Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας
Αγγελίδης: Στη στενή συνεργασία κυπριακής και νορβηγικής Αστυνομίας οφείλεται ο εντοπισμός της Μαριέ-Ελένης

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, δήλωσε σήμερα ότι η θετική εξέλιξη στην υπόθεση της απαγωγής της 4χρονης Μαριέ-Ελένης από τον πατέρα της Τόρκελ Γκρίμσρουντ, οφείλεται στον «άρτιο και αποτελεσματικό συντονισμό» μεταξύ της κυπριακής και της νορβηγικής Αστυνομίας, καθώς και στις συναντήσεις των ανακριτών από τις δύο χώρες, με την τελευταία να είχε γίνει στις 3 Οκτωβρίου.

«Θέλω να υπογραμμίσω για ενημέρωση της κοινής γνώμης και του κάθε ενδιαφερόμενου ότι η συνεργασία με τις νορβηγικές Αρχές όλους αυτούς τους μήνες ήταν άρτια, στενή και συνεχής και βεβαίως στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν έγινε ανταλλαγή διάφορων πληροφοριών έχοντας υπόψη τα αποτελέσματα αυτά», είπε ο κ. Αγγελίδης.

Πρόσθεσε ότι «η Αστυνομία χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση με διακριτικότητα και προσοχή λόγω της ευαισθησίας του θέματος με απώτερο στόχο να μην προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά στις προσπάθειες για εντοπισμό της μικρής Μαριέ – Ελένης και κατ’ επέκταση στο ανακριτικό έργο».

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, είπε ότι «έχουμε ενημερωθεί από τις νορβηγικές Αρχές ότι η ανήλικη έχει τεθεί κάτω από την προστασία και φροντίδα των νορβηγικών κοινωνικών υπηρεσιών».

Όσον αφορά δε τον πατέρα, ο κ. Αγγελίδης, δήλωσε ότι, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει διαβιβαστεί στην κυπριακή Αστυνομία και στις κυπριακές Αρχές, αυτός έχει παραδοθεί στις Αρχές της Νορβηγίας και ανακρίνεται σχετικά».

Σημείωσε ότι «ο φάκελος της υπόθεσης είναι σε προχωρημένο στάδιο με αρκετό ανακριτικό και μαρτυρικό υλικό, ενώ οι εξετάσεις συνεχίζονται έχοντας υπόψη ότι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν μέχρι σήμερα οκτώ πρόσωπα για τα οποία ζητήθηκε διάταγμα προσωποκράτησης».

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «οι ανακριτές θα μελετήσουν την τελευταία εξέλιξη που σημειώθηκε με την παράδοση του πατέρα στις νορβηγικές Αρχές και αφού συμπληρωθεί ο φάκελος θα συζητηθούν όλα τα δεδομένα με τη Νομική Υπηρεσία».

Ερωτηθείς εάν μετά και την ανάκριση του πατέρα στη Νορβηγία προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία για κάποιο από τα οκτώ πρόσωπα, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «υπήρχε ένα ιστορικό και κάποια μαρτυρία ή/και πιθανή εμπλοκή τους τότε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων».

Πρόσθεσε ότι έχοντας υπόψη ότι πρώτο, αυτός ο φάκελος παραμένει υπό διερεύνηση, και δεύτερο το τι έχει διεκπεραιωθεί από πλευράς ανακριτικού έργου τα δεδομένα «θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν με βάση αυτές τις νέες εξελίξεις και το τι καινούργιο θα προκύψει».

«Δεν έχει τελειώσει η υπόθεση σίγουρα και θα δούμε πώς θα καταλήξουμε αυτό όμως που θα πρέπει να πω είναι ότι επρόκειτο για μία υπόθεση με συγκεκριμένο ιστορικό και υπάρχουν σημαντικές αναφορές στο δικαστήριο για την εμπλοκή του οποιουδήποτε κατά τη διάρκεια διερεύνησης της υπόθεσης», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο πατέρας – απαγωγέας να εκδοθεί στην Κύπρο, ο κ. Αγγελίδης, είπε ότι «το θέμα της έκδοσης του πατέρα, παρόλο που είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, οι ανακριτές θα το μελετήσουν και είναι θέμα το οποίο θα χειριστούν σε συνεργασία και με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας».

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο εκδίκασης της υπόθεσης του Νορβηγού στην πατρίδα του ο κ. Αγγελίδης απάντησε ότι «είναι ένα ενδεχόμενο που υπάρχει», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο Τόρκελ Γκρίμσρουντ και οι ανακριτικές Αρχές έχουν υποδείξει συνεργούς στην υπόθεση απαγωγής της μικρής τον Απρίλη στη Λευκωσία, ο κ. Αγγελίδης, είπε πως «αν ενημερωθούμε σε σχέση με μια τέτοια εξέλιξη και αν δοθούν στοιχεία για τα οποία θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις» οι κυπριακές Αρχές θα κινηθούν αναλόγως.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «εδώ είναι θέμα που αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και είναι λεπτομέρειες για τις οποίες αν υπάρχει οτιδήποτε δεν θα μπορούμε να γνωστοποιήσουμε κάτι γιατί είναι θέμα των ανακριτών».

Για το ενδεχόμενο μετάβασης Κύπριων ανακριτών στην Νορβηγία, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, είπε ότι «εάν υπάρξει οτιδήποτε θα μελετηθεί στο χρόνο που πρέπει».

Ανέφερε πως εάν υπάρξει κάτι το οποίο να απαιτεί τη μετάβαση ανακριτών στην Νορβηγία θα γίνει χειρισμός του θέματος στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας Κύπρου με τη νορβηγική η οποία και συνεχίζεται και απέφερε και αποτελέσματα.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης άρχισε στις 27 Απριλίου με τα γεγονότα τα οποία είχαν εξελιχθεί και βεβαίως την πορεία των εξετάσεων και ερευνών».

Για τις επικρίσεις που δέχθηκε η Αστυνομία για το χειρισμό της υπόθεσης, ο κ. Αγγελίδης, σημείωσε πως «ήταν ένα ευαίσθητο ζήτημα και κάποιες εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να ανακοινωθούν γιατί είχε ιδιαίτερη σημασία να έχει αποτέλεσμα το ανακριτικό έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει και για το οποίο έχει γίνει επανειλημμένα αναφορά στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια προσαγωγής των υπόπτων για εντάλματα προσωποκράτησης».

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελίδης, εξέφρασε εκ μέρους της Αστυνομίας, «ευχαριστίες προς όλους όσοι βοήθησαν με πληροφορίες, προς την οικογένεια για τη συνεργασία που υπήρξε με την Αστυνομία και τους ανακριτές καθώς επίσης και στις νορβηγικές Αρχές για τη συνεργασία και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν σε όλη την διάρκεια των εξετάσεων από τον Απρίλη που άρχισαν».

Send to Facebook

Κυπριακό

Το σημαντικό δεν είναι να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά να εξετασθούν και να αναλυθούν οι λόγοι που αυτές οι συνομιλίες είναι ανεπιτυχείς, δήλωσε στο Λονδίνο ο Κουντρέτ Οζερσάι. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «υπουργός εξωτερικών» μίλησε στο ινστιτούτο Chatham House στην παρουσία εκπροσώπων...

18/07/2018 22:26

Κυπριακό

Κάθε σκέψη να εγκαταλειφθεί ο στόχος για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, να αλλάξει δηλαδή η βάση της επιδιωκόμενης λύσης στο Κυπριακό, θα οδηγήσει σε αμφισβήτηση της βάσης της ένταξης στην ΕΕ, όπως την οικοδόμησε η Συνθήκη Προσχώρησης και θα δώσει επιχειρήματα για να αμφισβητηθεί το πολιτικό και νομικό πλαίσιο που έθεσε το...

18/07/2018 12:06

Κωνσταντίνος Ιωάννου

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου διαβεβαίωσε την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) πως ό,τι έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί θα τηρηθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας ύστερα από την συνάντηση που είχε η συντεχνία με τον Υπουργό Υγείας, εκφράζοντας την ικανοποίηση...

18/07/2018 07:02

Κυπριακό

Μήνυμα προς όλα τα μέρη στο Κυπριακό έστειλε το Σ.Α. του ΟΗΕ, καλώντας τα «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης...

18/07/2018 06:54

Τουρισμός

Ο τουρισμός αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν εκ των κύριων πυλώνων της οικονομίας μας και, ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση έμπρακτα υποστηρίζει και επιδιώκει τη συνεχή ενίσχυση του τουριστικού τομέα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη έγκριση της δημιουργίας Υφυπουργείου αποτελεί σταθμό...

18/07/2018 06:32

Κυπριακό

Το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας (23/7) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδόθηκε στα κατεχόμενα, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις τρεις και μισή. Η κ. Λουτ θα γίνει την ίδια μέρα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο...

17/07/2018 20:18

Κυπριακό

Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αναμένεται να ενημερώσει σήμερα στη διάρκεια ανεπισήμων διαβουλεύσεων τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα και των δύο προσφάτων εκθέσεων του Αντόνιο Γκουτέρες, για τις καλές του υπηρεσίες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η...

17/07/2018 09:27

Υφυπουργός παρά τω Προέδρω

Η Κυβέρνηση δεν θα βολευτεί στη συνήθεια μιας αργόσυρτης και σιωπηλής διχοτόμησης κι όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό της κατοχής, για την εξεύρεση μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης, που θα επανενώσει το νησί και τον λαό μας - μιας λύσης που θα έχει τα εχέγγυα να αντέξει στον χρόνο, που δεν θα τη σκιάζει η κηδεμονία...

17/07/2018 07:04

Δημήτρης Συλλούρης

Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, η ταινία «Οικόπεδο 12» συνοψίζει και αντικατοπτρίζει, στο πλαίσιο ενός σεναρίου, το συνολικό πρόβλημα του τόπου μας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε χαιρετισμό στο πλαίσιο της προβολής της ταινίας στον Άγιο Σωζόμενο Το εθνικό ζήτημα παραμένει άλυτο,...

17/07/2018 06:49

Γιορτή Αγίας Μαρίνας

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε απόψε στον εσπερινό που τελέστηκε στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη, δίπλα από την κατεχόμενη παραλία της Δερύνειας. Σε δηλώσεις ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης ανέφερε ότι ο εσπερινός «τελείται με τεράστια επιτυχία αφού ο κόσμος συρρέει μαζικά» και σημείωσε...

16/07/2018 21:25

Κυπριακό

Την ελπίδα όπως η περιοδεία στην περιοχή της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν, εξέφρασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Γαλλίας Νίκος Χριστοδουλίδης και Ζιαν Ιβ Λεντριάν. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε...

16/07/2018 18:14

Βρετανία

Την Κύπρο περιλαμβάνει δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ Daily Star Sunday στους δυνητικούς στόχους Ισλαμιστών τρομοκρατών αυτό το καλοκαίρι. Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας από αποκρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικές...

16/07/2018 18:08

Back to Top