Κύπρος
Εθελοντισμός και κοινωνία των πολιτών κατατάσσουν την Κύπρο μεταξύ πρώτων στην ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι Επίτροποι αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία ως μια εκ των λίγων χωρών που πέτυχαν να αναπτύξουν ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών, στον οποίο περιλαμβάνεται η ενεργός πολιτότητα, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ο Εθελοντισμός, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντών, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη του εθελοντές για την πολύτιμη προσφορά τους στο κράτος και στους συνανθρώπους μας.
 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών, η οποία τιμάται στις 5 Δεκεμβρίου.
 
Σε ό,τι αφορά το έργο της Κυβέρνησης σε σχέση με τις εθελοντικές και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική προσφορά που αναπτύσσουν οι Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η Κυβέρνηση ανέπτυξε μία σειρά δράσεων με στόχο την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του εθελοντισμού.
 
Ανέφερε ότι, δημιουργώντας το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αναθέτοντας το ρόλο αυτό στον Γιαννάκη Γιαννάκη, «πετύχαμε να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το ρόλο του Εθελοντικού Κινήματος, και να προωθήσουμε έτσι την ενεργό συμμετοχή και την ανάδειξη των πρωτοβουλιών των πολιτών, με έμφαση αυτών της νέας γενιάς».
 
Πρόσθεσε ότι ύστερα και από την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών για τη στέγαση και τη λειτουργία Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής δύο σπίτια του Εθελοντή, ένα στη Λάρνακα και ένα στη Λευκωσία, αναφέροντας ότι επιδίωξη είναι η επέκταση της λειτουργίας του Σπιτιού του Εθελοντή σε ένα κέντρο ενημέρωσης και στήριξης, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες και εκπαίδευση σε θέματα σχετικά με την κοινωνία των πολιτών και το οποίο να μπορεί να στηρίζει ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια στα πρότυπα άλλων χωρών.
 
Στο έργο της Κυβέρνησης για τον εθελοντισμό και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, παρέθεσε τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας για την πιστοποίηση των Εθελοντικών και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ως φιλανθρωπικές οργανώσεις και την ψήφιση της νομοθεσίας, η οποία αφορά τις μη κυβερνητικές, εθελοντικές οργανώσεις (σωματεία, ιδρύματα και λέσχες), εφαρμόζοντας σημαντικά εργαλεία οικονομικής διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, προσθέτοντας ότι έχει επιτευχθεί η αναβάθμιση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες αναγνωρίζονται ως ένα αξιόπιστο κομμάτι της κοινωνίας.
 
Περαιτέρω σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εκσυγχρόνισε και θεσμοθέτησε στην Κύπρο την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη «Τα Δικαιώματα και οι Ευθύνες του Εθελοντή», εφαρμόζοντας μια δομημένη διαδικασία για την αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης, που αφορά την επίσημη αναγνώριση των δεξιοτήτων και των γνώσεων που αποκτούν οι εθελοντές μέσω της μη τυπικής και άτυπης μάθησης.
 
Ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει αναθέσει την καταγραφή ολοκληρωμένων εισηγήσεων σε εταιρεία, προκειμένου να δημιουργηθεί η Υπηρεσία Πιστοποίησης και το αντίστοιχο δίκτυο των εταίρων και συνεργατών που περιλαμβάνουν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους εργοδότες και τα Πανεπιστήμια.
 
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξίσου σημαντική αναγνωρίζεται η πρωτοβουλία του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, και με τη συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών, με τροχιοδρόμηση σχεδίου διαχείρισης εθελοντών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σε περιπτώσεις πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών, σεισμών, μεταναστευτικών ρευμάτων, που αναμένεται σύντομα να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Είπε ότι στο σχέδιο, που στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση των εθελοντών, περιλαμβάνεται η ασφαλιστική κάλυψη των εθελοντών, η οργάνωση του τρόπου λειτουργίας των εθελοντικών ομάδων και μεμονωμένων πολιτών, ο διαχωρισμός ευθυνών, με τρόπο ο οποίος δεν θα βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους, η υποστήριξη αναγκών που προκύπτουν, ο εξοπλισμός για εθελοντές, η επί τόπου ενημέρωση και εκπαίδευση, και η δημιουργία κεντρικού αρχείου εθελοντών.
 
«Επίσης, θεσμοθετήσαμε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Ημέρα του Πολίτη, πραγματοποιώντας πρόσφατα το 2ο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή 600 νέων, καθώς και τις άτυπες δημόσιες διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, υλοποιώντας μία σημαντική πολιτική που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν απόψεις σε θέματα που τους αφορούν, ενδυναμώνοντας έτσι τη συμμετοχική δημοκρατία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Συνεχίζοντας, είπε ότι επόμενο βήμα είναι η καθιέρωση δημόσιων ψηφιακών διαβουλεύσεων, προσθέτοντας ότι παράλληλα καταθέσαμε το νομοσχέδιο της «πρωτοβουλίας των πολιτών» το οποίο δεσμεύει την Κυβέρνηση να εξετάσει πολιτικές που προτείνονται απευθείας από τους πολίτες, με τη συλλογή 8.000 υπογραφών, και την υποχρέωση της Κυβέρνησης να λογοδοτήσει για το αποτέλεσμα.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημαντική προσπάθεια για την αναβάθμιση του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αποτελεί και η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΠΡΟΣΦΕΡΩ», η οποία δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης διαδραστικής επικοινωνίας μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή της Χάρτας του Ενεργού Πολίτη, την εφαρμογή του Εγγράφου της Κοινωνίας των Πολιτών που αναδεικνύει και αξιοποιεί της δυνατότητές της στην Κύπρο και την εφαρμογή του Εγχειριδίου για την Καλλιέργεια του Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη στα Σχολεία.
 
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνών και Θρησκευμάτων της Ελλάδος ζήτησε το εγχειρίδιο για να δοθεί σε όλα τα σχολεία.
 
Είπε ακόμα ότι προωθείται η δημιουργία μιας Υπηρεσίας στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση και την παρακολούθηση των διατιθέμενων κονδυλίων του κράτους υπό μορφή επιχορήγησης στις οργανώσεις αυτές.
 
Ο πρώτος πολίτης του κράτους τίμησε τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Σταύρο Ολύμπιο και τόνισε ότι η δράση του, όπως και όλων των εθελοντών, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, αφυπνίζοντας στον καθένα από εμάς παγκόσμιες αξίες, αρχές και πρακτικές, όπως αυτές της ανιδιοτελούς προσφοράς, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του αλτρουισμού.
 
Ο κ. Ολύμπιος σε χαιρετισμό του είπε πως αποδέχεται την ύψιστη τιμή για την πενιχρή διακονία του στον εθελοντισμό της πατρίδας, την οποία μετακυλίει στις εκατοντάδες και χιλιάδες εθελοντές που συγκροτούν το Παγκύπριο Συμβούλιο Εθελοντισμού.
 
Αντίδωρο του Παγκύπριου Συμβουλίου Εθελοντισμού από τον κ. Ολύμπιο είναι το πρώτο αντίτυπο του λευκώματος που εξέδωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Εθελοντισμού που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέραν των 40 χρόνων από τη δράση του.
 
Το λεύκωμα, όπως είπε ο κ. Ολύμπιος, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Εθελοντισμού απένειμαν τα βραβεία και επαίνους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους και τη δραστηριότητα εθελοντικής εργασίας που ανέπτυξαν, στα πλαίσια του διαγωνισμού «Νεολαία και Εθελοντισμός 2016-2017».
 
Απονεμήθηκαν επίσης σε τρεις εταιρείες τα βραβεία για την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Send to Facebook

Κύπρος

Τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε εκ νέου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά το πέρας του πρώτου τμήματος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

14/12/2017 19:07

Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας

  Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε σήμερα ένοχους την Τράπεζα Κύπρου και τον Ανδρέα Ηλιάδη σε μια κατηγορία που αφορούσε τη χειραγώγηση της αγοράς λόγω παραπλανητικών δηλώσεων για το κεφαλαιουχικό έλλειμμα. Ανακοινώνοντας την απόφασή του στην πρώτη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων...

14/12/2017 12:32

Χριστουγεννιάτικα δώρα

Τηλεκάρτες και ευχές μοίρασε και φέτος στους τρόφιμους των Κεντρικών Φυλακών ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. Ο Πρόεδρος της Βουλής, συνοδευόμενος από την Γενική Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου, επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης τις Κεντρικές Φυλακές. Τον υποδέχτηκε η Διευθύντρια των Φυλακών...

14/12/2017 12:18

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς

Να μην ανταποκριθεί σε τυχόν αιτήματα εργαζόμενων της υπηρεσίας καθαριότητας για χριστουγεννιάτικο φιλοδώρημα, καλεί το κοινό ο Δήμος Λευκωσίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρακτική αυτή γίνεται κατά παράβαση σχετικής εγκυκλίου που έχει κυκλοφορήσει. «Αν και το εν λόγω φαινόμενο περιορίζεται κάθε χρόνο, δεν...

14/12/2017 10:38

Κύπρος

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018. Σε δήλωσή του μετά την ψηφοφορία στη Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις, που ενέκριναν τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι πλεονασματικός. «Είναι...

14/12/2017 07:06

Βουλή των Αντιπροσώπων

Με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018. Υπέρ τάχθηκαν 30 βουλευτές και κατά 26. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, με δηλώσεις του μετά τη ψηφοφορία, παρατηρώντας πως οι παρεμβάσεις της Βουλής...

14/12/2017 07:02

Κύπρος

Εκστρατεία και μέσω του facebook πραγματοποιεί η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), για συλλογή πληροφοριών που μπορεί να βοηθήσουν στην εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Σε ανάρτηση του Ε/κ μέλους της ΔΕΑ, Νέστορα Νέστορος, στο λογαριασμό του στο facebook αναφέρεται: "Εσύ μπορεί να μην γνωρίζεις,...

14/12/2017 07:00

Κύπρος

Με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018. Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα €7,7 δις και συνολικές δαπάνες €7,53 δις. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €177 εκατομμύρια, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα (εξαιρουμένων...

13/12/2017 20:21

Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών

Επιτυχημένη χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρμένιο ομόλογό του Έντουαρντ Ναλμπαντιάν. «Ήταν πετυχημένη διότι μιλήσαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά, και ο Πρόεδρος της χώρας και ο πρωθυπουργός, διατυπώνοντας...

13/12/2017 18:37

Κύπρος

Σημαντική χαρακτήρισε την τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2017 ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, ΕΚΛ, Λευτέρης Χριστοφόρου ο οποίος σε διάσκεψη Τύπου αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ή ψηφίστηκαν και αφορούν και την Κύπρο.   ΕΤΣΕ ------------------...

13/12/2017 18:21

Κύπρος

Ο Κύπριος ακτιβιστής για τα περιβαλλοντικά δικαιώματα Κλείτος Παπαστυλιανού έχει βραβευθεί από την επιτροπή του περιοδικού "Politico" ως ένας από τους 28 ανθρώπους που διαμορφώνουν θετικά τον κόσμο αναφέρει η Επιτροπή Κατά της Σφαγής Πτηνών (Committee Against Bird Slaughter - CABS).   Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της CABS και του Ιδρύματος...

13/12/2017 18:20

Ενεργοί πολίτες

Ο Δήμος Στροβόλου ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Τρίτη, την ίδρυση του «Γραφείου Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη», θέλοντας να δώσει ρόλο στους πολίτες, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους στα κοινά. Ο Δήμος Στροβόλου, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, επενδύοντας στην κοινωνική ωριμότητα των πολιτών, μέσα από το πεδίο...

13/12/2017 13:59

Back to Top