Ημερίδα για ΜΜΕ και Εκπαίδευση
Η Παιδεία μοναδικός μηχανισμός ειρηνικής επανάστασης

Τον μοναδικό μηχανισμό ειρηνικής επανάστασης αποτελεί η Παιδεία και οι εκπαιδευτικοί επιφορτίζονται με την ευθύνη να προσανατολίσουν τους μαθητές μέσα στο λαβύρινθο των πληροφοριών της εποχής μας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Δημοσιογραφίας, Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Frederick, Αν. Καθηγητή Σωτήρη Θεοχαρίδη.

Ο Καθηγητής Θεοχαρίδης μιλούσε κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας, που διοργάνωσαν το βράδυ της Παρασκευής το Πανεπιστήμιο Frederick και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με χορηγό επικοινωνίας το ΚΥΠΕ, υπό τον τίτλο «Κοινωνία της Πληροφορίας, ΜΜΕ και Εκπαίδευση».

«Μόνο η Παιδεία μπορεί να επαναφέρει προσανατολισμό. Μόνο η Παιδεία μπορεί να ανατρέψει την ασημαντότητα της κυπριακής κοινωνίας. Επαναφέροντας το πρόταγμα της αυτονομίας, που είναι το θεμέλιο της Παιδείας», ανέφερε ο κ. Θεοχαρίδης.

Αναφερόμενος στο διαδίκτυο είπε ότι ο ίδιος δεν είναι τόσο σίγουρος «ότι έχει κάνει να ατροφήσει η ευαισθησία μας». «Όταν βλέπεις ένα παιδί να πεθαίνει μπροστά σου, νομίζω εξακολουθείς να συγκινείσαι», πρόσθεσε. Το πρόβλημα είναι, σημείωσε, «ότι τώρα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην πραγματικότητα την εικονική και στην πραγματικότητα την παρούσα». Η εικονική πραγματικότητα είναι παντού, ανέφερε, «και το σύνορο έχει σβηστεί κι αυτό μας μπερδεύει πάρα πολύ».

«Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τόση φρίκη στις σειρές μυθοπλασίας και στα δελτία ειδήσεων, που σπάνια θα κλάψει κάποιος για τα πάθη του Χριστού την Μεγάλη Εβδομάδα. Κάποτε δακρύζαμε», είπε.

Το διαδίκτυο, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, συνιστά τεράστια ηθική πρόκληση για όλους τους χρήστες. Την μεγαλύτερη αλλαγή τη βιώνουν τα παιδιά. Κάποτε, ανέφερε, όλη η γνώση ερχόταν μέσω του σχολείου. «Σήμερα με την τηλεόραση και το διαδίκτυο η προτεραιότητα πια δεν μπορεί να είναι η πληροφόρηση αλλά ο προσανατολισμός του μαθητή στον λαβύρινθο των πληροφοριών που τον βομβαρδίζουν ακατάπαυστα», είπε, για να προσθέσει ότι «μιλάμε για την πληροφοριακή βόμβα».

Την ίδια ώρα εξέφρασε, μεταξύ άλλων τη θέση ότι «η Παιδεία είναι ο μοναδικός μηχανισμός ειρηνικής επανάστασης». Είναι, είπε, «το αντίδοτο στη μοιρολατρία». «Η παιδεία είναι ότι πιο ανατρεπτικό υπάρχει», σημείωσε.

«Ο μιντιακός αλφαβητισμός είναι απαραίτητος για την ομαλή και ισότιμη ένταξη και συμμετοχή στη πολιτική και κοινωνική ζωή του 21ου αιώνα όπως ακριβώς ο βασικός γραμματισμός, ανάγνωση, γραφή, αριθμητική ήταν για τον 20ο αιώνα» είπε σε χαιρετισμό της η Νατάσα Φρειδερίκη Διευθύντρια Μέριμνας του Πανεπιστήμιου Φρέντερικ, τον οποίο διάβασε εκ μέρους της η Λέκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας Νίκη Μενελάου.

«Οι νέοι, τα παιδιά μας, από πολύ μικρή ηλικία, ενώ είναι εξαιρετικά ικανοί στη χρήση της τεχνολογίας μέσα και έξω από την τάξη, αγωνίζονται να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα των μέσων ενημέρωσης με αποτέλεσμα να εδραιώνονται λανθασμένες και πολλές φορές επικίνδυνες απόψεις και τάσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «καλούμαστε ως εκπαιδευτικοί φορείς να προσφέρουμε γνώσεις και εργαλεία για να βοηθήσουμε την κριτική κατανόηση και αξιολόγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

«Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης είναι βασικός στόχος της εκπαίδευσης και η συμβολή των μέσων προς αυτή την κατεύθυνση είναι καθοριστική», ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, η Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνά Μιχαηλίδου.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου, σε ομιλία του στην ημερίδα, επεσήμανε ότι «η νέα τεχνολογία δίνει τον τόνο, πρωταγωνιστές τα social media», κι εξήγησε: «Σενάριο μη επιστημονικής φαντασίας: πόλεμος στη Β. Κορέα. Ο Πρόεδρος Τραμπ με ένα tweet ανακοινώνει την έναρξη της μάχης. Ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν μέσω βίντεο δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας του για ‘μάχη μέχρι τέλους’».

Επιστρέφοντας στην «κυπριακή πραγματικότητα», ο κ. Λάρκος είπε ότι «οι απολύσεις σχεδόν του ενός τρίτου του προσωπικού στο συγκρότημα ‘Φιλελεύθερος’ προκαλούν σοκ μόνο σε όσους ζουν στην προηγούμενη φάση ανάπτυξης των ΜΜΕ», σημειώνοντας ότι «το παράδειγμα αυτό δείχνει μια ακόμα φορά ότι το τέλος του γραπτού Τύπου με τη μορφή που τον γνωρίσαμε για δεκαετίες έχει ήδη φτάσει».

«Τα νέα στοιχεία που συγκροτούν το νέο περιβάλλον στο χώρο της δημοσιογραφίας συνιστούν μια γιγαντιαία πίεση σε όλους για να αλλάξουν, να προσαρμοστούν. Νέα εποχή, νέα φαινόμενα. Το σημερινό σκηνικό συγκροτείται από μηχανές αναζήτησης, ηλεκτρονικές εκδόσεις, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νέες μορφές επικοινωνίας».

Ο κ. Λάρκος αναφέρθηκε στα ηλεκτρονικά μέσα της εποχής, επεσήμανε τον «αμέτρητο όγκο από ειδήσεις» και διερωτήθηκε εάν «έχουμε όμως αξιόπιστες ειδήσεις».

«Πολλά συνδέονται με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει ο ιδιοκτήτης ενός Μέσου, αν το μέσον συνδέεται με κάποιο κόμμα, αν η ιδιοκτησία διαθέτει ‘στρατευμένες θέσεις’ πάνω σε ορισμένα ζητήματα», είπε και σημείωσε ότι «οι αξιόπιστες ειδήσεις είναι το ζητούμενο, αλλά αυτές, στην παρούσα φάση, διαθέτουν ισχυρό αντίπαλο», δηλαδή τις «ψευδείς ειδήσεις» που υπενθυμίζει «πόσο πολύπλοκο είναι το νέο σκηνικό στο χώρο των ΜΜΕ».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται διεθνώς για επιβεβαίωση του περιεχομένου των ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι «οι σχετικές λύσεις περιλαμβάνουν παγκόσμιες απαντήσεις» και ότι «η αναζήτηση νέων λύσεων απαιτεί συνέργειες, αναζητήσεις, επιλογές για ότι δίνει στις ειδήσεις περισσότερη αξιοπιστία».

Αναφερόμενος στο ΚΥΠΕ, είπε ότι στόχος του είναι «να προσφέρει στους συνδρομητές του, συνεχώς και αδιαλείπτως, ειδήσεις πλήρεις, ακριβείς, αμερόληπτες και έγκυρες».

«Το ΚΥΠΕ διαθέτει αυτονομία στην παραγωγή και επιλογή ειδήσεων, δεν είναι βραχίονας της εκάστοτε εξουσίας, καθώς ο ιδρυτικός του νόμος καταγράφει με σαφήνεια την αποστολή του. Έχει ως στόχο του να γίνεται ολοένα και καλύτερος δημοσιογραφικός οργανισμός», είπε.

Πρόσθεσε ότι «το ΚΥΠΕ έχει προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σύνδεση των δημόσιων σχολείων με την ιστοσελίδα του Πρακτορείου».

«Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: Συνεχής ροή πληροφόρησης, διασύνδεση τοπικής και εξωτερικής δραστηριότητας, καλύτερη αίσθηση της θέσης της Κύπρου στον κόσμο, συνεχής ενημέρωση για όσα διασυνδέουν την Κύπρο με την ΕΕ, καλύτερη δυνατότητα να συγκρίνουμε και έτσι καλύτερη βάση για την κριτική σκέψη, την παιδαγωγική ανατροφοδότηση με ύλη από μια δεξαμενή από νηφάλιες ειδήσεις», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποια οριστική ανταπόκριση».

Είπε, επίσης, ότι «η ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ δείχνει την τάση, με 64.706 sessions τον Φεβρουάριο του 2017 στα 73.296 τον Ιούλιο 2017, με 14.6% αύξηση στα tweet impressions στην ελληνική έκδοση τις τελευταίες 28 ημέρες, μείωση της τάξης του 2.7% στην αγγλική και με αύξηση στην τουρκική στο 9.6%».

«Οι νηφάλιες ειδήσεις ταυτίζονται με τις αξιόπιστες ειδήσεις. Η μάχη κατά των fake news κερδίζει πόντους», ανέφερε και σημείωσε ότι «τα ΜΜΕ έχουν ευθύνη να ηγηθούν, να αναδείξουν το κοινωνικό μας πρόσωπο, να τολμήσουν περισσότερο και έτσι να συμβάλουν στην πρόοδο μιας κοινωνίας».

Μια ιστορική αναδρομή για το ΡΙΚ και την προσφορά του από την έναρξη των εκπομπών του στις 15 Οκτωβρίου 1957, έκανε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος. «Το κουτί με τις εικόνες» στην εξηντάχρονη πορεία του, είπε, «διαδραμάτισε ρόλο εκπαιδευτικό και συνάμα ενημερωτικό, κερδίζοντας εξελικτικά το κυπριακό κοινό».

Αν ορίσουμε την παιδεία ως τη συνεχή παροχή γνώσεων ή τη διαδικασία αγωγής που στοχεύει στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου, τότε η δημόσια ραδιοτηλεόραση δύναται να οριστεί ως το φορέα εκείνο που συμβάλει στην προσβασιμότητα στην είδηση, έγκαιρη και έγκυρη, σε όλους, στην πολυφωνία και τον πλουραλισμό, στην ευαισθησία στις εθνικές μειονότητες, καθώς και στη δημιουργία προϋποθέσεων υγιούς ανταγωνισμού με βάση το ποιοτικό περιεχόμενο των προγραμμάτων της, ανέφερε ο κ. Τσώκος.

«Σε μια περίοδο που αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη μιας δημοκρατικής τηλεόρασης, αλλά και τη λειτουργία της σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην ανάπτυξη της παιδείας και της κουλτούρας ενός λαού αλλά και της παιδείας», σημείωσε.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία.

Send to Facebook

Κυπριακό

Το σημαντικό δεν είναι να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά να εξετασθούν και να αναλυθούν οι λόγοι που αυτές οι συνομιλίες είναι ανεπιτυχείς, δήλωσε στο Λονδίνο ο Κουντρέτ Οζερσάι. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «υπουργός εξωτερικών» μίλησε στο ινστιτούτο Chatham House στην παρουσία εκπροσώπων...

18/07/2018 22:26

Κυπριακό

Κάθε σκέψη να εγκαταλειφθεί ο στόχος για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, να αλλάξει δηλαδή η βάση της επιδιωκόμενης λύσης στο Κυπριακό, θα οδηγήσει σε αμφισβήτηση της βάσης της ένταξης στην ΕΕ, όπως την οικοδόμησε η Συνθήκη Προσχώρησης και θα δώσει επιχειρήματα για να αμφισβητηθεί το πολιτικό και νομικό πλαίσιο που έθεσε το...

18/07/2018 12:06

Κωνσταντίνος Ιωάννου

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου διαβεβαίωσε την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) πως ό,τι έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί θα τηρηθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας ύστερα από την συνάντηση που είχε η συντεχνία με τον Υπουργό Υγείας, εκφράζοντας την ικανοποίηση...

18/07/2018 07:02

Κυπριακό

Μήνυμα προς όλα τα μέρη στο Κυπριακό έστειλε το Σ.Α. του ΟΗΕ, καλώντας τα «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης...

18/07/2018 06:54

Τουρισμός

Ο τουρισμός αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν εκ των κύριων πυλώνων της οικονομίας μας και, ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση έμπρακτα υποστηρίζει και επιδιώκει τη συνεχή ενίσχυση του τουριστικού τομέα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη έγκριση της δημιουργίας Υφυπουργείου αποτελεί σταθμό...

18/07/2018 06:32

Κυπριακό

Το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας (23/7) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδόθηκε στα κατεχόμενα, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις τρεις και μισή. Η κ. Λουτ θα γίνει την ίδια μέρα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο...

17/07/2018 20:18

Κυπριακό

Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αναμένεται να ενημερώσει σήμερα στη διάρκεια ανεπισήμων διαβουλεύσεων τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα και των δύο προσφάτων εκθέσεων του Αντόνιο Γκουτέρες, για τις καλές του υπηρεσίες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η...

17/07/2018 09:27

Υφυπουργός παρά τω Προέδρω

Η Κυβέρνηση δεν θα βολευτεί στη συνήθεια μιας αργόσυρτης και σιωπηλής διχοτόμησης κι όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό της κατοχής, για την εξεύρεση μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης, που θα επανενώσει το νησί και τον λαό μας - μιας λύσης που θα έχει τα εχέγγυα να αντέξει στον χρόνο, που δεν θα τη σκιάζει η κηδεμονία...

17/07/2018 07:04

Δημήτρης Συλλούρης

Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, η ταινία «Οικόπεδο 12» συνοψίζει και αντικατοπτρίζει, στο πλαίσιο ενός σεναρίου, το συνολικό πρόβλημα του τόπου μας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε χαιρετισμό στο πλαίσιο της προβολής της ταινίας στον Άγιο Σωζόμενο Το εθνικό ζήτημα παραμένει άλυτο,...

17/07/2018 06:49

Γιορτή Αγίας Μαρίνας

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε απόψε στον εσπερινό που τελέστηκε στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη, δίπλα από την κατεχόμενη παραλία της Δερύνειας. Σε δηλώσεις ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης ανέφερε ότι ο εσπερινός «τελείται με τεράστια επιτυχία αφού ο κόσμος συρρέει μαζικά» και σημείωσε...

16/07/2018 21:25

Κυπριακό

Την ελπίδα όπως η περιοδεία στην περιοχή της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν, εξέφρασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Γαλλίας Νίκος Χριστοδουλίδης και Ζιαν Ιβ Λεντριάν. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε...

16/07/2018 18:14

Βρετανία

Την Κύπρο περιλαμβάνει δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ Daily Star Sunday στους δυνητικούς στόχους Ισλαμιστών τρομοκρατών αυτό το καλοκαίρι. Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας από αποκρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικές...

16/07/2018 18:08

Back to Top