Αστυνομία
Το ΤΕΠΑΚ μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις της Αστυνομίας, δηλώνει ο εκπρόσωπος της

Η Αστυνομία χειρίζεται την υπόθεση ατασθαλιών σε ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ ως μια από τις σοβαρότερες που έχει να εξετάσει, ανέφερε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης.

Σε δηλώσεις στην ΑΔΕ Λεμεσού, ο κ.Αγγελίδης είπε πως "το γεγονός ότι τελούν υπό κράτηση 14 πρόσωπα δείχνει και το εύρος των εξετάσεων, τον μεγάλο όγκο των ερευνών που υπάρχει και βεβαίως είναι μια σοβαρή υπόθεση, όπου εξετάζονται ουσιαστικά 15 σοβαρά αδικήματα, μεταξύ των οποίων η συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, η κατάχρηση εξουσίας, ο δεκασμός δημοσίου λειτουργού".

Υπέδειξε δε πως "είναι μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις που εξετάζει η Αστυνομία, έχοντας υπόψη και τη φύση των αδικημάτων, το μεγάλο ανακριτικό έργο και βεβαίως έχοντας υπόψη τις εξελίξεις που υπάρχουν, όταν και εφόσον υπάρξουν εκείνα τα στοιχεία ή και μαρτυρίες που να δικαιολογούν και άλλες συλλήψεις, όπως έγινε και χθες".

Υπό κράτηση και οι 14 ύποπτοι για την υπόθεση του ΤΕΠΑΚ 
Μεγαλύτερες αποκαλύψεις γύρω από τις ατασθαλίες στα ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ και τη δράση του κυκλώματος, προμηνύουν τα στοιχεία που συνεχώς προκύπτουν από τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Το πρωί του Σαββάτου οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού και οι 14 συλληφθέντες, μεταξύ αυτών και ένας εξωτερικός συνεργάτης και δυο Ανώτεροι Λειτουργοί του Πανεπιστημίου Κύπρου, 31, 60 και 61 ετών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί χθες ως ύποπτοι για εμπλοκή τους σε τέσσερα από τα 23 συνολικά ερευνητικά προγράμματα που διερευνώνται.

Μετά από διαδικασία που κράτησε τέσσερις περίπου ώρες, το δικαστήριο διέταξε την ανανέωση του διατάγματος κράτησης των πρώτων 11 υπόπτων για περίοδο 8 ημερών, πλην των υπόπτων 4,5,8 και 11 για τους οποίους διέταξε την 6ήμερη κράτηση τους. Για τα τρία πρόσωπα που συνελήφθηκαν χθες, το δικαστήριο διέταξε την έκδοση διατάγματος κράτησης τους για 8 μέρες.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δικηγόρος της 57χρονης πρώην υπεύθυνης Λειτουργού Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ (1η ύποπτη), η οποία θεωρείται ως η "εγκέφαλος" γύρω από την όλη υπόθεση, ανέφερε πως η ίδια είναι έτοιμη να δώσει εκτεταμένη και λεπτομερή κατάθεση, για να προχωρήσει τάχιστα η διερεύνηση και για πρόσωπα που, κατά την έκφραση του, θα έπρεπε αλλά δεν βρίσκονται σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε πως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαδικασίας, ο 3ος ύποπτος, καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, δέχθηκε απειλές από τον 2ο ύποπτο, γιο της 57χρονης, αναφέροντας του "εν να σε σάσω ρε καλά, εν να σας σάσω ούλλους καλά", ενώ παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε και κατά τη σημερινή διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, από την 1η Σεπτεμβρίου που ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε το πρώτο διάταγμα κράτησης των 11 υπόπτων, έχει προκύψει παραπέρα μαρτυρία εναντίον τους καθώς και μαρτυρία η οποία εμπλέκει στη διάπραξη των υπό εξέταση αδικημάτων τους τρεις νέους υπόπτους.

Αναφερόμενος στα τέσσερα προγράμματα που φέρεται να εμπλέκονται οι τρεις τελευταίοι συλληφθέντες, ο ανακριτής της υπόθεσης είπε πως στο ερευνητικό πρόγραμμα "Ακτή" στο οποίο το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ ήταν εταίροι και επιστημονικός υπεύθυνος από πλευράς Πανεπιστημίου Κύπρου ο 13ος ύποπτος, διαφάνηκε από μαρτυρία πως η 1η ύποπτη καθοδηγούσε τις προσφορές.

Για το ίδιο πρόγραμμα, διαπιστώθηκε δε ότι ένα από τα τιμολόγια εκδόθηκε από την 7η ύποπτη, το όνομα της οποίας φέρεται, σύμφωνα με μαρτυρία, να χρησιμοποιούσε η 1η ύποπτη για εικονικές εργασίες σε ερευνητικά προγράμματα του 3ου υπόπτου. Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, τιμολόγια της 7ης ύποπτης εντοπίζονται και σε έργο το οποίο δεν τελεί υπό εξέταση και στο οποίο φέρεται ότι ο 14ος ύποπτος είχε προτείνει την 7η ύποπτη ως εξωτερικό του συνεργάτη.

Εξάλλου, σύμφωνα με μάρτυρα, αυτός προσεγγίστηκε το 2014 από τον 14ο ύποπτο για εργασία στο ερευνητικό πρόγραμμα "Ακτή", ωστόσο όπως σημειώνει, ποτέ δεν εργάστηκε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεν έχει καμία σχέση με σχετικό τιμολόγιο που φέρει την υπογραφή του.

Ο μάρτυρας αναφέρει ακόμη πως, ενώ του στάλθηκε από το ΤΕΠΑΚ επιστολή ανάθεσης εργασίας για το "Ακτή" και παρόλο που δεν έκανε οποιανδήποτε εργασία και δεν επικοινώνησε κανένας μαζί του, έφτασε ταχυδρομικώς στην οικία του επιταγή ύψους 2 χιλιάδων ευρώ την οποία κατέθεσε στον τραπεζικό του λογαριασμό, ενώ εξέφρασε άγνοια για δεύτερο τιμολόγιο το οποίο φέρεται πως είχε εκδώσει ο ίδιος.

Σε σχέση με το ερευνητικό πρόγραμμα "ENPIRAOP-MED", στο οποίο επιστημονικός υπεύθυνος από πλευράς Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν ξανά ο 13ος ύποπτος, αναφέρθηκε πως για συγκεκριμένη εργασία αγοράς υπηρεσιών που κατακυρώθηκε στον εξωτερικό συνεργάτη, 12ο ύποπτο, εξασφαλίστηκε μαρτυρία από δυο πρόσωπα που παρουσιάστηκαν ως προσφοροδότες, ότι οι υποβληθείσες προσφορές τους ήταν εικονικές και καθοδηγούμενες από την 1η ύποπτη.

Ο δε 3ος ύποπτος, καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, ο οποίος υπέγραψε την οδηγία πληρωμής και τη βεβαίωση διεκπεραίωσης εργασίας από τον 12ο ύποπτο, κατέθεσε πως ο εξωτερικός συνεργάτης ήταν ένα από τα πρόσωπα που η 57χρονη παρουσίαζε εικονικά ότι εργαζόταν στα δικά του ερευνητικά προγράμματα.

Για το ίδιο πρόγραμμα, εξασφαλίστηκε μαρτυρία από γυναίκα, εξωτερικό συνεργάτη του ΤΕΠΑΚ, πως ενώ δεν είχε ολοκληρώσει εργασία που της είχε ανατεθεί, ο 3ος ύποπτος της ζήτησε να εκδώσει τιμολόγιο για το ποσό των 8,600 ευρώ, τα οποία όταν πληρώθηκε, κράτησε χρηματικό ποσό 2,5 περίπου χιλιάδων ευρώ και τα υπόλοιπα τα επέστρεψε στον καθηγητή του ΤΕΠΑΚ.

Στο δε ερευνητικό πρόγραμμα "Interwaste", εξασφαλίστηκε μαρτυρία πως όλες οι προσφορές για συγκεκριμένη εργασία ήταν καθοδηγούμενες από την 1η ύποπτη και ότι οι πληρωμές που γινόταν επέστρεφαν στην ίδια και στον 12ο ύποπτο.

Εξάλλου για το πρόγραμμα "PREMARPOL", στο οποίο επιστημονικός υπεύθυνος ήταν και πάλι ο 13ος ύποπτος, έχει εξασφαλιστεί μαρτυρία η οποία αναφέρει πως υπήρχε πρόνοια για προμήθεια ειδικευμένων αισθητήρων για την παρακολούθηση της ποιότητα του θαλασσινού νερού στα κυπριακά λιμάνια και ο προϋπολογισμός έπρεπε να βγει από χρηματοδότηση που έλαβε το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η 1η ύποπτη ενημέρωσε τον 3ο ύποπτο πως η πληρωμή έπρεπε να γίνει άμεσα διαφορετικά τα διαθέσιμα χρήματα στο πρόγραμμα θα χάνονταν, καθώς η εταιρεία που κέρδισε την προσφορά χρειαζόταν 3 - 4 μήνες για να παραδώσει τον εξοπλισμό, ενώ ο 13ος ύποπτος πρότεινε στον 3ο ύποπτο να μεταφερθούν τα χρήματα στο λογαριασμό του, ως πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης. Αν και ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ φαίνεται αρχικά να αρνήθηκε, σύμφωνα με την μαρτυρία, τελικά αποδέχθηκε να μπουν τα χρήματα στο λογαριασμό του μετά από απειλές και επέμβαση της 57χρονης, ενώ μετά από λίγες μέρες τα επέστρεψε γιατί δεν ένιωθε καλά, χωρίς να ενημερώσει τον 13ο ύποπτο και την 1η ύποπτη, "λόγω φόβου".

Από τις εξετάσεις που συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό, έχει διαπιστωθεί πως οι δυο Ανώτεροι Λειτουργοί του Πανεπιστημίου Κύπρου, ήταν ιδρυτικά μέλη σωματείου το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο διοικητικής έρευνας, για ενδεχόμενη ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου και του σωματείου, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρία δημιουργήθηκε για να υποβάλλονται ερευνητικές προτάσεις.

Σύμφωνα δε με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι ενέργειες και πράξεις των δυο στράφηκαν ενάντια στα καλώς νοούμενα συμφέροντα και την αποστολή του εργοδότη τους, δηλαδή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ συγγενικό πρόσωπο του 14ου υπόπτου, που παρουσιάζεται ως ιδρυτικό μέλος, αμφισβήτησε την υπογραφή του και ανέφερε πως δεν συμμετείχε ποτέ σε αυτό. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών του σωματείου παρουσιάζονται επίσης ο 3ος ύποπτος, η 1η ύποπτη, οι δυο τις γιοί, 2ος και 4ος ύποπτος, η νύφη της, 7η ύποπτη καθώς και οι ύποπτοι 9,10, 13 και 14.

Οι ύποπτοι 13 και 14 δεν έχουν ακόμη καταθέσει γραπτώς, ενώ ο 12ος ύποπτος, ο οποίος έχει βαθμό συγγένειας με την 1η ύποπτη, ανέφερε σε κατάθεση του πως τις προσφορές τις υπέβαλε καθ` υπόδειξη της 57χρονης και πως πληρώθηκε το ποσό των 20,700 ευρώ για εργασία που του είχε ανατεθεί αλλά του ζητήθηκε να σταματήσει και ότι από τα χρήματα αυτά κράτησε τα 1,500 ευρώ και τα υπόλοιπα τα επέστρεψε στην 1η ύποπτη.

Οι δικηγόροι των υπόπτων 4,,5,8 και 11 έφεραν ένσταση στην κράτηση των πελατών τους για ακόμη οκτώ μέρες, ενώ το δικαστήριο έκρινε πως δικαιολογείται το αίτημα της υπεράσπισης, καθώς ο βαθμός εμπλοκής τους δεν είναι ο ίδιος με τους υπόλοιπους υπόπτους και έτσι διέταξε όπως το διάταγμα κράτησης τους ανανεωθεί για έξι μέρες.

Για τους μάρτυρες 1,2,3,6,7,9,10 το δικαστήριο διέταξε την ανανέωση του διατάγματος για 8 μέρες, ενώ για οκτώ μέρες εκδόθηκε διάταγμα κράτησης για τους νέους υπόπτους, 12,13,14.

Send to Facebook

Πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος

Η ενεργειακή στρατηγική στην περιοχή που αφήνει απ’ έξω την Τουρκία και την βόρεια Κύπρο, έχει λάβει νέες διαστάσεις, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζιάν προσθέτοντας ότι η μη λύση του Κυπριακού και η πολιτική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, έγιναν αιτίες δημιουργίας νέων στρατιωτικών...

23/11/2017 20:14

Συντήρηση ναών στην Πάφο

Το μήνυμα ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να σεβαστούν ο ένας τον άλλο, έστειλαν σήμερα τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Ε/κ και Τ/κ, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) με τη διοργάνωση εκδήλωσης με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης...

23/11/2017 19:11

Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος Λευκωσίας και Πρόεδρος του ΣΑΛ Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης τον «ισχυρισμό» του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος «ότι το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας συμμορφώθηκε με την απόφαση της Βουλής ημερομηνίας 3 Νοεμβρίου 2017 λόγω και της συγγένειας με υποψήφιο Πρόεδρο». Σε δήλωση του ο κ., Γιωρκάτζης...

23/11/2017 15:45

Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Να αναληφθούν δράσεις ώστε η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) να ανταποκρίνεται στο αίτημα της διεθνούς κοινότητας για διασφάλιση της κοινωνικής, οικονομικής, οικολογικής και πολιτικής αειφορίας, ζήτησε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, λέγοντας παράλληλα ότι ο τομέας αυτός βρίσκεται ψηλά στις...

23/11/2017 13:31

Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Οι συγκρίσεις των εσόδων των Λιμένων θα πρέπει να γίνονται με ανάλογες χρονιές και όχι χρονιές κατά τις οποίες έγιναν βελτιωτικές κινήσεις με χρονιές κατά τις οποίες δεν έγιναν, δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης σχολιάζοντας δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριου Δημητριάδη. Μιλώντας...

23/11/2017 13:30

Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Λάρνακας

Ο υπεύθυνος ηγέτης αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες και δεν τις μεταθέτει στους ώμους του κυπριακού λαού, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως είναι καλύτερα να καταλογίζονται ευθύνες στον ηγέτη παρά σε ένα λαό. Σε χαιρετισμό του στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Συνδέσμου Εφέδρων...

23/11/2017 07:04

Σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο καθηγητής Στιούαρτ Κροφτ, του Πανεπιστημίου Warwick, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ότι η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία για την έξοδο από την ΕΕ δημιουργεί τρομερή αβεβαιότητα, την στιγμή που τα πανεπιστήμια πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς τί θα συμβεί με τα δικαιώματα παραμονής των υπηκόων της ΕΕ στη χώρα, έως το...

23/11/2017 06:59

Επίσκεψη στην Αθήνα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει σήμερα, στην Αθήνα όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση του ανεξάρτητου ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, στο Μέγαρο Μουσικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί συζήτηση του Προέδρου με τους δημοσιογράφους Νόνη Καραγιάννη...

23/11/2017 06:58

Έκθεση της Κομισιόν

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημοσιεύσει σε βάθος έκθεση μακροοικονομικών ανισορροπιών για την Κύπρο και άλλες 11 χώρες στις αρχές του 2018 και σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνει εκτενή σχολιασμό για τις τρέχουσες ανισορροπίες σε μια θεματική έκθεση που διαβιβάστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο...

22/11/2017 18:04

Κύπρος

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση επιδόματος στους ιατρούς που υπηρετούν στα ΤΑΕΠ και στο Νοσοκομείο Κυπερούντας   Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας για την παραχώρηση κατ’ αποκοπήν επιδόματος στους ιατρούς, ως κίνητρο για εργοδότηση...

22/11/2017 18:00

Σχολικοί Εορτασμοί

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφύλαξε την απόφαση του ως προς την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία μεταφέρονται οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας. Με την αναφορά του, η οποία καταχωρήθηκε στις 25/04/2017 μέσω του Γενικού Εισαγγελέα της...

22/11/2017 16:01

Κωνσταντίνος Πετρίδης

Σε γνωστοποίηση των ονομάτων κατόχων τουρκοκυπριακής περιουσίας που αφορούν σε επαγγελματική στέγη και γεωργική γη θα προχωρήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, για σκοπούς διαφάνειας. Σημερινή ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών, ως Κηδεμόνας των Τ/Κ Περιουσιών βάσει των Περί Τ/Κ Περιουσιών...

22/11/2017 15:53

Back to Top