Κυπριακό
Παραλείψεις και αδυναμίες στην έκθεση ΓΓ ΟΗΕ, βλέπει ο Μπουρτζιού

Το επιχείρημα των Ε/κ να επιρρίψουν όλη την ευθύνη για την κατάρρευση της Διάσκεψης (για την Κύπρο) στην τουρκική πλευρά, δίδοντας έμφαση μόνο στη διάσταση της ασφάλειας και εγγυήσεων, καταρρίπτεται για ακόμη μια φορά από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ που καταγράφει ξεκάθαρα τι πραγματικά συνέβη σε όλα τα κεφάλαια στα παράλληλα τραπέζια της Διάσκεψης, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Μπουρτζιού θεωρεί θετικό ότι αξιολογείται θετικά από τον ΓΓ η προσέγγιση του Τ/κ ηγέτη πως οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν με τις παλιές μεθόδους, αλλά με μια προσέγγιση πακέτου. Στην έκθεση, προσθέτει, δεν αντικατοπτρίζεται το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως δόθηκε γραπτώς στις πλευρές στην Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά και με αυτή την έννοια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, υπάρχουν παραλείψεις και διαφοροποιήσεις στις φράσεις που χρησιμοποιούνται και η ισορροπία που έθεσε ο κ. Γκουτέρες με το πλαίσιό του, χαλάει.

Λόγω της αναποφασιστικότητας της ε/κ πλευράς δεν οριστικοποιήθηκαν τα θέματα της εκ περιτροπής προεδρίας, «ένας από τους σημαντικούς όρους του πλαισίου που υπέβαλε ο ΓΓ στο Κραν Μοντανά, ούτε και η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στους ομοσπονδιακούς θεσμούς με τη λήψη αποφάσεων με την αρχή της ‘τουλάχιστον μιας θετικής ψήφου’». Κατόπιν, συνεχίζει ο κ. Μπουρτζιού, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τοποθετήθηκε ξεκάθαρα ενάντια στην αρχή της λήψης αποφάσεων με αποτελεσματική συμμετοχή (των Τ/κ).

Ενώ τα πράγματα έχουν έτσι, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, αυτή η αρνητική στάση της ε/κ πλευράς δεν έχει αντικατοπτριστεί με ξεκάθαρο τρόπο στην έκθεση του ΓΓ και θεωρεί λάθος την εντύπωση που δίδεται στην εν λόγω έκθεση ότι σχεδόν υπήρξε συμφωνία στα θέματα της ομοσπονδιακής διοίκησης και της αποτελεσματικής συμμετοχής. Παρόμοια, αναφέρει, είναι και η εικόνα που δίδεται στα θέματα των «ανεξάρτητων αξιωματούχων» και της «ομοσπονδιακής δημόσιας υπηρεσίας» όπου, κατά τον Μπαρίς Μπουρτζιού, παρά την προηγούμενη γενική συναντίληψη η ε/κ πλευρά παρεμπόδισε με νέους όρους, αλλαγές και προτάσεις τη σύγκλιση.

Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, δεν αποδέχθηκε ούτε το πλαίσιο που είχε θέσει στο περιουσιακό ο ΓΓ του ΟΗΕ ώστε να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση στο κεφάλαιο αυτό και ούτε αυτό δυστυχώς – όπως αναφέρει – περιλαμβάνεται στην έκθεσή του. Πρόσθεσε ότι κάποιες αναφορές στην έκθεση του κ. Γκουτέρες διαφοροποιούνται από τον αρχικό πλαίσιο που δόθηκε στο Κραν Μοντανά.

Στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, ο κ. Μπουρτζιού αναφέρει ότι η ευέλικτη και εποικοδομητική στάση της τ/κ και τουρκικής πλευράς, όσο και αν παραβλέφθηκε από την ε/κ και την ελληνική πλευρά, αναγνωρίστηκε από τους άλλους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη. Αυτή η ευκαιρία, προσθέτει, χαραμίσθηκε λόγω της επιμονής της ε/κ πλευράς σε «μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις». «Σε αυτό το πλαίσιο, κάνοντας λόγο για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο κεφάλαιο ασφάλεια και εγγυήσεις, είναι μια μεγάλη παράλειψη το ότι δεν ξεκαθαρίζεται στην έκθεση ποια πλευρά είχε εποικοδομητική στάση».

Στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέρει ο κ. Μπουρτζιού, γίνεται σαφές ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης. «Αυτό είναι σωστό, αλλά είναι η ε/κ πλευρά που δεν μπόρεσε να δείξει πολιτική βούληση». Θεωρεί επίσης ότι ο Τ/κ ηγέτης έδειξε σε όλες τις φάσεις πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα και γι’ αυτό πιστεύει ότι είναι αδικία το γεγονός ότι δεν ξεκαθαρίζεται στην έκθεση Γκουτέρες ποια ήταν η πλευρά που δεν είχε πολιτική βούληση και εξαιτίας της χάθηκε αυτή η ευκαιρία και η ευθύνη μοιράζεται και στις δύο πλευρές.

Ο κ. Μπουρτζιού αναφέρεται επίσης σε ελλείψεις όσον αφορά την διαδικασία πριν και μετά το Κραν Μοντανά φέροντας ως παράδειγμα το Μοντ Πελεράν 1 και τη Διάσκεψη της Γενεύης όπου, γράφει, λόγω του αιτιολογικού του Προέδρου Αναστασιάδη και του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά πως δεν ήταν έτοιμοι, δεν μπόρεσαν και οι δύο συναντήσεις να ολοκληρωθούν. Αυτό δεν καταγράφεται ξεκάθαρα στην έκθεση, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη.

Με τον ίδιο τρόπο, συνεχίζει, δεν ανακοινώνεται στην έκθεση για ποιους λόγους κάποια εκ των ΜΟΕ δεν έχουν εφαρμοστεί, φέροντας ως παράδειγμα την κινητή τηλεφωνία και την ηλεκτρική διασύνδεση που εμποδίστηκε – όπως υποστηρίζει – από την ε/κ πλευρά, αλλά δεν αναφέρεται στην έκθεση.

Αναφέρει επίσης ότι η τ/κ πλευρά έχει διορίσει και ενημερώσει τα ΗΕ για τα μέλη της στην επιτροπή για την συγγραφή του συντάγματος, πράγμα που δεν έχει κάνει η ε/κ πλευρά, αλλά ούτε αυτό σημειώνεται στην έκθεση Γκουτέρες.

Στην έκθεση, συνεχίζει, δεν γίνεται αναφορά ούτε στη ζημιά που επέφερε στην διαδικασία η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, την εξεύρεση λύσης για να διορθωθεί το λάθος – όπως αναφέρει – από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ και παρ’ αυτά την αναπομπή του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, «με άλλα λόγια διέγραψε το θέμα».

Στην έκθεση, προσθέτει ο κ. Μπουρτζιού, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια αβεβαιότητα όσον αφορά τις εργασίες των Τεχνικών Επιτροπών και το μέλλον των ΜΟΕ για τα οποία – υποστηρίζει – ευθύνεται η απροθυμία της ε/κ πλευράς να υπάρξει πρόοδος, αλλά αυτή η ευθύνη δεν αποδίδεται όπως ούτε γίνεται αναφορά στο ότι η ε/κ πλευρά παρεμπόδισε τις εργασίες της Adhoc Επιτροπής για την προετοιμασία των Τ/κ για την ΕΕ.

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού υποστηρίζει ότι ο Τ/κ ηγέτης έδειξε εδώ και 2,5 χρόνια την απαραίτητη πολιτική βούληση, προέβη σε ενέργειες για να γίνουν όλες οι συναντήσεις από το Μοντ Πελεράν μέχρι το Κραν Μοντανά, «έναντι της ε/κ πλευράς που έσερνε τα πόδια της», η τ/κ πλευρά στάθηκε πιστή στα όσα συμφωνήθηκαν, αλλά η ε/κ πλευρά επιβράδυνε την διαδικασία των διαπραγματεύσεων, εμπόδισε την επίτευξη αποτελέσματος και έπαιξε με το χρόνο. «Βλέπουμε ως σημαντική έλλειψη την μη περίληψη στην έκθεση αυτής της αρνητικής στάσης της ε/κ πλευράς».

Τέλος, ο κ. Μπουρτζιού επανέλαβε τη θέση ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και πως με την ίδια μέθοδο δεν μπορεί να υπάρξει κατάληξη.

Send to Facebook

Βρυξέλλες

"Η Τουρκία πάντα λέγαμε ότι οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και σε ό,τι αφορά την σύλληψη των 2 Ελλήνων στρατιωτών από την Τουρκία καλέσαμε την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο στρατιώτες σε πολύ σύντομο χρόνο", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου...

22/03/2018 19:48

Συνάντηση ΠτΔ

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η συνάντηση, που ξεκίνησε στις 09:40 τοπική ώρα, περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της ατζέντας της σημερινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,...

22/03/2018 17:44

Βρυξέλλες

"Το προσχέδιο συμπερασμάτων που υπάρχει κρίνεται ικανοποιητικό για τη χώρα μας", σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος...

22/03/2018 17:07

Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) (στην υπόθεση της Αντριάνας Ιωάννου) δεν αλλάζει το ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είναι ένα εσωτερικό ένδικο μέσο, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι προσερχόμενος στο «προεδρικό» το πρωί για τη σύσκεψη των «συγκυβερνώντων» κομμάτων με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

22/03/2018 16:45

Αστυνομική ανακοίνωση

Σε συνολικά 173 καταγγελίες, που αφορούσαν διάφορα τροχαία αδικήματα στη πόλη της Λάρνακας, προέβη κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η Τροχαία. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο υπεύθυνος Τροχαίας Λάρνακας, Υπαστυνόμος Χάρης Χατζηγιασεμή «με στόχο τη μείωση των τροχαίων παραβάσεων και την πρόληψη των οδικών τροχαίων συγκρούσεων,...

22/03/2018 13:52

Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Μαρτίου μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να θέσει εμφαντικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας...

22/03/2018 07:07

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Inc Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία-κολοσσός των social media υπέπεσε σε σφάλματα που επέτρεψαν δεδομένα χρηστών να καταλήξουν στην εταιρεία αναλύσεων Cambridge Analytica, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές. Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαρροής προσωπικών...

22/03/2018 07:02

Tέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Σε μια περίοδο στασιμότητας, απαισιοδοξίας, όξυνσης και κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και ρωγμών στο εσωτερικό μέτωπο, με θεωρίες που δειλά – δειλά άρχισαν να αναπτύσσονται περί «λύσης δύο κρατών», το χρέος μας είναι να απορρίψουμε τη λογική της κόπωσης, της απόγνωσης, της απελπισίας, της ηττοπάθειας και της προσαρμογής,...

22/03/2018 06:43

Πάφος

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου, προγραμματίζει Εμπορική Αποστολή η οποία θα επισκεφθεί την Αλεξάνδρεια και το Καΐρο περί το τέλος Απριλίου του 2018, με σκοπό την προώθηση συνεργασιών στους τομείς των Επενδύσεων, Τουρισμού, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Υπηρεσιών. Σύμφωνα...

21/03/2018 21:16

Τουρκία

Ασαφή είναι τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουσταφά Μπαλμπάι. Στην γραπτή του απάντηση ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι “το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω...

21/03/2018 21:14

Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

Στην πρόθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής απέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί ευθέως το Κρεμλίνο. Δε δίστασε επίσης να παρομοιάσει τον Ρώσο Πρόεδρο με τον Αδόλφο Χίτλερ...

21/03/2018 21:03

Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τα όσα έκανε η Τουρκία μετά την έκκληση που της απηύθυνε η ΕΕ το Φεβρουάριο, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει ισχυρότερη υποστήριξη και παρέμβαση από...

21/03/2018 15:21

Back to Top