Κύπρος
Ιδιαίτερα ανταγωνιστικός προβλέπεται ο αγωγός EastMed μέχρι το 2025

Ο αγωγός EastMed αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός μέχρι το 2025, όταν προγραμματίζεται να κατασκευαστεί το έργο, όπως αναφέρθηκε την Τρίτη μετά την υπογραφή, από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ιταλία, μνημονίου συναντίληψης στη Λευκωσία σχετικά με το έργο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ανταγωνιστικότητα του αγωγού, μετά την τελετή υπογραφής του μνημονίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IGI Poseidon Έλιο Ρουγκέρι, δήλωσε ότι το έργο θα πρέπει να εξεταστεί στο οικονομικό περιβάλλον που προβλέπεται κατά το χρόνο υλοποίησής του, δηλαδή το 2025.

"Σήμερα εξετάζουμε το 2025, όσον αφορά την υλοποίηση του αγωγού, οπότε πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές στην αγορά εκείνη την χρονική περίοδο. Η προσδοκία είναι ότι το 2025 το έργο θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό, σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών και μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών επιλογών για εξαγωγή φυσικού αερίου από την περιοχή στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου", δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοπραξίας που ανέλαβε να αναπτύξει το έργο.
 
Ο προγραμματισμός της εταιρείας ωστόσο θα ισχύσει, δεδομένου ότι θα βρεθούν οι ανάλογοι αγοραστές για το φυσικό αέριο που θα μεταφέρει ο αγωγός, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ο κ. Ρουγκέρι επεσήμανε επίσης ότι το 2025 ο αγωγός EastMed μπορεί να είναι έτοιμος να λειτουργήσει και ότι το κόστος εκτιμάται στα 5 δις ευρώ για να συνδεθεί με την Ελλάδα και στο ένα επιπλέον δισεκατομμύριο για να συνδεθεί με την Ιταλία.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκότρυπης δήλωσε ότι σύμφωνα με την κοινοπραξία, μέχρι το 2025 θα υπάρχει τόσο λογική ζήτηση όσο και ανταγωνιστικότητα στην τιμή.

Ανέφερε παράλληλα ότι μια διακυβερνητική συμφωνία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της κατάλληλης πολιτικής σταθερότητας κατά τη διάρκεια ενός έργου, με αναμενόμενη διάρκεια τα 20 με 30 χρόνια.
 
 Σύμφωνα με τον Υπουργό, η διακυβερνητική συμφωνία δεν περιέχει εμπορικούς ή τεχνικούς όρους, αλλά θέματα που πρέπει να επιλύσουν οι κυβερνήσεις, όπως η δικαιοδοσία κάθε χώρας ή η ανάγκη για περιβαλλοντικές άδειες ή άδειες για θέματα ασφάλειας. Οι εμπορικοί, τεχνικοί και οι οικονομικοί όροι θα καθοριστούν από την κοινοπραξία και από τις αγορές, πρόσθεσε.

Το έργο -που όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων  Πόρων του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς, έμοιαζε ως μια φαντασίωση, ένα όνειρο πριν από δύο χρόνια, αφού δεν υπήρχε παρόμοιος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου οπουδήποτε αλλού στον κόσμο-  τώρα είναι εφικτός και βιώσιμος.

Όπως δήλωσε ο κ. Στάινιτς μετά την υπογραφή του μνημονίου, η Ευρώπη πρέπει να βρει νέες πηγές και πρόσθετο φυσικό αέριο για τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια, καθώς τα αποθέματα στη Βόρεια Θάλασσα μειώνονται. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια είναι πεπεισμένος ότι το καλύτερο υποκατάστατο μπορεί να είναι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ισραήλ, την Κύπρο ή ακόμα και στην Ελλάδα.

 Πρόσθεσε ότι ο αγωγός EastMed προτιμάται, αφού οι εμπλεκόμενες χώρες είναι πολύ αξιόπιστες και ο αγωγός είναι υποθαλάσσιος, οπότε κανείς δεν μπορεί να τον σαμποτάρει και δεν χρειάζεται να περάσει από διαφορετικές περιοχές, χώρες ή δήμους.

"Είναι μια θαυμάσια συνεργασία μεταξύ τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου με την πολύ ισχυρή και θετική υποστήριξη της ΕΕ, του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια και είμαι βέβαιος ότι θα είναι αμοιβαία επωφελής για την Ιταλία, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο και για όλες τις άλλες χώρες στην Ευρώπη και στην περιοχή ", είπε ο Ισραηλινός Υπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι ο χώρες που εμπλέκονται στον EastMed κινούνται πολύ γρήγορα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να υπογράψουν την τελική διακυβερνητική συμφωνία πιθανώς το καλοκαίρι του 2018.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί θέλουμε να κάνουμε αυτό τον αγωγό πραγματικότητα, όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο», ανέφερε.

Στάινιτς: Εξετάζουμε κι άλλους αγωγούς προς διαφορετικές  χώρες
------------------------------------------------------------------------
Υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ είναι απολύτως αφοσιωμένο σε αυτό το έργο, ο κ. Στάινιτς είπε επίσης ότι o EastMed είναι το πιο απαιτητικό αλλά και το πιο πολλά υποσχόμενο έργο για εξαγωγή του φυσικού αερίου του Ισραήλ, παρόλο που η χώρα εξετάζει και άλλες επιλογές.

"Αυτό πρέπει να γίνει, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο έργο. Δεν υπάρχει σύγκρουση με άλλα έργα”, είπε ο Υπουργός ο οποίος ρωτήθηκε και για τον ρόλο της Τουρκίας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς.
 
Όπως ανέφερε ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας, υπάρχουν αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για εξαγωγή σε διαφορετικές αγορές και ότι το Ισραήλ εξετάζει αγωγούς προς την Αίγυπτο και την Τουρκία, ενώ ένας χερσαίος αγωγός προς την Ιορδανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

 Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι είναι πλέον προφανές ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ όπως το Λεβιάθαν και το Ταμάρ, έχουν περισσότερο αέριο από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, κατά περίπου 10%  με 20%.
 
Για σημαντικό ορόσημο μίλησε ο Γ. Λακκοτρύπης
----------------------------------------------------------
Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι μετά τη συμφωνία που έγινε στις 3 Απριλίου του 2017 στο Τελ Αβίβ κατά την πρώτη υπουργική σύνοδο κορυφής, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ιταλία κατέληξαν την Τρίτη σε ένα πολύ σημαντικό ορόσημο με την υπογραφή του Μνημονίου, που αποτελεί την πολιτική δέσμευσή τους να συνεχίσουν το έργο αυτό και να το υποστηρίξουν ολόψυχα.

«Θεωρούμε ότι αυτό το έργο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πυλώνα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ που αναζητά τρόπους διαφοροποίησης των πηγών ενέργειάς της", πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την παρούσα κατάσταση του έργου και ότι η κοινοπραξία ήταν σε θέση να παρουσιάσει τα χρονοδιαγράμματα για να προχωρήσει για τις πιο λεπτομερείς τεχνικές μελέτες που απαιτούνται.

«Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα», σημείωσε, «είναι η δέσμευση των τεσσάρων χωρών να εργαστούν επιμελώς για να ολοκληρώσουν την απαραίτητη διακυβερνητική συμφωνία, η οποία θα καθορίσει τις πτυχές του αγωγού, τις δικαιοδοσίες και όλα τα άλλα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του σχεδιασμού».

Η επόμενη τετραμερής στην Ελλάδα
 -------------------------------------
«Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση ενός έργου το οποίο ευθύς εξαρχής υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα, θεωρώντας ότι είναι στρατηγικά πολύ σημαντικό για την Ευρώπη», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Γιώργος Σταθάκης, στη συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας επίσης την υποστήριξη της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι η επόμενη τρίτη τετραμερής υπουργική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, είτε στην Αθήνα είτε στην Κρήτη.
 
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων χωρών, συνέχισε ο κ. Σταθάκης. Είπε επίσης ότι τα πράγματα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης υπουργικής συνόδου προχώρησαν γρήγορα και με βάση το χρονοδιάγραμμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό.

Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο Αντρέα Καβαλλάρι, δήλωσε από πλευράς του, ότι η Ιταλία επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της στην ανάπτυξη και την υλοποίηση του αγωγού EastMed, τον οποίο θεωρεί στρατηγικό, τόσο από εθνικής όσο και από περιφερειακής οπτικής.

 Είπε επίσης ότι το Υπουργείο Ενέργειας της Ιταλίας, μαζί με τα Υπουργεία Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, εξακολουθούν να δεσμεύονται να συνεργαστούν μέσω της ομάδας εργασίας, εν όψει μελλοντικών εξελίξεων, με στόχο την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον EastMed εντός του 2018.

Σχολιάζοντας την απουσία από τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας της Ιταλίας, Κάρλο Καλέντα ο Πρέσβης είπε ότι δεν μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω απρόβλεπτων τεχνικών προβλημάτων και ότι του ζήτησε να τον εκπροσωπήσει στη συνάντηση και στην υπογραφή του μνημονίου.

Send to Facebook

Επιμένουν με τις έρευνες στη Μεσόγειο οι Τούρκοι

"Το ερευνητικό μας πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσουν τους νέες εργασίες για τους κανόνες εμπλοκής τους οποίους επεξεργάστηκε το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας. Μιλώντας...

19/10/2018 17:49

Στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά οι μετανάστες

Συνολικά 29 μετανάστες από τη Συρία, έφτασαν το μεσημέρι με φουσκωτό σκάφος από το Λίβανο στο Κάβο Γκρέκο. Σύμφωνα με την Αστυνομία,γύρω στις 12.50 το μεσημέρι φουσκωτό σκάφος εντοπίστηκε από τα ραντάρ της Δύναμης, να πλέει νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο στον Πρωταρά. Σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας μετέβη στη θαλάσσια περιοχή...

19/10/2018 17:45

Χωρίς ημερήσια διάταξη η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Απόψεις και ιδέες για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, αναμένεται να καταθέσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μ.Ακιντζί, κατά την επικείμενη συνάντησή τους, η οποία ανακοινώθηκε χθες, δήλωσε στις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος...

19/10/2018 14:15

Για το κλείσιμο της Cobalt ενημέρωσε εκτάκτως τη Βουλή η Υπ. μεταφορών

Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, κλήθηκε εκτάκτως σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ώστε να ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από την εταιρεία Cobalt Air. Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, έτυχαν ενημέρωσης για...

19/10/2018 14:13

Δε θα εμπλακούμε σε επικοινωνιακή αντιπαράθεση με την Τουρκία διαμηνύει ο ΥΠΕΞ

Την ελπίδα ότι η προγραμματισμένη συνάντηση της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ Λεμεσού, ο κ.Χριστοδουλίδης,...

19/10/2018 14:11

1η Νοεμβρίου η επίσκεψη

Στην Κύπρο θα βρίσκεται το ερχόμενο διάστημα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ. Σχετική ανάρτηση έκανε στο Twitter η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Λένα Αργύρη, την οποία αναδημοσίευσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, ο Αμερικάνος Υφυπουργός Εξωτερικών...

19/10/2018 09:25

«Κλείστε τα οδοφράγματα, που συντηρούν τον κατακτητή»

Σήμερα στις 6 το απόγευμα διοργανώνεται παγκύπρια διαμαρτυρία με το τίτλο «Κλείστε τα οδοφράγματα, που συντηρούν τον κατακτητή», στο οδόφραγμα Δερύνειας. Μια διαμαρτυρία που γίνεται με αφορμή την διάνοιξη του οδοφράγματος Δερεύνειας, αλλά και την εικόνα που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό με τις ουρές αυτοκινήτων Ελληνοκυπρίων...

19/10/2018 09:21

Επιχειρούν σκηνικό έντασης

Σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί για ακόμη μια φορά να στήσει η Άγκυρα, με τουρκικά πρακτορεία να κάνουν λόγο για «επεισόδιο» μεταξύ του τουρκικού ερευνητικού Barbaros και ελληνικής φρεγάτας -περιστατικό που διαψεύδεται από το ΓΕΕΘΑ – Δεν υπάρχει κρίση και η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί την ευρύτερη θαλάσσια...

18/10/2018 21:29

Παρουσία φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς

Βήμα που θα προκαλέσει "μεγάλη κρίση" με την Τουρκία, αυξάνοντας την ένταση στη Μεσόγειο έκανε η Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα "Γενί Σαφάκ" εξαιτίας του ότι η φρεγάτα 'Νικηφόρος Φωκάς' ανέλαβε καθήκοντα να παρακολουθεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο 'Μπαρμπαρός'. Από την άλλη, σύμφωνα με άρθρο...

18/10/2018 15:09

Απαντήσεις για το λουκέτο

Την ελπίδα ότι με την εξεύρεση νέου επενδυτή η Cobalt Air ενδεχομένως να επαναλειτουργήσει, εξέφρασε ο Πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Γρηγόρης Διάκος, προσθέτοντας πως η απόφαση για κλείσιμο της εταιρείας λήφθηκε μετά την απόφαση του επενδυτή να τερματίσει τη χρηματοδότηση του. Σε δηλώσεις στα Κεντρικά γραφεία της εταιρείας...

18/10/2018 15:06

Τι να κάνουν οι ταξιδιώτες

Οδηγίες προς τους επιβάτες της αεροπορικής εταιρείας Cobaltair Ltd, που ανέστειλε ψες τις πτήσεις της, δίδει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και 'Εργων. 'Οπως αναφέρεται, οι επιβάτες που θα ταξίδευαν στις 17 ή 18 Οκτωβρίου 2018, με πτήσεις που ακυρώθηκαν, παρακαλούνται όπως εξασφαλίσουν οι ίδιοι εισιτήρια μονής...

18/10/2018 15:05

«Ομπρέλα» για 23 συνολικά σχέδια διαχείρισης κρίσεων

Ανασκόπηση του σχεδίου «Ζήνων», που αποτελεί την «ομπρέλα» για 23 συνολικά σχέδια διαχείρισης κρίσεων, που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, έγινε σε σημερινή διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε ότι τα πλείστα από τα σχέδια είναι έτοιμα. Συναφώς, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αύξησης...

18/10/2018 15:02

Back to Top