Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας
Ολοκλήρωση αντεξέτασης Χρ. Στυλιανίδη, αρχή για Α. Φιλιππίδου στην υπόθεση της πρώην Λαϊκής

Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης του μάρτυρα κατηγορίας Χρίστου Στυλιανίδη στην ποινική δίκη εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και άρχισε η εξέταση της τότε Οικονομικής Διευθύντριας του Ομίλου Αννίτας Φιλιππίδου από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής.

Η εξέταση της κ. Φιλιππίδου συνεχίζεται αύριο, Τρίτη, στις 0930.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μάρκος Φόρος.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο εκ των δικηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, Ανδρέας Χαβιαράς ζήτησε από τον μάρτυρα, ο οποίος και το έπραξε, να καταθέσει στο Δικαστήριο την επιστολή με την οποία το ΔΣ της Λαϊκής ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να αποχωρήσει από την τράπεζα. Πρόκειται για επιστολή ημερομηνίας 21/12/2012 η οποία όπως εξήγησε ο μάρτυρας ακολούθησε μιας άλλης επιστολής ημερομηνίας 17/12/2012, πολύ πιο ήπιας κατά τον ίδιο, την οποία του είχε ζητηθεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα που του δόθηκε.

Ο κ. Στυλιανίδης απέρριψε υποβολή του κ. Χαβιαρά ότι δεν έγινε ποτέ συνομιλία με τον τότε Πρόεδρο του ΔΣ Κωνσταντίνο Μυλωνά κατά τη διάρκεια συνεδρίας του ΔΣ στις 29 Νοεμβρίου 2011 στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, ο ίδιος ρώτησε τί γίνεται με την απομείωση της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα και έλαβε την απάντηση από τον κ. Μυλωνά «αυτό θέμα έχει τακτοποιηθεί, δεν υπάρχει».

«Οπωσδήποτε έγινε και αυτό που λέω, το λέω υπό όρκο», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Απέρριψε επίσης υποβολή του κ. Χαβιαρά ότι δεν είχε αφότου έλαβε το ηλεκτρονικό μήνυμα της κ. Φιλιππίδου καμιά σχετική τηλεφωνική συνομιλία μαζί της, κάτι για το οποίο ο μάρτυρας έχει καταθέσει ότι έγινε και κατά την οποία συμβούλευσε την κ. Φιλιππίδου να ενημερώσει την Επιτροπή Ελέγχου της Τράπεζας και τον Πρόεδρο του ΔΣ. «Θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι έγινε η συνομιλία», είπε ο κ Στυλιανίδης.

Ο μάρτυρας απάντησε και σειρά ερωτήσεων του δικηγόρου του κ. Κουννή, Ρίκκου Μαπουρίδη, αναφορικά με την ιεραρχική δομή της τράπεζας αλλά και τις αρμοδιότητες και ευθύνες του ίδιου ως εκ της θέσεως του αλλά και ως απορρέουσες από την συμμετοχή του σε Επιτροπές του ΔΣ, απορρίπτοντας ότι ο ίδιος είχε αρμοδιότητα ελέγχου του ζητήματος της υπεραξίας των εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα.

Ο μάρτυρας απέρριψε επίσης την εισήγηση του κ. Μαπουρίδη ότι την περίοδο που ο ίδιος διορίστηκε για ορισμένο διάστημα Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ήταν για να πείσει τους Κύπριους επενδυτές να εγκρίνουν την τριπλή συγχώνευση που έγινε μεταξύ Marfin Popular Bank, Marfin Financial Group και Marfin Egnatia Bank. Ο κ. Στυλιανίδης αποδέχθηκε ότι και ο ίδιος στήριξε τις προσπάθειες που γίνονταν αλλά κατά τον ίδιο πρωτοστάτης της όλης προσπάθειας ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σε ερωτήσεις σε σχέση με αναφορά που έκανε στην κατάθεσή του ότι ο ίδιος θεωρεί πως ήταν ευθύνη του κ. Κουννή να ασχοληθεί με το ζήτημα της υπεραξίας ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι «δεν ξέρω αν είχε γνώση ή όχι αλλά ήξερα ότι είχε λάβει το ίδιο email από την κ. Φιλιππίδου, η οποία ήταν διοικητικά υφιστάμενη του και ιεραρχικά».

Ο κ. Κουννής, πρόσθεσε, ήταν, ναι, ένα από τα ανώτερα στελέχη ο οποίος έπρεπε να ασχοληθεί, τουλάχιστον να την πάρει ένα τηλέφωνο να της μιλήσει. Και δεν το δέχομαι, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ότι το τηλεφώνημα που είχα με την κ. Φιλιππίδου ήταν μυθοπλασία. Αν δεν το θυμάται μπορώ να της πω συγκεκριμένα πράγματα να της το θυμίσω, πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά σε εισήγηση που είχε κάνει στην κ. Φιλιππίδου μεταξύ άλλων όπως ενημερώσει και τον κ. Πουλλή της Κεντρικής Τράπεζας, τον οποίο τον γνώριζε.

Απαντώντας λίγο αργότερα σε ερώτηση του δικηγόρου του Νεοκλή Λυσάνδρου, Θανάση Κορφιώτη, αν ο ίδιος είχε μιλήσει με τον πελάτη του για το ζήτημα της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα ο κ. Στυλιανίδης απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο, είπε ότι η κ. Φιλιππίδου τον είχε διαβεβαιώσει ότι εκείνη θα το έπραττε.

Αν υπήρχε η ευχέρεια πιθανόν να του μιλούσα. Δεν είχα λόγο να το αποφύγω, αλλά το είχε αναλάβει η Αννίτα, ανέφερε ο μάρτυρας.

Α. Φιλιππίδου: Σοβαρές οι ενδείξεις απομείωσης υπεραξίας το 9μηνο 2011
Κατά το 9μηνο του 2011 υπήρχαν σοβαρές, κατά την άποψη μου, ενδείξεις απομείωσης της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα, δήλωσε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου η τότε Οικονομική Διευθύντρια το Ομίλου Αννίτα Φιλιππίδου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Έλλης Παπαγαπίου στο πλαίσιο της κυρίας εξέτασής της η κ. Φιλιππίδου ανέφερε ότι η πιο σοβαρή ένδειξη ήταν κατά την άποψη της το PSI+, το 2ο κούρεμα ελληνικών ομόλογων με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (Private Sector Involvement).

Σύμφωνα με την ίδια το πρώτο PSI το οποίο ήταν πολύ θετικό για την τράπεζα. Αλλά, το PSI+ το οποίο έγινε στις 26/10/2011 «ήταν πολύ χειρότερο, τρισχειρότερο».

Ο δεύτερος λόγος, είπε, ήταν ότι η τράπεζα είχε προβλήματα ρευστότητας. Είχε μπει και στο ELA (Emergency Liquidity Assistance) στις 30/09/2011, πρόσθεσε.

Γενικά, ανέφερε η κ. Φιλιππίδου, ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα στις 30 Σεπτεμβρίου ήταν πολύ δυσμενής για το μέλλον των τραπεζικών εργασιών στη Ελλάδα και κατά την άποψή μου υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις απομείωσης.

Σε ερώτηση αν είχαν γίνει οποιεσδήποτε ασκήσεις ως προς την απομείωση της υπεραξίας απάντησε ότι στις 30/9 όχι, προσθέτοντας ότι είχαν γίνει στις 30/6 κάποιες ασκήσεις όπου φάνηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ οριακό.

Στις συναντήσεις με τους εξωτερικούς ελεγκτές είχε τεθεί και το θέμα της αλλαγής του μοντέλου σε μια ενοποιημένη βάση λόγω του ότι υπήρξε τον Απρίλιο του 2011 η συγχώνευση με την τράπεζα στην Κύπρο, ανέφερε.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες, η πρώτη για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη για το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.

Send to Facebook

Αφγανιστάν

Τερματίστηκε η επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Intercontinental της Καμπούλ έπειτα από 12 ώρες, στη διάρκεια των οποίων οι δράστες προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, ενώ κράτησαν και ομήρους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν. Από την επίθεση, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει καμία οργάνωση προς το παρόν, ο προσωρινός...

21/01/2018 09:37

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος

Θέση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας στην ελληνική ιστοσελίδα patrisnews.gr. O Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζει ότι δεν έχει μεγάλη σημασία αν το κράτος θα λέγεται Μακεδονία και χαρακτηρίζει περιττό το θόρυβο που δημιουργείται γύρω από το ζήτημα. Επιπλέον,...

21/01/2018 09:35

Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Τη λύπη της για την κατάσταση η οποία επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς και για τα άκρως απογοητευτικά ευρήματα της πρόσφατης έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, εκφράζει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ). Με σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι η κατάσταση ανησυχεί ιδιαίτερα το κίνημα...

21/01/2018 07:01

Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητώντας όπως οι ΗΠΑ σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας. «Πρέπει να είσαστε δίπλα μας», είπε στον Τίλερσον ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο τουρκικό...

21/01/2018 06:41

Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 4 ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ, στις 9 μ.μ. τοπική ώρα το Σάββατο, και άνοιξαν πυρ εναντίον πελατών. Αυτό έγινε γνωστό από μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών του Αφγανιστάν που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ λίγη ώρα αργότερα τις αναφορές επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου...

21/01/2018 00:25

Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο απέρριψε έφεση που άσκησε η ΑΤΗΚ κατά πρωτόδικης απόφασης με την οποία είχε απορριφθεί αγωγή που καταχώρησε εναντίον πολίτη, αξιώνοντας το ποσό των £616,48 με αποτέλεσμα στο τέλος να επωμιστεί €2,500 ως δικαστικά έξοδα. Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, το ποσό των £616,48 ήταν μέρος του τιμολογίου που είχε εκδώσει η...

20/01/2018 22:36

Προεδρικές Εκλογές

Μια βδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο (28.1.2018) των προεδρικών εκλογών, των 13ων στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θέτει για δεύτερη και τελευταία φορά υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα, τονίζει, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι...

20/01/2018 11:39

Αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας των Δικαστηρίων

Ενημερωτική επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη εβδομάδα εμπειρογνώμονες και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια του έργου για την Αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας των Δικαστηρίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 23-25 Ιανουαρίου 2018 και της...

20/01/2018 11:21

Προεδρικές Εκλογές

Έκκληση προς όλους όπως σεβαστούν τους πολίτες ώστε να διασφαλιστεί ότι την προσεχή Κυριακή θα πάρουν τις αποφάσεις τους με νηφαλιότητα και ευθυκρισία, απηύθυνε μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Σε δήλωση του το Σάββατο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως οι επιτελείς τους και οι υποψήφιοι...

20/01/2018 10:42

"Κέντρο Καρδιάς"

Η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να αποκαταστήσει την ανεπάρκεια του κράτους για να προσφέρει τα όσα χρωστά στους πολίτες, δήλωσε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας πως το όραμα για την υγεία έχει σχεδιαστεί επιμελώς, ώστε να είναι ολοκληρωμένο...

20/01/2018 07:04

Joseph Daul

Η Τουρκία "δεν ξεφεύγει" από το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει κράτος μέλος της ΕΕ, λέει ο πρόεδρος του ΕΛΚ Joseph Daul στο KΥΠΕ. Ο Joseph Daul, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (το ΕΛΚ είναι η πολιτική οικογένεια που περιλαμβάνει τόσο το γερμανικό CDU / CSU όσο και το αυστριακό APP που έχει ξεκινήσει το διάλογο για το μέλλον ευρωπαϊκής...

19/01/2018 12:37

Κακοκαιρία

Έντονα καιρικά φαινόμενα επικράτησαν καθόλη την διάρκεια της νύχτας στην Επαρχία Πάφου. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τους σφοδρούς ανέμους και τις βροχοπτώσεις, κάποιες περιοχές της επαρχίας όπως της Γεροσκήπου, Κάτω Πάφου και στις κοινότητες Κονιών, Νικόκλειας και Κουκλιών έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό. Άμεση ήταν η επέμβαση...

19/01/2018 08:02

Back to Top