Κύπρος
Εθελοντισμός και κοινωνία των πολιτών κατατάσσουν την Κύπρο μεταξύ πρώτων στην ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι Επίτροποι αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία ως μια εκ των λίγων χωρών που πέτυχαν να αναπτύξουν ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών, στον οποίο περιλαμβάνεται η ενεργός πολιτότητα, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ο Εθελοντισμός, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντών, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη του εθελοντές για την πολύτιμη προσφορά τους στο κράτος και στους συνανθρώπους μας.
 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών, η οποία τιμάται στις 5 Δεκεμβρίου.
 
Σε ό,τι αφορά το έργο της Κυβέρνησης σε σχέση με τις εθελοντικές και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική προσφορά που αναπτύσσουν οι Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η Κυβέρνηση ανέπτυξε μία σειρά δράσεων με στόχο την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του εθελοντισμού.
 
Ανέφερε ότι, δημιουργώντας το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αναθέτοντας το ρόλο αυτό στον Γιαννάκη Γιαννάκη, «πετύχαμε να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το ρόλο του Εθελοντικού Κινήματος, και να προωθήσουμε έτσι την ενεργό συμμετοχή και την ανάδειξη των πρωτοβουλιών των πολιτών, με έμφαση αυτών της νέας γενιάς».
 
Πρόσθεσε ότι ύστερα και από την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών για τη στέγαση και τη λειτουργία Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής δύο σπίτια του Εθελοντή, ένα στη Λάρνακα και ένα στη Λευκωσία, αναφέροντας ότι επιδίωξη είναι η επέκταση της λειτουργίας του Σπιτιού του Εθελοντή σε ένα κέντρο ενημέρωσης και στήριξης, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες και εκπαίδευση σε θέματα σχετικά με την κοινωνία των πολιτών και το οποίο να μπορεί να στηρίζει ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια στα πρότυπα άλλων χωρών.
 
Στο έργο της Κυβέρνησης για τον εθελοντισμό και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, παρέθεσε τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας για την πιστοποίηση των Εθελοντικών και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ως φιλανθρωπικές οργανώσεις και την ψήφιση της νομοθεσίας, η οποία αφορά τις μη κυβερνητικές, εθελοντικές οργανώσεις (σωματεία, ιδρύματα και λέσχες), εφαρμόζοντας σημαντικά εργαλεία οικονομικής διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, προσθέτοντας ότι έχει επιτευχθεί η αναβάθμιση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες αναγνωρίζονται ως ένα αξιόπιστο κομμάτι της κοινωνίας.
 
Περαιτέρω σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εκσυγχρόνισε και θεσμοθέτησε στην Κύπρο την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη «Τα Δικαιώματα και οι Ευθύνες του Εθελοντή», εφαρμόζοντας μια δομημένη διαδικασία για την αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης, που αφορά την επίσημη αναγνώριση των δεξιοτήτων και των γνώσεων που αποκτούν οι εθελοντές μέσω της μη τυπικής και άτυπης μάθησης.
 
Ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει αναθέσει την καταγραφή ολοκληρωμένων εισηγήσεων σε εταιρεία, προκειμένου να δημιουργηθεί η Υπηρεσία Πιστοποίησης και το αντίστοιχο δίκτυο των εταίρων και συνεργατών που περιλαμβάνουν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους εργοδότες και τα Πανεπιστήμια.
 
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξίσου σημαντική αναγνωρίζεται η πρωτοβουλία του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, και με τη συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών, με τροχιοδρόμηση σχεδίου διαχείρισης εθελοντών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σε περιπτώσεις πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών, σεισμών, μεταναστευτικών ρευμάτων, που αναμένεται σύντομα να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Είπε ότι στο σχέδιο, που στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση των εθελοντών, περιλαμβάνεται η ασφαλιστική κάλυψη των εθελοντών, η οργάνωση του τρόπου λειτουργίας των εθελοντικών ομάδων και μεμονωμένων πολιτών, ο διαχωρισμός ευθυνών, με τρόπο ο οποίος δεν θα βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους, η υποστήριξη αναγκών που προκύπτουν, ο εξοπλισμός για εθελοντές, η επί τόπου ενημέρωση και εκπαίδευση, και η δημιουργία κεντρικού αρχείου εθελοντών.
 
«Επίσης, θεσμοθετήσαμε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Ημέρα του Πολίτη, πραγματοποιώντας πρόσφατα το 2ο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή 600 νέων, καθώς και τις άτυπες δημόσιες διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, υλοποιώντας μία σημαντική πολιτική που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν απόψεις σε θέματα που τους αφορούν, ενδυναμώνοντας έτσι τη συμμετοχική δημοκρατία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Συνεχίζοντας, είπε ότι επόμενο βήμα είναι η καθιέρωση δημόσιων ψηφιακών διαβουλεύσεων, προσθέτοντας ότι παράλληλα καταθέσαμε το νομοσχέδιο της «πρωτοβουλίας των πολιτών» το οποίο δεσμεύει την Κυβέρνηση να εξετάσει πολιτικές που προτείνονται απευθείας από τους πολίτες, με τη συλλογή 8.000 υπογραφών, και την υποχρέωση της Κυβέρνησης να λογοδοτήσει για το αποτέλεσμα.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημαντική προσπάθεια για την αναβάθμιση του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αποτελεί και η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΠΡΟΣΦΕΡΩ», η οποία δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης διαδραστικής επικοινωνίας μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή της Χάρτας του Ενεργού Πολίτη, την εφαρμογή του Εγγράφου της Κοινωνίας των Πολιτών που αναδεικνύει και αξιοποιεί της δυνατότητές της στην Κύπρο και την εφαρμογή του Εγχειριδίου για την Καλλιέργεια του Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη στα Σχολεία.
 
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνών και Θρησκευμάτων της Ελλάδος ζήτησε το εγχειρίδιο για να δοθεί σε όλα τα σχολεία.
 
Είπε ακόμα ότι προωθείται η δημιουργία μιας Υπηρεσίας στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση και την παρακολούθηση των διατιθέμενων κονδυλίων του κράτους υπό μορφή επιχορήγησης στις οργανώσεις αυτές.
 
Ο πρώτος πολίτης του κράτους τίμησε τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Σταύρο Ολύμπιο και τόνισε ότι η δράση του, όπως και όλων των εθελοντών, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, αφυπνίζοντας στον καθένα από εμάς παγκόσμιες αξίες, αρχές και πρακτικές, όπως αυτές της ανιδιοτελούς προσφοράς, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του αλτρουισμού.
 
Ο κ. Ολύμπιος σε χαιρετισμό του είπε πως αποδέχεται την ύψιστη τιμή για την πενιχρή διακονία του στον εθελοντισμό της πατρίδας, την οποία μετακυλίει στις εκατοντάδες και χιλιάδες εθελοντές που συγκροτούν το Παγκύπριο Συμβούλιο Εθελοντισμού.
 
Αντίδωρο του Παγκύπριου Συμβουλίου Εθελοντισμού από τον κ. Ολύμπιο είναι το πρώτο αντίτυπο του λευκώματος που εξέδωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Εθελοντισμού που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέραν των 40 χρόνων από τη δράση του.
 
Το λεύκωμα, όπως είπε ο κ. Ολύμπιος, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Εθελοντισμού απένειμαν τα βραβεία και επαίνους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους και τη δραστηριότητα εθελοντικής εργασίας που ανέπτυξαν, στα πλαίσια του διαγωνισμού «Νεολαία και Εθελοντισμός 2016-2017».
 
Απονεμήθηκαν επίσης σε τρεις εταιρείες τα βραβεία για την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Send to Facebook

Βρυξέλλες

"Η Τουρκία πάντα λέγαμε ότι οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και σε ό,τι αφορά την σύλληψη των 2 Ελλήνων στρατιωτών από την Τουρκία καλέσαμε την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο στρατιώτες σε πολύ σύντομο χρόνο", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου...

22/03/2018 19:48

Συνάντηση ΠτΔ

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η συνάντηση, που ξεκίνησε στις 09:40 τοπική ώρα, περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της ατζέντας της σημερινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,...

22/03/2018 17:44

Βρυξέλλες

"Το προσχέδιο συμπερασμάτων που υπάρχει κρίνεται ικανοποιητικό για τη χώρα μας", σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος...

22/03/2018 17:07

Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) (στην υπόθεση της Αντριάνας Ιωάννου) δεν αλλάζει το ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είναι ένα εσωτερικό ένδικο μέσο, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι προσερχόμενος στο «προεδρικό» το πρωί για τη σύσκεψη των «συγκυβερνώντων» κομμάτων με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

22/03/2018 16:45

Αστυνομική ανακοίνωση

Σε συνολικά 173 καταγγελίες, που αφορούσαν διάφορα τροχαία αδικήματα στη πόλη της Λάρνακας, προέβη κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η Τροχαία. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο υπεύθυνος Τροχαίας Λάρνακας, Υπαστυνόμος Χάρης Χατζηγιασεμή «με στόχο τη μείωση των τροχαίων παραβάσεων και την πρόληψη των οδικών τροχαίων συγκρούσεων,...

22/03/2018 13:52

Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Μαρτίου μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να θέσει εμφαντικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας...

22/03/2018 07:07

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Inc Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία-κολοσσός των social media υπέπεσε σε σφάλματα που επέτρεψαν δεδομένα χρηστών να καταλήξουν στην εταιρεία αναλύσεων Cambridge Analytica, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές. Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαρροής προσωπικών...

22/03/2018 07:02

Tέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Σε μια περίοδο στασιμότητας, απαισιοδοξίας, όξυνσης και κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και ρωγμών στο εσωτερικό μέτωπο, με θεωρίες που δειλά – δειλά άρχισαν να αναπτύσσονται περί «λύσης δύο κρατών», το χρέος μας είναι να απορρίψουμε τη λογική της κόπωσης, της απόγνωσης, της απελπισίας, της ηττοπάθειας και της προσαρμογής,...

22/03/2018 06:43

Πάφος

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου, προγραμματίζει Εμπορική Αποστολή η οποία θα επισκεφθεί την Αλεξάνδρεια και το Καΐρο περί το τέλος Απριλίου του 2018, με σκοπό την προώθηση συνεργασιών στους τομείς των Επενδύσεων, Τουρισμού, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Υπηρεσιών. Σύμφωνα...

21/03/2018 21:16

Τουρκία

Ασαφή είναι τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουσταφά Μπαλμπάι. Στην γραπτή του απάντηση ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι “το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω...

21/03/2018 21:14

Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

Στην πρόθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής απέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί ευθέως το Κρεμλίνο. Δε δίστασε επίσης να παρομοιάσει τον Ρώσο Πρόεδρο με τον Αδόλφο Χίτλερ...

21/03/2018 21:03

Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τα όσα έκανε η Τουρκία μετά την έκκληση που της απηύθυνε η ΕΕ το Φεβρουάριο, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει ισχυρότερη υποστήριξη και παρέμβαση από...

21/03/2018 15:21

Back to Top