Ημερίδα για ΜΜΕ και Εκπαίδευση
Η Παιδεία μοναδικός μηχανισμός ειρηνικής επανάστασης

Τον μοναδικό μηχανισμό ειρηνικής επανάστασης αποτελεί η Παιδεία και οι εκπαιδευτικοί επιφορτίζονται με την ευθύνη να προσανατολίσουν τους μαθητές μέσα στο λαβύρινθο των πληροφοριών της εποχής μας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Δημοσιογραφίας, Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Frederick, Αν. Καθηγητή Σωτήρη Θεοχαρίδη.

Ο Καθηγητής Θεοχαρίδης μιλούσε κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας, που διοργάνωσαν το βράδυ της Παρασκευής το Πανεπιστήμιο Frederick και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με χορηγό επικοινωνίας το ΚΥΠΕ, υπό τον τίτλο «Κοινωνία της Πληροφορίας, ΜΜΕ και Εκπαίδευση».

«Μόνο η Παιδεία μπορεί να επαναφέρει προσανατολισμό. Μόνο η Παιδεία μπορεί να ανατρέψει την ασημαντότητα της κυπριακής κοινωνίας. Επαναφέροντας το πρόταγμα της αυτονομίας, που είναι το θεμέλιο της Παιδείας», ανέφερε ο κ. Θεοχαρίδης.

Αναφερόμενος στο διαδίκτυο είπε ότι ο ίδιος δεν είναι τόσο σίγουρος «ότι έχει κάνει να ατροφήσει η ευαισθησία μας». «Όταν βλέπεις ένα παιδί να πεθαίνει μπροστά σου, νομίζω εξακολουθείς να συγκινείσαι», πρόσθεσε. Το πρόβλημα είναι, σημείωσε, «ότι τώρα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην πραγματικότητα την εικονική και στην πραγματικότητα την παρούσα». Η εικονική πραγματικότητα είναι παντού, ανέφερε, «και το σύνορο έχει σβηστεί κι αυτό μας μπερδεύει πάρα πολύ».

«Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τόση φρίκη στις σειρές μυθοπλασίας και στα δελτία ειδήσεων, που σπάνια θα κλάψει κάποιος για τα πάθη του Χριστού την Μεγάλη Εβδομάδα. Κάποτε δακρύζαμε», είπε.

Το διαδίκτυο, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, συνιστά τεράστια ηθική πρόκληση για όλους τους χρήστες. Την μεγαλύτερη αλλαγή τη βιώνουν τα παιδιά. Κάποτε, ανέφερε, όλη η γνώση ερχόταν μέσω του σχολείου. «Σήμερα με την τηλεόραση και το διαδίκτυο η προτεραιότητα πια δεν μπορεί να είναι η πληροφόρηση αλλά ο προσανατολισμός του μαθητή στον λαβύρινθο των πληροφοριών που τον βομβαρδίζουν ακατάπαυστα», είπε, για να προσθέσει ότι «μιλάμε για την πληροφοριακή βόμβα».

Την ίδια ώρα εξέφρασε, μεταξύ άλλων τη θέση ότι «η Παιδεία είναι ο μοναδικός μηχανισμός ειρηνικής επανάστασης». Είναι, είπε, «το αντίδοτο στη μοιρολατρία». «Η παιδεία είναι ότι πιο ανατρεπτικό υπάρχει», σημείωσε.

«Ο μιντιακός αλφαβητισμός είναι απαραίτητος για την ομαλή και ισότιμη ένταξη και συμμετοχή στη πολιτική και κοινωνική ζωή του 21ου αιώνα όπως ακριβώς ο βασικός γραμματισμός, ανάγνωση, γραφή, αριθμητική ήταν για τον 20ο αιώνα» είπε σε χαιρετισμό της η Νατάσα Φρειδερίκη Διευθύντρια Μέριμνας του Πανεπιστήμιου Φρέντερικ, τον οποίο διάβασε εκ μέρους της η Λέκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας Νίκη Μενελάου.

«Οι νέοι, τα παιδιά μας, από πολύ μικρή ηλικία, ενώ είναι εξαιρετικά ικανοί στη χρήση της τεχνολογίας μέσα και έξω από την τάξη, αγωνίζονται να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα των μέσων ενημέρωσης με αποτέλεσμα να εδραιώνονται λανθασμένες και πολλές φορές επικίνδυνες απόψεις και τάσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «καλούμαστε ως εκπαιδευτικοί φορείς να προσφέρουμε γνώσεις και εργαλεία για να βοηθήσουμε την κριτική κατανόηση και αξιολόγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

«Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης είναι βασικός στόχος της εκπαίδευσης και η συμβολή των μέσων προς αυτή την κατεύθυνση είναι καθοριστική», ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, η Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνά Μιχαηλίδου.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου, σε ομιλία του στην ημερίδα, επεσήμανε ότι «η νέα τεχνολογία δίνει τον τόνο, πρωταγωνιστές τα social media», κι εξήγησε: «Σενάριο μη επιστημονικής φαντασίας: πόλεμος στη Β. Κορέα. Ο Πρόεδρος Τραμπ με ένα tweet ανακοινώνει την έναρξη της μάχης. Ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν μέσω βίντεο δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας του για ‘μάχη μέχρι τέλους’».

Επιστρέφοντας στην «κυπριακή πραγματικότητα», ο κ. Λάρκος είπε ότι «οι απολύσεις σχεδόν του ενός τρίτου του προσωπικού στο συγκρότημα ‘Φιλελεύθερος’ προκαλούν σοκ μόνο σε όσους ζουν στην προηγούμενη φάση ανάπτυξης των ΜΜΕ», σημειώνοντας ότι «το παράδειγμα αυτό δείχνει μια ακόμα φορά ότι το τέλος του γραπτού Τύπου με τη μορφή που τον γνωρίσαμε για δεκαετίες έχει ήδη φτάσει».

«Τα νέα στοιχεία που συγκροτούν το νέο περιβάλλον στο χώρο της δημοσιογραφίας συνιστούν μια γιγαντιαία πίεση σε όλους για να αλλάξουν, να προσαρμοστούν. Νέα εποχή, νέα φαινόμενα. Το σημερινό σκηνικό συγκροτείται από μηχανές αναζήτησης, ηλεκτρονικές εκδόσεις, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νέες μορφές επικοινωνίας».

Ο κ. Λάρκος αναφέρθηκε στα ηλεκτρονικά μέσα της εποχής, επεσήμανε τον «αμέτρητο όγκο από ειδήσεις» και διερωτήθηκε εάν «έχουμε όμως αξιόπιστες ειδήσεις».

«Πολλά συνδέονται με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει ο ιδιοκτήτης ενός Μέσου, αν το μέσον συνδέεται με κάποιο κόμμα, αν η ιδιοκτησία διαθέτει ‘στρατευμένες θέσεις’ πάνω σε ορισμένα ζητήματα», είπε και σημείωσε ότι «οι αξιόπιστες ειδήσεις είναι το ζητούμενο, αλλά αυτές, στην παρούσα φάση, διαθέτουν ισχυρό αντίπαλο», δηλαδή τις «ψευδείς ειδήσεις» που υπενθυμίζει «πόσο πολύπλοκο είναι το νέο σκηνικό στο χώρο των ΜΜΕ».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται διεθνώς για επιβεβαίωση του περιεχομένου των ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι «οι σχετικές λύσεις περιλαμβάνουν παγκόσμιες απαντήσεις» και ότι «η αναζήτηση νέων λύσεων απαιτεί συνέργειες, αναζητήσεις, επιλογές για ότι δίνει στις ειδήσεις περισσότερη αξιοπιστία».

Αναφερόμενος στο ΚΥΠΕ, είπε ότι στόχος του είναι «να προσφέρει στους συνδρομητές του, συνεχώς και αδιαλείπτως, ειδήσεις πλήρεις, ακριβείς, αμερόληπτες και έγκυρες».

«Το ΚΥΠΕ διαθέτει αυτονομία στην παραγωγή και επιλογή ειδήσεων, δεν είναι βραχίονας της εκάστοτε εξουσίας, καθώς ο ιδρυτικός του νόμος καταγράφει με σαφήνεια την αποστολή του. Έχει ως στόχο του να γίνεται ολοένα και καλύτερος δημοσιογραφικός οργανισμός», είπε.

Πρόσθεσε ότι «το ΚΥΠΕ έχει προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σύνδεση των δημόσιων σχολείων με την ιστοσελίδα του Πρακτορείου».

«Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: Συνεχής ροή πληροφόρησης, διασύνδεση τοπικής και εξωτερικής δραστηριότητας, καλύτερη αίσθηση της θέσης της Κύπρου στον κόσμο, συνεχής ενημέρωση για όσα διασυνδέουν την Κύπρο με την ΕΕ, καλύτερη δυνατότητα να συγκρίνουμε και έτσι καλύτερη βάση για την κριτική σκέψη, την παιδαγωγική ανατροφοδότηση με ύλη από μια δεξαμενή από νηφάλιες ειδήσεις», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποια οριστική ανταπόκριση».

Είπε, επίσης, ότι «η ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ δείχνει την τάση, με 64.706 sessions τον Φεβρουάριο του 2017 στα 73.296 τον Ιούλιο 2017, με 14.6% αύξηση στα tweet impressions στην ελληνική έκδοση τις τελευταίες 28 ημέρες, μείωση της τάξης του 2.7% στην αγγλική και με αύξηση στην τουρκική στο 9.6%».

«Οι νηφάλιες ειδήσεις ταυτίζονται με τις αξιόπιστες ειδήσεις. Η μάχη κατά των fake news κερδίζει πόντους», ανέφερε και σημείωσε ότι «τα ΜΜΕ έχουν ευθύνη να ηγηθούν, να αναδείξουν το κοινωνικό μας πρόσωπο, να τολμήσουν περισσότερο και έτσι να συμβάλουν στην πρόοδο μιας κοινωνίας».

Μια ιστορική αναδρομή για το ΡΙΚ και την προσφορά του από την έναρξη των εκπομπών του στις 15 Οκτωβρίου 1957, έκανε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος. «Το κουτί με τις εικόνες» στην εξηντάχρονη πορεία του, είπε, «διαδραμάτισε ρόλο εκπαιδευτικό και συνάμα ενημερωτικό, κερδίζοντας εξελικτικά το κυπριακό κοινό».

Αν ορίσουμε την παιδεία ως τη συνεχή παροχή γνώσεων ή τη διαδικασία αγωγής που στοχεύει στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου, τότε η δημόσια ραδιοτηλεόραση δύναται να οριστεί ως το φορέα εκείνο που συμβάλει στην προσβασιμότητα στην είδηση, έγκαιρη και έγκυρη, σε όλους, στην πολυφωνία και τον πλουραλισμό, στην ευαισθησία στις εθνικές μειονότητες, καθώς και στη δημιουργία προϋποθέσεων υγιούς ανταγωνισμού με βάση το ποιοτικό περιεχόμενο των προγραμμάτων της, ανέφερε ο κ. Τσώκος.

«Σε μια περίοδο που αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη μιας δημοκρατικής τηλεόρασης, αλλά και τη λειτουργία της σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην ανάπτυξη της παιδείας και της κουλτούρας ενός λαού αλλά και της παιδείας», σημείωσε.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία.

Send to Facebook

Βρυξέλλες

Την "πραγματικά ιδιαίτερη ικανοποίησή" του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, για την "ισχυρή έκφραση αλληλεγγύης από πλευράς ΕΕ", σε ό,τι αφορά το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 28 για τις έκνομες ενέργειες...

23/03/2018 15:10

"Πρωθυπουργός" κατεχομένων

Ο "πρωθυπουργός" στα κατεχόμενα Τουφάν Ερχιουμάν δήλωσε πως η "κυβέρνηση" είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για διάνοιξη των σημείων διέλευσης στο Απλίκι και στη Δερύνεια το συντομότερο δυνατόν και να πουν στο "νότο" (όπως αποκάλεσε την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας) ότι "έχουμε διεκπεραιώσει τις ευθύνες μας, ας...

23/03/2018 15:07

Κατεχόμενα

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι η απόφαση για επιβολή φόρων στην βοήθεια προς τους Ε/κ και Μαρωνίτες που διαμένουν στον «βορρά», που είχε αποφασίσει η προηγούμενη «κυβέρνηση», ήταν λάθος και η νυν «κυβέρνηση» άρχισε τις διεργασίες να καλυτερεύσει εκείνη την απόφαση και να προβεί...

23/03/2018 11:14

Ουάσιγκτον

Στις κοινές αξίες που συνδέουν από το παρελθόν τις ΗΠΑ με την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να διέπουν την πορεία των δύο χωρών και στο μέλλον, αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Η τελετή...

23/03/2018 09:42

Σάββας Αγγελίδης

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης.Το πρόγραμμα της επίσκεψής του ξεκινά σήμερα στις 9.00 π.μ., με την επίσημη υποδοχή του από τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στις 11.00 π.μ. ο κ. Αγγελίδης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής...

23/03/2018 08:03

Κώστας Χαμπιαούρης

Το σύγχρονο σχολείο της Κύπρου θέλουμε να καυχόμαστε ότι, εκτός του υψηλού επιπέδου μόρφωσης που προσφέρει σε όλους τους γνωστικούς τομείς, προωθεί παράλληλα την καλλιτεχνική δημιουργία, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές του να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν τα όποια ταλέντα τους και να τα προβάλουν στον σχολικό...

23/03/2018 07:07

Βρυξέλλες

Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες, "καταδίκασαν τις τρέχουσες προκλήσεις της Τουρκίας κατά της κυριαρχίας της Κύπρου", σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΛΚ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "οι ηγέτες του ΕΛΚ ζήτησαν επίσης άμεση αποσυμφόρηση της κατάστασης για τη διατήρηση...

23/03/2018 06:51

Ελλάδα

Νέο επεισόδιο από τουρκικής πλευράς σημειώθηκε χθες πάνω από το Αιγαίο όταν τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο, που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή μαζί με με 16 ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς. Συγκεκριμένα, κατά την μετάβασή τους από τη Ρόδο στη Ρω και στη Στρογγύλη, τα τουρκικά ραντάρ, δια ασυρμάτου,...

23/03/2018 06:31

Βρυξέλλες

"Η Τουρκία πάντα λέγαμε ότι οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και σε ό,τι αφορά την σύλληψη των 2 Ελλήνων στρατιωτών από την Τουρκία καλέσαμε την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο στρατιώτες σε πολύ σύντομο χρόνο", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου...

22/03/2018 19:48

Συνάντηση ΠτΔ

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η συνάντηση, που ξεκίνησε στις 09:40 τοπική ώρα, περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της ατζέντας της σημερινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,...

22/03/2018 17:44

Βρυξέλλες

"Το προσχέδιο συμπερασμάτων που υπάρχει κρίνεται ικανοποιητικό για τη χώρα μας", σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος...

22/03/2018 17:07

Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) (στην υπόθεση της Αντριάνας Ιωάννου) δεν αλλάζει το ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είναι ένα εσωτερικό ένδικο μέσο, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι προσερχόμενος στο «προεδρικό» το πρωί για τη σύσκεψη των «συγκυβερνώντων» κομμάτων με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

22/03/2018 16:45

Back to Top