Κύπρος
Ιδιαίτερα ανταγωνιστικός προβλέπεται ο αγωγός EastMed μέχρι το 2025

Ο αγωγός EastMed αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός μέχρι το 2025, όταν προγραμματίζεται να κατασκευαστεί το έργο, όπως αναφέρθηκε την Τρίτη μετά την υπογραφή, από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ιταλία, μνημονίου συναντίληψης στη Λευκωσία σχετικά με το έργο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ανταγωνιστικότητα του αγωγού, μετά την τελετή υπογραφής του μνημονίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IGI Poseidon Έλιο Ρουγκέρι, δήλωσε ότι το έργο θα πρέπει να εξεταστεί στο οικονομικό περιβάλλον που προβλέπεται κατά το χρόνο υλοποίησής του, δηλαδή το 2025.

"Σήμερα εξετάζουμε το 2025, όσον αφορά την υλοποίηση του αγωγού, οπότε πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές στην αγορά εκείνη την χρονική περίοδο. Η προσδοκία είναι ότι το 2025 το έργο θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό, σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών και μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών επιλογών για εξαγωγή φυσικού αερίου από την περιοχή στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου", δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοπραξίας που ανέλαβε να αναπτύξει το έργο.
 
Ο προγραμματισμός της εταιρείας ωστόσο θα ισχύσει, δεδομένου ότι θα βρεθούν οι ανάλογοι αγοραστές για το φυσικό αέριο που θα μεταφέρει ο αγωγός, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ο κ. Ρουγκέρι επεσήμανε επίσης ότι το 2025 ο αγωγός EastMed μπορεί να είναι έτοιμος να λειτουργήσει και ότι το κόστος εκτιμάται στα 5 δις ευρώ για να συνδεθεί με την Ελλάδα και στο ένα επιπλέον δισεκατομμύριο για να συνδεθεί με την Ιταλία.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκότρυπης δήλωσε ότι σύμφωνα με την κοινοπραξία, μέχρι το 2025 θα υπάρχει τόσο λογική ζήτηση όσο και ανταγωνιστικότητα στην τιμή.

Ανέφερε παράλληλα ότι μια διακυβερνητική συμφωνία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της κατάλληλης πολιτικής σταθερότητας κατά τη διάρκεια ενός έργου, με αναμενόμενη διάρκεια τα 20 με 30 χρόνια.
 
 Σύμφωνα με τον Υπουργό, η διακυβερνητική συμφωνία δεν περιέχει εμπορικούς ή τεχνικούς όρους, αλλά θέματα που πρέπει να επιλύσουν οι κυβερνήσεις, όπως η δικαιοδοσία κάθε χώρας ή η ανάγκη για περιβαλλοντικές άδειες ή άδειες για θέματα ασφάλειας. Οι εμπορικοί, τεχνικοί και οι οικονομικοί όροι θα καθοριστούν από την κοινοπραξία και από τις αγορές, πρόσθεσε.

Το έργο -που όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων  Πόρων του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς, έμοιαζε ως μια φαντασίωση, ένα όνειρο πριν από δύο χρόνια, αφού δεν υπήρχε παρόμοιος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου οπουδήποτε αλλού στον κόσμο-  τώρα είναι εφικτός και βιώσιμος.

Όπως δήλωσε ο κ. Στάινιτς μετά την υπογραφή του μνημονίου, η Ευρώπη πρέπει να βρει νέες πηγές και πρόσθετο φυσικό αέριο για τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια, καθώς τα αποθέματα στη Βόρεια Θάλασσα μειώνονται. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια είναι πεπεισμένος ότι το καλύτερο υποκατάστατο μπορεί να είναι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ισραήλ, την Κύπρο ή ακόμα και στην Ελλάδα.

 Πρόσθεσε ότι ο αγωγός EastMed προτιμάται, αφού οι εμπλεκόμενες χώρες είναι πολύ αξιόπιστες και ο αγωγός είναι υποθαλάσσιος, οπότε κανείς δεν μπορεί να τον σαμποτάρει και δεν χρειάζεται να περάσει από διαφορετικές περιοχές, χώρες ή δήμους.

"Είναι μια θαυμάσια συνεργασία μεταξύ τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου με την πολύ ισχυρή και θετική υποστήριξη της ΕΕ, του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια και είμαι βέβαιος ότι θα είναι αμοιβαία επωφελής για την Ιταλία, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο και για όλες τις άλλες χώρες στην Ευρώπη και στην περιοχή ", είπε ο Ισραηλινός Υπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι ο χώρες που εμπλέκονται στον EastMed κινούνται πολύ γρήγορα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να υπογράψουν την τελική διακυβερνητική συμφωνία πιθανώς το καλοκαίρι του 2018.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί θέλουμε να κάνουμε αυτό τον αγωγό πραγματικότητα, όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο», ανέφερε.

Στάινιτς: Εξετάζουμε κι άλλους αγωγούς προς διαφορετικές  χώρες
------------------------------------------------------------------------
Υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ είναι απολύτως αφοσιωμένο σε αυτό το έργο, ο κ. Στάινιτς είπε επίσης ότι o EastMed είναι το πιο απαιτητικό αλλά και το πιο πολλά υποσχόμενο έργο για εξαγωγή του φυσικού αερίου του Ισραήλ, παρόλο που η χώρα εξετάζει και άλλες επιλογές.

"Αυτό πρέπει να γίνει, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο έργο. Δεν υπάρχει σύγκρουση με άλλα έργα”, είπε ο Υπουργός ο οποίος ρωτήθηκε και για τον ρόλο της Τουρκίας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς.
 
Όπως ανέφερε ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας, υπάρχουν αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για εξαγωγή σε διαφορετικές αγορές και ότι το Ισραήλ εξετάζει αγωγούς προς την Αίγυπτο και την Τουρκία, ενώ ένας χερσαίος αγωγός προς την Ιορδανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

 Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι είναι πλέον προφανές ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ όπως το Λεβιάθαν και το Ταμάρ, έχουν περισσότερο αέριο από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, κατά περίπου 10%  με 20%.
 
Για σημαντικό ορόσημο μίλησε ο Γ. Λακκοτρύπης
----------------------------------------------------------
Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι μετά τη συμφωνία που έγινε στις 3 Απριλίου του 2017 στο Τελ Αβίβ κατά την πρώτη υπουργική σύνοδο κορυφής, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ιταλία κατέληξαν την Τρίτη σε ένα πολύ σημαντικό ορόσημο με την υπογραφή του Μνημονίου, που αποτελεί την πολιτική δέσμευσή τους να συνεχίσουν το έργο αυτό και να το υποστηρίξουν ολόψυχα.

«Θεωρούμε ότι αυτό το έργο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πυλώνα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ που αναζητά τρόπους διαφοροποίησης των πηγών ενέργειάς της", πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την παρούσα κατάσταση του έργου και ότι η κοινοπραξία ήταν σε θέση να παρουσιάσει τα χρονοδιαγράμματα για να προχωρήσει για τις πιο λεπτομερείς τεχνικές μελέτες που απαιτούνται.

«Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα», σημείωσε, «είναι η δέσμευση των τεσσάρων χωρών να εργαστούν επιμελώς για να ολοκληρώσουν την απαραίτητη διακυβερνητική συμφωνία, η οποία θα καθορίσει τις πτυχές του αγωγού, τις δικαιοδοσίες και όλα τα άλλα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του σχεδιασμού».

Η επόμενη τετραμερής στην Ελλάδα
 -------------------------------------
«Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση ενός έργου το οποίο ευθύς εξαρχής υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα, θεωρώντας ότι είναι στρατηγικά πολύ σημαντικό για την Ευρώπη», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Γιώργος Σταθάκης, στη συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας επίσης την υποστήριξη της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι η επόμενη τρίτη τετραμερής υπουργική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, είτε στην Αθήνα είτε στην Κρήτη.
 
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων χωρών, συνέχισε ο κ. Σταθάκης. Είπε επίσης ότι τα πράγματα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης υπουργικής συνόδου προχώρησαν γρήγορα και με βάση το χρονοδιάγραμμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό.

Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο Αντρέα Καβαλλάρι, δήλωσε από πλευράς του, ότι η Ιταλία επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της στην ανάπτυξη και την υλοποίηση του αγωγού EastMed, τον οποίο θεωρεί στρατηγικό, τόσο από εθνικής όσο και από περιφερειακής οπτικής.

 Είπε επίσης ότι το Υπουργείο Ενέργειας της Ιταλίας, μαζί με τα Υπουργεία Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, εξακολουθούν να δεσμεύονται να συνεργαστούν μέσω της ομάδας εργασίας, εν όψει μελλοντικών εξελίξεων, με στόχο την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον EastMed εντός του 2018.

Σχολιάζοντας την απουσία από τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας της Ιταλίας, Κάρλο Καλέντα ο Πρέσβης είπε ότι δεν μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω απρόβλεπτων τεχνικών προβλημάτων και ότι του ζήτησε να τον εκπροσωπήσει στη συνάντηση και στην υπογραφή του μνημονίου.

Send to Facebook

Κυπριακό

Κάθε σκέψη να εγκαταλειφθεί ο στόχος για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, να αλλάξει δηλαδή η βάση της επιδιωκόμενης λύσης στο Κυπριακό, θα οδηγήσει σε αμφισβήτηση της βάσης της ένταξης στην ΕΕ, όπως την οικοδόμησε η Συνθήκη Προσχώρησης και θα δώσει επιχειρήματα για να αμφισβητηθεί το πολιτικό και νομικό πλαίσιο που έθεσε το...

18/07/2018 12:06

Κωνσταντίνος Ιωάννου

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου διαβεβαίωσε την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) πως ό,τι έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί θα τηρηθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας ύστερα από την συνάντηση που είχε η συντεχνία με τον Υπουργό Υγείας, εκφράζοντας την ικανοποίηση...

18/07/2018 07:02

Κυπριακό

Μήνυμα προς όλα τα μέρη στο Κυπριακό έστειλε το Σ.Α. του ΟΗΕ, καλώντας τα «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης...

18/07/2018 06:54

Τουρισμός

Ο τουρισμός αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν εκ των κύριων πυλώνων της οικονομίας μας και, ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση έμπρακτα υποστηρίζει και επιδιώκει τη συνεχή ενίσχυση του τουριστικού τομέα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη έγκριση της δημιουργίας Υφυπουργείου αποτελεί σταθμό...

18/07/2018 06:32

Κυπριακό

Το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας (23/7) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδόθηκε στα κατεχόμενα, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις τρεις και μισή. Η κ. Λουτ θα γίνει την ίδια μέρα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο...

17/07/2018 20:18

Κυπριακό

Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αναμένεται να ενημερώσει σήμερα στη διάρκεια ανεπισήμων διαβουλεύσεων τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα και των δύο προσφάτων εκθέσεων του Αντόνιο Γκουτέρες, για τις καλές του υπηρεσίες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η...

17/07/2018 09:27

Υφυπουργός παρά τω Προέδρω

Η Κυβέρνηση δεν θα βολευτεί στη συνήθεια μιας αργόσυρτης και σιωπηλής διχοτόμησης κι όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό της κατοχής, για την εξεύρεση μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης, που θα επανενώσει το νησί και τον λαό μας - μιας λύσης που θα έχει τα εχέγγυα να αντέξει στον χρόνο, που δεν θα τη σκιάζει η κηδεμονία...

17/07/2018 07:04

Δημήτρης Συλλούρης

Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, η ταινία «Οικόπεδο 12» συνοψίζει και αντικατοπτρίζει, στο πλαίσιο ενός σεναρίου, το συνολικό πρόβλημα του τόπου μας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε χαιρετισμό στο πλαίσιο της προβολής της ταινίας στον Άγιο Σωζόμενο Το εθνικό ζήτημα παραμένει άλυτο,...

17/07/2018 06:49

Γιορτή Αγίας Μαρίνας

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε απόψε στον εσπερινό που τελέστηκε στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη, δίπλα από την κατεχόμενη παραλία της Δερύνειας. Σε δηλώσεις ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης ανέφερε ότι ο εσπερινός «τελείται με τεράστια επιτυχία αφού ο κόσμος συρρέει μαζικά» και σημείωσε...

16/07/2018 21:25

Κυπριακό

Την ελπίδα όπως η περιοδεία στην περιοχή της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν, εξέφρασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Γαλλίας Νίκος Χριστοδουλίδης και Ζιαν Ιβ Λεντριάν. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε...

16/07/2018 18:14

Βρετανία

Την Κύπρο περιλαμβάνει δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ Daily Star Sunday στους δυνητικούς στόχους Ισλαμιστών τρομοκρατών αυτό το καλοκαίρι. Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας από αποκρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικές...

16/07/2018 18:08

Κυπριακό

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ υπάρχει στην Κύπρο πριν έρθει ο τουρκικός στρατός, βρίσκεται εδώ από το 1964, αναφέρει ο Κουντρέτ Οζερσάι σχολιάζοντας δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, σύμφωνα με την οποία ο Πρόδρομος Προδρόμου φέρεται να δήλωσε ότι όσο υπάρχει τουρκικός στρατός θα πρέπει να μείνει και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όπως μεταδίδεται...

16/07/2018 18:00

Back to Top