Αποχετευτικά συμβούλια
Επ. Εσωτερικών: Μειώσεις αλλά και μεγάλες αυξήσεις στα αποχετευτικά με βάση τα τέλη του 2017

Μειώσεις για την πλειοψηφία, αλλά και μεγάλες αυξήσεις έχει επιφέρει η επιβολή των νέων αποχετευτικών τελών με βάση την αξία ακίνητης ιδιοκτησίας σε τιμές 1ης Ιανουαρίου 2013. Το θέμα εξετάστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, με την Επιτροπή να επαναφέρει επίσης το αίτημα για επιβολή των τελών με βάση τη χρήση και όχι με βάση της αξία του ακινήτου.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις, όπως ενημέρωσαν την Επιτροπή εκπρόσωποι των Συμβουλίων Αποχετεύσεων, θα κληθούν να καταβάλουν όσοι μέχρι τώρα δεν είχαν σωστές ή αντιπροσωπευτικές εκτιμήσεις της ακίνητης ιδιοκτησίας τους, ενώ όσοι είχαν προχωρήσει σε σωστή εκτίμηση και πλήρωναν σωστά τα προηγούμενα χρόνια θα έχουν μείωση.

Παράλληλα εκ μέρους του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λεμεσού, αναφέρθηκε ότι υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές που είχαν μεγάλη ανάπτυξη όπως στην περιοχή της Μαρίνας Λεμεσού που η αύξηση στα τέλη ήταν 330% ή σε άλλες περιοχές που υπήρξε ή θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου, ανέφερε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ότι η γενική εικόνα, ανά το παγκύπριο είναι μια μείωση των αποχετευτικών για το 60%-70% των περιπτώσεων και μια αύξηση στο άλλο 30%-40%, που κάποιες φορές οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε ανάπτυξη και κάποιες φορές στην αλλαγή της ζώνης στην οποία βρίσκεται ένα ακίνητο.

«Έχουμε δηλαδή μειώσεις σε ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών αλλά και μεγάλες αυξήσεις σε ένα άλλο», ανέφερε. Σημείωσε ότι εκεί που η αύξηση οφείλεται σε πραγματική αύξηση της αξίας του ακινήτου δικαιολογείται με κάποιο τρόπο, ενώ εκεί που δεν υπάρχει υπήρξαν αντιδράσεις.

Είπε επίσης ότι η Επιτροπή εντόπισε και στο παρελθόν και εντοπίζει ακόμα την ανάγκη να αλλάξει η μεθοδολογία με βάση την οποία υπολογίζονται τα αποχετευτικά τέλη και ζήτησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών άμεσα μελέτη για να αλλάξει ο τρόπος του υπολογισμού και από τα συμβούλιο αποχετεύσεως. Για το θέμα είπε, πρέπει να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες μελέτες ώστε να μην τιμωρηθούν όσοι τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσαν σημαντικό ποσό για το τέλος κατασκευής. Ζήτησε επίσης τα συμβούλια να ενημερώσουν άμεσα για τα χρονοδιαγράμματα των έργων που υλοποιούνται, αφού πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν πότε θα σταματήσουν να πληρώσουν αυτό το τέλος. Στο θέμα είπε θα επανέλθει η Επιτροπή, αφού έχει και την τοποθέτηση του Υπουργείο Εσωτερικών και τα στοιχεία από τα αποχετευτικά συμβούλια.

Είπε επίσης ότι για πολλά χρόνια κάποιοι πλήρωναν τα τέλη που έπρεπε να πληρώσουν κάποιοι άλλοι λόγω των λανθασμένων εκτιμήσεων, ωστόσο τόνισε ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις το ίδιο, αφού για παράδειγμα υπάρχουν τεμάχια που μπήκαν σε οικιστική ή βιομηχανική ζώνη αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως οικιστικά. Θα πρέπει, πρόσθεσε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις και η νομοθεσία χρειάζεται εκσυγχρονισμό.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στο Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας Σάββας Χατζηνεοκλέους ανέφερε ότι στις περιπτώσεις που οι πολίτες είχαν σωστά εκτιμημένες αξίες επιχορηγούσαν κατά κάποιο τρόπο τις περιπτώσεις όσων δεν είχαν επικαιροποιήσει τις περιουσίες τους.
«Επιτέλους έχουμε μια κοινωνική δικαιοσύνη με τον καθένα να πληρώνει αυτά τα οποία του αναλογούν», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η θέση όλων των πλευρών είναι ότι χρειάζεται μελέτη για πιθανή αναθεώρηση του τρόπου επιβολής των αποχετευτικών τελών. Σε αυτή την προσπάθεια είπε, τα Συμβούλια θα είναι αρωγοί και θα δώσουν όλη την ενέργεια που χρειάζεται και όλη την πληροφόρηση ώστε να υπάρξει ένα αίσιο τέλος.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι οι μειώσεις ως επί το πλείστον είναι στους κεντρικούς δήμους του ΣΥΛ όπως στο δήμο Εγκωμης, Λατσιών, Στροβόλου κ.α., ενώ οι αυξήσεις είναι σε περιαστικές κοινότητες και νεοσύστατους δήμους όπως στο Τσέρι, Γέρι, Κοκκινοτριμιθιά, Παλιομέτοχο και Αγίους Τριμιθιάς.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, ανέφερε ότι στην Επιτροπή σήμερα, διεφάνη ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε έχει αποδώσει κοινωνική δικαιοσύνη, αφού για χρόνια κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πλήρωναν αυτά που έπρεπε να πληρώσουν. Πρόσθεσε ότι όσοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν εγγράψει σωστά τις περιουσίες τους στο κτηματολόγιο και τις είχανε εκτιμήσει, τότε με την νέα τάξη πραγμάτων έχουν σημαντική μείωση στα αποχετευτικά τέλη έναντι εκείνων που διέφευγαν της εγγραφής των περιουσιών του. Προβληματίζει, πρόσθεσε, ότι όντως υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα πολύ μεγάλο ποσό. Όπως είπε, αν θα έπρεπε η πολιτεία να πει το δικό της mea culpa είναι για το γεγονός ότι καθυστέρησε 34 ολόκληρα χρόνια για να επικαιροποιήσει τις τιμές των ακινήτων.

Ανέφερε ακόμα ότι ο ΔΗΣΥ βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας και μελέτης εισηγήσεων, διευκρινίζοντας ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις του συστήματος φορολόγησης στα τέλη των αποχετευτικών δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε ανισότητες μεταξύ όσων μέχρι σήμερα ήταν νομοταγείς και πλήρωναν έναντι όσων διέφευγαν. Το θέμα είπε, θα συζητηθεί και με την Κυβέρνηση, ενώ θα επιδιωχθεί για τα τέλη του 2017.

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι αποτελούν εμπαιγμό των πολιτών από τα συμβούλια αποχετεύσεως οι υπερβολικές χρεώσεις για το 2017, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που οι χρεώσεις έχουν αυξηθεί κατά 5 φορές από το 2016. Ανέφερε ότι τα τέλη θα έπρεπε να βασίζονται στην χρήση του αποχετευτικού για το κάθε υποστατικό και όχι στην αξία του ακινήτου με βάση τις αξίες του κτηματολογίου και την πρόσφατη εκτίμηση του 2013. Εξέφρασε επίσης λύπη για το γεγονός ότι παρά το ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει στρέβλωση στη βάση υπολογισμού, κανένα διορθωτικό μέτρο δεν λήφθηκε από την Κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η τελευταία αύξηση που παρουσιάζεται σε κάποιες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα μιας διαχρονικής στρέβλωσης, όπου χιλιάδες φορολογούμενοι υποφορολογούνταν και το βάρος αυτής της φορολογίας το αναλάμβαναν οι νόμιμοι και ειλικρινείς φορολογούμενοι και τα Συμβούλια Αποχετεύσεως ζήτησαν να αλλάξει η νομοθεσία. Ανέφερε ωστόσο ότι μέσα από αυτή την αλλαγή προέκυψαν πολλές αδικίες που δεν είχαν προβλέψει ούτε η Βουλή, ούτε η Κυβέρνηση ούτε τα Συμβούλια με αποτέλεσμα άνθρωποι που δεν είχαν καμιά πρόθεση να ξεγελάσουν την διοίκηση να υποχρεώνονται να πληρώσουν πολύ υψηλά τέλη, όπως μικροϊδιοκτήτες, βιοπαλαιστές, άποροι. Ο κ. Περδίκης ζήτησε να γίνει μια πλήρης αναδιάρθρωση του συστήματος καθορισμού τελών για το αποχετευτικό, αλλά στον ενδιάμεσο χρόνο οι αδικίες που εντοπίστηκαν να αντιμετωπιστούν.

Send to Facebook

Μόρφου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή και διαμαρτύρεται έντονα προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Μορφιτών, τη στέρηση των βασικών τους ελευθεριών, τη συνεχιζόμενη κατοχή, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της...

16/08/2018 11:13

Κυπριακό

Η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι κάποιες δυνάμεις, χιλιόμετρα μακριά από εδώ προσπαθούν να ανακατευθούν προς όφελός τους και οι χώρες και οι κοινωνίες της περιοχής θα πρέπει σίγουρα να βρουν έναν τρόπο διεύρυνσης της πλατφόρμας αλληλεγγύης. Μιλώντας κατά την συνάντησή...

16/08/2018 00:10

Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να διορίσει την Τζούντιθ Γκειλ Γκάρμπερ, ως νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο. Ο διορισμός υπόκειται σε επικύρωση από τη Γερουσία και η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει περί τους τρεις μήνες. Η θητεία της Κάθλιν Ντόχερτι στη Λευκωσία αναμένεται να ολοκληρωθεί...

15/08/2018 13:16

Εκπαιδευτικοί

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να αποστείλει την επιστολή-πρόσκλησή του για συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές του Υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στην επιστολή θα καλούνται...

15/08/2018 10:10

Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να εφαρμόζονται, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπμγιορν Γιάγκλαντ, σε σχέση με την αποφυλάκιση του Ιλγκάρ Μαμάντοφ, ενός πολιτικού αντιφρονούντα στο Αζερμπαϊτζάν. Χαιρετίζοντας την απόφαση τοπικού δικαστηρίου για την...

15/08/2018 07:04

Κατεχόμενα

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα στα κατεχόμενα η έκτακτη συνεδρία της «βουλής» με θέμα την οικονομία και την πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας, που κράτησε συνολικά 8 ώρες. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι παρακολούθησε με προσοχή τις ομιλίες των «βουλευτών» και πήρε τις απαραίτητες...

15/08/2018 06:43

Ελλάδα

Ως στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών Αρχών χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σε ανακοίνωσή του. Όπως επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος, η συγκεκριμένη απόφαση «δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής...

15/08/2018 06:41

Δημήτρης Συλλούρης

Στο χρέος της πολιτείας απέναντι στις οικογένειες των 121 θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος της «Ήλιος» αναφέρεται ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, με αφορμή τη συμπλήρωση 13 χρόνων από την τραγωδία. «Δεκατρία χρόνια σήμερα από την τραγωδία στο Γραμματικό που συγκλόνισε και μαυροφόρεσε την Κύπρο. Η σκέψη μας παραμένει...

14/08/2018 10:35

Τουρκική εισβολή 1974

Συμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από την ημέρα κατά την οποία οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν στις 14 Αυγούστου 1974 και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου στα δυτικά, παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένου...

14/08/2018 09:01

Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ελλάδας

Συμμερίζεται την ανησυχία για την πιθανότητα έντασης στον χώρο της κυπριακής ΑΟΖ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Φώτης Κουβέλης. Όπως δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Ραδιόφωνο 247, ο κ. Κουβέλης, η ηρεμία είναι αναγκαίο συστατικό για την ευρύτερη περιοχή και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις καλές...

14/08/2018 07:03

Βασιλική Αναστασιάδου

Πάγια πολιτική του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων «ήταν και είναι η διατήρηση των πιο ψηλών επιπέδων ασφάλειας στις αερομεταφορές, και ο στόχος αυτός είναι η πυξίδα των προσπαθειών αναβάθμισης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας». Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Μεταφορών και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας σε...

14/08/2018 06:56

Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών

“Για να φτάσουμε σε λύση στην Κύπρο, πρέπει να ξεκινήσει μία καινούρια διαδικασία”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην 10η διάσκεψη Τούρκων Πρέσβεων. «Οι Ε/κ δεν θέλουν να συνεργαστούν. Κι αυτό το είδαμε πέρυσι. Το είδαμε στη Γενεύη, το είδαμε στο Κραν Μοντανά», είπε. Πρόσθεσε ότι «και...

14/08/2018 06:39

Back to Top