Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας
Αγγελίδης: Στη στενή συνεργασία κυπριακής και νορβηγικής Αστυνομίας οφείλεται ο εντοπισμός της Μαριέ-Ελένης

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, δήλωσε σήμερα ότι η θετική εξέλιξη στην υπόθεση της απαγωγής της 4χρονης Μαριέ-Ελένης από τον πατέρα της Τόρκελ Γκρίμσρουντ, οφείλεται στον «άρτιο και αποτελεσματικό συντονισμό» μεταξύ της κυπριακής και της νορβηγικής Αστυνομίας, καθώς και στις συναντήσεις των ανακριτών από τις δύο χώρες, με την τελευταία να είχε γίνει στις 3 Οκτωβρίου.

«Θέλω να υπογραμμίσω για ενημέρωση της κοινής γνώμης και του κάθε ενδιαφερόμενου ότι η συνεργασία με τις νορβηγικές Αρχές όλους αυτούς τους μήνες ήταν άρτια, στενή και συνεχής και βεβαίως στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν έγινε ανταλλαγή διάφορων πληροφοριών έχοντας υπόψη τα αποτελέσματα αυτά», είπε ο κ. Αγγελίδης.

Πρόσθεσε ότι «η Αστυνομία χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση με διακριτικότητα και προσοχή λόγω της ευαισθησίας του θέματος με απώτερο στόχο να μην προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά στις προσπάθειες για εντοπισμό της μικρής Μαριέ – Ελένης και κατ’ επέκταση στο ανακριτικό έργο».

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, είπε ότι «έχουμε ενημερωθεί από τις νορβηγικές Αρχές ότι η ανήλικη έχει τεθεί κάτω από την προστασία και φροντίδα των νορβηγικών κοινωνικών υπηρεσιών».

Όσον αφορά δε τον πατέρα, ο κ. Αγγελίδης, δήλωσε ότι, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει διαβιβαστεί στην κυπριακή Αστυνομία και στις κυπριακές Αρχές, αυτός έχει παραδοθεί στις Αρχές της Νορβηγίας και ανακρίνεται σχετικά».

Σημείωσε ότι «ο φάκελος της υπόθεσης είναι σε προχωρημένο στάδιο με αρκετό ανακριτικό και μαρτυρικό υλικό, ενώ οι εξετάσεις συνεχίζονται έχοντας υπόψη ότι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν μέχρι σήμερα οκτώ πρόσωπα για τα οποία ζητήθηκε διάταγμα προσωποκράτησης».

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «οι ανακριτές θα μελετήσουν την τελευταία εξέλιξη που σημειώθηκε με την παράδοση του πατέρα στις νορβηγικές Αρχές και αφού συμπληρωθεί ο φάκελος θα συζητηθούν όλα τα δεδομένα με τη Νομική Υπηρεσία».

Ερωτηθείς εάν μετά και την ανάκριση του πατέρα στη Νορβηγία προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία για κάποιο από τα οκτώ πρόσωπα, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «υπήρχε ένα ιστορικό και κάποια μαρτυρία ή/και πιθανή εμπλοκή τους τότε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων».

Πρόσθεσε ότι έχοντας υπόψη ότι πρώτο, αυτός ο φάκελος παραμένει υπό διερεύνηση, και δεύτερο το τι έχει διεκπεραιωθεί από πλευράς ανακριτικού έργου τα δεδομένα «θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν με βάση αυτές τις νέες εξελίξεις και το τι καινούργιο θα προκύψει».

«Δεν έχει τελειώσει η υπόθεση σίγουρα και θα δούμε πώς θα καταλήξουμε αυτό όμως που θα πρέπει να πω είναι ότι επρόκειτο για μία υπόθεση με συγκεκριμένο ιστορικό και υπάρχουν σημαντικές αναφορές στο δικαστήριο για την εμπλοκή του οποιουδήποτε κατά τη διάρκεια διερεύνησης της υπόθεσης», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο πατέρας – απαγωγέας να εκδοθεί στην Κύπρο, ο κ. Αγγελίδης, είπε ότι «το θέμα της έκδοσης του πατέρα, παρόλο που είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, οι ανακριτές θα το μελετήσουν και είναι θέμα το οποίο θα χειριστούν σε συνεργασία και με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας».

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο εκδίκασης της υπόθεσης του Νορβηγού στην πατρίδα του ο κ. Αγγελίδης απάντησε ότι «είναι ένα ενδεχόμενο που υπάρχει», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο Τόρκελ Γκρίμσρουντ και οι ανακριτικές Αρχές έχουν υποδείξει συνεργούς στην υπόθεση απαγωγής της μικρής τον Απρίλη στη Λευκωσία, ο κ. Αγγελίδης, είπε πως «αν ενημερωθούμε σε σχέση με μια τέτοια εξέλιξη και αν δοθούν στοιχεία για τα οποία θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις» οι κυπριακές Αρχές θα κινηθούν αναλόγως.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «εδώ είναι θέμα που αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και είναι λεπτομέρειες για τις οποίες αν υπάρχει οτιδήποτε δεν θα μπορούμε να γνωστοποιήσουμε κάτι γιατί είναι θέμα των ανακριτών».

Για το ενδεχόμενο μετάβασης Κύπριων ανακριτών στην Νορβηγία, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, είπε ότι «εάν υπάρξει οτιδήποτε θα μελετηθεί στο χρόνο που πρέπει».

Ανέφερε πως εάν υπάρξει κάτι το οποίο να απαιτεί τη μετάβαση ανακριτών στην Νορβηγία θα γίνει χειρισμός του θέματος στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας Κύπρου με τη νορβηγική η οποία και συνεχίζεται και απέφερε και αποτελέσματα.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης άρχισε στις 27 Απριλίου με τα γεγονότα τα οποία είχαν εξελιχθεί και βεβαίως την πορεία των εξετάσεων και ερευνών».

Για τις επικρίσεις που δέχθηκε η Αστυνομία για το χειρισμό της υπόθεσης, ο κ. Αγγελίδης, σημείωσε πως «ήταν ένα ευαίσθητο ζήτημα και κάποιες εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να ανακοινωθούν γιατί είχε ιδιαίτερη σημασία να έχει αποτέλεσμα το ανακριτικό έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει και για το οποίο έχει γίνει επανειλημμένα αναφορά στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια προσαγωγής των υπόπτων για εντάλματα προσωποκράτησης».

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελίδης, εξέφρασε εκ μέρους της Αστυνομίας, «ευχαριστίες προς όλους όσοι βοήθησαν με πληροφορίες, προς την οικογένεια για τη συνεργασία που υπήρξε με την Αστυνομία και τους ανακριτές καθώς επίσης και στις νορβηγικές Αρχές για τη συνεργασία και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν σε όλη την διάρκεια των εξετάσεων από τον Απρίλη που άρχισαν».

Send to Facebook

Κυπριακό

Στο Κυπριακό, στην προοπτική της Ελλάδας και στην τρομοκρατία αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, με τα οποία αντήλλαξε ευχές ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «O Ελληνισμός δεν είναι μόνο η μητέρα πατρίδα. Ο Ελληνισμός είναι η ευθεία γραμμή που ξεκινά...

16/12/2017 07:07

Συστάσεις Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Σε 266.537 ανέρχονταν στις 23 Μαρτίου του 2017 τα ανεκτέλεστα εντάλματα προστίμων, σύμφωνα με το μηχανογραφικό σύστημα της Αστυνομίας και αφορούσαν ποσό ύψους €266.048.232, αναφέρεται σε ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) της Δημοκρατίας, η οποία προβαίνει σε σειρά συστάσεων για να επιλυθεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία...

16/12/2017 07:02

Κώστας Καδής

Ο εικαστικός, Ανδρέας Ιωαννίδης, «χωρίς να είναι αυστηρά προσκολλημένος σε ρεύματα ή κατευθύνσεις, χρησιμοποιεί τις κατακτήσεις της σύγχρονης τέχνης με μοναδικό σκοπό να υπηρετήσει ελεύθερα το δικό του δημιουργικό όραμα και τη δική του απόλυτα προσωπική ανάγκη έκφρασης», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής, ο Υπουργός Παιδείας και...

16/12/2017 06:40

Ρωσία

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι παρεμβαίνουν διαρκώς στις ρωσικές προεδρικές εκλογές όπως και άλλες χώρες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι Αμερικανοί διπλωμάτες συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.      "Ο Πρόεδρος...

16/12/2017 01:48

Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα όλες τις εφέσεις των καταδικασθέντων στην υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, κρίνοντας ορθή την απόφαση αλλά και τις ποινές που επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας την 1η Μαρτίου. Είναι η κατάληξή μας ότι οι εφέσεις όλων «αποτυγχάνουν και απορρίπτονται»,...

15/12/2017 20:01

Βρυξέλλες

Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την αντιμετώπιση της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού προβλήματος, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο του δείπνου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο...

15/12/2017 18:40

Οδοφράγματα

Ξεπέρασαν φέτος τα 4 εκατομμύρια οι διελεύσεις μέσω των οδοφραγμάτων μεταξύ «βορρά» και «νότου» γράφει η Γενί Ντουζέν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του «υπουργείου συγκοινωνιών» που παρουσιάζει, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2017 ήταν 4.049.172. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι πολίτες της «ΤΔΒΚ», όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος,...

15/12/2017 18:32

Λονδίνο

Το Κυπριακό, μαζί με τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, ήταν τα θέματα που συζήτησε – μεταξύ άλλων – ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Λονδίνο, όπως ο ίδιος δήλωσε επιστρέφοντας από τη Βρετανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Σταρ Κίπρις, ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, ο...

15/12/2017 18:07

Προεδρικές εκλογές

Τις 25+1 προτάσεις του για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα, μέσα από μια προσέγγιση η οποία ονομάζεται «ευφυής Κύπρος» παρουσίασε σε διάσκεψη Τύπου ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας. Όπως είπε ο όρος «ευφυής Κύπρος» εξυπακούει ότι η χώρα θα αξιοποιήσει στο μέγιστο...

15/12/2017 17:36

Κακουργιοδικείο

Αναβλήθηκε η δίκη για την υπόθεση ατασθαλιών στα ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, στην οποίαν κατηγορούμενοι είναι επτά φυσικά πρόσωπα και μια εταιρεία.  Το Κακουργιοδικείο, ενώπιον του οποίου θα άρχιζε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης, ανέβαλε τη διαδικασία για τις 7 Φεβρουαρίου του 2018, καθώς δόθηκε από την κατηγορούσα αρχή...

15/12/2017 12:05

Κώστας Καδής

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αξιοποιεί το Έργο της «θέσπισης μηχανισμών επικύρωσης της μη τυπικής και άτυπης μάθησης» και επιδιώκει σε στενή συνεργασία με άλλα Υπουργεία, κοινωνικούς εταίρους, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να προχωρήσει το θέμα της επικύρωσης της μη τυπικής και...

15/12/2017 12:00

Προεδρικές Εκλογές

Διορίστηκαν σήμερα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018, ο Γενικός 'Εφορος Εκλογής, ο Βοηθός Γενικός 'Εφορος Εκλογής και οι 'Εφοροι Εκλογής κατά εκλογική περιφέρεια. Συγκεκριμένα, το γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στη σημερινή έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας...

15/12/2017 11:59

Back to Top