Ευρώπη
Συστάσεις Μοσκοβισί στον επόμενο Πρόεδρο του Eurogroup, μιλώντας για το μέλλον της ΟΝΕ

H Eυρωομάδα χρειάζεται ένα Πρόεδρο που να μπορεί "να οδηγήσει με επιτυχία το κύριο φόρουμ χάραξης πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, κάτι που συνέβαινε μέχρι στιγμής, τόσο με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και με τον Γερούν Ντάισελμπλπουμ, με διαφορετικές προσωπικότητες και στυλ, αλλά και με πολύ ισχυρή ηγετική θέση", σημείωσε χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες ο Πιερ Μοσκοβισί σε ενημέρωση προς του οικονομικούς συντάκτες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
 
O Επίτροπος σημείωσε ότι "αυτό είναι που χρειαζόμαστε τώρα" και έθεσε τρεις προτεραιότητες για όσους κερδίσουν τη σημερινή εκλογή:
 

  • καταρχάς, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της ισχυρής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ για να εμβαθύνουν την Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση, "αυτό είναι προφανώς ένα από τα καθήκοντα της Ευρωομάδας".
  • δεύτερον, "για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι, πρέπει πραγματικά να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα εγκαίρως".
  •  και τέλος, "το άτομο αυτό πρέπει να βελτιώσει τη δημοκρατική λογοδοσία της Ευρωομάδας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

 
"Αυτό είναι απολύτως κρίσιμο για μένα", είπε ο Μοσκοβισί. "Η μεταρρύθμιση της ΟΝΕ ξεκινά με περισσότερη δημοκρατία. Μεγαλύτερη δημοκρατία σημαίνει περισσότερη διαφάνεια και υπευθυνότητα, χρειαζόμαστε απολύτως αυτό για την Ευρωομάδα. Είναι καιρός να εισέλθουμε σε μια περίοδο ωριμότητας και ανοίγματος. Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν ισχυρή ηγεσία", σημείωσε.
 
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι "για να είναι ένας αποτελεσματικός Πρόεδρος της Ευρωομάδας, απαιτείται διατήρηση καλών σχέσεων εργασίας με την Κομισιόν". "Οποιοσδήποτε από τους τέσσερεις υποψηφίους - τους γνωρίζω όλους, θα έλεγα, όπως και ο Γερούν, τους αγαπώ όλους - κερδίσει τις εκλογές σήμερα, θα μπορεί να βασίζεται στην ισχυρή υποστήριξή μου τους σημαντικούς μήνες που βρίσκονται μπροστά στη ζώνη του ευρώ. Και θα ενεργήσουμε ως ομάδα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις επόμενες συζητήσεις", τόνισε ο Μοσκοβισί.
 
Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο δύο εβδομάδων για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η Ευρωομάδα θα συναντηθεί και πάλι σε μια διευρυμένη σύνθεση για να παρέχει καθοδήγηση για τη διάσκεψη κορυφής του ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα συζητήσει το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν σχετικά με την ΟΝΕ και την Τραπεζική Ένωση.
 
"Ειλικρινά, δεν αναμένω κανένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός από το Eurogroup απόψε, διότι, όπως γνωρίζετε, τα κράτη μέλη δεν είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα. Και επίσης υπάρχει η ιδιαίτερη κατάσταση στη Γερμανία, οπότε δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις αυτή τη στιγμή και όλοι το γνωρίζουμε αυτό", αποκάλυψε ο Επίτροπος.
 
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δέσμη μέτρων που πρόκειται να εγκριθεί από την Κομισιόν την Τετάρτη είναι ζωτικής σημασίας για να συμπεριληφθεί στη συζήτηση πριν από τη σύνοδο κορυφής. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία της Κομισιόν: όταν τα κράτη μέλη δεν συμφωνούν με διακυβερνητικό τρόπο, εξακολουθούμε να αντιπροσωπεύουμε το γενικό συμφέρον, να υποβάλλουμε προτάσεις και να ανοίγουμε το δρόμο", διευκρίνισε.
 
Σε ό,τι αφορά το πακέτο μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη που θα ανακοινωθεί από την Κομισιόν την Τετάρτη, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι πρώτον πρέπει να προωθήσει την ενότητα της Ευρώπης μέσω μεγαλύτερης σύγκλισης εντός της ζώνης του ευρώ και της ευρύτερης Ένωσης και δεύτερον, ότι πρέπει να καταστήσει τη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ πιο δημοκρατική και αποτελεσματική την ίδια στιγμή.
 
Πρώτη κατευθυντήρια αρχή είναι η ενότητα, είπε ο Επίτροπος. Η δέσμη αυτή πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της ζώνης του ευρώ και των χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο της ΟΝΕ. "Επειδή το μέλλον του ευρώ είναι η Ευρώπη στο σύνολό της. Είμαστε σαφώς υπέρ μιας προσέγγισης χωρίς αποκλεισμούς. Είμαστε όλοι αλληλένδετοι. Η σύγκλιση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική στήριξη πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους", εξήγησε αναλυτικά.
 
"Γιατί όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι το ευρώ υπονομεύει παρά να προωθεί την ευημερία του ή ότι ορισμένα κράτη μέλη επωφελούνται από αυτό σε βάρος άλλων, αυτό είναι ένα όπλο για την εκμετάλλευση των λαϊκιστών", επεσήμανε.
 
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατευθυντήρια αρχή, τη διακυβέρνηση, τόνισε την ανάγκη να καταστεί η λήψη αποφάσεων στη ζώνη του ευρώ πιο αποτελεσματική και δημοκρατική. Και μέρος "της αντίδρασης σε αυτή την πρόκληση συνίσταται στην απομάκρυνση από τις διακυβερνητικές δομές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης - σκεφτείτε το δημοσιονομικό σύμφωνο ή τον ΕΜΣ. Ή μάλλον να σκεφτείτε την ίδια την Ευρωομάδα", είπε ο Μοσκοβισί.
 
"Στο πλαίσιο των καθαρά διακυβερνητικών δομών, ο δημοκρατικός έλεγχος είναι αδύναμος επειδή είναι κατακερματισμένος", εξήγησε.
 
"Κάθε υπουργός είναι σαφώς υπεύθυνος ατομικά στο εθνικό του κοινοβούλιο, όπου το επίπεδο ελέγχου που αντιμετωπίζουν ποικίλλει ανάλογα με τις ειδικές εθνικές ρυθμίσεις. Ορισμένα κοινοβούλια έχουν πολύ ισχυρό έλεγχο, όπως συμβαίνει στην Ομοσπονδιακή Βουλή (της Γερμανίας), άλλοι έχουν μάλλον αδύναμο έλεγχο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, προφανώς", ανέφερε επί παραδείγματι.
 
"Αλλά η συλλογική υπευθυνότητα είναι ασθενής και αυτό δεν είναι αποδεκτό όταν λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν την ευημερία εκατομμυρίων Ευρωπαίων και ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την ευημερία άλλης χώρας από εκείνη στην οποία υπόκειται ο υπουργός", εξήγησε. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να μεταφέρουμε αυτές τις δομές στο δίκαιο της ΕΕ. Δεν πρόκειται για μια αρπαγή εξουσίας της Κομισιόν. Πρόκειται για μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ορθή δημοκρατική, διαφανή και υπεύθυνη λήψη αποφάσεων", κατέληξε.

Send to Facebook

Επιμένουν με τις έρευνες στη Μεσόγειο οι Τούρκοι

"Το ερευνητικό μας πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσουν τους νέες εργασίες για τους κανόνες εμπλοκής τους οποίους επεξεργάστηκε το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας. Μιλώντας...

19/10/2018 17:49

Στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά οι μετανάστες

Συνολικά 29 μετανάστες από τη Συρία, έφτασαν το μεσημέρι με φουσκωτό σκάφος από το Λίβανο στο Κάβο Γκρέκο. Σύμφωνα με την Αστυνομία,γύρω στις 12.50 το μεσημέρι φουσκωτό σκάφος εντοπίστηκε από τα ραντάρ της Δύναμης, να πλέει νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο στον Πρωταρά. Σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας μετέβη στη θαλάσσια περιοχή...

19/10/2018 17:45

Χωρίς ημερήσια διάταξη η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Απόψεις και ιδέες για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, αναμένεται να καταθέσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μ.Ακιντζί, κατά την επικείμενη συνάντησή τους, η οποία ανακοινώθηκε χθες, δήλωσε στις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος...

19/10/2018 14:15

Για το κλείσιμο της Cobalt ενημέρωσε εκτάκτως τη Βουλή η Υπ. μεταφορών

Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, κλήθηκε εκτάκτως σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ώστε να ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από την εταιρεία Cobalt Air. Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, έτυχαν ενημέρωσης για...

19/10/2018 14:13

Δε θα εμπλακούμε σε επικοινωνιακή αντιπαράθεση με την Τουρκία διαμηνύει ο ΥΠΕΞ

Την ελπίδα ότι η προγραμματισμένη συνάντηση της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ Λεμεσού, ο κ.Χριστοδουλίδης,...

19/10/2018 14:11

1η Νοεμβρίου η επίσκεψη

Στην Κύπρο θα βρίσκεται το ερχόμενο διάστημα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ. Σχετική ανάρτηση έκανε στο Twitter η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Λένα Αργύρη, την οποία αναδημοσίευσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, ο Αμερικάνος Υφυπουργός Εξωτερικών...

19/10/2018 09:25

«Κλείστε τα οδοφράγματα, που συντηρούν τον κατακτητή»

Σήμερα στις 6 το απόγευμα διοργανώνεται παγκύπρια διαμαρτυρία με το τίτλο «Κλείστε τα οδοφράγματα, που συντηρούν τον κατακτητή», στο οδόφραγμα Δερύνειας. Μια διαμαρτυρία που γίνεται με αφορμή την διάνοιξη του οδοφράγματος Δερεύνειας, αλλά και την εικόνα που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό με τις ουρές αυτοκινήτων Ελληνοκυπρίων...

19/10/2018 09:21

Επιχειρούν σκηνικό έντασης

Σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί για ακόμη μια φορά να στήσει η Άγκυρα, με τουρκικά πρακτορεία να κάνουν λόγο για «επεισόδιο» μεταξύ του τουρκικού ερευνητικού Barbaros και ελληνικής φρεγάτας -περιστατικό που διαψεύδεται από το ΓΕΕΘΑ – Δεν υπάρχει κρίση και η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί την ευρύτερη θαλάσσια...

18/10/2018 21:29

Παρουσία φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς

Βήμα που θα προκαλέσει "μεγάλη κρίση" με την Τουρκία, αυξάνοντας την ένταση στη Μεσόγειο έκανε η Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα "Γενί Σαφάκ" εξαιτίας του ότι η φρεγάτα 'Νικηφόρος Φωκάς' ανέλαβε καθήκοντα να παρακολουθεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο 'Μπαρμπαρός'. Από την άλλη, σύμφωνα με άρθρο...

18/10/2018 15:09

Απαντήσεις για το λουκέτο

Την ελπίδα ότι με την εξεύρεση νέου επενδυτή η Cobalt Air ενδεχομένως να επαναλειτουργήσει, εξέφρασε ο Πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Γρηγόρης Διάκος, προσθέτοντας πως η απόφαση για κλείσιμο της εταιρείας λήφθηκε μετά την απόφαση του επενδυτή να τερματίσει τη χρηματοδότηση του. Σε δηλώσεις στα Κεντρικά γραφεία της εταιρείας...

18/10/2018 15:06

Τι να κάνουν οι ταξιδιώτες

Οδηγίες προς τους επιβάτες της αεροπορικής εταιρείας Cobaltair Ltd, που ανέστειλε ψες τις πτήσεις της, δίδει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και 'Εργων. 'Οπως αναφέρεται, οι επιβάτες που θα ταξίδευαν στις 17 ή 18 Οκτωβρίου 2018, με πτήσεις που ακυρώθηκαν, παρακαλούνται όπως εξασφαλίσουν οι ίδιοι εισιτήρια μονής...

18/10/2018 15:05

«Ομπρέλα» για 23 συνολικά σχέδια διαχείρισης κρίσεων

Ανασκόπηση του σχεδίου «Ζήνων», που αποτελεί την «ομπρέλα» για 23 συνολικά σχέδια διαχείρισης κρίσεων, που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, έγινε σε σημερινή διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε ότι τα πλείστα από τα σχέδια είναι έτοιμα. Συναφώς, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αύξησης...

18/10/2018 15:02

Back to Top