. Στυλιανίδης αποδέχθηκε ότι και ο ίδιος στήριξε τις προσπάθειες που γίνονταν αλλά κατά τον ίδιο πρωτοστάτης της όλης προσπάθειας ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σε ερωτήσεις σε σχέση με αναφορά που έκανε στην κατάθεσή του ότι ο ίδιος θεωρεί πως ήταν ευθύνη του κ. Κουννή να ασχοληθεί με το ζήτημα της υπεραξίας ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι «δεν ξέρω αν είχε γνώση ή όχι αλλά ήξερα ότι είχε λάβει το ίδιο email από την κ. Φιλιππίδου, η οποία ήταν διοικητικά υφιστάμενη του και ιεραρχικά».

Ο κ. Κουννής, πρόσθεσε, ήταν, ναι, ένα από τα ανώτερα στελέχη ο οποίος έπρεπε να ασχοληθεί, τουλάχιστον να την πάρει ένα τηλέφωνο να της μιλήσει. Και δεν το δέχομαι, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ότι το τηλεφώνημα που είχα με την κ. Φιλιππίδου ήταν μυθοπλασία. Αν δεν το θυμάται μπορώ να της πω συγκεκριμένα πράγματα να της το θυμίσω, πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά σε εισήγηση που είχε κάνει στην κ. Φιλιππίδου μεταξύ άλλων όπως ενημερώσει και τον κ. Πουλλή της Κεντρικής Τράπεζας, τον οποίο τον γνώριζε.

Απαντώντας λίγο αργότερα σε ερώτηση του δικηγόρου του Νεοκλή Λυσάνδρου, Θανάση Κορφιώτη, αν ο ίδιος είχε μιλήσει με τον πελάτη του για το ζήτημα της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα ο κ. Στυλιανίδης απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο, είπε ότι η κ. Φιλιππίδου τον είχε διαβεβαιώσει ότι εκείνη θα το έπραττε.

Αν υπήρχε η ευχέρεια πιθανόν να του μιλούσα. Δεν είχα λόγο να το αποφύγω, αλλά το είχε αναλάβει η Αννίτα, ανέφερε ο μάρτυρας.

Α. Φιλιππίδου: Σοβαρές οι ενδείξεις απομείωσης υπεραξίας το 9μηνο 2011
Κατά το 9μηνο του 2011 υπήρχαν σοβαρές, κατά την άποψη μου, ενδείξεις απομείωσης της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα, δήλωσε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου η τότε Οικονομική Διευθύντρια το Ομίλου Αννίτα Φιλιππίδου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Έλλης Παπαγαπίου στο πλαίσιο της κυρίας εξέτασής της η κ. Φιλιππίδου ανέφερε ότι η πιο σοβαρή ένδειξη ήταν κατά την άποψη της το PSI+, το 2ο κούρεμα ελληνικών ομόλογων με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (Private Sector Involvement).

Σύμφωνα με την ίδια το πρώτο PSI το οποίο ήταν πολύ θετικό για την τράπεζα. Αλλά, το PSI+ το οποίο έγινε στις 26/10/2011 «ήταν πολύ χειρότερο, τρισχειρότερο».

Ο δεύτερος λόγος, είπε, ήταν ότι η τράπεζα είχε προβλήματα ρευστότητας. Είχε μπει και στο ELA (Emergency Liquidity Assistance) στις 30/09/2011, πρόσθεσε.

Γενικά, ανέφερε η κ. Φιλιππίδου, ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα στις 30 Σεπτεμβρίου ήταν πολύ δυσμενής για το μέλλον των τραπεζικών εργασιών στη Ελλάδα και κατά την άποψή μου υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις απομείωσης.

Σε ερώτηση αν είχαν γίνει οποιεσδήποτε ασκήσεις ως προς την απομείωση της υπεραξίας απάντησε ότι στις 30/9 όχι, προσθέτοντας ότι είχαν γίνει στις 30/6 κάποιες ασκήσεις όπου φάνηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ οριακό.

Στις συναντήσεις με τους εξωτερικούς ελεγκτές είχε τεθεί και το θέμα της αλλαγής του μοντέλου σε μια ενοποιημένη βάση λόγω του ότι υπήρξε τον Απρίλιο του 2011 η συγχώνευση με την τράπεζα στην Κύπρο, ανέφερε.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες, η πρώτη για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη για το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.

Send to Facebook

Αλέξης Τσίπρας

Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διεκδικεί η Ελλάδα, αναφέρει σε μήνυμά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Με αφορμή την επέτειο από τα 44 χρόνια της τουρκικής εισβολής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter αναφέρει:...

20/07/2018 22:33

Κατεχόμενα

Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τον πρόεδρο της «βουλής» Τεμπεριουκέν Ουλουτσάι και τον «πρωθυπουργό» Τουφάν Ερχιουμάν είχε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση υποστήριξε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσουν να...

20/07/2018 22:00

Κυπριακό

Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα θα χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο μέχρι τέλους, δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων και θα είναι δίπλα στους "ομογενείς αδελφούς μας", ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ιμπραχίμ Καλίν σε μήνυμά του για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στο...

20/07/2018 21:49

Υπουργείο Μεταφορών

Την πεποίθηση ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, θα αρχίσει η σταδιακή εγκατάσταση και λειτουργία στους κυπριακούς δρόμους, του συστήματος φωτοεπισήμανσης, εξέφρασε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου. Σε δηλώσεις της, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας,...

20/07/2018 19:55

Μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής

Οι σειρήνες ήχησαν και σήμερα, στις 05.30 το πρωί, 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Όπως γίνεται τα τελευταία 43 χρόνια τέτοια ώρα, που ο τουρκικός στρατός αποβιβάστηκε στις ακτές της Κερύνειας, πέντε ημέρες μετά το προδοτικό πραξικόπημα. Χιλιάδες οι νεκροί, εκατοντάδες οι αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας. Η χώρα...

20/07/2018 09:19

Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα η άλλη πλευρά να συνεργαστεί για να μπορέσει ο ΓΓ να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο για το Κυπριακό και επεσήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσει να προβεί σε ανάλυση στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ. Στον χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια...

20/07/2018 07:01

Δημήτρης Συλλούρης

Ολιγωρίες, συμβιβασμοί και υποχωρήσεις δεν χωράνε ούτε στο έργο μας ούτε στη φύση και την ιστορία μας, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση προς τιμή των πεσόντων του 1974 και του αγνοουμένου της κοινότητας Ξυλοτύμπου. Αναφέροντας ότι το ζητούμενο για μας σήμερα είναι η κατοχύρωση...

20/07/2018 06:35

Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων

Η ΠΟΕΔ καλεί όλους σε ενότητα και συνέχιση του αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και τα μέλη της ιδιαίτερα, να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, τον αγώνα για διατήρηση άσβεστης της μνήμης των κατεχόμενων εδαφών μας και να σταθούν μπροστάρηδες στον αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία και επανένωση της πατρίδας μας. Σε ανακοίνωση με...

20/07/2018 06:28

Κυπριακό

Μετά και τις χθεσινές συναντήσεις του με τους προέδρους των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζει και σήμερα τις επαφές του με Τ/κ πολιτικούς, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, ενόψει της επίσκεψης και επαφών στην Κύπρο την επόμενη βδομάδα της συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ. Όπως...

19/07/2018 13:50

Λονδίνο

Με αφορμή την επερχόμενη 44η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και έναρξης της τουρκικής κατοχής η φιλοκύπρια Βουλευτής του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος στην περιφέρεια Chipping Barnet στο βόρειο Λονδίνο, Τερέζα Βίλιερς, ανανέωσε την έκκλησή της για μία δίκαιη, διαρκή και ισορροπημένη λύση στο Κυπριακό που θα επανενώνει το νησί.

19/07/2018 07:01

Συμβούλιο Ασφαλείας

Δεν έχει επιδοθεί ακόμη στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, από τη Βρετανία, το προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και σύμφωνα με διπλωματική πηγή, φαίνεται πως θα τύχει αρχικά διαβούλευσης μεταξύ των Βρετανών και των Αμερικανών. Οι ΗΠΑ ως γνωστόν έχουν θέσει μία σειρά κριτήρια...

19/07/2018 06:35

Ρωσικό ΥΠΕΞ

Ως δείγμα ασέβειας προς την Ελλάδα χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα αναφορικά με την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο. Σε αυστηρούς τόνους, η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπογραμμίζει...

19/07/2018 06:29

Back to Top