Ευρώπη
Συστάσεις Μοσκοβισί στον επόμενο Πρόεδρο του Eurogroup, μιλώντας για το μέλλον της ΟΝΕ

H Eυρωομάδα χρειάζεται ένα Πρόεδρο που να μπορεί "να οδηγήσει με επιτυχία το κύριο φόρουμ χάραξης πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, κάτι που συνέβαινε μέχρι στιγμής, τόσο με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και με τον Γερούν Ντάισελμπλπουμ, με διαφορετικές προσωπικότητες και στυλ, αλλά και με πολύ ισχυρή ηγετική θέση", σημείωσε χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες ο Πιερ Μοσκοβισί σε ενημέρωση προς του οικονομικούς συντάκτες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
 
O Επίτροπος σημείωσε ότι "αυτό είναι που χρειαζόμαστε τώρα" και έθεσε τρεις προτεραιότητες για όσους κερδίσουν τη σημερινή εκλογή:
 

  • καταρχάς, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της ισχυρής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ για να εμβαθύνουν την Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση, "αυτό είναι προφανώς ένα από τα καθήκοντα της Ευρωομάδας".
  • δεύτερον, "για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι, πρέπει πραγματικά να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα εγκαίρως".
  •  και τέλος, "το άτομο αυτό πρέπει να βελτιώσει τη δημοκρατική λογοδοσία της Ευρωομάδας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

 
"Αυτό είναι απολύτως κρίσιμο για μένα", είπε ο Μοσκοβισί. "Η μεταρρύθμιση της ΟΝΕ ξεκινά με περισσότερη δημοκρατία. Μεγαλύτερη δημοκρατία σημαίνει περισσότερη διαφάνεια και υπευθυνότητα, χρειαζόμαστε απολύτως αυτό για την Ευρωομάδα. Είναι καιρός να εισέλθουμε σε μια περίοδο ωριμότητας και ανοίγματος. Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν ισχυρή ηγεσία", σημείωσε.
 
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι "για να είναι ένας αποτελεσματικός Πρόεδρος της Ευρωομάδας, απαιτείται διατήρηση καλών σχέσεων εργασίας με την Κομισιόν". "Οποιοσδήποτε από τους τέσσερεις υποψηφίους - τους γνωρίζω όλους, θα έλεγα, όπως και ο Γερούν, τους αγαπώ όλους - κερδίσει τις εκλογές σήμερα, θα μπορεί να βασίζεται στην ισχυρή υποστήριξή μου τους σημαντικούς μήνες που βρίσκονται μπροστά στη ζώνη του ευρώ. Και θα ενεργήσουμε ως ομάδα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις επόμενες συζητήσεις", τόνισε ο Μοσκοβισί.
 
Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο δύο εβδομάδων για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η Ευρωομάδα θα συναντηθεί και πάλι σε μια διευρυμένη σύνθεση για να παρέχει καθοδήγηση για τη διάσκεψη κορυφής του ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα συζητήσει το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν σχετικά με την ΟΝΕ και την Τραπεζική Ένωση.
 
"Ειλικρινά, δεν αναμένω κανένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός από το Eurogroup απόψε, διότι, όπως γνωρίζετε, τα κράτη μέλη δεν είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα. Και επίσης υπάρχει η ιδιαίτερη κατάσταση στη Γερμανία, οπότε δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις αυτή τη στιγμή και όλοι το γνωρίζουμε αυτό", αποκάλυψε ο Επίτροπος.
 
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δέσμη μέτρων που πρόκειται να εγκριθεί από την Κομισιόν την Τετάρτη είναι ζωτικής σημασίας για να συμπεριληφθεί στη συζήτηση πριν από τη σύνοδο κορυφής. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία της Κομισιόν: όταν τα κράτη μέλη δεν συμφωνούν με διακυβερνητικό τρόπο, εξακολουθούμε να αντιπροσωπεύουμε το γενικό συμφέρον, να υποβάλλουμε προτάσεις και να ανοίγουμε το δρόμο", διευκρίνισε.
 
Σε ό,τι αφορά το πακέτο μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη που θα ανακοινωθεί από την Κομισιόν την Τετάρτη, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι πρώτον πρέπει να προωθήσει την ενότητα της Ευρώπης μέσω μεγαλύτερης σύγκλισης εντός της ζώνης του ευρώ και της ευρύτερης Ένωσης και δεύτερον, ότι πρέπει να καταστήσει τη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ πιο δημοκρατική και αποτελεσματική την ίδια στιγμή.
 
Πρώτη κατευθυντήρια αρχή είναι η ενότητα, είπε ο Επίτροπος. Η δέσμη αυτή πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της ζώνης του ευρώ και των χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο της ΟΝΕ. "Επειδή το μέλλον του ευρώ είναι η Ευρώπη στο σύνολό της. Είμαστε σαφώς υπέρ μιας προσέγγισης χωρίς αποκλεισμούς. Είμαστε όλοι αλληλένδετοι. Η σύγκλιση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική στήριξη πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους", εξήγησε αναλυτικά.
 
"Γιατί όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι το ευρώ υπονομεύει παρά να προωθεί την ευημερία του ή ότι ορισμένα κράτη μέλη επωφελούνται από αυτό σε βάρος άλλων, αυτό είναι ένα όπλο για την εκμετάλλευση των λαϊκιστών", επεσήμανε.
 
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατευθυντήρια αρχή, τη διακυβέρνηση, τόνισε την ανάγκη να καταστεί η λήψη αποφάσεων στη ζώνη του ευρώ πιο αποτελεσματική και δημοκρατική. Και μέρος "της αντίδρασης σε αυτή την πρόκληση συνίσταται στην απομάκρυνση από τις διακυβερνητικές δομές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης - σκεφτείτε το δημοσιονομικό σύμφωνο ή τον ΕΜΣ. Ή μάλλον να σκεφτείτε την ίδια την Ευρωομάδα", είπε ο Μοσκοβισί.
 
"Στο πλαίσιο των καθαρά διακυβερνητικών δομών, ο δημοκρατικός έλεγχος είναι αδύναμος επειδή είναι κατακερματισμένος", εξήγησε.
 
"Κάθε υπουργός είναι σαφώς υπεύθυνος ατομικά στο εθνικό του κοινοβούλιο, όπου το επίπεδο ελέγχου που αντιμετωπίζουν ποικίλλει ανάλογα με τις ειδικές εθνικές ρυθμίσεις. Ορισμένα κοινοβούλια έχουν πολύ ισχυρό έλεγχο, όπως συμβαίνει στην Ομοσπονδιακή Βουλή (της Γερμανίας), άλλοι έχουν μάλλον αδύναμο έλεγχο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, προφανώς", ανέφερε επί παραδείγματι.
 
"Αλλά η συλλογική υπευθυνότητα είναι ασθενής και αυτό δεν είναι αποδεκτό όταν λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν την ευημερία εκατομμυρίων Ευρωπαίων και ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την ευημερία άλλης χώρας από εκείνη στην οποία υπόκειται ο υπουργός", εξήγησε. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να μεταφέρουμε αυτές τις δομές στο δίκαιο της ΕΕ. Δεν πρόκειται για μια αρπαγή εξουσίας της Κομισιόν. Πρόκειται για μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ορθή δημοκρατική, διαφανή και υπεύθυνη λήψη αποφάσεων", κατέληξε.

Send to Facebook

Βρυξέλλες

"Η Τουρκία πάντα λέγαμε ότι οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και σε ό,τι αφορά την σύλληψη των 2 Ελλήνων στρατιωτών από την Τουρκία καλέσαμε την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο στρατιώτες σε πολύ σύντομο χρόνο", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου...

22/03/2018 19:48

Συνάντηση ΠτΔ

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η συνάντηση, που ξεκίνησε στις 09:40 τοπική ώρα, περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της ατζέντας της σημερινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,...

22/03/2018 17:44

Βρυξέλλες

"Το προσχέδιο συμπερασμάτων που υπάρχει κρίνεται ικανοποιητικό για τη χώρα μας", σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος...

22/03/2018 17:07

Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) (στην υπόθεση της Αντριάνας Ιωάννου) δεν αλλάζει το ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είναι ένα εσωτερικό ένδικο μέσο, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι προσερχόμενος στο «προεδρικό» το πρωί για τη σύσκεψη των «συγκυβερνώντων» κομμάτων με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

22/03/2018 16:45

Αστυνομική ανακοίνωση

Σε συνολικά 173 καταγγελίες, που αφορούσαν διάφορα τροχαία αδικήματα στη πόλη της Λάρνακας, προέβη κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η Τροχαία. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο υπεύθυνος Τροχαίας Λάρνακας, Υπαστυνόμος Χάρης Χατζηγιασεμή «με στόχο τη μείωση των τροχαίων παραβάσεων και την πρόληψη των οδικών τροχαίων συγκρούσεων,...

22/03/2018 13:52

Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Μαρτίου μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να θέσει εμφαντικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας...

22/03/2018 07:07

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Inc Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία-κολοσσός των social media υπέπεσε σε σφάλματα που επέτρεψαν δεδομένα χρηστών να καταλήξουν στην εταιρεία αναλύσεων Cambridge Analytica, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές. Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαρροής προσωπικών...

22/03/2018 07:02

Tέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Σε μια περίοδο στασιμότητας, απαισιοδοξίας, όξυνσης και κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και ρωγμών στο εσωτερικό μέτωπο, με θεωρίες που δειλά – δειλά άρχισαν να αναπτύσσονται περί «λύσης δύο κρατών», το χρέος μας είναι να απορρίψουμε τη λογική της κόπωσης, της απόγνωσης, της απελπισίας, της ηττοπάθειας και της προσαρμογής,...

22/03/2018 06:43

Πάφος

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου, προγραμματίζει Εμπορική Αποστολή η οποία θα επισκεφθεί την Αλεξάνδρεια και το Καΐρο περί το τέλος Απριλίου του 2018, με σκοπό την προώθηση συνεργασιών στους τομείς των Επενδύσεων, Τουρισμού, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Υπηρεσιών. Σύμφωνα...

21/03/2018 21:16

Τουρκία

Ασαφή είναι τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουσταφά Μπαλμπάι. Στην γραπτή του απάντηση ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι “το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω...

21/03/2018 21:14

Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

Στην πρόθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής απέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί ευθέως το Κρεμλίνο. Δε δίστασε επίσης να παρομοιάσει τον Ρώσο Πρόεδρο με τον Αδόλφο Χίτλερ...

21/03/2018 21:03

Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τα όσα έκανε η Τουρκία μετά την έκκληση που της απηύθυνε η ΕΕ το Φεβρουάριο, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει ισχυρότερη υποστήριξη και παρέμβαση από...

21/03/2018 15:21

Back to Top