Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας
Ολοκλήρωση αντεξέτασης Χρ. Στυλιανίδη, αρχή για Α. Φιλιππίδου στην υπόθεση της πρώην Λαϊκής

Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης του μάρτυρα κατηγορίας Χρίστου Στυλιανίδη στην ποινική δίκη εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και άρχισε η εξέταση της τότε Οικονομικής Διευθύντριας του Ομίλου Αννίτας Φιλιππίδου από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής.

Η εξέταση της κ. Φιλιππίδου συνεχίζεται αύριο, Τρίτη, στις 0930.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μάρκος Φόρος.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο εκ των δικηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, Ανδρέας Χαβιαράς ζήτησε από τον μάρτυρα, ο οποίος και το έπραξε, να καταθέσει στο Δικαστήριο την επιστολή με την οποία το ΔΣ της Λαϊκής ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να αποχωρήσει από την τράπεζα. Πρόκειται για επιστολή ημερομηνίας 21/12/2012 η οποία όπως εξήγησε ο μάρτυρας ακολούθησε μιας άλλης επιστολής ημερομηνίας 17/12/2012, πολύ πιο ήπιας κατά τον ίδιο, την οποία του είχε ζητηθεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα που του δόθηκε.

Ο κ. Στυλιανίδης απέρριψε υποβολή του κ. Χαβιαρά ότι δεν έγινε ποτέ συνομιλία με τον τότε Πρόεδρο του ΔΣ Κωνσταντίνο Μυλωνά κατά τη διάρκεια συνεδρίας του ΔΣ στις 29 Νοεμβρίου 2011 στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, ο ίδιος ρώτησε τί γίνεται με την απομείωση της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα και έλαβε την απάντηση από τον κ. Μυλωνά «αυτό θέμα έχει τακτοποιηθεί, δεν υπάρχει».

«Οπωσδήποτε έγινε και αυτό που λέω, το λέω υπό όρκο», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Απέρριψε επίσης υποβολή του κ. Χαβιαρά ότι δεν είχε αφότου έλαβε το ηλεκτρονικό μήνυμα της κ. Φιλιππίδου καμιά σχετική τηλεφωνική συνομιλία μαζί της, κάτι για το οποίο ο μάρτυρας έχει καταθέσει ότι έγινε και κατά την οποία συμβούλευσε την κ. Φιλιππίδου να ενημερώσει την Επιτροπή Ελέγχου της Τράπεζας και τον Πρόεδρο του ΔΣ. «Θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι έγινε η συνομιλία», είπε ο κ Στυλιανίδης.

Ο μάρτυρας απάντησε και σειρά ερωτήσεων του δικηγόρου του κ. Κουννή, Ρίκκου Μαπουρίδη, αναφορικά με την ιεραρχική δομή της τράπεζας αλλά και τις αρμοδιότητες και ευθύνες του ίδιου ως εκ της θέσεως του αλλά και ως απορρέουσες από την συμμετοχή του σε Επιτροπές του ΔΣ, απορρίπτοντας ότι ο ίδιος είχε αρμοδιότητα ελέγχου του ζητήματος της υπεραξίας των εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα.

Ο μάρτυρας απέρριψε επίσης την εισήγηση του κ. Μαπουρίδη ότι την περίοδο που ο ίδιος διορίστηκε για ορισμένο διάστημα Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ήταν για να πείσει τους Κύπριους επενδυτές να εγκρίνουν την τριπλή συγχώνευση που έγινε μεταξύ Marfin Popular Bank, Marfin Financial Group και Marfin Egnatia Bank. Ο κ. Στυλιανίδης αποδέχθηκε ότι και ο ίδιος στήριξε τις προσπάθειες που γίνονταν αλλά κατά τον ίδιο πρωτοστάτης της όλης προσπάθειας ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σε ερωτήσεις σε σχέση με αναφορά που έκανε στην κατάθεσή του ότι ο ίδιος θεωρεί πως ήταν ευθύνη του κ. Κουννή να ασχοληθεί με το ζήτημα της υπεραξίας ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι «δεν ξέρω αν είχε γνώση ή όχι αλλά ήξερα ότι είχε λάβει το ίδιο email από την κ. Φιλιππίδου, η οποία ήταν διοικητικά υφιστάμενη του και ιεραρχικά».

Ο κ. Κουννής, πρόσθεσε, ήταν, ναι, ένα από τα ανώτερα στελέχη ο οποίος έπρεπε να ασχοληθεί, τουλάχιστον να την πάρει ένα τηλέφωνο να της μιλήσει. Και δεν το δέχομαι, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ότι το τηλεφώνημα που είχα με την κ. Φιλιππίδου ήταν μυθοπλασία. Αν δεν το θυμάται μπορώ να της πω συγκεκριμένα πράγματα να της το θυμίσω, πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά σε εισήγηση που είχε κάνει στην κ. Φιλιππίδου μεταξύ άλλων όπως ενημερώσει και τον κ. Πουλλή της Κεντρικής Τράπεζας, τον οποίο τον γνώριζε.

Απαντώντας λίγο αργότερα σε ερώτηση του δικηγόρου του Νεοκλή Λυσάνδρου, Θανάση Κορφιώτη, αν ο ίδιος είχε μιλήσει με τον πελάτη του για το ζήτημα της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα ο κ. Στυλιανίδης απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο, είπε ότι η κ. Φιλιππίδου τον είχε διαβεβαιώσει ότι εκείνη θα το έπραττε.

Αν υπήρχε η ευχέρεια πιθανόν να του μιλούσα. Δεν είχα λόγο να το αποφύγω, αλλά το είχε αναλάβει η Αννίτα, ανέφερε ο μάρτυρας.

Α. Φιλιππίδου: Σοβαρές οι ενδείξεις απομείωσης υπεραξίας το 9μηνο 2011
Κατά το 9μηνο του 2011 υπήρχαν σοβαρές, κατά την άποψη μου, ενδείξεις απομείωσης της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα, δήλωσε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου η τότε Οικονομική Διευθύντρια το Ομίλου Αννίτα Φιλιππίδου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Έλλης Παπαγαπίου στο πλαίσιο της κυρίας εξέτασής της η κ. Φιλιππίδου ανέφερε ότι η πιο σοβαρή ένδειξη ήταν κατά την άποψη της το PSI+, το 2ο κούρεμα ελληνικών ομόλογων με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (Private Sector Involvement).

Σύμφωνα με την ίδια το πρώτο PSI το οποίο ήταν πολύ θετικό για την τράπεζα. Αλλά, το PSI+ το οποίο έγινε στις 26/10/2011 «ήταν πολύ χειρότερο, τρισχειρότερο».

Ο δεύτερος λόγος, είπε, ήταν ότι η τράπεζα είχε προβλήματα ρευστότητας. Είχε μπει και στο ELA (Emergency Liquidity Assistance) στις 30/09/2011, πρόσθεσε.

Γενικά, ανέφερε η κ. Φιλιππίδου, ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα στις 30 Σεπτεμβρίου ήταν πολύ δυσμενής για το μέλλον των τραπεζικών εργασιών στη Ελλάδα και κατά την άποψή μου υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις απομείωσης.

Σε ερώτηση αν είχαν γίνει οποιεσδήποτε ασκήσεις ως προς την απομείωση της υπεραξίας απάντησε ότι στις 30/9 όχι, προσθέτοντας ότι είχαν γίνει στις 30/6 κάποιες ασκήσεις όπου φάνηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ οριακό.

Στις συναντήσεις με τους εξωτερικούς ελεγκτές είχε τεθεί και το θέμα της αλλαγής του μοντέλου σε μια ενοποιημένη βάση λόγω του ότι υπήρξε τον Απρίλιο του 2011 η συγχώνευση με την τράπεζα στην Κύπρο, ανέφερε.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες, η πρώτη για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη για το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.

Send to Facebook

Λεμεσός

Συνελήφθη χθες βράδυ στη Λεμεσό 43χρονος ύστερα από την έκδοση εντάλματος σύλληψης για υπόθεση που αφορά εξάσκηση επαγγέλματος ιατρού από μη προσοντούχο άτομο και χωρίς να κατέχει πτυχίο ιατρικής. Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Αστυνομία διερευνά καταγγελία ότι γυναίκα επισκέφθηκε...

26/04/2018 08:08

Βουλή των Αντιπροσώπων

Η Κίνηση Πολιτών θεωρεί πως η νέα Βουλή επιβάλλεται να παραμείνει στο κέντρο της πρωτεύουσας και οποιεσδήποτε προσπάθειες να μετακινηθεί έκτος Λευκωσίας από τον Πρόεδρο της Βουλής «είναι τουλάχιστον ύποπτες». Σε ανακοίνωση, η Κίνηση Πολιτών αναφέρει πως «πρέπει να γνωρίζει ο κύριος Συλλούρης ότι οι Λευκωσιάτες δεν θα επιτρέψουν...

26/04/2018 07:07

Κώστας Καδής

Σύντομα ανακοινώνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα προωθούν περαιτέρω την κυκλική οικονομία δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης για την Κυκλική Οικονομία. Σύμφωνα...

26/04/2018 07:03

Κυπριακό

  Σε αδιέξοδο μπήκε το Κυπριακό όταν η ΕΕ έκανε πλήρες μέλος της την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος σε ομιλία του στην Μαδρίτη είπε ότι και τότε τους είχε απογοητεύσει η ΕΕ. Στην ομιλία του στο Νέο Οικονομικό Φόρουμ στην Μαδρίτη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως και τότε η ΕΕ...

26/04/2018 06:46

Εθνική Αρχή Στοιχημάτων

Σε υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία Logicom Solutions Limited προχώρησε πρόσφατα η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, εν ακολουθία της διενέργειας του διαγωνισμού με αντικείμενο «Παροχή Υπηρεσιών για ανάλυση, σχεδιασμό, ανάπτυξη, προσαρμογή, εγκατάσταση και συντήρηση ενός Συστήματος Παρακολούθησης της Στοιχηματικής Δραστηριότητας, Συστήματος...

25/04/2018 20:45

Ενεργειακά

Ο διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας Eni έστειλε το μήνυμα ότι ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αφήνω τα λεφτά μου εκεί». Ύστερα από συνάντησή του σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Ενέργειας...

25/04/2018 16:24

Κυπριακό

Την κοινή βούληση για ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού και συνέχιση του αγώνα των εργαζομένων γυναικών για επίλυση των προβλημάτων και των συνθηκών που αντιμετωπίζουν, εξέφρασαν εκπρόσωποι των γυναικείων τμημάτων ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων, μελών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας...

25/04/2018 16:23

Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε και τη δεύτερη αίτηση του Χριστόδουλου Χριστοδούλου και της εταιρείας του, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση Focus, για την παραχώρηση άδειας καταχώρησης αίτησης για την έκδοση προνομιακού εντάλματος certiorari με σκοπό την ακύρωση της ενδιάμεσης απόφασης του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ημερομηνίας...

25/04/2018 13:40

Ηνωμένα Έθνη

Νέα επιστολή με καταγγελίες για τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το μήνα Φεβρουάριο, απέστειλε στις 2 Απριλίου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου. Η επιστολή – που κυκλοφόρησε χθες...

25/04/2018 09:16

Μαρία Στυλιανού Λοττίδη

Απάντηση στην Βουλευτή ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά αναφορικά με την απόφασή της να μην προχωρήσει σε έρευνα σχετικά με το περιεχόμενο της Αρχιεπισκοπικής εγκυκλίου για τα Χριστούγεννα, καθώς επίσης και για το περιστατικό σύλληψης αλλοδαπής γυναίκας, συζύγου ποδοσφαιριστή δίνει η Επίτροπος Διοίκησης Μαρία Στυλιανού Λοττίδη,...

25/04/2018 07:07

Νέα Υόρκη

Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη Νέα Υόρκη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διμερή συνάντηση συζήτησε και το Συριακό. Ο...

25/04/2018 07:07

Υπουργείο Υγείας

Πρώιμη θεωρεί στο παρόν στάδιο την εξαγγελθείσα απεργία του ωρομίσθιου προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού για αύριο, το Υπουργείο Υγείας, το οποίο σε σχετική τοποθέτησή του ζητά άρση των απεργιακών μέτρων, τονίζοντας ότι θα προχωρήσει με τους σχεδιασμούς του, που περιλαμβάνουν την πλήρωση 38 κενών θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού. Το...

25/04/2018 07:02

Back to Top