Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας
Ολοκλήρωση αντεξέτασης Χρ. Στυλιανίδη, αρχή για Α. Φιλιππίδου στην υπόθεση της πρώην Λαϊκής

Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης του μάρτυρα κατηγορίας Χρίστου Στυλιανίδη στην ποινική δίκη εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και άρχισε η εξέταση της τότε Οικονομικής Διευθύντριας του Ομίλου Αννίτας Φιλιππίδου από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής.

Η εξέταση της κ. Φιλιππίδου συνεχίζεται αύριο, Τρίτη, στις 0930.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μάρκος Φόρος.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο εκ των δικηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, Ανδρέας Χαβιαράς ζήτησε από τον μάρτυρα, ο οποίος και το έπραξε, να καταθέσει στο Δικαστήριο την επιστολή με την οποία το ΔΣ της Λαϊκής ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να αποχωρήσει από την τράπεζα. Πρόκειται για επιστολή ημερομηνίας 21/12/2012 η οποία όπως εξήγησε ο μάρτυρας ακολούθησε μιας άλλης επιστολής ημερομηνίας 17/12/2012, πολύ πιο ήπιας κατά τον ίδιο, την οποία του είχε ζητηθεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα που του δόθηκε.

Ο κ. Στυλιανίδης απέρριψε υποβολή του κ. Χαβιαρά ότι δεν έγινε ποτέ συνομιλία με τον τότε Πρόεδρο του ΔΣ Κωνσταντίνο Μυλωνά κατά τη διάρκεια συνεδρίας του ΔΣ στις 29 Νοεμβρίου 2011 στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, ο ίδιος ρώτησε τί γίνεται με την απομείωση της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα και έλαβε την απάντηση από τον κ. Μυλωνά «αυτό θέμα έχει τακτοποιηθεί, δεν υπάρχει».

«Οπωσδήποτε έγινε και αυτό που λέω, το λέω υπό όρκο», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Απέρριψε επίσης υποβολή του κ. Χαβιαρά ότι δεν είχε αφότου έλαβε το ηλεκτρονικό μήνυμα της κ. Φιλιππίδου καμιά σχετική τηλεφωνική συνομιλία μαζί της, κάτι για το οποίο ο μάρτυρας έχει καταθέσει ότι έγινε και κατά την οποία συμβούλευσε την κ. Φιλιππίδου να ενημερώσει την Επιτροπή Ελέγχου της Τράπεζας και τον Πρόεδρο του ΔΣ. «Θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι έγινε η συνομιλία», είπε ο κ Στυλιανίδης.

Ο μάρτυρας απάντησε και σειρά ερωτήσεων του δικηγόρου του κ. Κουννή, Ρίκκου Μαπουρίδη, αναφορικά με την ιεραρχική δομή της τράπεζας αλλά και τις αρμοδιότητες και ευθύνες του ίδιου ως εκ της θέσεως του αλλά και ως απορρέουσες από την συμμετοχή του σε Επιτροπές του ΔΣ, απορρίπτοντας ότι ο ίδιος είχε αρμοδιότητα ελέγχου του ζητήματος της υπεραξίας των εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα.

Ο μάρτυρας απέρριψε επίσης την εισήγηση του κ. Μαπουρίδη ότι την περίοδο που ο ίδιος διορίστηκε για ορισμένο διάστημα Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ήταν για να πείσει τους Κύπριους επενδυτές να εγκρίνουν την τριπλή συγχώνευση που έγινε μεταξύ Marfin Popular Bank, Marfin Financial Group και Marfin Egnatia Bank. Ο κ. Στυλιανίδης αποδέχθηκε ότι και ο ίδιος στήριξε τις προσπάθειες που γίνονταν αλλά κατά τον ίδιο πρωτοστάτης της όλης προσπάθειας ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σε ερωτήσεις σε σχέση με αναφορά που έκανε στην κατάθεσή του ότι ο ίδιος θεωρεί πως ήταν ευθύνη του κ. Κουννή να ασχοληθεί με το ζήτημα της υπεραξίας ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι «δεν ξέρω αν είχε γνώση ή όχι αλλά ήξερα ότι είχε λάβει το ίδιο email από την κ. Φιλιππίδου, η οποία ήταν διοικητικά υφιστάμενη του και ιεραρχικά».

Ο κ. Κουννής, πρόσθεσε, ήταν, ναι, ένα από τα ανώτερα στελέχη ο οποίος έπρεπε να ασχοληθεί, τουλάχιστον να την πάρει ένα τηλέφωνο να της μιλήσει. Και δεν το δέχομαι, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ότι το τηλεφώνημα που είχα με την κ. Φιλιππίδου ήταν μυθοπλασία. Αν δεν το θυμάται μπορώ να της πω συγκεκριμένα πράγματα να της το θυμίσω, πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά σε εισήγηση που είχε κάνει στην κ. Φιλιππίδου μεταξύ άλλων όπως ενημερώσει και τον κ. Πουλλή της Κεντρικής Τράπεζας, τον οποίο τον γνώριζε.

Απαντώντας λίγο αργότερα σε ερώτηση του δικηγόρου του Νεοκλή Λυσάνδρου, Θανάση Κορφιώτη, αν ο ίδιος είχε μιλήσει με τον πελάτη του για το ζήτημα της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα ο κ. Στυλιανίδης απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο, είπε ότι η κ. Φιλιππίδου τον είχε διαβεβαιώσει ότι εκείνη θα το έπραττε.

Αν υπήρχε η ευχέρεια πιθανόν να του μιλούσα. Δεν είχα λόγο να το αποφύγω, αλλά το είχε αναλάβει η Αννίτα, ανέφερε ο μάρτυρας.

Α. Φιλιππίδου: Σοβαρές οι ενδείξεις απομείωσης υπεραξίας το 9μηνο 2011
Κατά το 9μηνο του 2011 υπήρχαν σοβαρές, κατά την άποψη μου, ενδείξεις απομείωσης της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα, δήλωσε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου η τότε Οικονομική Διευθύντρια το Ομίλου Αννίτα Φιλιππίδου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Έλλης Παπαγαπίου στο πλαίσιο της κυρίας εξέτασής της η κ. Φιλιππίδου ανέφερε ότι η πιο σοβαρή ένδειξη ήταν κατά την άποψη της το PSI+, το 2ο κούρεμα ελληνικών ομόλογων με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (Private Sector Involvement).

Σύμφωνα με την ίδια το πρώτο PSI το οποίο ήταν πολύ θετικό για την τράπεζα. Αλλά, το PSI+ το οποίο έγινε στις 26/10/2011 «ήταν πολύ χειρότερο, τρισχειρότερο».

Ο δεύτερος λόγος, είπε, ήταν ότι η τράπεζα είχε προβλήματα ρευστότητας. Είχε μπει και στο ELA (Emergency Liquidity Assistance) στις 30/09/2011, πρόσθεσε.

Γενικά, ανέφερε η κ. Φιλιππίδου, ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα στις 30 Σεπτεμβρίου ήταν πολύ δυσμενής για το μέλλον των τραπεζικών εργασιών στη Ελλάδα και κατά την άποψή μου υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις απομείωσης.

Σε ερώτηση αν είχαν γίνει οποιεσδήποτε ασκήσεις ως προς την απομείωση της υπεραξίας απάντησε ότι στις 30/9 όχι, προσθέτοντας ότι είχαν γίνει στις 30/6 κάποιες ασκήσεις όπου φάνηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ οριακό.

Στις συναντήσεις με τους εξωτερικούς ελεγκτές είχε τεθεί και το θέμα της αλλαγής του μοντέλου σε μια ενοποιημένη βάση λόγω του ότι υπήρξε τον Απρίλιο του 2011 η συγχώνευση με την τράπεζα στην Κύπρο, ανέφερε.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες, η πρώτη για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη για το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.

Send to Facebook

Αναλυτικά όλοι οι διορισμοί

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό επέλεξε για διορισμό μέλη σε 12 ημικρατικούς οργανισμούς και άλλες 14 αρχές η συμβούλια, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει αυξηθεί η συμμετοχή νέων κάτω των 40 ετών και γυναικών. Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «στη σημερινή συνεδρίαση...

17/01/2019 16:53

Ξανά ΌΧΙ στον δικηγόρο του

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απέρριψε σήμερα την ένσταση που ήγειρε ο δικηγόρος του Λοΐζου Τζιωνή, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του διπλού φονικού στο Στρόβολο, με την οποία ζητούσε όπως μην επιτραπεί η κατάθεση των χειρόγραφων σημειώσεων του πελάτη του ως τεκμήριο στο δικαστήριο. Η υπεράσπιση του Τζιωνή προέβαλε...

17/01/2019 16:45

Πέταξαν το όπλο στη θάλασσα

Διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον των τριών αδελφών, για τον φόνο του 44χρονου Χρίστου Μιχαήλ, που εντοπίστηκε τη Δευτέρα νεκρός στο όχημα του, στα Πολεμίδια. Η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη των τριών αδελφών μετά από μαρτυρία που εξασφάλισε από πρόσωπα με τα οποία το θύμα γνωριζόταν. Οι...

17/01/2019 16:19

Ο ένας ανήλικος

Ενώπιον δικαστηρίου οδηγούνται το πρωί τρία αδέλφια, 28, 19 και 16 ετών, σε σχέση με το φόνο εκ προμελέτης του 44χρονου Χρίστου Μιχαήλ, που εντοπίστηκε το πρωί της Δευτέρας νεκρός στο αυτοκίνητο του, σε χωράφι στα Πολεμίδια. Η Αστυνομία εξασφάλισε μαρτυρία εναντίον των τριών, δυο εκ...

17/01/2019 11:17

Έκλεισαν δρόμοι

Λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, αναφέρει αστυνομική ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει για την κυκλοφορία και άλλοι έχουν καταστεί επικίνδυνοι. Ως εκ τούτου η κατάσταση μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως ακολούθως:

17/01/2019 09:50

Για τις εξελίξεις στο δικαστικό σώμα

Με στόχο να παράσχει επιπρόσθετη καθοδήγηση, κλιμάκιο υψηλόβαθμων λειτουργών της ομάδας κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) θα επισκεφτεί την Κύπρο εντός των προσεχών εβδομάδων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ομάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που μεταδίδει...

16/01/2019 17:41

Λόγω των καιρικών συνθηκών

Φωτογραφίες από το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο "Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά" ανοικτά της κατεχόμενης Κερύνειας δημοσιεύει η ηλεκτρονική ιστοσελίδα "Κερύνεια ποστασί", σημειώνοντας ότι το πλοίο βρίσκεται περίπου σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από τον Καραβά. Και αυτό, όπως αναφέρεται, λόγω των καιρικών συνθηκών, αφού η θαλασσοταραχή...

16/01/2019 17:37

Zητά να γίνει μάρτυρας κατηγορίας

Παραδοχή στη μοναδική κατηγορία που του απήγγειλε η Κατηγορούσα Αρχή σε σχέση με την υπόθεση της απόπειρας φόνου εναντίον του Νίκου Ροδοθέου, απάντησε σήμερα ο 26χρονος Ε/κ, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Ο 26χρονος κατηγορείται ότι στις 27 Νοεμβρίου 2018 στη Λευκωσία, ενώ γνώριζε ότι δύο πρόσωπα ήταν ένοχα κακουργήματος,...

16/01/2019 16:36

Συστάσεις Αστυνομίας για δρόμους

Υπερχείλισε ο ποταμός Πεδιαίος λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα ότι υπερχείλισε ο ποταμός στο γεφύρι της οδού Αλεξανδρουπόλεως στον Στρόβολο και στην περιοχή Αγίου Σπυρίδωνα στη Δευτερά.  Εξάλλου στην περιοχή Πέρα Χωρίου -  Ιδαλίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Γυαλιά,...

16/01/2019 12:11

1η Φεβρουαρίου η συνέχεια της δίκης

Σύντομη αλλά με νέα εξέλιξη η σημερινή διαδικασία στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο στη Λάρνακα, ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκε ο 35χρονος απαγωγέας των δύο μαθητών ,Γιώργος Νικολάου, άλλως Τζιωρτζ, που πριν από τέσσερις μήνες είχε σοκάρει το παγκύπριο. Με την έναρξη της διαδικασίας ο Νικολάου άλλαξε την απάντηση που είχε δώσει...

16/01/2019 10:30

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις βράχων, εγκλωβισμός πολιτών στα οχήματα τους, πλημμυρισμένα υποστατικά και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, έφεραν μαζί τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα που κατά τη διάρκεια της νύχτας έθεσαν σε κινητοποίηση όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στην πόλη και Επαρχία Λεμεσού. Συνολικά, η Επαρχία Λεμεσού...

16/01/2019 10:28

Κυβέρνηση και Προεδρία παρακολουθούν τις εξελίξεις

Η Κυβέρνηση και η Προεδρία της Δημοκρατίας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και αναλόγως θα ενεργήσουν, δήλωσαν έγκυρες πηγές, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης μετά τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη και τις εκατέρωθεν τοποθετήσεις από το Γενικό Εισαγγελέα και το Ανώτατο Δικαστήριο. Κυβέρνηση...

15/01/2019 20:39

Back to Top