Κύπρος
Εθελοντισμός και κοινωνία των πολιτών κατατάσσουν την Κύπρο μεταξύ πρώτων στην ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι Επίτροποι αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία ως μια εκ των λίγων χωρών που πέτυχαν να αναπτύξουν ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών, στον οποίο περιλαμβάνεται η ενεργός πολιτότητα, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ο Εθελοντισμός, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντών, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη του εθελοντές για την πολύτιμη προσφορά τους στο κράτος και στους συνανθρώπους μας.
 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών, η οποία τιμάται στις 5 Δεκεμβρίου.
 
Σε ό,τι αφορά το έργο της Κυβέρνησης σε σχέση με τις εθελοντικές και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική προσφορά που αναπτύσσουν οι Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η Κυβέρνηση ανέπτυξε μία σειρά δράσεων με στόχο την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του εθελοντισμού.
 
Ανέφερε ότι, δημιουργώντας το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αναθέτοντας το ρόλο αυτό στον Γιαννάκη Γιαννάκη, «πετύχαμε να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το ρόλο του Εθελοντικού Κινήματος, και να προωθήσουμε έτσι την ενεργό συμμετοχή και την ανάδειξη των πρωτοβουλιών των πολιτών, με έμφαση αυτών της νέας γενιάς».
 
Πρόσθεσε ότι ύστερα και από την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών για τη στέγαση και τη λειτουργία Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής δύο σπίτια του Εθελοντή, ένα στη Λάρνακα και ένα στη Λευκωσία, αναφέροντας ότι επιδίωξη είναι η επέκταση της λειτουργίας του Σπιτιού του Εθελοντή σε ένα κέντρο ενημέρωσης και στήριξης, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες και εκπαίδευση σε θέματα σχετικά με την κοινωνία των πολιτών και το οποίο να μπορεί να στηρίζει ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια στα πρότυπα άλλων χωρών.
 
Στο έργο της Κυβέρνησης για τον εθελοντισμό και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, παρέθεσε τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας για την πιστοποίηση των Εθελοντικών και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ως φιλανθρωπικές οργανώσεις και την ψήφιση της νομοθεσίας, η οποία αφορά τις μη κυβερνητικές, εθελοντικές οργανώσεις (σωματεία, ιδρύματα και λέσχες), εφαρμόζοντας σημαντικά εργαλεία οικονομικής διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, προσθέτοντας ότι έχει επιτευχθεί η αναβάθμιση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες αναγνωρίζονται ως ένα αξιόπιστο κομμάτι της κοινωνίας.
 
Περαιτέρω σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εκσυγχρόνισε και θεσμοθέτησε στην Κύπρο την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη «Τα Δικαιώματα και οι Ευθύνες του Εθελοντή», εφαρμόζοντας μια δομημένη διαδικασία για την αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης, που αφορά την επίσημη αναγνώριση των δεξιοτήτων και των γνώσεων που αποκτούν οι εθελοντές μέσω της μη τυπικής και άτυπης μάθησης.
 
Ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει αναθέσει την καταγραφή ολοκληρωμένων εισηγήσεων σε εταιρεία, προκειμένου να δημιουργηθεί η Υπηρεσία Πιστοποίησης και το αντίστοιχο δίκτυο των εταίρων και συνεργατών που περιλαμβάνουν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους εργοδότες και τα Πανεπιστήμια.
 
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξίσου σημαντική αναγνωρίζεται η πρωτοβουλία του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, και με τη συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών, με τροχιοδρόμηση σχεδίου διαχείρισης εθελοντών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σε περιπτώσεις πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών, σεισμών, μεταναστευτικών ρευμάτων, που αναμένεται σύντομα να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Είπε ότι στο σχέδιο, που στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση των εθελοντών, περιλαμβάνεται η ασφαλιστική κάλυψη των εθελοντών, η οργάνωση του τρόπου λειτουργίας των εθελοντικών ομάδων και μεμονωμένων πολιτών, ο διαχωρισμός ευθυνών, με τρόπο ο οποίος δεν θα βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους, η υποστήριξη αναγκών που προκύπτουν, ο εξοπλισμός για εθελοντές, η επί τόπου ενημέρωση και εκπαίδευση, και η δημιουργία κεντρικού αρχείου εθελοντών.
 
«Επίσης, θεσμοθετήσαμε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Ημέρα του Πολίτη, πραγματοποιώντας πρόσφατα το 2ο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή 600 νέων, καθώς και τις άτυπες δημόσιες διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, υλοποιώντας μία σημαντική πολιτική που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν απόψεις σε θέματα που τους αφορούν, ενδυναμώνοντας έτσι τη συμμετοχική δημοκρατία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Συνεχίζοντας, είπε ότι επόμενο βήμα είναι η καθιέρωση δημόσιων ψηφιακών διαβουλεύσεων, προσθέτοντας ότι παράλληλα καταθέσαμε το νομοσχέδιο της «πρωτοβουλίας των πολιτών» το οποίο δεσμεύει την Κυβέρνηση να εξετάσει πολιτικές που προτείνονται απευθείας από τους πολίτες, με τη συλλογή 8.000 υπογραφών, και την υποχρέωση της Κυβέρνησης να λογοδοτήσει για το αποτέλεσμα.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημαντική προσπάθεια για την αναβάθμιση του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αποτελεί και η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΠΡΟΣΦΕΡΩ», η οποία δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης διαδραστικής επικοινωνίας μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή της Χάρτας του Ενεργού Πολίτη, την εφαρμογή του Εγγράφου της Κοινωνίας των Πολιτών που αναδεικνύει και αξιοποιεί της δυνατότητές της στην Κύπρο και την εφαρμογή του Εγχειριδίου για την Καλλιέργεια του Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη στα Σχολεία.
 
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνών και Θρησκευμάτων της Ελλάδος ζήτησε το εγχειρίδιο για να δοθεί σε όλα τα σχολεία.
 
Είπε ακόμα ότι προωθείται η δημιουργία μιας Υπηρεσίας στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση και την παρακολούθηση των διατιθέμενων κονδυλίων του κράτους υπό μορφή επιχορήγησης στις οργανώσεις αυτές.
 
Ο πρώτος πολίτης του κράτους τίμησε τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Σταύρο Ολύμπιο και τόνισε ότι η δράση του, όπως και όλων των εθελοντών, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, αφυπνίζοντας στον καθένα από εμάς παγκόσμιες αξίες, αρχές και πρακτικές, όπως αυτές της ανιδιοτελούς προσφοράς, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του αλτρουισμού.
 
Ο κ. Ολύμπιος σε χαιρετισμό του είπε πως αποδέχεται την ύψιστη τιμή για την πενιχρή διακονία του στον εθελοντισμό της πατρίδας, την οποία μετακυλίει στις εκατοντάδες και χιλιάδες εθελοντές που συγκροτούν το Παγκύπριο Συμβούλιο Εθελοντισμού.
 
Αντίδωρο του Παγκύπριου Συμβουλίου Εθελοντισμού από τον κ. Ολύμπιο είναι το πρώτο αντίτυπο του λευκώματος που εξέδωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Εθελοντισμού που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέραν των 40 χρόνων από τη δράση του.
 
Το λεύκωμα, όπως είπε ο κ. Ολύμπιος, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Εθελοντισμού απένειμαν τα βραβεία και επαίνους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους και τη δραστηριότητα εθελοντικής εργασίας που ανέπτυξαν, στα πλαίσια του διαγωνισμού «Νεολαία και Εθελοντισμός 2016-2017».
 
Απονεμήθηκαν επίσης σε τρεις εταιρείες τα βραβεία για την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Send to Facebook

Επιμένουν με τις έρευνες στη Μεσόγειο οι Τούρκοι

"Το ερευνητικό μας πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσουν τους νέες εργασίες για τους κανόνες εμπλοκής τους οποίους επεξεργάστηκε το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας. Μιλώντας...

19/10/2018 17:49

Στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά οι μετανάστες

Συνολικά 29 μετανάστες από τη Συρία, έφτασαν το μεσημέρι με φουσκωτό σκάφος από το Λίβανο στο Κάβο Γκρέκο. Σύμφωνα με την Αστυνομία,γύρω στις 12.50 το μεσημέρι φουσκωτό σκάφος εντοπίστηκε από τα ραντάρ της Δύναμης, να πλέει νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο στον Πρωταρά. Σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας μετέβη στη θαλάσσια περιοχή...

19/10/2018 17:45

Χωρίς ημερήσια διάταξη η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Απόψεις και ιδέες για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, αναμένεται να καταθέσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μ.Ακιντζί, κατά την επικείμενη συνάντησή τους, η οποία ανακοινώθηκε χθες, δήλωσε στις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος...

19/10/2018 14:15

Για το κλείσιμο της Cobalt ενημέρωσε εκτάκτως τη Βουλή η Υπ. μεταφορών

Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, κλήθηκε εκτάκτως σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ώστε να ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από την εταιρεία Cobalt Air. Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, έτυχαν ενημέρωσης για...

19/10/2018 14:13

Δε θα εμπλακούμε σε επικοινωνιακή αντιπαράθεση με την Τουρκία διαμηνύει ο ΥΠΕΞ

Την ελπίδα ότι η προγραμματισμένη συνάντηση της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ Λεμεσού, ο κ.Χριστοδουλίδης,...

19/10/2018 14:11

1η Νοεμβρίου η επίσκεψη

Στην Κύπρο θα βρίσκεται το ερχόμενο διάστημα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ. Σχετική ανάρτηση έκανε στο Twitter η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Λένα Αργύρη, την οποία αναδημοσίευσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, ο Αμερικάνος Υφυπουργός Εξωτερικών...

19/10/2018 09:25

«Κλείστε τα οδοφράγματα, που συντηρούν τον κατακτητή»

Σήμερα στις 6 το απόγευμα διοργανώνεται παγκύπρια διαμαρτυρία με το τίτλο «Κλείστε τα οδοφράγματα, που συντηρούν τον κατακτητή», στο οδόφραγμα Δερύνειας. Μια διαμαρτυρία που γίνεται με αφορμή την διάνοιξη του οδοφράγματος Δερεύνειας, αλλά και την εικόνα που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό με τις ουρές αυτοκινήτων Ελληνοκυπρίων...

19/10/2018 09:21

Επιχειρούν σκηνικό έντασης

Σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί για ακόμη μια φορά να στήσει η Άγκυρα, με τουρκικά πρακτορεία να κάνουν λόγο για «επεισόδιο» μεταξύ του τουρκικού ερευνητικού Barbaros και ελληνικής φρεγάτας -περιστατικό που διαψεύδεται από το ΓΕΕΘΑ – Δεν υπάρχει κρίση και η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί την ευρύτερη θαλάσσια...

18/10/2018 21:29

Παρουσία φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς

Βήμα που θα προκαλέσει "μεγάλη κρίση" με την Τουρκία, αυξάνοντας την ένταση στη Μεσόγειο έκανε η Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα "Γενί Σαφάκ" εξαιτίας του ότι η φρεγάτα 'Νικηφόρος Φωκάς' ανέλαβε καθήκοντα να παρακολουθεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο 'Μπαρμπαρός'. Από την άλλη, σύμφωνα με άρθρο...

18/10/2018 15:09

Απαντήσεις για το λουκέτο

Την ελπίδα ότι με την εξεύρεση νέου επενδυτή η Cobalt Air ενδεχομένως να επαναλειτουργήσει, εξέφρασε ο Πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Γρηγόρης Διάκος, προσθέτοντας πως η απόφαση για κλείσιμο της εταιρείας λήφθηκε μετά την απόφαση του επενδυτή να τερματίσει τη χρηματοδότηση του. Σε δηλώσεις στα Κεντρικά γραφεία της εταιρείας...

18/10/2018 15:06

Τι να κάνουν οι ταξιδιώτες

Οδηγίες προς τους επιβάτες της αεροπορικής εταιρείας Cobaltair Ltd, που ανέστειλε ψες τις πτήσεις της, δίδει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και 'Εργων. 'Οπως αναφέρεται, οι επιβάτες που θα ταξίδευαν στις 17 ή 18 Οκτωβρίου 2018, με πτήσεις που ακυρώθηκαν, παρακαλούνται όπως εξασφαλίσουν οι ίδιοι εισιτήρια μονής...

18/10/2018 15:05

«Ομπρέλα» για 23 συνολικά σχέδια διαχείρισης κρίσεων

Ανασκόπηση του σχεδίου «Ζήνων», που αποτελεί την «ομπρέλα» για 23 συνολικά σχέδια διαχείρισης κρίσεων, που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, έγινε σε σημερινή διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε ότι τα πλείστα από τα σχέδια είναι έτοιμα. Συναφώς, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αύξησης...

18/10/2018 15:02

Back to Top