Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας
Ολοκλήρωση αντεξέτασης Χρ. Στυλιανίδη, αρχή για Α. Φιλιππίδου στην υπόθεση της πρώην Λαϊκής

Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης του μάρτυρα κατηγορίας Χρίστου Στυλιανίδη στην ποινική δίκη εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και άρχισε η εξέταση της τότε Οικονομικής Διευθύντριας του Ομίλου Αννίτας Φιλιππίδου από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής.

Η εξέταση της κ. Φιλιππίδου συνεχίζεται αύριο, Τρίτη, στις 0930.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μάρκος Φόρος.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο εκ των δικηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, Ανδρέας Χαβιαράς ζήτησε από τον μάρτυρα, ο οποίος και το έπραξε, να καταθέσει στο Δικαστήριο την επιστολή με την οποία το ΔΣ της Λαϊκής ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να αποχωρήσει από την τράπεζα. Πρόκειται για επιστολή ημερομηνίας 21/12/2012 η οποία όπως εξήγησε ο μάρτυρας ακολούθησε μιας άλλης επιστολής ημερομηνίας 17/12/2012, πολύ πιο ήπιας κατά τον ίδιο, την οποία του είχε ζητηθεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα που του δόθηκε.

Ο κ. Στυλιανίδης απέρριψε υποβολή του κ. Χαβιαρά ότι δεν έγινε ποτέ συνομιλία με τον τότε Πρόεδρο του ΔΣ Κωνσταντίνο Μυλωνά κατά τη διάρκεια συνεδρίας του ΔΣ στις 29 Νοεμβρίου 2011 στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, ο ίδιος ρώτησε τί γίνεται με την απομείωση της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα και έλαβε την απάντηση από τον κ. Μυλωνά «αυτό θέμα έχει τακτοποιηθεί, δεν υπάρχει».

«Οπωσδήποτε έγινε και αυτό που λέω, το λέω υπό όρκο», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Απέρριψε επίσης υποβολή του κ. Χαβιαρά ότι δεν είχε αφότου έλαβε το ηλεκτρονικό μήνυμα της κ. Φιλιππίδου καμιά σχετική τηλεφωνική συνομιλία μαζί της, κάτι για το οποίο ο μάρτυρας έχει καταθέσει ότι έγινε και κατά την οποία συμβούλευσε την κ. Φιλιππίδου να ενημερώσει την Επιτροπή Ελέγχου της Τράπεζας και τον Πρόεδρο του ΔΣ. «Θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι έγινε η συνομιλία», είπε ο κ Στυλιανίδης.

Ο μάρτυρας απάντησε και σειρά ερωτήσεων του δικηγόρου του κ. Κουννή, Ρίκκου Μαπουρίδη, αναφορικά με την ιεραρχική δομή της τράπεζας αλλά και τις αρμοδιότητες και ευθύνες του ίδιου ως εκ της θέσεως του αλλά και ως απορρέουσες από την συμμετοχή του σε Επιτροπές του ΔΣ, απορρίπτοντας ότι ο ίδιος είχε αρμοδιότητα ελέγχου του ζητήματος της υπεραξίας των εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα.

Ο μάρτυρας απέρριψε επίσης την εισήγηση του κ. Μαπουρίδη ότι την περίοδο που ο ίδιος διορίστηκε για ορισμένο διάστημα Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ήταν για να πείσει τους Κύπριους επενδυτές να εγκρίνουν την τριπλή συγχώνευση που έγινε μεταξύ Marfin Popular Bank, Marfin Financial Group και Marfin Egnatia Bank. Ο κ. Στυλιανίδης αποδέχθηκε ότι και ο ίδιος στήριξε τις προσπάθειες που γίνονταν αλλά κατά τον ίδιο πρωτοστάτης της όλης προσπάθειας ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σε ερωτήσεις σε σχέση με αναφορά που έκανε στην κατάθεσή του ότι ο ίδιος θεωρεί πως ήταν ευθύνη του κ. Κουννή να ασχοληθεί με το ζήτημα της υπεραξίας ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι «δεν ξέρω αν είχε γνώση ή όχι αλλά ήξερα ότι είχε λάβει το ίδιο email από την κ. Φιλιππίδου, η οποία ήταν διοικητικά υφιστάμενη του και ιεραρχικά».

Ο κ. Κουννής, πρόσθεσε, ήταν, ναι, ένα από τα ανώτερα στελέχη ο οποίος έπρεπε να ασχοληθεί, τουλάχιστον να την πάρει ένα τηλέφωνο να της μιλήσει. Και δεν το δέχομαι, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ότι το τηλεφώνημα που είχα με την κ. Φιλιππίδου ήταν μυθοπλασία. Αν δεν το θυμάται μπορώ να της πω συγκεκριμένα πράγματα να της το θυμίσω, πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά σε εισήγηση που είχε κάνει στην κ. Φιλιππίδου μεταξύ άλλων όπως ενημερώσει και τον κ. Πουλλή της Κεντρικής Τράπεζας, τον οποίο τον γνώριζε.

Απαντώντας λίγο αργότερα σε ερώτηση του δικηγόρου του Νεοκλή Λυσάνδρου, Θανάση Κορφιώτη, αν ο ίδιος είχε μιλήσει με τον πελάτη του για το ζήτημα της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα ο κ. Στυλιανίδης απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο, είπε ότι η κ. Φιλιππίδου τον είχε διαβεβαιώσει ότι εκείνη θα το έπραττε.

Αν υπήρχε η ευχέρεια πιθανόν να του μιλούσα. Δεν είχα λόγο να το αποφύγω, αλλά το είχε αναλάβει η Αννίτα, ανέφερε ο μάρτυρας.

Α. Φιλιππίδου: Σοβαρές οι ενδείξεις απομείωσης υπεραξίας το 9μηνο 2011
Κατά το 9μηνο του 2011 υπήρχαν σοβαρές, κατά την άποψη μου, ενδείξεις απομείωσης της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα, δήλωσε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου η τότε Οικονομική Διευθύντρια το Ομίλου Αννίτα Φιλιππίδου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Έλλης Παπαγαπίου στο πλαίσιο της κυρίας εξέτασής της η κ. Φιλιππίδου ανέφερε ότι η πιο σοβαρή ένδειξη ήταν κατά την άποψη της το PSI+, το 2ο κούρεμα ελληνικών ομόλογων με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (Private Sector Involvement).

Σύμφωνα με την ίδια το πρώτο PSI το οποίο ήταν πολύ θετικό για την τράπεζα. Αλλά, το PSI+ το οποίο έγινε στις 26/10/2011 «ήταν πολύ χειρότερο, τρισχειρότερο».

Ο δεύτερος λόγος, είπε, ήταν ότι η τράπεζα είχε προβλήματα ρευστότητας. Είχε μπει και στο ELA (Emergency Liquidity Assistance) στις 30/09/2011, πρόσθεσε.

Γενικά, ανέφερε η κ. Φιλιππίδου, ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα στις 30 Σεπτεμβρίου ήταν πολύ δυσμενής για το μέλλον των τραπεζικών εργασιών στη Ελλάδα και κατά την άποψή μου υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις απομείωσης.

Σε ερώτηση αν είχαν γίνει οποιεσδήποτε ασκήσεις ως προς την απομείωση της υπεραξίας απάντησε ότι στις 30/9 όχι, προσθέτοντας ότι είχαν γίνει στις 30/6 κάποιες ασκήσεις όπου φάνηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ οριακό.

Στις συναντήσεις με τους εξωτερικούς ελεγκτές είχε τεθεί και το θέμα της αλλαγής του μοντέλου σε μια ενοποιημένη βάση λόγω του ότι υπήρξε τον Απρίλιο του 2011 η συγχώνευση με την τράπεζα στην Κύπρο, ανέφερε.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες, η πρώτη για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη για το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.

Send to Facebook

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της να διακόψει όλες τις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολη, διαμαρτυρόμενη για τη στήριξή του στην αυτοκεφαλία της ουκρανικής εκκλησίας. Μιλώντας στη Λευκορωσία μετά από μία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης...

15/10/2018 20:54

Στην περιοχή της Μονής

Σε κινητοποίηση τέθηκαν το απόγευμα οι αστυνομικές δυνάμεις, στην Επαρχία Λεμεσού, μετά τον εντοπισμό του οχήματος του 36χρονου Στέλιου Γεωργίου που ελλείπει από την οικία του, στη Λευκωσία, από το περασμένο Σάββατο. Συγκεκριμένα, το όχημα του, μάρκας Opel Tigra, χρώματος μαύρου, εντοπίστηκε το απόγευμα κλειδωμένο, κοντά στο πρατήριο...

15/10/2018 20:44

Αναστασιάδης

Την ελπίδα ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ στο ΣΑ του ΟΗΕ θα δημιουργεί τις προοπτικές μιας νέας διερευνητικής προσπάθειας και να οδηγηθούμε σε ένα διάλογο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του...

15/10/2018 20:43

Βλέπει Αναστασιάδη

Στην Κύπρο θα βρίσκεται, αύριο Τρίτη, 16 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος κατά την παραμονή του στο νησί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ανακοίνωση από την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Παυλόπουλος «θα επισκεφθεί την Κύπρο,...

15/10/2018 14:33

Τουρκικά ΜΜΕ

Στις 29 Οκτωβρίου, κατά την εθνική γιορτή της Τουρκίας, στα ανοικτά της Αλάνιας θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρησή της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Νετζντέτ Παμίρ στο Sputnik, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο Νετζντέτ Παμίρ αποκάλυψε...

15/10/2018 12:47

Στίβεν Λίλι

  Όλοι θεωρούν ότι το υφιστάμενο καθεστώς στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, δήλωσε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στη Λευκωσία Στίβεν Λίλι, προσθέτοντας παράλληλα ότι εάν κάποιοι θέλουν να προτείνουν εναλλακτικά μοντέλα, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα μοντέλα. Σε συνέντευξή του στην...

15/10/2018 10:49

Λεμεσός

Στη σύλληψη 64χρονου Ε/κ προχώρησε η Αστυνομία σε σχέση με τον τραυματισμό 48χρονου Ρουμάνου, που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού με τραύμα από μαχαίρι στο συκώτι και το θώρακα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το περιστατικό σημειώθηκε κατά τις εννέα χθες βράδυ, στην οδό Ισμέτ Πασά, στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λεμεσού,...

15/10/2018 09:08

Προεδρικό

Έχοντας απέναντί μας την επιδίωξη της Τουρκίας για «λύση δυο κρατών» και γενικότερα την τουρκική θέση ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει συνεχείς μεθοδικές και επίμονες προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου έμειναν...

14/10/2018 19:59

ΓΓ ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε την Κυριακή, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλώνεται σε τακτικισμούς, αντιφάσεις και παλινδρομήσεις. Σε δηλώσεις στο περιθώριο της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Μόρφου και σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αντικατοχική...

14/10/2018 15:55

Προαγγελία για νέα κάθοδο Λουτ

Μετά τα περί χαλαρής ομοσπονδίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέρχεται και ξεκαθαρίζει από την αντικατοχική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Μόρφου ενώ προανήγγειλε νέα κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. «Κατέθεσα πρόταση για αποκέντρωση. Ούτε εγκατάλειψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ούτε...

14/10/2018 11:34

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Με γενναιότητα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' μιλά για πρώτη φορά για την τη μάχη, που δίνει από τις αρχές του καλοκαιριού, με τον καρκίνο. Στο πρώτο μέρος συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος». στέλνει μήνυμα στους καρκινοπαθείς. «Υπάρχουν στο συκώτι μου δύο ογκίδια. Μου έκοψαν το έντερο, έφυγε το...

13/10/2018 19:02

Προκλητική ανακοίνωση

Η Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960 είναι παρωχημένη, μόνο δεινά έχει επιφέρει στον κυπριακό λαό, και θα ήταν σκόπιμο να αντικατασταθεί, μέσα από διαπραγμάτευση, στη βάση του πλαισίου και των έξι παραμέτρων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ στην τελευταία διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος...

13/10/2018 13:58

Back to Top