Ημερίδα για ΜΜΕ και Εκπαίδευση
Η Παιδεία μοναδικός μηχανισμός ειρηνικής επανάστασης

Τον μοναδικό μηχανισμό ειρηνικής επανάστασης αποτελεί η Παιδεία και οι εκπαιδευτικοί επιφορτίζονται με την ευθύνη να προσανατολίσουν τους μαθητές μέσα στο λαβύρινθο των πληροφοριών της εποχής μας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Δημοσιογραφίας, Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Frederick, Αν. Καθηγητή Σωτήρη Θεοχαρίδη.

Ο Καθηγητής Θεοχαρίδης μιλούσε κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας, που διοργάνωσαν το βράδυ της Παρασκευής το Πανεπιστήμιο Frederick και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με χορηγό επικοινωνίας το ΚΥΠΕ, υπό τον τίτλο «Κοινωνία της Πληροφορίας, ΜΜΕ και Εκπαίδευση».

«Μόνο η Παιδεία μπορεί να επαναφέρει προσανατολισμό. Μόνο η Παιδεία μπορεί να ανατρέψει την ασημαντότητα της κυπριακής κοινωνίας. Επαναφέροντας το πρόταγμα της αυτονομίας, που είναι το θεμέλιο της Παιδείας», ανέφερε ο κ. Θεοχαρίδης.

Αναφερόμενος στο διαδίκτυο είπε ότι ο ίδιος δεν είναι τόσο σίγουρος «ότι έχει κάνει να ατροφήσει η ευαισθησία μας». «Όταν βλέπεις ένα παιδί να πεθαίνει μπροστά σου, νομίζω εξακολουθείς να συγκινείσαι», πρόσθεσε. Το πρόβλημα είναι, σημείωσε, «ότι τώρα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην πραγματικότητα την εικονική και στην πραγματικότητα την παρούσα». Η εικονική πραγματικότητα είναι παντού, ανέφερε, «και το σύνορο έχει σβηστεί κι αυτό μας μπερδεύει πάρα πολύ».

«Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τόση φρίκη στις σειρές μυθοπλασίας και στα δελτία ειδήσεων, που σπάνια θα κλάψει κάποιος για τα πάθη του Χριστού την Μεγάλη Εβδομάδα. Κάποτε δακρύζαμε», είπε.

Το διαδίκτυο, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, συνιστά τεράστια ηθική πρόκληση για όλους τους χρήστες. Την μεγαλύτερη αλλαγή τη βιώνουν τα παιδιά. Κάποτε, ανέφερε, όλη η γνώση ερχόταν μέσω του σχολείου. «Σήμερα με την τηλεόραση και το διαδίκτυο η προτεραιότητα πια δεν μπορεί να είναι η πληροφόρηση αλλά ο προσανατολισμός του μαθητή στον λαβύρινθο των πληροφοριών που τον βομβαρδίζουν ακατάπαυστα», είπε, για να προσθέσει ότι «μιλάμε για την πληροφοριακή βόμβα».

Την ίδια ώρα εξέφρασε, μεταξύ άλλων τη θέση ότι «η Παιδεία είναι ο μοναδικός μηχανισμός ειρηνικής επανάστασης». Είναι, είπε, «το αντίδοτο στη μοιρολατρία». «Η παιδεία είναι ότι πιο ανατρεπτικό υπάρχει», σημείωσε.

«Ο μιντιακός αλφαβητισμός είναι απαραίτητος για την ομαλή και ισότιμη ένταξη και συμμετοχή στη πολιτική και κοινωνική ζωή του 21ου αιώνα όπως ακριβώς ο βασικός γραμματισμός, ανάγνωση, γραφή, αριθμητική ήταν για τον 20ο αιώνα» είπε σε χαιρετισμό της η Νατάσα Φρειδερίκη Διευθύντρια Μέριμνας του Πανεπιστήμιου Φρέντερικ, τον οποίο διάβασε εκ μέρους της η Λέκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας Νίκη Μενελάου.

«Οι νέοι, τα παιδιά μας, από πολύ μικρή ηλικία, ενώ είναι εξαιρετικά ικανοί στη χρήση της τεχνολογίας μέσα και έξω από την τάξη, αγωνίζονται να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα των μέσων ενημέρωσης με αποτέλεσμα να εδραιώνονται λανθασμένες και πολλές φορές επικίνδυνες απόψεις και τάσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «καλούμαστε ως εκπαιδευτικοί φορείς να προσφέρουμε γνώσεις και εργαλεία για να βοηθήσουμε την κριτική κατανόηση και αξιολόγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

«Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης είναι βασικός στόχος της εκπαίδευσης και η συμβολή των μέσων προς αυτή την κατεύθυνση είναι καθοριστική», ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, η Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνά Μιχαηλίδου.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου, σε ομιλία του στην ημερίδα, επεσήμανε ότι «η νέα τεχνολογία δίνει τον τόνο, πρωταγωνιστές τα social media», κι εξήγησε: «Σενάριο μη επιστημονικής φαντασίας: πόλεμος στη Β. Κορέα. Ο Πρόεδρος Τραμπ με ένα tweet ανακοινώνει την έναρξη της μάχης. Ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν μέσω βίντεο δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας του για ‘μάχη μέχρι τέλους’».

Επιστρέφοντας στην «κυπριακή πραγματικότητα», ο κ. Λάρκος είπε ότι «οι απολύσεις σχεδόν του ενός τρίτου του προσωπικού στο συγκρότημα ‘Φιλελεύθερος’ προκαλούν σοκ μόνο σε όσους ζουν στην προηγούμενη φάση ανάπτυξης των ΜΜΕ», σημειώνοντας ότι «το παράδειγμα αυτό δείχνει μια ακόμα φορά ότι το τέλος του γραπτού Τύπου με τη μορφή που τον γνωρίσαμε για δεκαετίες έχει ήδη φτάσει».

«Τα νέα στοιχεία που συγκροτούν το νέο περιβάλλον στο χώρο της δημοσιογραφίας συνιστούν μια γιγαντιαία πίεση σε όλους για να αλλάξουν, να προσαρμοστούν. Νέα εποχή, νέα φαινόμενα. Το σημερινό σκηνικό συγκροτείται από μηχανές αναζήτησης, ηλεκτρονικές εκδόσεις, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νέες μορφές επικοινωνίας».

Ο κ. Λάρκος αναφέρθηκε στα ηλεκτρονικά μέσα της εποχής, επεσήμανε τον «αμέτρητο όγκο από ειδήσεις» και διερωτήθηκε εάν «έχουμε όμως αξιόπιστες ειδήσεις».

«Πολλά συνδέονται με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει ο ιδιοκτήτης ενός Μέσου, αν το μέσον συνδέεται με κάποιο κόμμα, αν η ιδιοκτησία διαθέτει ‘στρατευμένες θέσεις’ πάνω σε ορισμένα ζητήματα», είπε και σημείωσε ότι «οι αξιόπιστες ειδήσεις είναι το ζητούμενο, αλλά αυτές, στην παρούσα φάση, διαθέτουν ισχυρό αντίπαλο», δηλαδή τις «ψευδείς ειδήσεις» που υπενθυμίζει «πόσο πολύπλοκο είναι το νέο σκηνικό στο χώρο των ΜΜΕ».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται διεθνώς για επιβεβαίωση του περιεχομένου των ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι «οι σχετικές λύσεις περιλαμβάνουν παγκόσμιες απαντήσεις» και ότι «η αναζήτηση νέων λύσεων απαιτεί συνέργειες, αναζητήσεις, επιλογές για ότι δίνει στις ειδήσεις περισσότερη αξιοπιστία».

Αναφερόμενος στο ΚΥΠΕ, είπε ότι στόχος του είναι «να προσφέρει στους συνδρομητές του, συνεχώς και αδιαλείπτως, ειδήσεις πλήρεις, ακριβείς, αμερόληπτες και έγκυρες».

«Το ΚΥΠΕ διαθέτει αυτονομία στην παραγωγή και επιλογή ειδήσεων, δεν είναι βραχίονας της εκάστοτε εξουσίας, καθώς ο ιδρυτικός του νόμος καταγράφει με σαφήνεια την αποστολή του. Έχει ως στόχο του να γίνεται ολοένα και καλύτερος δημοσιογραφικός οργανισμός», είπε.

Πρόσθεσε ότι «το ΚΥΠΕ έχει προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σύνδεση των δημόσιων σχολείων με την ιστοσελίδα του Πρακτορείου».

«Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: Συνεχής ροή πληροφόρησης, διασύνδεση τοπικής και εξωτερικής δραστηριότητας, καλύτερη αίσθηση της θέσης της Κύπρου στον κόσμο, συνεχής ενημέρωση για όσα διασυνδέουν την Κύπρο με την ΕΕ, καλύτερη δυνατότητα να συγκρίνουμε και έτσι καλύτερη βάση για την κριτική σκέψη, την παιδαγωγική ανατροφοδότηση με ύλη από μια δεξαμενή από νηφάλιες ειδήσεις», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποια οριστική ανταπόκριση».

Είπε, επίσης, ότι «η ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ δείχνει την τάση, με 64.706 sessions τον Φεβρουάριο του 2017 στα 73.296 τον Ιούλιο 2017, με 14.6% αύξηση στα tweet impressions στην ελληνική έκδοση τις τελευταίες 28 ημέρες, μείωση της τάξης του 2.7% στην αγγλική και με αύξηση στην τουρκική στο 9.6%».

«Οι νηφάλιες ειδήσεις ταυτίζονται με τις αξιόπιστες ειδήσεις. Η μάχη κατά των fake news κερδίζει πόντους», ανέφερε και σημείωσε ότι «τα ΜΜΕ έχουν ευθύνη να ηγηθούν, να αναδείξουν το κοινωνικό μας πρόσωπο, να τολμήσουν περισσότερο και έτσι να συμβάλουν στην πρόοδο μιας κοινωνίας».

Μια ιστορική αναδρομή για το ΡΙΚ και την προσφορά του από την έναρξη των εκπομπών του στις 15 Οκτωβρίου 1957, έκανε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος. «Το κουτί με τις εικόνες» στην εξηντάχρονη πορεία του, είπε, «διαδραμάτισε ρόλο εκπαιδευτικό και συνάμα ενημερωτικό, κερδίζοντας εξελικτικά το κυπριακό κοινό».

Αν ορίσουμε την παιδεία ως τη συνεχή παροχή γνώσεων ή τη διαδικασία αγωγής που στοχεύει στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου, τότε η δημόσια ραδιοτηλεόραση δύναται να οριστεί ως το φορέα εκείνο που συμβάλει στην προσβασιμότητα στην είδηση, έγκαιρη και έγκυρη, σε όλους, στην πολυφωνία και τον πλουραλισμό, στην ευαισθησία στις εθνικές μειονότητες, καθώς και στη δημιουργία προϋποθέσεων υγιούς ανταγωνισμού με βάση το ποιοτικό περιεχόμενο των προγραμμάτων της, ανέφερε ο κ. Τσώκος.

«Σε μια περίοδο που αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη μιας δημοκρατικής τηλεόρασης, αλλά και τη λειτουργία της σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην ανάπτυξη της παιδείας και της κουλτούρας ενός λαού αλλά και της παιδείας», σημείωσε.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία.

Send to Facebook

Διήμερη επίσκεψη εργασίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί απόψε, για τη Μόσχα, όπου θα πραγματοποιήσει, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Ρωσίας, διήμερη επίσκεψη εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συναντήσεις με τους ανώτατους πολιτειακούς ηγέτες της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,...

22/10/2017 07:05

Ισπανία

Περί τις 450.000 Καταλανοί, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, διαδήλωσαν το απόγευμα του Σαββάτου, στο κέντρο της Βαρκελώνης ζητώντας την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αφού η Μαδρίτη ζήτησε από τη Γερουσία την καθαίρεση της ηγεσίας της αυτόνομης ισπανικής κοινότητας. Το πλήθος ήταν διπλάσιο από το βράδυ της Τρίτης, όταν 200.000...

22/10/2017 07:03

Φώτης Φωτίου

Το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο πολιτικό πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του στην κηδεία των οστών του αγνοούμενου, Παναγιώτη Λοϊζου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος, στην Αλαμινό. Σύμφωνα...

21/10/2017 16:01

Προεδρικές εκλογές

Τη στήριξή του Δημοκρατικού Συναγερμού για την επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας έλαβε και επίσημα σήμερα το πρωί ο Νίκος Αναστασιάδης. Σε πανηγυρικό κλίμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας απευθύνθηκε προς το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, που συνεδρίασε στον χώρο της Κρατικής...

21/10/2017 15:39

Προεδρικές Εκλογές

Η διχοτόμηση μας κτυπά την πόρτα και ενόψει των κινδύνων, οι όποιες προεκλογικές σκοπιμότητες θα πρέπει να εγκαταλειφθούν, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος έδωσε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά από τις επαφές που είχε στην Ελλάδα με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο κ. Μαλάς...

21/10/2017 14:42

Προεδρικές εκλογές

Η Τουρκία κατάφερε να περάσει αλώβητη από το τελευταίο Συμβούλιο των Αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως τα συμπεράσματα αποτελούν πιστοποιητικό της αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης Σε δηλώσεις...

21/10/2017 14:04

Προεδρικές εκλογές

Το επίπεδο προόδου ενός κράτους δεν κρίνεται από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του αλλά από την ικανότητά του να δώσει πραγματικές ευκαιρίες και δικαιώματα στους ανθρώπους που μια αναπηρία τους φέρνει σε μειονεκτική θέση, δήλωσε σήμερα ο Γιώργος Λιλλήκας, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος για την προεδρία της...

21/10/2017 12:55

Συντεχνίες

Αίρονται τα μέτρα που είχαν εξαγγείλει οι συντεχνίες στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό, για την ερχόμενη Πέμπτη, μετά από Συμπληρωματική Συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα το απόγευμα οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

21/10/2017 07:06

Κατεχόμενα

Την αλλαγή του συστήματος σε προεδρικό ζητεί στα κατεχόμενα ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου λέγοντας ότι το υφιστάμενο σύστημα διοίκησης δεν έχει να προσφέρει τίποτε στη «χώρα». Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο «υπουργός εξωτερικών», μιλώντας σε ιδιωτική τηλεοπτική εκπομπή, απέφυγε να πει εάν θα είναι υποψήφιος «βουλευτής»...

21/10/2017 06:58

Κυπριακό

Επιστολή προς όλους τους Ευρωβουλευτές, όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό έδωσαν σε εκπροσώπους των ομάδων οι τρεις Τ/κ «βουλευτές» που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, με την τ/κ «κοινοβουλευτική» αντιπροσωπεία να συμμετέχει και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η...

21/10/2017 06:37

Κατοικία στα Λατσιά

  Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής σε χώρο στην Λεωφόρο Μακαρίου ΙΙΙ στην Λακατάμεια πλειστηριασμός από την Ελληνική Τράπεζα, που αφορά κατοικία στα Λατσιά, η οποία ανήκει σε μονογονεϊκή οικογένεια. Πρόκειται για την πρώτη και κύρια κατοικία μονογονεϊκής οικογένειας με ένα ανήλικο παιδί, το συνολικό...

20/10/2017 14:37

Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επέβαλε σήμερα ποινή στέρησης άδειας οδήγησης για έξι μήνες από σήμερα, και χρηματικό πρόστιμο 3,000 ευρώ στον πρώην Βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Ο κ. Θεμιστοκλέους είχε κριθεί ένοχος στις τρεις από τις πέντε κατηγορίες που αντιμετώπιζε, εκ των οποίων οι δύο αφορούν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας...

20/10/2017 14:29

Back to Top