Αστυνομία
Το ΤΕΠΑΚ μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις της Αστυνομίας, δηλώνει ο εκπρόσωπος της

Η Αστυνομία χειρίζεται την υπόθεση ατασθαλιών σε ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ ως μια από τις σοβαρότερες που έχει να εξετάσει, ανέφερε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης.

Σε δηλώσεις στην ΑΔΕ Λεμεσού, ο κ.Αγγελίδης είπε πως "το γεγονός ότι τελούν υπό κράτηση 14 πρόσωπα δείχνει και το εύρος των εξετάσεων, τον μεγάλο όγκο των ερευνών που υπάρχει και βεβαίως είναι μια σοβαρή υπόθεση, όπου εξετάζονται ουσιαστικά 15 σοβαρά αδικήματα, μεταξύ των οποίων η συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, η κατάχρηση εξουσίας, ο δεκασμός δημοσίου λειτουργού".

Υπέδειξε δε πως "είναι μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις που εξετάζει η Αστυνομία, έχοντας υπόψη και τη φύση των αδικημάτων, το μεγάλο ανακριτικό έργο και βεβαίως έχοντας υπόψη τις εξελίξεις που υπάρχουν, όταν και εφόσον υπάρξουν εκείνα τα στοιχεία ή και μαρτυρίες που να δικαιολογούν και άλλες συλλήψεις, όπως έγινε και χθες".

Υπό κράτηση και οι 14 ύποπτοι για την υπόθεση του ΤΕΠΑΚ 
Μεγαλύτερες αποκαλύψεις γύρω από τις ατασθαλίες στα ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ και τη δράση του κυκλώματος, προμηνύουν τα στοιχεία που συνεχώς προκύπτουν από τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Το πρωί του Σαββάτου οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού και οι 14 συλληφθέντες, μεταξύ αυτών και ένας εξωτερικός συνεργάτης και δυο Ανώτεροι Λειτουργοί του Πανεπιστημίου Κύπρου, 31, 60 και 61 ετών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί χθες ως ύποπτοι για εμπλοκή τους σε τέσσερα από τα 23 συνολικά ερευνητικά προγράμματα που διερευνώνται.

Μετά από διαδικασία που κράτησε τέσσερις περίπου ώρες, το δικαστήριο διέταξε την ανανέωση του διατάγματος κράτησης των πρώτων 11 υπόπτων για περίοδο 8 ημερών, πλην των υπόπτων 4,5,8 και 11 για τους οποίους διέταξε την 6ήμερη κράτηση τους. Για τα τρία πρόσωπα που συνελήφθηκαν χθες, το δικαστήριο διέταξε την έκδοση διατάγματος κράτησης τους για 8 μέρες.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δικηγόρος της 57χρονης πρώην υπεύθυνης Λειτουργού Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ (1η ύποπτη), η οποία θεωρείται ως η "εγκέφαλος" γύρω από την όλη υπόθεση, ανέφερε πως η ίδια είναι έτοιμη να δώσει εκτεταμένη και λεπτομερή κατάθεση, για να προχωρήσει τάχιστα η διερεύνηση και για πρόσωπα που, κατά την έκφραση του, θα έπρεπε αλλά δεν βρίσκονται σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε πως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαδικασίας, ο 3ος ύποπτος, καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, δέχθηκε απειλές από τον 2ο ύποπτο, γιο της 57χρονης, αναφέροντας του "εν να σε σάσω ρε καλά, εν να σας σάσω ούλλους καλά", ενώ παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε και κατά τη σημερινή διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, από την 1η Σεπτεμβρίου που ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε το πρώτο διάταγμα κράτησης των 11 υπόπτων, έχει προκύψει παραπέρα μαρτυρία εναντίον τους καθώς και μαρτυρία η οποία εμπλέκει στη διάπραξη των υπό εξέταση αδικημάτων τους τρεις νέους υπόπτους.

Αναφερόμενος στα τέσσερα προγράμματα που φέρεται να εμπλέκονται οι τρεις τελευταίοι συλληφθέντες, ο ανακριτής της υπόθεσης είπε πως στο ερευνητικό πρόγραμμα "Ακτή" στο οποίο το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ ήταν εταίροι και επιστημονικός υπεύθυνος από πλευράς Πανεπιστημίου Κύπρου ο 13ος ύποπτος, διαφάνηκε από μαρτυρία πως η 1η ύποπτη καθοδηγούσε τις προσφορές.

Για το ίδιο πρόγραμμα, διαπιστώθηκε δε ότι ένα από τα τιμολόγια εκδόθηκε από την 7η ύποπτη, το όνομα της οποίας φέρεται, σύμφωνα με μαρτυρία, να χρησιμοποιούσε η 1η ύποπτη για εικονικές εργασίες σε ερευνητικά προγράμματα του 3ου υπόπτου. Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, τιμολόγια της 7ης ύποπτης εντοπίζονται και σε έργο το οποίο δεν τελεί υπό εξέταση και στο οποίο φέρεται ότι ο 14ος ύποπτος είχε προτείνει την 7η ύποπτη ως εξωτερικό του συνεργάτη.

Εξάλλου, σύμφωνα με μάρτυρα, αυτός προσεγγίστηκε το 2014 από τον 14ο ύποπτο για εργασία στο ερευνητικό πρόγραμμα "Ακτή", ωστόσο όπως σημειώνει, ποτέ δεν εργάστηκε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεν έχει καμία σχέση με σχετικό τιμολόγιο που φέρει την υπογραφή του.

Ο μάρτυρας αναφέρει ακόμη πως, ενώ του στάλθηκε από το ΤΕΠΑΚ επιστολή ανάθεσης εργασίας για το "Ακτή" και παρόλο που δεν έκανε οποιανδήποτε εργασία και δεν επικοινώνησε κανένας μαζί του, έφτασε ταχυδρομικώς στην οικία του επιταγή ύψους 2 χιλιάδων ευρώ την οποία κατέθεσε στον τραπεζικό του λογαριασμό, ενώ εξέφρασε άγνοια για δεύτερο τιμολόγιο το οποίο φέρεται πως είχε εκδώσει ο ίδιος.

Σε σχέση με το ερευνητικό πρόγραμμα "ENPIRAOP-MED", στο οποίο επιστημονικός υπεύθυνος από πλευράς Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν ξανά ο 13ος ύποπτος, αναφέρθηκε πως για συγκεκριμένη εργασία αγοράς υπηρεσιών που κατακυρώθηκε στον εξωτερικό συνεργάτη, 12ο ύποπτο, εξασφαλίστηκε μαρτυρία από δυο πρόσωπα που παρουσιάστηκαν ως προσφοροδότες, ότι οι υποβληθείσες προσφορές τους ήταν εικονικές και καθοδηγούμενες από την 1η ύποπτη.

Ο δε 3ος ύποπτος, καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, ο οποίος υπέγραψε την οδηγία πληρωμής και τη βεβαίωση διεκπεραίωσης εργασίας από τον 12ο ύποπτο, κατέθεσε πως ο εξωτερικός συνεργάτης ήταν ένα από τα πρόσωπα που η 57χρονη παρουσίαζε εικονικά ότι εργαζόταν στα δικά του ερευνητικά προγράμματα.

Για το ίδιο πρόγραμμα, εξασφαλίστηκε μαρτυρία από γυναίκα, εξωτερικό συνεργάτη του ΤΕΠΑΚ, πως ενώ δεν είχε ολοκληρώσει εργασία που της είχε ανατεθεί, ο 3ος ύποπτος της ζήτησε να εκδώσει τιμολόγιο για το ποσό των 8,600 ευρώ, τα οποία όταν πληρώθηκε, κράτησε χρηματικό ποσό 2,5 περίπου χιλιάδων ευρώ και τα υπόλοιπα τα επέστρεψε στον καθηγητή του ΤΕΠΑΚ.

Στο δε ερευνητικό πρόγραμμα "Interwaste", εξασφαλίστηκε μαρτυρία πως όλες οι προσφορές για συγκεκριμένη εργασία ήταν καθοδηγούμενες από την 1η ύποπτη και ότι οι πληρωμές που γινόταν επέστρεφαν στην ίδια και στον 12ο ύποπτο.

Εξάλλου για το πρόγραμμα "PREMARPOL", στο οποίο επιστημονικός υπεύθυνος ήταν και πάλι ο 13ος ύποπτος, έχει εξασφαλιστεί μαρτυρία η οποία αναφέρει πως υπήρχε πρόνοια για προμήθεια ειδικευμένων αισθητήρων για την παρακολούθηση της ποιότητα του θαλασσινού νερού στα κυπριακά λιμάνια και ο προϋπολογισμός έπρεπε να βγει από χρηματοδότηση που έλαβε το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η 1η ύποπτη ενημέρωσε τον 3ο ύποπτο πως η πληρωμή έπρεπε να γίνει άμεσα διαφορετικά τα διαθέσιμα χρήματα στο πρόγραμμα θα χάνονταν, καθώς η εταιρεία που κέρδισε την προσφορά χρειαζόταν 3 - 4 μήνες για να παραδώσει τον εξοπλισμό, ενώ ο 13ος ύποπτος πρότεινε στον 3ο ύποπτο να μεταφερθούν τα χρήματα στο λογαριασμό του, ως πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης. Αν και ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ φαίνεται αρχικά να αρνήθηκε, σύμφωνα με την μαρτυρία, τελικά αποδέχθηκε να μπουν τα χρήματα στο λογαριασμό του μετά από απειλές και επέμβαση της 57χρονης, ενώ μετά από λίγες μέρες τα επέστρεψε γιατί δεν ένιωθε καλά, χωρίς να ενημερώσει τον 13ο ύποπτο και την 1η ύποπτη, "λόγω φόβου".

Από τις εξετάσεις που συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό, έχει διαπιστωθεί πως οι δυο Ανώτεροι Λειτουργοί του Πανεπιστημίου Κύπρου, ήταν ιδρυτικά μέλη σωματείου το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο διοικητικής έρευνας, για ενδεχόμενη ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου και του σωματείου, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρία δημιουργήθηκε για να υποβάλλονται ερευνητικές προτάσεις.

Σύμφωνα δε με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι ενέργειες και πράξεις των δυο στράφηκαν ενάντια στα καλώς νοούμενα συμφέροντα και την αποστολή του εργοδότη τους, δηλαδή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ συγγενικό πρόσωπο του 14ου υπόπτου, που παρουσιάζεται ως ιδρυτικό μέλος, αμφισβήτησε την υπογραφή του και ανέφερε πως δεν συμμετείχε ποτέ σε αυτό. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών του σωματείου παρουσιάζονται επίσης ο 3ος ύποπτος, η 1η ύποπτη, οι δυο τις γιοί, 2ος και 4ος ύποπτος, η νύφη της, 7η ύποπτη καθώς και οι ύποπτοι 9,10, 13 και 14.

Οι ύποπτοι 13 και 14 δεν έχουν ακόμη καταθέσει γραπτώς, ενώ ο 12ος ύποπτος, ο οποίος έχει βαθμό συγγένειας με την 1η ύποπτη, ανέφερε σε κατάθεση του πως τις προσφορές τις υπέβαλε καθ` υπόδειξη της 57χρονης και πως πληρώθηκε το ποσό των 20,700 ευρώ για εργασία που του είχε ανατεθεί αλλά του ζητήθηκε να σταματήσει και ότι από τα χρήματα αυτά κράτησε τα 1,500 ευρώ και τα υπόλοιπα τα επέστρεψε στην 1η ύποπτη.

Οι δικηγόροι των υπόπτων 4,,5,8 και 11 έφεραν ένσταση στην κράτηση των πελατών τους για ακόμη οκτώ μέρες, ενώ το δικαστήριο έκρινε πως δικαιολογείται το αίτημα της υπεράσπισης, καθώς ο βαθμός εμπλοκής τους δεν είναι ο ίδιος με τους υπόλοιπους υπόπτους και έτσι διέταξε όπως το διάταγμα κράτησης τους ανανεωθεί για έξι μέρες.

Για τους μάρτυρες 1,2,3,6,7,9,10 το δικαστήριο διέταξε την ανανέωση του διατάγματος για 8 μέρες, ενώ για οκτώ μέρες εκδόθηκε διάταγμα κράτησης για τους νέους υπόπτους, 12,13,14.

Send to Facebook

Κυπριακό

Συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε στη Νέα Υόρκη ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, κατά την οποία συζήτησαν το Κυπριακό. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο προγεύματος χθες στο Σπίτι της Τουρκίας, το οποίο ανακαινίζεται απέναντι από το κτίριο των ΗΕ. Στο λογαριασμό του στα μέσα...

19/09/2017 17:02

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας

Προς την κατεύθυνση της κρατικοποίησης οδεύει η Επιτροπή Σιτηρών, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα φέρει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή για το μέλλον της Επιτροπής, αφού προηγηθεί μια νέα διαβούλευση με τις αγροτικές οργανώσεις.

19/09/2017 16:04

Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Το πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εποπτείας της εφαρμογής της λύσης πρέπει να τα κάνουμε κεκτημένο και πρέπει η συνέχιση του διαλόγου να πραγματοποιηθεί με βάση αυτό το κεκτημένο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του επί του θέματος με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών...

19/09/2017 13:30

Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Τα κόμματα οφείλουν να επανέλθουν στη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ενώπιον της Βουλής για πλήρη αποκατάσταση των Ταμείων Προνοίας και να ζητήσουν τήρηση των υπεσχημένων δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο...

19/09/2017 13:29

Φειδίας Πηλείδης

Σε θέματα ανταγωνισμού απέδωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης την αρνητική δημοσιότητα που έδωσαν ξένα δημοσιεύματα στην παραχώρηση από την κυπριακή Κυβέρνηση διαβατηρίων ή υπηκοότητας με αντάλλαγμα τις επενδύσεις. Ταυτόχρονα, ο κ. Πηλείδης είπε ότι αν και "είμαστε σωστοί στον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα αυτό...

19/09/2017 12:31

Κυπριακό

Δεν αναμένει καμία νέα προσπάθεια στο Κυπριακό κατά τους επόμενους πέντε μήνες, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι κατά καιρούς γίνονται δηλώσεις από την ε/κ πλευρά με τις...

19/09/2017 12:17

Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας

Διαψεύδει η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο η ίδια δήλωσε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί δικαστικά, προκειμένου να ανακτήσει τα Ελγίνεια μάρμαρα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, η κ. Κονιόρδου υποστηρίζει ότι «όχι μόνο δεν είπε ή υπονόησε κάτι...

19/09/2017 08:49

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η ηγεσία της κυπριακής παροικίας, ολοκληρώθηκε η χθεσινή πρώτη μέρα της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Στο δείπνο παρακάθισε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Γενικής...

19/09/2017 08:08

Κυπριακό

Αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι η επανάληψη των τουρκικών θέσεων για λύση εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας την Δευτέρα στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στις εργασίες της 72ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης...

19/09/2017 07:07

Kοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου

Ισοπεδωτική, προσβλητική και απαξιωτική, χαρακτηρίζει η ανεξάρτητη συντεχνία εργαζομένων της Cyta (ΑΣΕΤ-Cyta) την τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου όπου εξετάστηκε η ετήσια έκθεση της ΕΥ για τον Οργανισμό. Την ισοπεδωτική αναφορά του Γενικού Ελεγκτή (ΓΕ) για...

19/09/2017 07:02

Ελλάδα

Συνεχίζεται, για περισσότερο από μία εβδομάδα, η οικολογική καταστροφή που συντελείται στον Σαρωνικό, μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στη Σαλαμίνα. Σήμερα η πετρελαιοκηλίδα έφτασε και στην περιοχή της Σαρωνίδας όπου το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) πραγματοποίησε...

19/09/2017 06:51

Πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Με μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες εναντίον του απάντησε σήμερα ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου σε σχέση με τη υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του με €1 εκατ. από την εταιρεία Focus. Μη παραδοχή στις κατηγορίες δήλωσαν σήμερα και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση...

18/09/2017 18:37

Back to Top