Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας
Αγγελίδης: Στη στενή συνεργασία κυπριακής και νορβηγικής Αστυνομίας οφείλεται ο εντοπισμός της Μαριέ-Ελένης

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, δήλωσε σήμερα ότι η θετική εξέλιξη στην υπόθεση της απαγωγής της 4χρονης Μαριέ-Ελένης από τον πατέρα της Τόρκελ Γκρίμσρουντ, οφείλεται στον «άρτιο και αποτελεσματικό συντονισμό» μεταξύ της κυπριακής και της νορβηγικής Αστυνομίας, καθώς και στις συναντήσεις των ανακριτών από τις δύο χώρες, με την τελευταία να είχε γίνει στις 3 Οκτωβρίου.

«Θέλω να υπογραμμίσω για ενημέρωση της κοινής γνώμης και του κάθε ενδιαφερόμενου ότι η συνεργασία με τις νορβηγικές Αρχές όλους αυτούς τους μήνες ήταν άρτια, στενή και συνεχής και βεβαίως στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν έγινε ανταλλαγή διάφορων πληροφοριών έχοντας υπόψη τα αποτελέσματα αυτά», είπε ο κ. Αγγελίδης.

Πρόσθεσε ότι «η Αστυνομία χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση με διακριτικότητα και προσοχή λόγω της ευαισθησίας του θέματος με απώτερο στόχο να μην προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά στις προσπάθειες για εντοπισμό της μικρής Μαριέ – Ελένης και κατ’ επέκταση στο ανακριτικό έργο».

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, είπε ότι «έχουμε ενημερωθεί από τις νορβηγικές Αρχές ότι η ανήλικη έχει τεθεί κάτω από την προστασία και φροντίδα των νορβηγικών κοινωνικών υπηρεσιών».

Όσον αφορά δε τον πατέρα, ο κ. Αγγελίδης, δήλωσε ότι, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει διαβιβαστεί στην κυπριακή Αστυνομία και στις κυπριακές Αρχές, αυτός έχει παραδοθεί στις Αρχές της Νορβηγίας και ανακρίνεται σχετικά».

Σημείωσε ότι «ο φάκελος της υπόθεσης είναι σε προχωρημένο στάδιο με αρκετό ανακριτικό και μαρτυρικό υλικό, ενώ οι εξετάσεις συνεχίζονται έχοντας υπόψη ότι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν μέχρι σήμερα οκτώ πρόσωπα για τα οποία ζητήθηκε διάταγμα προσωποκράτησης».

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «οι ανακριτές θα μελετήσουν την τελευταία εξέλιξη που σημειώθηκε με την παράδοση του πατέρα στις νορβηγικές Αρχές και αφού συμπληρωθεί ο φάκελος θα συζητηθούν όλα τα δεδομένα με τη Νομική Υπηρεσία».

Ερωτηθείς εάν μετά και την ανάκριση του πατέρα στη Νορβηγία προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία για κάποιο από τα οκτώ πρόσωπα, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «υπήρχε ένα ιστορικό και κάποια μαρτυρία ή/και πιθανή εμπλοκή τους τότε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων».

Πρόσθεσε ότι έχοντας υπόψη ότι πρώτο, αυτός ο φάκελος παραμένει υπό διερεύνηση, και δεύτερο το τι έχει διεκπεραιωθεί από πλευράς ανακριτικού έργου τα δεδομένα «θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν με βάση αυτές τις νέες εξελίξεις και το τι καινούργιο θα προκύψει».

«Δεν έχει τελειώσει η υπόθεση σίγουρα και θα δούμε πώς θα καταλήξουμε αυτό όμως που θα πρέπει να πω είναι ότι επρόκειτο για μία υπόθεση με συγκεκριμένο ιστορικό και υπάρχουν σημαντικές αναφορές στο δικαστήριο για την εμπλοκή του οποιουδήποτε κατά τη διάρκεια διερεύνησης της υπόθεσης», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο πατέρας – απαγωγέας να εκδοθεί στην Κύπρο, ο κ. Αγγελίδης, είπε ότι «το θέμα της έκδοσης του πατέρα, παρόλο που είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, οι ανακριτές θα το μελετήσουν και είναι θέμα το οποίο θα χειριστούν σε συνεργασία και με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας».

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο εκδίκασης της υπόθεσης του Νορβηγού στην πατρίδα του ο κ. Αγγελίδης απάντησε ότι «είναι ένα ενδεχόμενο που υπάρχει», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο Τόρκελ Γκρίμσρουντ και οι ανακριτικές Αρχές έχουν υποδείξει συνεργούς στην υπόθεση απαγωγής της μικρής τον Απρίλη στη Λευκωσία, ο κ. Αγγελίδης, είπε πως «αν ενημερωθούμε σε σχέση με μια τέτοια εξέλιξη και αν δοθούν στοιχεία για τα οποία θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις» οι κυπριακές Αρχές θα κινηθούν αναλόγως.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «εδώ είναι θέμα που αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και είναι λεπτομέρειες για τις οποίες αν υπάρχει οτιδήποτε δεν θα μπορούμε να γνωστοποιήσουμε κάτι γιατί είναι θέμα των ανακριτών».

Για το ενδεχόμενο μετάβασης Κύπριων ανακριτών στην Νορβηγία, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, είπε ότι «εάν υπάρξει οτιδήποτε θα μελετηθεί στο χρόνο που πρέπει».

Ανέφερε πως εάν υπάρξει κάτι το οποίο να απαιτεί τη μετάβαση ανακριτών στην Νορβηγία θα γίνει χειρισμός του θέματος στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας Κύπρου με τη νορβηγική η οποία και συνεχίζεται και απέφερε και αποτελέσματα.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης άρχισε στις 27 Απριλίου με τα γεγονότα τα οποία είχαν εξελιχθεί και βεβαίως την πορεία των εξετάσεων και ερευνών».

Για τις επικρίσεις που δέχθηκε η Αστυνομία για το χειρισμό της υπόθεσης, ο κ. Αγγελίδης, σημείωσε πως «ήταν ένα ευαίσθητο ζήτημα και κάποιες εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να ανακοινωθούν γιατί είχε ιδιαίτερη σημασία να έχει αποτέλεσμα το ανακριτικό έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει και για το οποίο έχει γίνει επανειλημμένα αναφορά στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια προσαγωγής των υπόπτων για εντάλματα προσωποκράτησης».

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελίδης, εξέφρασε εκ μέρους της Αστυνομίας, «ευχαριστίες προς όλους όσοι βοήθησαν με πληροφορίες, προς την οικογένεια για τη συνεργασία που υπήρξε με την Αστυνομία και τους ανακριτές καθώς επίσης και στις νορβηγικές Αρχές για τη συνεργασία και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν σε όλη την διάρκεια των εξετάσεων από τον Απρίλη που άρχισαν».

Send to Facebook

Βρυξέλλες

"Η Τουρκία πάντα λέγαμε ότι οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και σε ό,τι αφορά την σύλληψη των 2 Ελλήνων στρατιωτών από την Τουρκία καλέσαμε την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο στρατιώτες σε πολύ σύντομο χρόνο", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου...

22/03/2018 19:48

Συνάντηση ΠτΔ

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η συνάντηση, που ξεκίνησε στις 09:40 τοπική ώρα, περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της ατζέντας της σημερινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,...

22/03/2018 17:44

Βρυξέλλες

"Το προσχέδιο συμπερασμάτων που υπάρχει κρίνεται ικανοποιητικό για τη χώρα μας", σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος...

22/03/2018 17:07

Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) (στην υπόθεση της Αντριάνας Ιωάννου) δεν αλλάζει το ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είναι ένα εσωτερικό ένδικο μέσο, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι προσερχόμενος στο «προεδρικό» το πρωί για τη σύσκεψη των «συγκυβερνώντων» κομμάτων με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

22/03/2018 16:45

Αστυνομική ανακοίνωση

Σε συνολικά 173 καταγγελίες, που αφορούσαν διάφορα τροχαία αδικήματα στη πόλη της Λάρνακας, προέβη κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η Τροχαία. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο υπεύθυνος Τροχαίας Λάρνακας, Υπαστυνόμος Χάρης Χατζηγιασεμή «με στόχο τη μείωση των τροχαίων παραβάσεων και την πρόληψη των οδικών τροχαίων συγκρούσεων,...

22/03/2018 13:52

Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Μαρτίου μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να θέσει εμφαντικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας...

22/03/2018 07:07

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Inc Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία-κολοσσός των social media υπέπεσε σε σφάλματα που επέτρεψαν δεδομένα χρηστών να καταλήξουν στην εταιρεία αναλύσεων Cambridge Analytica, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές. Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαρροής προσωπικών...

22/03/2018 07:02

Tέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Σε μια περίοδο στασιμότητας, απαισιοδοξίας, όξυνσης και κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και ρωγμών στο εσωτερικό μέτωπο, με θεωρίες που δειλά – δειλά άρχισαν να αναπτύσσονται περί «λύσης δύο κρατών», το χρέος μας είναι να απορρίψουμε τη λογική της κόπωσης, της απόγνωσης, της απελπισίας, της ηττοπάθειας και της προσαρμογής,...

22/03/2018 06:43

Πάφος

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου, προγραμματίζει Εμπορική Αποστολή η οποία θα επισκεφθεί την Αλεξάνδρεια και το Καΐρο περί το τέλος Απριλίου του 2018, με σκοπό την προώθηση συνεργασιών στους τομείς των Επενδύσεων, Τουρισμού, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Υπηρεσιών. Σύμφωνα...

21/03/2018 21:16

Τουρκία

Ασαφή είναι τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουσταφά Μπαλμπάι. Στην γραπτή του απάντηση ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι “το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω...

21/03/2018 21:14

Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

Στην πρόθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής απέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί ευθέως το Κρεμλίνο. Δε δίστασε επίσης να παρομοιάσει τον Ρώσο Πρόεδρο με τον Αδόλφο Χίτλερ...

21/03/2018 21:03

Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τα όσα έκανε η Τουρκία μετά την έκκληση που της απηύθυνε η ΕΕ το Φεβρουάριο, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει ισχυρότερη υποστήριξη και παρέμβαση από...

21/03/2018 15:21

Back to Top