Αποχετευτικά συμβούλια
Επ. Εσωτερικών: Μειώσεις αλλά και μεγάλες αυξήσεις στα αποχετευτικά με βάση τα τέλη του 2017

Μειώσεις για την πλειοψηφία, αλλά και μεγάλες αυξήσεις έχει επιφέρει η επιβολή των νέων αποχετευτικών τελών με βάση την αξία ακίνητης ιδιοκτησίας σε τιμές 1ης Ιανουαρίου 2013. Το θέμα εξετάστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, με την Επιτροπή να επαναφέρει επίσης το αίτημα για επιβολή των τελών με βάση τη χρήση και όχι με βάση της αξία του ακινήτου.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις, όπως ενημέρωσαν την Επιτροπή εκπρόσωποι των Συμβουλίων Αποχετεύσεων, θα κληθούν να καταβάλουν όσοι μέχρι τώρα δεν είχαν σωστές ή αντιπροσωπευτικές εκτιμήσεις της ακίνητης ιδιοκτησίας τους, ενώ όσοι είχαν προχωρήσει σε σωστή εκτίμηση και πλήρωναν σωστά τα προηγούμενα χρόνια θα έχουν μείωση.

Παράλληλα εκ μέρους του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λεμεσού, αναφέρθηκε ότι υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές που είχαν μεγάλη ανάπτυξη όπως στην περιοχή της Μαρίνας Λεμεσού που η αύξηση στα τέλη ήταν 330% ή σε άλλες περιοχές που υπήρξε ή θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου, ανέφερε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ότι η γενική εικόνα, ανά το παγκύπριο είναι μια μείωση των αποχετευτικών για το 60%-70% των περιπτώσεων και μια αύξηση στο άλλο 30%-40%, που κάποιες φορές οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε ανάπτυξη και κάποιες φορές στην αλλαγή της ζώνης στην οποία βρίσκεται ένα ακίνητο.

«Έχουμε δηλαδή μειώσεις σε ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών αλλά και μεγάλες αυξήσεις σε ένα άλλο», ανέφερε. Σημείωσε ότι εκεί που η αύξηση οφείλεται σε πραγματική αύξηση της αξίας του ακινήτου δικαιολογείται με κάποιο τρόπο, ενώ εκεί που δεν υπάρχει υπήρξαν αντιδράσεις.

Είπε επίσης ότι η Επιτροπή εντόπισε και στο παρελθόν και εντοπίζει ακόμα την ανάγκη να αλλάξει η μεθοδολογία με βάση την οποία υπολογίζονται τα αποχετευτικά τέλη και ζήτησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών άμεσα μελέτη για να αλλάξει ο τρόπος του υπολογισμού και από τα συμβούλιο αποχετεύσεως. Για το θέμα είπε, πρέπει να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες μελέτες ώστε να μην τιμωρηθούν όσοι τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσαν σημαντικό ποσό για το τέλος κατασκευής. Ζήτησε επίσης τα συμβούλια να ενημερώσουν άμεσα για τα χρονοδιαγράμματα των έργων που υλοποιούνται, αφού πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν πότε θα σταματήσουν να πληρώσουν αυτό το τέλος. Στο θέμα είπε θα επανέλθει η Επιτροπή, αφού έχει και την τοποθέτηση του Υπουργείο Εσωτερικών και τα στοιχεία από τα αποχετευτικά συμβούλια.

Είπε επίσης ότι για πολλά χρόνια κάποιοι πλήρωναν τα τέλη που έπρεπε να πληρώσουν κάποιοι άλλοι λόγω των λανθασμένων εκτιμήσεων, ωστόσο τόνισε ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις το ίδιο, αφού για παράδειγμα υπάρχουν τεμάχια που μπήκαν σε οικιστική ή βιομηχανική ζώνη αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως οικιστικά. Θα πρέπει, πρόσθεσε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις και η νομοθεσία χρειάζεται εκσυγχρονισμό.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στο Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας Σάββας Χατζηνεοκλέους ανέφερε ότι στις περιπτώσεις που οι πολίτες είχαν σωστά εκτιμημένες αξίες επιχορηγούσαν κατά κάποιο τρόπο τις περιπτώσεις όσων δεν είχαν επικαιροποιήσει τις περιουσίες τους.
«Επιτέλους έχουμε μια κοινωνική δικαιοσύνη με τον καθένα να πληρώνει αυτά τα οποία του αναλογούν», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η θέση όλων των πλευρών είναι ότι χρειάζεται μελέτη για πιθανή αναθεώρηση του τρόπου επιβολής των αποχετευτικών τελών. Σε αυτή την προσπάθεια είπε, τα Συμβούλια θα είναι αρωγοί και θα δώσουν όλη την ενέργεια που χρειάζεται και όλη την πληροφόρηση ώστε να υπάρξει ένα αίσιο τέλος.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι οι μειώσεις ως επί το πλείστον είναι στους κεντρικούς δήμους του ΣΥΛ όπως στο δήμο Εγκωμης, Λατσιών, Στροβόλου κ.α., ενώ οι αυξήσεις είναι σε περιαστικές κοινότητες και νεοσύστατους δήμους όπως στο Τσέρι, Γέρι, Κοκκινοτριμιθιά, Παλιομέτοχο και Αγίους Τριμιθιάς.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, ανέφερε ότι στην Επιτροπή σήμερα, διεφάνη ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε έχει αποδώσει κοινωνική δικαιοσύνη, αφού για χρόνια κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πλήρωναν αυτά που έπρεπε να πληρώσουν. Πρόσθεσε ότι όσοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν εγγράψει σωστά τις περιουσίες τους στο κτηματολόγιο και τις είχανε εκτιμήσει, τότε με την νέα τάξη πραγμάτων έχουν σημαντική μείωση στα αποχετευτικά τέλη έναντι εκείνων που διέφευγαν της εγγραφής των περιουσιών του. Προβληματίζει, πρόσθεσε, ότι όντως υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα πολύ μεγάλο ποσό. Όπως είπε, αν θα έπρεπε η πολιτεία να πει το δικό της mea culpa είναι για το γεγονός ότι καθυστέρησε 34 ολόκληρα χρόνια για να επικαιροποιήσει τις τιμές των ακινήτων.

Ανέφερε ακόμα ότι ο ΔΗΣΥ βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας και μελέτης εισηγήσεων, διευκρινίζοντας ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις του συστήματος φορολόγησης στα τέλη των αποχετευτικών δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε ανισότητες μεταξύ όσων μέχρι σήμερα ήταν νομοταγείς και πλήρωναν έναντι όσων διέφευγαν. Το θέμα είπε, θα συζητηθεί και με την Κυβέρνηση, ενώ θα επιδιωχθεί για τα τέλη του 2017.

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι αποτελούν εμπαιγμό των πολιτών από τα συμβούλια αποχετεύσεως οι υπερβολικές χρεώσεις για το 2017, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που οι χρεώσεις έχουν αυξηθεί κατά 5 φορές από το 2016. Ανέφερε ότι τα τέλη θα έπρεπε να βασίζονται στην χρήση του αποχετευτικού για το κάθε υποστατικό και όχι στην αξία του ακινήτου με βάση τις αξίες του κτηματολογίου και την πρόσφατη εκτίμηση του 2013. Εξέφρασε επίσης λύπη για το γεγονός ότι παρά το ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει στρέβλωση στη βάση υπολογισμού, κανένα διορθωτικό μέτρο δεν λήφθηκε από την Κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η τελευταία αύξηση που παρουσιάζεται σε κάποιες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα μιας διαχρονικής στρέβλωσης, όπου χιλιάδες φορολογούμενοι υποφορολογούνταν και το βάρος αυτής της φορολογίας το αναλάμβαναν οι νόμιμοι και ειλικρινείς φορολογούμενοι και τα Συμβούλια Αποχετεύσεως ζήτησαν να αλλάξει η νομοθεσία. Ανέφερε ωστόσο ότι μέσα από αυτή την αλλαγή προέκυψαν πολλές αδικίες που δεν είχαν προβλέψει ούτε η Βουλή, ούτε η Κυβέρνηση ούτε τα Συμβούλια με αποτέλεσμα άνθρωποι που δεν είχαν καμιά πρόθεση να ξεγελάσουν την διοίκηση να υποχρεώνονται να πληρώσουν πολύ υψηλά τέλη, όπως μικροϊδιοκτήτες, βιοπαλαιστές, άποροι. Ο κ. Περδίκης ζήτησε να γίνει μια πλήρης αναδιάρθρωση του συστήματος καθορισμού τελών για το αποχετευτικό, αλλά στον ενδιάμεσο χρόνο οι αδικίες που εντοπίστηκαν να αντιμετωπιστούν.

Send to Facebook

Αφγανιστάν

Τερματίστηκε η επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Intercontinental της Καμπούλ έπειτα από 12 ώρες, στη διάρκεια των οποίων οι δράστες προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, ενώ κράτησαν και ομήρους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν. Από την επίθεση, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει καμία οργάνωση προς το παρόν, ο προσωρινός...

21/01/2018 09:37

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος

Θέση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας στην ελληνική ιστοσελίδα patrisnews.gr. O Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζει ότι δεν έχει μεγάλη σημασία αν το κράτος θα λέγεται Μακεδονία και χαρακτηρίζει περιττό το θόρυβο που δημιουργείται γύρω από το ζήτημα. Επιπλέον,...

21/01/2018 09:35

Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Τη λύπη της για την κατάσταση η οποία επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς και για τα άκρως απογοητευτικά ευρήματα της πρόσφατης έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, εκφράζει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ). Με σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι η κατάσταση ανησυχεί ιδιαίτερα το κίνημα...

21/01/2018 07:01

Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητώντας όπως οι ΗΠΑ σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας. «Πρέπει να είσαστε δίπλα μας», είπε στον Τίλερσον ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο τουρκικό...

21/01/2018 06:41

Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 4 ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ, στις 9 μ.μ. τοπική ώρα το Σάββατο, και άνοιξαν πυρ εναντίον πελατών. Αυτό έγινε γνωστό από μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών του Αφγανιστάν που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ λίγη ώρα αργότερα τις αναφορές επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου...

21/01/2018 00:25

Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο απέρριψε έφεση που άσκησε η ΑΤΗΚ κατά πρωτόδικης απόφασης με την οποία είχε απορριφθεί αγωγή που καταχώρησε εναντίον πολίτη, αξιώνοντας το ποσό των £616,48 με αποτέλεσμα στο τέλος να επωμιστεί €2,500 ως δικαστικά έξοδα. Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, το ποσό των £616,48 ήταν μέρος του τιμολογίου που είχε εκδώσει η...

20/01/2018 22:36

Προεδρικές Εκλογές

Μια βδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο (28.1.2018) των προεδρικών εκλογών, των 13ων στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θέτει για δεύτερη και τελευταία φορά υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα, τονίζει, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι...

20/01/2018 11:39

Αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας των Δικαστηρίων

Ενημερωτική επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη εβδομάδα εμπειρογνώμονες και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια του έργου για την Αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας των Δικαστηρίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 23-25 Ιανουαρίου 2018 και της...

20/01/2018 11:21

Προεδρικές Εκλογές

Έκκληση προς όλους όπως σεβαστούν τους πολίτες ώστε να διασφαλιστεί ότι την προσεχή Κυριακή θα πάρουν τις αποφάσεις τους με νηφαλιότητα και ευθυκρισία, απηύθυνε μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Σε δήλωση του το Σάββατο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως οι επιτελείς τους και οι υποψήφιοι...

20/01/2018 10:42

"Κέντρο Καρδιάς"

Η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να αποκαταστήσει την ανεπάρκεια του κράτους για να προσφέρει τα όσα χρωστά στους πολίτες, δήλωσε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας πως το όραμα για την υγεία έχει σχεδιαστεί επιμελώς, ώστε να είναι ολοκληρωμένο...

20/01/2018 07:04

Joseph Daul

Η Τουρκία "δεν ξεφεύγει" από το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει κράτος μέλος της ΕΕ, λέει ο πρόεδρος του ΕΛΚ Joseph Daul στο KΥΠΕ. Ο Joseph Daul, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (το ΕΛΚ είναι η πολιτική οικογένεια που περιλαμβάνει τόσο το γερμανικό CDU / CSU όσο και το αυστριακό APP που έχει ξεκινήσει το διάλογο για το μέλλον ευρωπαϊκής...

19/01/2018 12:37

Κακοκαιρία

Έντονα καιρικά φαινόμενα επικράτησαν καθόλη την διάρκεια της νύχτας στην Επαρχία Πάφου. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τους σφοδρούς ανέμους και τις βροχοπτώσεις, κάποιες περιοχές της επαρχίας όπως της Γεροσκήπου, Κάτω Πάφου και στις κοινότητες Κονιών, Νικόκλειας και Κουκλιών έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό. Άμεση ήταν η επέμβαση...

19/01/2018 08:02

Back to Top