Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας
Αγγελίδης: Στη στενή συνεργασία κυπριακής και νορβηγικής Αστυνομίας οφείλεται ο εντοπισμός της Μαριέ-Ελένης

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, δήλωσε σήμερα ότι η θετική εξέλιξη στην υπόθεση της απαγωγής της 4χρονης Μαριέ-Ελένης από τον πατέρα της Τόρκελ Γκρίμσρουντ, οφείλεται στον «άρτιο και αποτελεσματικό συντονισμό» μεταξύ της κυπριακής και της νορβηγικής Αστυνομίας, καθώς και στις συναντήσεις των ανακριτών από τις δύο χώρες, με την τελευταία να είχε γίνει στις 3 Οκτωβρίου.

«Θέλω να υπογραμμίσω για ενημέρωση της κοινής γνώμης και του κάθε ενδιαφερόμενου ότι η συνεργασία με τις νορβηγικές Αρχές όλους αυτούς τους μήνες ήταν άρτια, στενή και συνεχής και βεβαίως στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν έγινε ανταλλαγή διάφορων πληροφοριών έχοντας υπόψη τα αποτελέσματα αυτά», είπε ο κ. Αγγελίδης.

Πρόσθεσε ότι «η Αστυνομία χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση με διακριτικότητα και προσοχή λόγω της ευαισθησίας του θέματος με απώτερο στόχο να μην προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά στις προσπάθειες για εντοπισμό της μικρής Μαριέ – Ελένης και κατ’ επέκταση στο ανακριτικό έργο».

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, είπε ότι «έχουμε ενημερωθεί από τις νορβηγικές Αρχές ότι η ανήλικη έχει τεθεί κάτω από την προστασία και φροντίδα των νορβηγικών κοινωνικών υπηρεσιών».

Όσον αφορά δε τον πατέρα, ο κ. Αγγελίδης, δήλωσε ότι, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει διαβιβαστεί στην κυπριακή Αστυνομία και στις κυπριακές Αρχές, αυτός έχει παραδοθεί στις Αρχές της Νορβηγίας και ανακρίνεται σχετικά».

Σημείωσε ότι «ο φάκελος της υπόθεσης είναι σε προχωρημένο στάδιο με αρκετό ανακριτικό και μαρτυρικό υλικό, ενώ οι εξετάσεις συνεχίζονται έχοντας υπόψη ότι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν μέχρι σήμερα οκτώ πρόσωπα για τα οποία ζητήθηκε διάταγμα προσωποκράτησης».

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «οι ανακριτές θα μελετήσουν την τελευταία εξέλιξη που σημειώθηκε με την παράδοση του πατέρα στις νορβηγικές Αρχές και αφού συμπληρωθεί ο φάκελος θα συζητηθούν όλα τα δεδομένα με τη Νομική Υπηρεσία».

Ερωτηθείς εάν μετά και την ανάκριση του πατέρα στη Νορβηγία προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία για κάποιο από τα οκτώ πρόσωπα, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «υπήρχε ένα ιστορικό και κάποια μαρτυρία ή/και πιθανή εμπλοκή τους τότε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων».

Πρόσθεσε ότι έχοντας υπόψη ότι πρώτο, αυτός ο φάκελος παραμένει υπό διερεύνηση, και δεύτερο το τι έχει διεκπεραιωθεί από πλευράς ανακριτικού έργου τα δεδομένα «θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν με βάση αυτές τις νέες εξελίξεις και το τι καινούργιο θα προκύψει».

«Δεν έχει τελειώσει η υπόθεση σίγουρα και θα δούμε πώς θα καταλήξουμε αυτό όμως που θα πρέπει να πω είναι ότι επρόκειτο για μία υπόθεση με συγκεκριμένο ιστορικό και υπάρχουν σημαντικές αναφορές στο δικαστήριο για την εμπλοκή του οποιουδήποτε κατά τη διάρκεια διερεύνησης της υπόθεσης», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο πατέρας – απαγωγέας να εκδοθεί στην Κύπρο, ο κ. Αγγελίδης, είπε ότι «το θέμα της έκδοσης του πατέρα, παρόλο που είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, οι ανακριτές θα το μελετήσουν και είναι θέμα το οποίο θα χειριστούν σε συνεργασία και με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας».

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο εκδίκασης της υπόθεσης του Νορβηγού στην πατρίδα του ο κ. Αγγελίδης απάντησε ότι «είναι ένα ενδεχόμενο που υπάρχει», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο Τόρκελ Γκρίμσρουντ και οι ανακριτικές Αρχές έχουν υποδείξει συνεργούς στην υπόθεση απαγωγής της μικρής τον Απρίλη στη Λευκωσία, ο κ. Αγγελίδης, είπε πως «αν ενημερωθούμε σε σχέση με μια τέτοια εξέλιξη και αν δοθούν στοιχεία για τα οποία θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις» οι κυπριακές Αρχές θα κινηθούν αναλόγως.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «εδώ είναι θέμα που αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και είναι λεπτομέρειες για τις οποίες αν υπάρχει οτιδήποτε δεν θα μπορούμε να γνωστοποιήσουμε κάτι γιατί είναι θέμα των ανακριτών».

Για το ενδεχόμενο μετάβασης Κύπριων ανακριτών στην Νορβηγία, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, είπε ότι «εάν υπάρξει οτιδήποτε θα μελετηθεί στο χρόνο που πρέπει».

Ανέφερε πως εάν υπάρξει κάτι το οποίο να απαιτεί τη μετάβαση ανακριτών στην Νορβηγία θα γίνει χειρισμός του θέματος στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας Κύπρου με τη νορβηγική η οποία και συνεχίζεται και απέφερε και αποτελέσματα.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης άρχισε στις 27 Απριλίου με τα γεγονότα τα οποία είχαν εξελιχθεί και βεβαίως την πορεία των εξετάσεων και ερευνών».

Για τις επικρίσεις που δέχθηκε η Αστυνομία για το χειρισμό της υπόθεσης, ο κ. Αγγελίδης, σημείωσε πως «ήταν ένα ευαίσθητο ζήτημα και κάποιες εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να ανακοινωθούν γιατί είχε ιδιαίτερη σημασία να έχει αποτέλεσμα το ανακριτικό έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει και για το οποίο έχει γίνει επανειλημμένα αναφορά στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια προσαγωγής των υπόπτων για εντάλματα προσωποκράτησης».

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελίδης, εξέφρασε εκ μέρους της Αστυνομίας, «ευχαριστίες προς όλους όσοι βοήθησαν με πληροφορίες, προς την οικογένεια για τη συνεργασία που υπήρξε με την Αστυνομία και τους ανακριτές καθώς επίσης και στις νορβηγικές Αρχές για τη συνεργασία και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν σε όλη την διάρκεια των εξετάσεων από τον Απρίλη που άρχισαν».

Send to Facebook

Φώτης Φωτίου

Το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο πολιτικό πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του στην κηδεία των οστών του αγνοούμενου, Παναγιώτη Λοϊζου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος, στην Αλαμινό. Σύμφωνα...

21/10/2017 16:01

Προεδρικές εκλογές

Τη στήριξή του Δημοκρατικού Συναγερμού για την επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας έλαβε και επίσημα σήμερα το πρωί ο Νίκος Αναστασιάδης. Σε πανηγυρικό κλίμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας απευθύνθηκε προς το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, που συνεδρίασε στον χώρο της Κρατικής...

21/10/2017 15:39

Προεδρικές Εκλογές

Η διχοτόμηση μας κτυπά την πόρτα και ενόψει των κινδύνων, οι όποιες προεκλογικές σκοπιμότητες θα πρέπει να εγκαταλειφθούν, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος έδωσε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά από τις επαφές που είχε στην Ελλάδα με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο κ. Μαλάς...

21/10/2017 14:42

Προεδρικές εκλογές

Η Τουρκία κατάφερε να περάσει αλώβητη από το τελευταίο Συμβούλιο των Αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως τα συμπεράσματα αποτελούν πιστοποιητικό της αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης Σε δηλώσεις...

21/10/2017 14:04

Προεδρικές εκλογές

Το επίπεδο προόδου ενός κράτους δεν κρίνεται από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του αλλά από την ικανότητά του να δώσει πραγματικές ευκαιρίες και δικαιώματα στους ανθρώπους που μια αναπηρία τους φέρνει σε μειονεκτική θέση, δήλωσε σήμερα ο Γιώργος Λιλλήκας, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος για την προεδρία της...

21/10/2017 12:55

Συντεχνίες

Αίρονται τα μέτρα που είχαν εξαγγείλει οι συντεχνίες στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό, για την ερχόμενη Πέμπτη, μετά από Συμπληρωματική Συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα το απόγευμα οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

21/10/2017 07:06

Κατεχόμενα

Την αλλαγή του συστήματος σε προεδρικό ζητεί στα κατεχόμενα ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου λέγοντας ότι το υφιστάμενο σύστημα διοίκησης δεν έχει να προσφέρει τίποτε στη «χώρα». Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο «υπουργός εξωτερικών», μιλώντας σε ιδιωτική τηλεοπτική εκπομπή, απέφυγε να πει εάν θα είναι υποψήφιος «βουλευτής»...

21/10/2017 06:58

Κυπριακό

Επιστολή προς όλους τους Ευρωβουλευτές, όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό έδωσαν σε εκπροσώπους των ομάδων οι τρεις Τ/κ «βουλευτές» που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, με την τ/κ «κοινοβουλευτική» αντιπροσωπεία να συμμετέχει και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η...

21/10/2017 06:37

Κατοικία στα Λατσιά

  Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής σε χώρο στην Λεωφόρο Μακαρίου ΙΙΙ στην Λακατάμεια πλειστηριασμός από την Ελληνική Τράπεζα, που αφορά κατοικία στα Λατσιά, η οποία ανήκει σε μονογονεϊκή οικογένεια. Πρόκειται για την πρώτη και κύρια κατοικία μονογονεϊκής οικογένειας με ένα ανήλικο παιδί, το συνολικό...

20/10/2017 14:37

Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επέβαλε σήμερα ποινή στέρησης άδειας οδήγησης για έξι μήνες από σήμερα, και χρηματικό πρόστιμο 3,000 ευρώ στον πρώην Βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Ο κ. Θεμιστοκλέους είχε κριθεί ένοχος στις τρεις από τις πέντε κατηγορίες που αντιμετώπιζε, εκ των οποίων οι δύο αφορούν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας...

20/10/2017 14:29

Βρυξέλλες

Την υπόδειξη προς την Τουρκία, να εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, χωρίς διακρίσεις, έναντι όλων των Κρατών Μελών, πέτυχε να συμπεριλάβει στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η Κυπριακή Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια...

20/10/2017 07:08

Μάριος Δημητριάδης

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης επισκέπτεται από τις 18 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου τη Νέα Υόρκη, για να εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στο 69ο Ετήσιο Δείπνο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου. Στο δείπνο θα τιμηθεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της ναυτιλιακής...

20/10/2017 07:03

Back to Top