Αστυνομία
Το ΤΕΠΑΚ μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις της Αστυνομίας, δηλώνει ο εκπρόσωπος της

Η Αστυνομία χειρίζεται την υπόθεση ατασθαλιών σε ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ ως μια από τις σοβαρότερες που έχει να εξετάσει, ανέφερε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης.

Σε δηλώσεις στην ΑΔΕ Λεμεσού, ο κ.Αγγελίδης είπε πως "το γεγονός ότι τελούν υπό κράτηση 14 πρόσωπα δείχνει και το εύρος των εξετάσεων, τον μεγάλο όγκο των ερευνών που υπάρχει και βεβαίως είναι μια σοβαρή υπόθεση, όπου εξετάζονται ουσιαστικά 15 σοβαρά αδικήματα, μεταξύ των οποίων η συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, η κατάχρηση εξουσίας, ο δεκασμός δημοσίου λειτουργού".

Υπέδειξε δε πως "είναι μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις που εξετάζει η Αστυνομία, έχοντας υπόψη και τη φύση των αδικημάτων, το μεγάλο ανακριτικό έργο και βεβαίως έχοντας υπόψη τις εξελίξεις που υπάρχουν, όταν και εφόσον υπάρξουν εκείνα τα στοιχεία ή και μαρτυρίες που να δικαιολογούν και άλλες συλλήψεις, όπως έγινε και χθες".

Υπό κράτηση και οι 14 ύποπτοι για την υπόθεση του ΤΕΠΑΚ 
Μεγαλύτερες αποκαλύψεις γύρω από τις ατασθαλίες στα ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ και τη δράση του κυκλώματος, προμηνύουν τα στοιχεία που συνεχώς προκύπτουν από τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Το πρωί του Σαββάτου οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού και οι 14 συλληφθέντες, μεταξύ αυτών και ένας εξωτερικός συνεργάτης και δυο Ανώτεροι Λειτουργοί του Πανεπιστημίου Κύπρου, 31, 60 και 61 ετών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί χθες ως ύποπτοι για εμπλοκή τους σε τέσσερα από τα 23 συνολικά ερευνητικά προγράμματα που διερευνώνται.

Μετά από διαδικασία που κράτησε τέσσερις περίπου ώρες, το δικαστήριο διέταξε την ανανέωση του διατάγματος κράτησης των πρώτων 11 υπόπτων για περίοδο 8 ημερών, πλην των υπόπτων 4,5,8 και 11 για τους οποίους διέταξε την 6ήμερη κράτηση τους. Για τα τρία πρόσωπα που συνελήφθηκαν χθες, το δικαστήριο διέταξε την έκδοση διατάγματος κράτησης τους για 8 μέρες.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δικηγόρος της 57χρονης πρώην υπεύθυνης Λειτουργού Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ (1η ύποπτη), η οποία θεωρείται ως η "εγκέφαλος" γύρω από την όλη υπόθεση, ανέφερε πως η ίδια είναι έτοιμη να δώσει εκτεταμένη και λεπτομερή κατάθεση, για να προχωρήσει τάχιστα η διερεύνηση και για πρόσωπα που, κατά την έκφραση του, θα έπρεπε αλλά δεν βρίσκονται σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε πως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαδικασίας, ο 3ος ύποπτος, καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, δέχθηκε απειλές από τον 2ο ύποπτο, γιο της 57χρονης, αναφέροντας του "εν να σε σάσω ρε καλά, εν να σας σάσω ούλλους καλά", ενώ παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε και κατά τη σημερινή διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, από την 1η Σεπτεμβρίου που ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε το πρώτο διάταγμα κράτησης των 11 υπόπτων, έχει προκύψει παραπέρα μαρτυρία εναντίον τους καθώς και μαρτυρία η οποία εμπλέκει στη διάπραξη των υπό εξέταση αδικημάτων τους τρεις νέους υπόπτους.

Αναφερόμενος στα τέσσερα προγράμματα που φέρεται να εμπλέκονται οι τρεις τελευταίοι συλληφθέντες, ο ανακριτής της υπόθεσης είπε πως στο ερευνητικό πρόγραμμα "Ακτή" στο οποίο το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ ήταν εταίροι και επιστημονικός υπεύθυνος από πλευράς Πανεπιστημίου Κύπρου ο 13ος ύποπτος, διαφάνηκε από μαρτυρία πως η 1η ύποπτη καθοδηγούσε τις προσφορές.

Για το ίδιο πρόγραμμα, διαπιστώθηκε δε ότι ένα από τα τιμολόγια εκδόθηκε από την 7η ύποπτη, το όνομα της οποίας φέρεται, σύμφωνα με μαρτυρία, να χρησιμοποιούσε η 1η ύποπτη για εικονικές εργασίες σε ερευνητικά προγράμματα του 3ου υπόπτου. Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, τιμολόγια της 7ης ύποπτης εντοπίζονται και σε έργο το οποίο δεν τελεί υπό εξέταση και στο οποίο φέρεται ότι ο 14ος ύποπτος είχε προτείνει την 7η ύποπτη ως εξωτερικό του συνεργάτη.

Εξάλλου, σύμφωνα με μάρτυρα, αυτός προσεγγίστηκε το 2014 από τον 14ο ύποπτο για εργασία στο ερευνητικό πρόγραμμα "Ακτή", ωστόσο όπως σημειώνει, ποτέ δεν εργάστηκε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεν έχει καμία σχέση με σχετικό τιμολόγιο που φέρει την υπογραφή του.

Ο μάρτυρας αναφέρει ακόμη πως, ενώ του στάλθηκε από το ΤΕΠΑΚ επιστολή ανάθεσης εργασίας για το "Ακτή" και παρόλο που δεν έκανε οποιανδήποτε εργασία και δεν επικοινώνησε κανένας μαζί του, έφτασε ταχυδρομικώς στην οικία του επιταγή ύψους 2 χιλιάδων ευρώ την οποία κατέθεσε στον τραπεζικό του λογαριασμό, ενώ εξέφρασε άγνοια για δεύτερο τιμολόγιο το οποίο φέρεται πως είχε εκδώσει ο ίδιος.

Σε σχέση με το ερευνητικό πρόγραμμα "ENPIRAOP-MED", στο οποίο επιστημονικός υπεύθυνος από πλευράς Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν ξανά ο 13ος ύποπτος, αναφέρθηκε πως για συγκεκριμένη εργασία αγοράς υπηρεσιών που κατακυρώθηκε στον εξωτερικό συνεργάτη, 12ο ύποπτο, εξασφαλίστηκε μαρτυρία από δυο πρόσωπα που παρουσιάστηκαν ως προσφοροδότες, ότι οι υποβληθείσες προσφορές τους ήταν εικονικές και καθοδηγούμενες από την 1η ύποπτη.

Ο δε 3ος ύποπτος, καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, ο οποίος υπέγραψε την οδηγία πληρωμής και τη βεβαίωση διεκπεραίωσης εργασίας από τον 12ο ύποπτο, κατέθεσε πως ο εξωτερικός συνεργάτης ήταν ένα από τα πρόσωπα που η 57χρονη παρουσίαζε εικονικά ότι εργαζόταν στα δικά του ερευνητικά προγράμματα.

Για το ίδιο πρόγραμμα, εξασφαλίστηκε μαρτυρία από γυναίκα, εξωτερικό συνεργάτη του ΤΕΠΑΚ, πως ενώ δεν είχε ολοκληρώσει εργασία που της είχε ανατεθεί, ο 3ος ύποπτος της ζήτησε να εκδώσει τιμολόγιο για το ποσό των 8,600 ευρώ, τα οποία όταν πληρώθηκε, κράτησε χρηματικό ποσό 2,5 περίπου χιλιάδων ευρώ και τα υπόλοιπα τα επέστρεψε στον καθηγητή του ΤΕΠΑΚ.

Στο δε ερευνητικό πρόγραμμα "Interwaste", εξασφαλίστηκε μαρτυρία πως όλες οι προσφορές για συγκεκριμένη εργασία ήταν καθοδηγούμενες από την 1η ύποπτη και ότι οι πληρωμές που γινόταν επέστρεφαν στην ίδια και στον 12ο ύποπτο.

Εξάλλου για το πρόγραμμα "PREMARPOL", στο οποίο επιστημονικός υπεύθυνος ήταν και πάλι ο 13ος ύποπτος, έχει εξασφαλιστεί μαρτυρία η οποία αναφέρει πως υπήρχε πρόνοια για προμήθεια ειδικευμένων αισθητήρων για την παρακολούθηση της ποιότητα του θαλασσινού νερού στα κυπριακά λιμάνια και ο προϋπολογισμός έπρεπε να βγει από χρηματοδότηση που έλαβε το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η 1η ύποπτη ενημέρωσε τον 3ο ύποπτο πως η πληρωμή έπρεπε να γίνει άμεσα διαφορετικά τα διαθέσιμα χρήματα στο πρόγραμμα θα χάνονταν, καθώς η εταιρεία που κέρδισε την προσφορά χρειαζόταν 3 - 4 μήνες για να παραδώσει τον εξοπλισμό, ενώ ο 13ος ύποπτος πρότεινε στον 3ο ύποπτο να μεταφερθούν τα χρήματα στο λογαριασμό του, ως πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης. Αν και ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ φαίνεται αρχικά να αρνήθηκε, σύμφωνα με την μαρτυρία, τελικά αποδέχθηκε να μπουν τα χρήματα στο λογαριασμό του μετά από απειλές και επέμβαση της 57χρονης, ενώ μετά από λίγες μέρες τα επέστρεψε γιατί δεν ένιωθε καλά, χωρίς να ενημερώσει τον 13ο ύποπτο και την 1η ύποπτη, "λόγω φόβου".

Από τις εξετάσεις που συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό, έχει διαπιστωθεί πως οι δυο Ανώτεροι Λειτουργοί του Πανεπιστημίου Κύπρου, ήταν ιδρυτικά μέλη σωματείου το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο διοικητικής έρευνας, για ενδεχόμενη ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου και του σωματείου, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρία δημιουργήθηκε για να υποβάλλονται ερευνητικές προτάσεις.

Σύμφωνα δε με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι ενέργειες και πράξεις των δυο στράφηκαν ενάντια στα καλώς νοούμενα συμφέροντα και την αποστολή του εργοδότη τους, δηλαδή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ συγγενικό πρόσωπο του 14ου υπόπτου, που παρουσιάζεται ως ιδρυτικό μέλος, αμφισβήτησε την υπογραφή του και ανέφερε πως δεν συμμετείχε ποτέ σε αυτό. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών του σωματείου παρουσιάζονται επίσης ο 3ος ύποπτος, η 1η ύποπτη, οι δυο τις γιοί, 2ος και 4ος ύποπτος, η νύφη της, 7η ύποπτη καθώς και οι ύποπτοι 9,10, 13 και 14.

Οι ύποπτοι 13 και 14 δεν έχουν ακόμη καταθέσει γραπτώς, ενώ ο 12ος ύποπτος, ο οποίος έχει βαθμό συγγένειας με την 1η ύποπτη, ανέφερε σε κατάθεση του πως τις προσφορές τις υπέβαλε καθ` υπόδειξη της 57χρονης και πως πληρώθηκε το ποσό των 20,700 ευρώ για εργασία που του είχε ανατεθεί αλλά του ζητήθηκε να σταματήσει και ότι από τα χρήματα αυτά κράτησε τα 1,500 ευρώ και τα υπόλοιπα τα επέστρεψε στην 1η ύποπτη.

Οι δικηγόροι των υπόπτων 4,,5,8 και 11 έφεραν ένσταση στην κράτηση των πελατών τους για ακόμη οκτώ μέρες, ενώ το δικαστήριο έκρινε πως δικαιολογείται το αίτημα της υπεράσπισης, καθώς ο βαθμός εμπλοκής τους δεν είναι ο ίδιος με τους υπόλοιπους υπόπτους και έτσι διέταξε όπως το διάταγμα κράτησης τους ανανεωθεί για έξι μέρες.

Για τους μάρτυρες 1,2,3,6,7,9,10 το δικαστήριο διέταξε την ανανέωση του διατάγματος για 8 μέρες, ενώ για οκτώ μέρες εκδόθηκε διάταγμα κράτησης για τους νέους υπόπτους, 12,13,14.

Send to Facebook

Προμαχώνας Ραβελίν

Η πόλη της Αμμοχώστου είναι το καθρέφτισμα ενός πολιτιστικού μωσαϊκού ολοκλήρου του νησιού, αναφέρουν σε κοινή τους διακήρυξη η ομάδα «Αμμόχωστος η πόλη μας» και η τ/κ Πρωτοβουλία Αμμόχωστος, εκφράζοντας ευχαριστίες σε όσους Αμμοχωστιανούς και μη παρευρέθηκαν στην τελετή παράδοσης του προμαχώνα Ραβελίν που αναστηλώθηκε από...

22/06/2018 07:01

Εκδήλωση για την Πορεία Χριστοδούλας

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ενοποίηση του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, που πλέον μετατρέπονται σε μια ενιαία οντότητα και λειτουργούν συνεργιστικά, θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα υπηρεσιών για τους καρκινοπαθείς,...

22/06/2018 06:47

Τουρκία

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε χθες την παράταση της φυλάκισης του επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, γνωστοποίησε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μήνυμά της στο Twitter. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Τανέρ Κιλίτς θα παραμείνει στη φυλακή κι η επόμενη ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί τον...

22/06/2018 06:35

Φωτιά στον Πύργο Τυλληρίας

Βοήθεια από το Ισραήλ για αντιμετώπιση της φωτιάς στον Πύργο Τυλληρίας ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου και αναλόγως της εξέλιξης της κατάστασης αναμένεται αύριο να φτάσουν στην Κύπρο τρία αεροσκάφη από τη γειτονική χώρα. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αυτή την ώρα το...

21/06/2018 22:45

Υπουργείο Παιδείας

Συνάντηση της ηγεσίας της ΠΟΕΔ με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, ύστερα από πρωτοβουλία της Οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με στόχο την αποκατάσταση της γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι δύο πλευρές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, θα...

21/06/2018 17:01

Βουλή των Αντιπροσώπων

Το ζήτημα της πώλησης του Συνεργατισμού θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στη συνεδρία της 29ης Ιουνίου, αφού προηγηθεί συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου την Πέμπτη 28 Ιουνίου στην οποία αναμένεται να παραστεί ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για να ενημερώσει το σώμα για την επιτευχθείσα συμφωνία.

21/06/2018 16:59

Σάββας Αγγελίδης

Η Κύπρος και η Ελλάδα συντάσσονται στον κοινό αγώνα μαζί με τους εταίρους τους, ενάντια σε οτιδήποτε απειλεί την ασφάλεια και την ίδια την ύπαρξη των δημοκρατικών κοινωνιών και του σύγχρονου πολιτισμού τους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης. Σε δηλώσεις μετά από διευρυμένες συνομιλίες των Υπουργών Αμυνας...

21/06/2018 16:05

Τελετή αποφοίτησης

Να επιδιώκετε διαρκώς να πετύχετε τα όνειρα σας και να πιστεύετε στις δυνατότητες σας και μην απογοητευτείτε από αποτυχίες, γιατί η προοπτική και το μέλλον είναι δικά σας, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στους απόφοιτους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην ομιλία του κατά την τελετή...

21/06/2018 07:06

Δημήτρης Συλλούρης

Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εργαστεί και θα συνεργαστεί τόσο με την εκτελεστική εξουσία όσο και με όλους τους δρώντες και τους παραγωγικούς φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας, για μεταρρύθμιση των θεσμών και του κράτους, έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε χαιρετισμό του στην 57η Ετήσια Γενική...

21/06/2018 07:01

Φώτης Φωτίου

Οι Λατίνοι αποτελούν, δίχως άλλο, ένα εκλεκτό κομμάτι του λαού μας με ιδιαίτερα δημιουργική τη συμβολή τους στην πρόοδο και την προκοπή του τόπου, ανέφερε απόψε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου. Μιλώντας χθες βράδυ στα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης της Λατινικής Κοινότητας, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, στη...

21/06/2018 06:40

Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου ολοκλήρωσε τις επαφές του στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του γαλλικού ΥΠΕΞ Jean-Claude Tribollet καθώς και με τον αναπληρωτή της Διεύθυνσης Ηνωμένων Εθνών & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του γαλλικού...

20/06/2018 22:33

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα προτιμούσε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να παρέμεναν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε ο εκπρόσωπός του, μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι αποχωρεί από αυτό το όργανο των Ηνωμένων Εθνών, που εδρεύει στη Γενεύη. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων...

20/06/2018 08:56

Back to Top