Κύπρος
Ιδιαίτερα ανταγωνιστικός προβλέπεται ο αγωγός EastMed μέχρι το 2025

Ο αγωγός EastMed αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός μέχρι το 2025, όταν προγραμματίζεται να κατασκευαστεί το έργο, όπως αναφέρθηκε την Τρίτη μετά την υπογραφή, από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ιταλία, μνημονίου συναντίληψης στη Λευκωσία σχετικά με το έργο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ανταγωνιστικότητα του αγωγού, μετά την τελετή υπογραφής του μνημονίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IGI Poseidon Έλιο Ρουγκέρι, δήλωσε ότι το έργο θα πρέπει να εξεταστεί στο οικονομικό περιβάλλον που προβλέπεται κατά το χρόνο υλοποίησής του, δηλαδή το 2025.

"Σήμερα εξετάζουμε το 2025, όσον αφορά την υλοποίηση του αγωγού, οπότε πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές στην αγορά εκείνη την χρονική περίοδο. Η προσδοκία είναι ότι το 2025 το έργο θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό, σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών και μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών επιλογών για εξαγωγή φυσικού αερίου από την περιοχή στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου", δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοπραξίας που ανέλαβε να αναπτύξει το έργο.
 
Ο προγραμματισμός της εταιρείας ωστόσο θα ισχύσει, δεδομένου ότι θα βρεθούν οι ανάλογοι αγοραστές για το φυσικό αέριο που θα μεταφέρει ο αγωγός, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ο κ. Ρουγκέρι επεσήμανε επίσης ότι το 2025 ο αγωγός EastMed μπορεί να είναι έτοιμος να λειτουργήσει και ότι το κόστος εκτιμάται στα 5 δις ευρώ για να συνδεθεί με την Ελλάδα και στο ένα επιπλέον δισεκατομμύριο για να συνδεθεί με την Ιταλία.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκότρυπης δήλωσε ότι σύμφωνα με την κοινοπραξία, μέχρι το 2025 θα υπάρχει τόσο λογική ζήτηση όσο και ανταγωνιστικότητα στην τιμή.

Ανέφερε παράλληλα ότι μια διακυβερνητική συμφωνία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της κατάλληλης πολιτικής σταθερότητας κατά τη διάρκεια ενός έργου, με αναμενόμενη διάρκεια τα 20 με 30 χρόνια.
 
 Σύμφωνα με τον Υπουργό, η διακυβερνητική συμφωνία δεν περιέχει εμπορικούς ή τεχνικούς όρους, αλλά θέματα που πρέπει να επιλύσουν οι κυβερνήσεις, όπως η δικαιοδοσία κάθε χώρας ή η ανάγκη για περιβαλλοντικές άδειες ή άδειες για θέματα ασφάλειας. Οι εμπορικοί, τεχνικοί και οι οικονομικοί όροι θα καθοριστούν από την κοινοπραξία και από τις αγορές, πρόσθεσε.

Το έργο -που όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων  Πόρων του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς, έμοιαζε ως μια φαντασίωση, ένα όνειρο πριν από δύο χρόνια, αφού δεν υπήρχε παρόμοιος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου οπουδήποτε αλλού στον κόσμο-  τώρα είναι εφικτός και βιώσιμος.

Όπως δήλωσε ο κ. Στάινιτς μετά την υπογραφή του μνημονίου, η Ευρώπη πρέπει να βρει νέες πηγές και πρόσθετο φυσικό αέριο για τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια, καθώς τα αποθέματα στη Βόρεια Θάλασσα μειώνονται. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια είναι πεπεισμένος ότι το καλύτερο υποκατάστατο μπορεί να είναι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ισραήλ, την Κύπρο ή ακόμα και στην Ελλάδα.

 Πρόσθεσε ότι ο αγωγός EastMed προτιμάται, αφού οι εμπλεκόμενες χώρες είναι πολύ αξιόπιστες και ο αγωγός είναι υποθαλάσσιος, οπότε κανείς δεν μπορεί να τον σαμποτάρει και δεν χρειάζεται να περάσει από διαφορετικές περιοχές, χώρες ή δήμους.

"Είναι μια θαυμάσια συνεργασία μεταξύ τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου με την πολύ ισχυρή και θετική υποστήριξη της ΕΕ, του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια και είμαι βέβαιος ότι θα είναι αμοιβαία επωφελής για την Ιταλία, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο και για όλες τις άλλες χώρες στην Ευρώπη και στην περιοχή ", είπε ο Ισραηλινός Υπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι ο χώρες που εμπλέκονται στον EastMed κινούνται πολύ γρήγορα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να υπογράψουν την τελική διακυβερνητική συμφωνία πιθανώς το καλοκαίρι του 2018.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί θέλουμε να κάνουμε αυτό τον αγωγό πραγματικότητα, όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο», ανέφερε.

Στάινιτς: Εξετάζουμε κι άλλους αγωγούς προς διαφορετικές  χώρες
------------------------------------------------------------------------
Υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ είναι απολύτως αφοσιωμένο σε αυτό το έργο, ο κ. Στάινιτς είπε επίσης ότι o EastMed είναι το πιο απαιτητικό αλλά και το πιο πολλά υποσχόμενο έργο για εξαγωγή του φυσικού αερίου του Ισραήλ, παρόλο που η χώρα εξετάζει και άλλες επιλογές.

"Αυτό πρέπει να γίνει, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο έργο. Δεν υπάρχει σύγκρουση με άλλα έργα”, είπε ο Υπουργός ο οποίος ρωτήθηκε και για τον ρόλο της Τουρκίας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς.
 
Όπως ανέφερε ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας, υπάρχουν αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για εξαγωγή σε διαφορετικές αγορές και ότι το Ισραήλ εξετάζει αγωγούς προς την Αίγυπτο και την Τουρκία, ενώ ένας χερσαίος αγωγός προς την Ιορδανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

 Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι είναι πλέον προφανές ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ όπως το Λεβιάθαν και το Ταμάρ, έχουν περισσότερο αέριο από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, κατά περίπου 10%  με 20%.
 
Για σημαντικό ορόσημο μίλησε ο Γ. Λακκοτρύπης
----------------------------------------------------------
Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι μετά τη συμφωνία που έγινε στις 3 Απριλίου του 2017 στο Τελ Αβίβ κατά την πρώτη υπουργική σύνοδο κορυφής, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ιταλία κατέληξαν την Τρίτη σε ένα πολύ σημαντικό ορόσημο με την υπογραφή του Μνημονίου, που αποτελεί την πολιτική δέσμευσή τους να συνεχίσουν το έργο αυτό και να το υποστηρίξουν ολόψυχα.

«Θεωρούμε ότι αυτό το έργο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πυλώνα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ που αναζητά τρόπους διαφοροποίησης των πηγών ενέργειάς της", πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την παρούσα κατάσταση του έργου και ότι η κοινοπραξία ήταν σε θέση να παρουσιάσει τα χρονοδιαγράμματα για να προχωρήσει για τις πιο λεπτομερείς τεχνικές μελέτες που απαιτούνται.

«Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα», σημείωσε, «είναι η δέσμευση των τεσσάρων χωρών να εργαστούν επιμελώς για να ολοκληρώσουν την απαραίτητη διακυβερνητική συμφωνία, η οποία θα καθορίσει τις πτυχές του αγωγού, τις δικαιοδοσίες και όλα τα άλλα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του σχεδιασμού».

Η επόμενη τετραμερής στην Ελλάδα
 -------------------------------------
«Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση ενός έργου το οποίο ευθύς εξαρχής υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα, θεωρώντας ότι είναι στρατηγικά πολύ σημαντικό για την Ευρώπη», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Γιώργος Σταθάκης, στη συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας επίσης την υποστήριξη της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι η επόμενη τρίτη τετραμερής υπουργική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, είτε στην Αθήνα είτε στην Κρήτη.
 
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων χωρών, συνέχισε ο κ. Σταθάκης. Είπε επίσης ότι τα πράγματα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης υπουργικής συνόδου προχώρησαν γρήγορα και με βάση το χρονοδιάγραμμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό.

Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο Αντρέα Καβαλλάρι, δήλωσε από πλευράς του, ότι η Ιταλία επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της στην ανάπτυξη και την υλοποίηση του αγωγού EastMed, τον οποίο θεωρεί στρατηγικό, τόσο από εθνικής όσο και από περιφερειακής οπτικής.

 Είπε επίσης ότι το Υπουργείο Ενέργειας της Ιταλίας, μαζί με τα Υπουργεία Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, εξακολουθούν να δεσμεύονται να συνεργαστούν μέσω της ομάδας εργασίας, εν όψει μελλοντικών εξελίξεων, με στόχο την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον EastMed εντός του 2018.

Σχολιάζοντας την απουσία από τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας της Ιταλίας, Κάρλο Καλέντα ο Πρέσβης είπε ότι δεν μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω απρόβλεπτων τεχνικών προβλημάτων και ότι του ζήτησε να τον εκπροσωπήσει στη συνάντηση και στην υπογραφή του μνημονίου.

Send to Facebook

Κύπρος

Τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε εκ νέου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά το πέρας του πρώτου τμήματος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

14/12/2017 19:07

Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας

  Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε σήμερα ένοχους την Τράπεζα Κύπρου και τον Ανδρέα Ηλιάδη σε μια κατηγορία που αφορούσε τη χειραγώγηση της αγοράς λόγω παραπλανητικών δηλώσεων για το κεφαλαιουχικό έλλειμμα. Ανακοινώνοντας την απόφασή του στην πρώτη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων...

14/12/2017 12:32

Χριστουγεννιάτικα δώρα

Τηλεκάρτες και ευχές μοίρασε και φέτος στους τρόφιμους των Κεντρικών Φυλακών ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. Ο Πρόεδρος της Βουλής, συνοδευόμενος από την Γενική Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου, επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης τις Κεντρικές Φυλακές. Τον υποδέχτηκε η Διευθύντρια των Φυλακών...

14/12/2017 12:18

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς

Να μην ανταποκριθεί σε τυχόν αιτήματα εργαζόμενων της υπηρεσίας καθαριότητας για χριστουγεννιάτικο φιλοδώρημα, καλεί το κοινό ο Δήμος Λευκωσίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρακτική αυτή γίνεται κατά παράβαση σχετικής εγκυκλίου που έχει κυκλοφορήσει. «Αν και το εν λόγω φαινόμενο περιορίζεται κάθε χρόνο, δεν...

14/12/2017 10:38

Κύπρος

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018. Σε δήλωσή του μετά την ψηφοφορία στη Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις, που ενέκριναν τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι πλεονασματικός. «Είναι...

14/12/2017 07:06

Βουλή των Αντιπροσώπων

Με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018. Υπέρ τάχθηκαν 30 βουλευτές και κατά 26. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, με δηλώσεις του μετά τη ψηφοφορία, παρατηρώντας πως οι παρεμβάσεις της Βουλής...

14/12/2017 07:02

Κύπρος

Εκστρατεία και μέσω του facebook πραγματοποιεί η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), για συλλογή πληροφοριών που μπορεί να βοηθήσουν στην εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Σε ανάρτηση του Ε/κ μέλους της ΔΕΑ, Νέστορα Νέστορος, στο λογαριασμό του στο facebook αναφέρεται: "Εσύ μπορεί να μην γνωρίζεις,...

14/12/2017 07:00

Κύπρος

Με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018. Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα €7,7 δις και συνολικές δαπάνες €7,53 δις. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €177 εκατομμύρια, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα (εξαιρουμένων...

13/12/2017 20:21

Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών

Επιτυχημένη χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρμένιο ομόλογό του Έντουαρντ Ναλμπαντιάν. «Ήταν πετυχημένη διότι μιλήσαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά, και ο Πρόεδρος της χώρας και ο πρωθυπουργός, διατυπώνοντας...

13/12/2017 18:37

Κύπρος

Σημαντική χαρακτήρισε την τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2017 ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, ΕΚΛ, Λευτέρης Χριστοφόρου ο οποίος σε διάσκεψη Τύπου αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ή ψηφίστηκαν και αφορούν και την Κύπρο.   ΕΤΣΕ ------------------...

13/12/2017 18:21

Κύπρος

Ο Κύπριος ακτιβιστής για τα περιβαλλοντικά δικαιώματα Κλείτος Παπαστυλιανού έχει βραβευθεί από την επιτροπή του περιοδικού "Politico" ως ένας από τους 28 ανθρώπους που διαμορφώνουν θετικά τον κόσμο αναφέρει η Επιτροπή Κατά της Σφαγής Πτηνών (Committee Against Bird Slaughter - CABS).   Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της CABS και του Ιδρύματος...

13/12/2017 18:20

Ενεργοί πολίτες

Ο Δήμος Στροβόλου ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Τρίτη, την ίδρυση του «Γραφείου Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη», θέλοντας να δώσει ρόλο στους πολίτες, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους στα κοινά. Ο Δήμος Στροβόλου, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, επενδύοντας στην κοινωνική ωριμότητα των πολιτών, μέσα από το πεδίο...

13/12/2017 13:59

Back to Top