Ημερίδα για ΜΜΕ και Εκπαίδευση
Η Παιδεία μοναδικός μηχανισμός ειρηνικής επανάστασης

Τον μοναδικό μηχανισμό ειρηνικής επανάστασης αποτελεί η Παιδεία και οι εκπαιδευτικοί επιφορτίζονται με την ευθύνη να προσανατολίσουν τους μαθητές μέσα στο λαβύρινθο των πληροφοριών της εποχής μας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Δημοσιογραφίας, Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Frederick, Αν. Καθηγητή Σωτήρη Θεοχαρίδη.

Ο Καθηγητής Θεοχαρίδης μιλούσε κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας, που διοργάνωσαν το βράδυ της Παρασκευής το Πανεπιστήμιο Frederick και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με χορηγό επικοινωνίας το ΚΥΠΕ, υπό τον τίτλο «Κοινωνία της Πληροφορίας, ΜΜΕ και Εκπαίδευση».

«Μόνο η Παιδεία μπορεί να επαναφέρει προσανατολισμό. Μόνο η Παιδεία μπορεί να ανατρέψει την ασημαντότητα της κυπριακής κοινωνίας. Επαναφέροντας το πρόταγμα της αυτονομίας, που είναι το θεμέλιο της Παιδείας», ανέφερε ο κ. Θεοχαρίδης.

Αναφερόμενος στο διαδίκτυο είπε ότι ο ίδιος δεν είναι τόσο σίγουρος «ότι έχει κάνει να ατροφήσει η ευαισθησία μας». «Όταν βλέπεις ένα παιδί να πεθαίνει μπροστά σου, νομίζω εξακολουθείς να συγκινείσαι», πρόσθεσε. Το πρόβλημα είναι, σημείωσε, «ότι τώρα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην πραγματικότητα την εικονική και στην πραγματικότητα την παρούσα». Η εικονική πραγματικότητα είναι παντού, ανέφερε, «και το σύνορο έχει σβηστεί κι αυτό μας μπερδεύει πάρα πολύ».

«Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τόση φρίκη στις σειρές μυθοπλασίας και στα δελτία ειδήσεων, που σπάνια θα κλάψει κάποιος για τα πάθη του Χριστού την Μεγάλη Εβδομάδα. Κάποτε δακρύζαμε», είπε.

Το διαδίκτυο, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, συνιστά τεράστια ηθική πρόκληση για όλους τους χρήστες. Την μεγαλύτερη αλλαγή τη βιώνουν τα παιδιά. Κάποτε, ανέφερε, όλη η γνώση ερχόταν μέσω του σχολείου. «Σήμερα με την τηλεόραση και το διαδίκτυο η προτεραιότητα πια δεν μπορεί να είναι η πληροφόρηση αλλά ο προσανατολισμός του μαθητή στον λαβύρινθο των πληροφοριών που τον βομβαρδίζουν ακατάπαυστα», είπε, για να προσθέσει ότι «μιλάμε για την πληροφοριακή βόμβα».

Την ίδια ώρα εξέφρασε, μεταξύ άλλων τη θέση ότι «η Παιδεία είναι ο μοναδικός μηχανισμός ειρηνικής επανάστασης». Είναι, είπε, «το αντίδοτο στη μοιρολατρία». «Η παιδεία είναι ότι πιο ανατρεπτικό υπάρχει», σημείωσε.

«Ο μιντιακός αλφαβητισμός είναι απαραίτητος για την ομαλή και ισότιμη ένταξη και συμμετοχή στη πολιτική και κοινωνική ζωή του 21ου αιώνα όπως ακριβώς ο βασικός γραμματισμός, ανάγνωση, γραφή, αριθμητική ήταν για τον 20ο αιώνα» είπε σε χαιρετισμό της η Νατάσα Φρειδερίκη Διευθύντρια Μέριμνας του Πανεπιστήμιου Φρέντερικ, τον οποίο διάβασε εκ μέρους της η Λέκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας Νίκη Μενελάου.

«Οι νέοι, τα παιδιά μας, από πολύ μικρή ηλικία, ενώ είναι εξαιρετικά ικανοί στη χρήση της τεχνολογίας μέσα και έξω από την τάξη, αγωνίζονται να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα των μέσων ενημέρωσης με αποτέλεσμα να εδραιώνονται λανθασμένες και πολλές φορές επικίνδυνες απόψεις και τάσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «καλούμαστε ως εκπαιδευτικοί φορείς να προσφέρουμε γνώσεις και εργαλεία για να βοηθήσουμε την κριτική κατανόηση και αξιολόγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

«Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης είναι βασικός στόχος της εκπαίδευσης και η συμβολή των μέσων προς αυτή την κατεύθυνση είναι καθοριστική», ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, η Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνά Μιχαηλίδου.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου, σε ομιλία του στην ημερίδα, επεσήμανε ότι «η νέα τεχνολογία δίνει τον τόνο, πρωταγωνιστές τα social media», κι εξήγησε: «Σενάριο μη επιστημονικής φαντασίας: πόλεμος στη Β. Κορέα. Ο Πρόεδρος Τραμπ με ένα tweet ανακοινώνει την έναρξη της μάχης. Ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν μέσω βίντεο δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας του για ‘μάχη μέχρι τέλους’».

Επιστρέφοντας στην «κυπριακή πραγματικότητα», ο κ. Λάρκος είπε ότι «οι απολύσεις σχεδόν του ενός τρίτου του προσωπικού στο συγκρότημα ‘Φιλελεύθερος’ προκαλούν σοκ μόνο σε όσους ζουν στην προηγούμενη φάση ανάπτυξης των ΜΜΕ», σημειώνοντας ότι «το παράδειγμα αυτό δείχνει μια ακόμα φορά ότι το τέλος του γραπτού Τύπου με τη μορφή που τον γνωρίσαμε για δεκαετίες έχει ήδη φτάσει».

«Τα νέα στοιχεία που συγκροτούν το νέο περιβάλλον στο χώρο της δημοσιογραφίας συνιστούν μια γιγαντιαία πίεση σε όλους για να αλλάξουν, να προσαρμοστούν. Νέα εποχή, νέα φαινόμενα. Το σημερινό σκηνικό συγκροτείται από μηχανές αναζήτησης, ηλεκτρονικές εκδόσεις, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νέες μορφές επικοινωνίας».

Ο κ. Λάρκος αναφέρθηκε στα ηλεκτρονικά μέσα της εποχής, επεσήμανε τον «αμέτρητο όγκο από ειδήσεις» και διερωτήθηκε εάν «έχουμε όμως αξιόπιστες ειδήσεις».

«Πολλά συνδέονται με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει ο ιδιοκτήτης ενός Μέσου, αν το μέσον συνδέεται με κάποιο κόμμα, αν η ιδιοκτησία διαθέτει ‘στρατευμένες θέσεις’ πάνω σε ορισμένα ζητήματα», είπε και σημείωσε ότι «οι αξιόπιστες ειδήσεις είναι το ζητούμενο, αλλά αυτές, στην παρούσα φάση, διαθέτουν ισχυρό αντίπαλο», δηλαδή τις «ψευδείς ειδήσεις» που υπενθυμίζει «πόσο πολύπλοκο είναι το νέο σκηνικό στο χώρο των ΜΜΕ».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται διεθνώς για επιβεβαίωση του περιεχομένου των ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι «οι σχετικές λύσεις περιλαμβάνουν παγκόσμιες απαντήσεις» και ότι «η αναζήτηση νέων λύσεων απαιτεί συνέργειες, αναζητήσεις, επιλογές για ότι δίνει στις ειδήσεις περισσότερη αξιοπιστία».

Αναφερόμενος στο ΚΥΠΕ, είπε ότι στόχος του είναι «να προσφέρει στους συνδρομητές του, συνεχώς και αδιαλείπτως, ειδήσεις πλήρεις, ακριβείς, αμερόληπτες και έγκυρες».

«Το ΚΥΠΕ διαθέτει αυτονομία στην παραγωγή και επιλογή ειδήσεων, δεν είναι βραχίονας της εκάστοτε εξουσίας, καθώς ο ιδρυτικός του νόμος καταγράφει με σαφήνεια την αποστολή του. Έχει ως στόχο του να γίνεται ολοένα και καλύτερος δημοσιογραφικός οργανισμός», είπε.

Πρόσθεσε ότι «το ΚΥΠΕ έχει προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σύνδεση των δημόσιων σχολείων με την ιστοσελίδα του Πρακτορείου».

«Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: Συνεχής ροή πληροφόρησης, διασύνδεση τοπικής και εξωτερικής δραστηριότητας, καλύτερη αίσθηση της θέσης της Κύπρου στον κόσμο, συνεχής ενημέρωση για όσα διασυνδέουν την Κύπρο με την ΕΕ, καλύτερη δυνατότητα να συγκρίνουμε και έτσι καλύτερη βάση για την κριτική σκέψη, την παιδαγωγική ανατροφοδότηση με ύλη από μια δεξαμενή από νηφάλιες ειδήσεις», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποια οριστική ανταπόκριση».

Είπε, επίσης, ότι «η ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ δείχνει την τάση, με 64.706 sessions τον Φεβρουάριο του 2017 στα 73.296 τον Ιούλιο 2017, με 14.6% αύξηση στα tweet impressions στην ελληνική έκδοση τις τελευταίες 28 ημέρες, μείωση της τάξης του 2.7% στην αγγλική και με αύξηση στην τουρκική στο 9.6%».

«Οι νηφάλιες ειδήσεις ταυτίζονται με τις αξιόπιστες ειδήσεις. Η μάχη κατά των fake news κερδίζει πόντους», ανέφερε και σημείωσε ότι «τα ΜΜΕ έχουν ευθύνη να ηγηθούν, να αναδείξουν το κοινωνικό μας πρόσωπο, να τολμήσουν περισσότερο και έτσι να συμβάλουν στην πρόοδο μιας κοινωνίας».

Μια ιστορική αναδρομή για το ΡΙΚ και την προσφορά του από την έναρξη των εκπομπών του στις 15 Οκτωβρίου 1957, έκανε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος. «Το κουτί με τις εικόνες» στην εξηντάχρονη πορεία του, είπε, «διαδραμάτισε ρόλο εκπαιδευτικό και συνάμα ενημερωτικό, κερδίζοντας εξελικτικά το κυπριακό κοινό».

Αν ορίσουμε την παιδεία ως τη συνεχή παροχή γνώσεων ή τη διαδικασία αγωγής που στοχεύει στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου, τότε η δημόσια ραδιοτηλεόραση δύναται να οριστεί ως το φορέα εκείνο που συμβάλει στην προσβασιμότητα στην είδηση, έγκαιρη και έγκυρη, σε όλους, στην πολυφωνία και τον πλουραλισμό, στην ευαισθησία στις εθνικές μειονότητες, καθώς και στη δημιουργία προϋποθέσεων υγιούς ανταγωνισμού με βάση το ποιοτικό περιεχόμενο των προγραμμάτων της, ανέφερε ο κ. Τσώκος.

«Σε μια περίοδο που αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη μιας δημοκρατικής τηλεόρασης, αλλά και τη λειτουργία της σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην ανάπτυξη της παιδείας και της κουλτούρας ενός λαού αλλά και της παιδείας», σημείωσε.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία.

Send to Facebook

Φώτης Φωτίου

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, δήλωσε σήμερα ότι «παρ’ όλα τα προβλήματα, τις δυσκολίες και την άρνηση που προβάλλει συνεχώς η κατοχική δύναμη, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε να διευκρινιστεί η τύχη και του τελευταίου αγνοουμένου μας». Σε χαιρετισμό του στον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου...

16/12/2017 15:39

Προεδρικές Εκλογές

Την απαρέσκεια του για το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τις μειωμένες δαπάνες για την υγεία και τις κοινωνικές παροχές εξέφρασε, σήμερα Σάββατο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα». «Νομίζω ότι η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα,...

16/12/2017 14:42

Προεδρικές Εκλογές

Προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα από τα πρακτικά της απόφασης του Eurogroup στις 18 Μαρτίου του 2013, τα οποία έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για «αντιθεσμική συμπεριφοράς» του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι πλέον ξεκάθαρο, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση, «ότι...

16/12/2017 14:40

Κυπριακό

Στο Κυπριακό, στην προοπτική της Ελλάδας και στην τρομοκρατία αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, με τα οποία αντήλλαξε ευχές ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «O Ελληνισμός δεν είναι μόνο η μητέρα πατρίδα. Ο Ελληνισμός είναι η ευθεία γραμμή που ξεκινά...

16/12/2017 07:07

Συστάσεις Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Σε 266.537 ανέρχονταν στις 23 Μαρτίου του 2017 τα ανεκτέλεστα εντάλματα προστίμων, σύμφωνα με το μηχανογραφικό σύστημα της Αστυνομίας και αφορούσαν ποσό ύψους €266.048.232, αναφέρεται σε ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) της Δημοκρατίας, η οποία προβαίνει σε σειρά συστάσεων για να επιλυθεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία...

16/12/2017 07:02

Κώστας Καδής

Ο εικαστικός, Ανδρέας Ιωαννίδης, «χωρίς να είναι αυστηρά προσκολλημένος σε ρεύματα ή κατευθύνσεις, χρησιμοποιεί τις κατακτήσεις της σύγχρονης τέχνης με μοναδικό σκοπό να υπηρετήσει ελεύθερα το δικό του δημιουργικό όραμα και τη δική του απόλυτα προσωπική ανάγκη έκφρασης», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής, ο Υπουργός Παιδείας και...

16/12/2017 06:40

Ρωσία

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι παρεμβαίνουν διαρκώς στις ρωσικές προεδρικές εκλογές όπως και άλλες χώρες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι Αμερικανοί διπλωμάτες συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.      "Ο Πρόεδρος...

16/12/2017 01:48

Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα όλες τις εφέσεις των καταδικασθέντων στην υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, κρίνοντας ορθή την απόφαση αλλά και τις ποινές που επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας την 1η Μαρτίου. Είναι η κατάληξή μας ότι οι εφέσεις όλων «αποτυγχάνουν και απορρίπτονται»,...

15/12/2017 20:01

Βρυξέλλες

Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την αντιμετώπιση της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού προβλήματος, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο του δείπνου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο...

15/12/2017 18:40

Οδοφράγματα

Ξεπέρασαν φέτος τα 4 εκατομμύρια οι διελεύσεις μέσω των οδοφραγμάτων μεταξύ «βορρά» και «νότου» γράφει η Γενί Ντουζέν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του «υπουργείου συγκοινωνιών» που παρουσιάζει, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2017 ήταν 4.049.172. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι πολίτες της «ΤΔΒΚ», όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος,...

15/12/2017 18:32

Λονδίνο

Το Κυπριακό, μαζί με τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, ήταν τα θέματα που συζήτησε – μεταξύ άλλων – ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Λονδίνο, όπως ο ίδιος δήλωσε επιστρέφοντας από τη Βρετανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Σταρ Κίπρις, ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, ο...

15/12/2017 18:07

Προεδρικές εκλογές

Τις 25+1 προτάσεις του για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα, μέσα από μια προσέγγιση η οποία ονομάζεται «ευφυής Κύπρος» παρουσίασε σε διάσκεψη Τύπου ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας. Όπως είπε ο όρος «ευφυής Κύπρος» εξυπακούει ότι η χώρα θα αξιοποιήσει στο μέγιστο...

15/12/2017 17:36

Back to Top