Ελληνική γλώσσα
Χαμηλά επίπεδα Γραμματισμού στην Κύπρο, σύμφωνα με την Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης Γραμματισμού

H χώρα μας, όπως δυστυχώς και η υπόλοιπη Ευρώπη, συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα Γραμματισμού, δηλαδή, φτωχές επιδόσεις στις βασικές δεξιότητες γραφής, ανάγνωσης, απλών μαθηματικών πράξεων και κατανόησης λόγου, αναφέρει η Ζαχαρούλα Μαλά, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης Γραμματισμού.

Σε μήνυμά της για την 8η Σεπτεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Γραμματισμού, η κ. Μαλά σημειώνει ότι ο ρόλος της Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης του Γραμματισμού γίνεται ολοένα και πιο ουσιαστικός όσο η ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας πάνω σε θέματα αλφαβητισμού γίνεται όλο και πιο επιβεβλημένη.
 
Προσθέτει ότι «είναι γι΄ αυτούς τους λόγους που έχουμε ως Οργάνωση καθιερώσει το Μήνυμα Γραμματισμού, το οποίο προσπαθούμε να μεταφέρουμε σε όσους περισσότερους αποδέκτες γίνεται».
 
«Μόνο αν αναγνωρίσουμε το μέγεθος του προβλήματος και την αξία της πνευματικής καλλιέργειας και βασικής μόρφωσης, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αποτελεσματικά στην πνευματική ανόρθωση όλων των στρωμάτων της κοινωνίας» καταλήγει η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης Γραμματισμού.
 
Στο δικό της μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Γραμματισμού, η Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ αναφέρει ότι η γνώση της γραφής και της ανάγνωσης, «δεν είναι δεδομένη, σε έναν κόσμο που 115 εκατομμύρια νέων μεταξύ 15 και 24 ετών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του αναλφαβητισμού, με το 59% του αναλφάβητου πληθυσμού είναι νεαρές γυναίκες».
 
Προσθέτει ότι «το 17% των 15χρόνων στην Ευρώπη εξακολουθεί να δυσκολεύεται σημαντικά στην ανάγνωση, ακόμη και στην κατανόηση των σχολικών τους βιβλίων».
 
Η κ. Χατζήγαβριηλ, με αφορμή την Ημέρα Γραμματισμού, καλεί όλους «να αναλογιστούμε πως σήμερα, στην εποχή της προσβασιμότητας, μια τέτοια δυσχέρεια δημιουργεί έναν κόσμο δύο ταχυτήτων, χωρίζει, δηλαδή, εκείνους που μπορούν να ακολουθήσουν τους γρήγορους ρυθμούς της, με εκείνους που είναι καταδικασμένοι να μείνουν πίσω – μόνον, όμως, αν εμείς οι ίδιοι το επιτρέψουμε».
 
Καταλήγοντας σημειώνει πως  «δεν αρκεί να λέμε πως πρέπει να δράσει η πολιτεία, οι διεθνείς οργανισμοί, τα κοινωφελή ιδρύματα, οι ΜΚΟ αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε πως στην πραγματικότητα, πίσω από όλους αυτούς τους θεσμούς, είμαστε εμείς που πρέπει να εξασφαλίσουμε σε κάθε έφηβο το αναφαίρετο δικαίωμα όχι μόνο να μοιραστεί τον πλούτο του χτες, διαβάζοντας Όμηρο, Οβίδιο ή Μπάιρον, αλλά και να καταγράψει τις δικές του σκέψεις, τις δικές του ιδέες, τις δικές του απόψεις».
 
Ο Αντώνης Γεωργίου, ο τρίτος Κύπριος που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL), στο δικό του μήνυμα αναφέρει ότι «οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, η προσφυγιά, η ανέχεια, όπως και η ανισότητα των φύλων και οι προκαταλήψεις είναι οι βασικές αιτίες που καθιστούν αυτούς τους ανθρώπους αναλφάβητους».
 
Προσθέτει ότι «το πρόβλημα, παρά τις όποιες βελτιώσεις, θα διαιωνίζεται όσο υπάρχουν οι κοινωνικές ανισότητες και όσο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, χρησιμοποιώντας τον εθνικισμό ή τον θρησκευτικό φανατισμό προκαλούν πολέμους».
 
Την ίδια στιγμή, αναφέρει ο κ. Γεωργίου, «η άγνοια και η αμάθεια είναι το μέσο που χρησιμοποιούν πολλοί για να χειραγωγούν τους λαούς, έτσι, ο αγώνας για να μπορεί το κάθε παιδί να έχει πρόσβαση στη γνώση είναι ταυτόχρονα αγώνας για ειρήνη και ένα κόσμο απαλλαγμένο από αποκλεισμούς και συγκρούσεις».
 
Καταλήγοντας σημειώνει ότι «δεν αρκεί να μπορούμε να διαβάζουμε, σημασία έχει να μπορούμε να επιλέγουμε και να στεκόμαστε κριτικά απέναντι στη γνώση και την πληροφορία».

Σε δική του ανακοίνωση για την 8η Σεπτεμβρίου, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκη, αναφέρει ότι "η εξάλειψη του αναλφαβητισμού προϋποθέτει τη συλλογική δράση για την πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού".

Προσθέτει ότι "γενικότερα, για την καταπολέμηση του προβλήματος, χρειάζεται η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση τόσο των κρατικών και άλλων φορέων, όσο και η εξατομικευμένη συνεισφορά".

Στον τόπο μας, αναφέρει ο Επίτροπος, "κρατικοί και τοπικοί φορείς, όσο και εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προσφέρουν προγράμματα απασχόλησης των παιδιών, τα οποία περιλαμβάνουν βιωματικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια, έτσι ώστε σε μια συλλογική προσπάθεια να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του αναλφαβητισμού".

Καταλήγει με τα όσα έχει δηλώσει ο ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, ότι δηλαδή, "η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο».

Send to Facebook

Προμαχώνας Ραβελίν

Η πόλη της Αμμοχώστου είναι το καθρέφτισμα ενός πολιτιστικού μωσαϊκού ολοκλήρου του νησιού, αναφέρουν σε κοινή τους διακήρυξη η ομάδα «Αμμόχωστος η πόλη μας» και η τ/κ Πρωτοβουλία Αμμόχωστος, εκφράζοντας ευχαριστίες σε όσους Αμμοχωστιανούς και μη παρευρέθηκαν στην τελετή παράδοσης του προμαχώνα Ραβελίν που αναστηλώθηκε από...

22/06/2018 07:01

Εκδήλωση για την Πορεία Χριστοδούλας

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ενοποίηση του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, που πλέον μετατρέπονται σε μια ενιαία οντότητα και λειτουργούν συνεργιστικά, θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα υπηρεσιών για τους καρκινοπαθείς,...

22/06/2018 06:47

Τουρκία

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε χθες την παράταση της φυλάκισης του επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, γνωστοποίησε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μήνυμά της στο Twitter. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Τανέρ Κιλίτς θα παραμείνει στη φυλακή κι η επόμενη ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί τον...

22/06/2018 06:35

Φωτιά στον Πύργο Τυλληρίας

Βοήθεια από το Ισραήλ για αντιμετώπιση της φωτιάς στον Πύργο Τυλληρίας ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου και αναλόγως της εξέλιξης της κατάστασης αναμένεται αύριο να φτάσουν στην Κύπρο τρία αεροσκάφη από τη γειτονική χώρα. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αυτή την ώρα το...

21/06/2018 22:45

Υπουργείο Παιδείας

Συνάντηση της ηγεσίας της ΠΟΕΔ με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, ύστερα από πρωτοβουλία της Οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με στόχο την αποκατάσταση της γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι δύο πλευρές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, θα...

21/06/2018 17:01

Βουλή των Αντιπροσώπων

Το ζήτημα της πώλησης του Συνεργατισμού θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στη συνεδρία της 29ης Ιουνίου, αφού προηγηθεί συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου την Πέμπτη 28 Ιουνίου στην οποία αναμένεται να παραστεί ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για να ενημερώσει το σώμα για την επιτευχθείσα συμφωνία.

21/06/2018 16:59

Σάββας Αγγελίδης

Η Κύπρος και η Ελλάδα συντάσσονται στον κοινό αγώνα μαζί με τους εταίρους τους, ενάντια σε οτιδήποτε απειλεί την ασφάλεια και την ίδια την ύπαρξη των δημοκρατικών κοινωνιών και του σύγχρονου πολιτισμού τους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης. Σε δηλώσεις μετά από διευρυμένες συνομιλίες των Υπουργών Αμυνας...

21/06/2018 16:05

Τελετή αποφοίτησης

Να επιδιώκετε διαρκώς να πετύχετε τα όνειρα σας και να πιστεύετε στις δυνατότητες σας και μην απογοητευτείτε από αποτυχίες, γιατί η προοπτική και το μέλλον είναι δικά σας, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στους απόφοιτους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην ομιλία του κατά την τελετή...

21/06/2018 07:06

Δημήτρης Συλλούρης

Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εργαστεί και θα συνεργαστεί τόσο με την εκτελεστική εξουσία όσο και με όλους τους δρώντες και τους παραγωγικούς φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας, για μεταρρύθμιση των θεσμών και του κράτους, έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε χαιρετισμό του στην 57η Ετήσια Γενική...

21/06/2018 07:01

Φώτης Φωτίου

Οι Λατίνοι αποτελούν, δίχως άλλο, ένα εκλεκτό κομμάτι του λαού μας με ιδιαίτερα δημιουργική τη συμβολή τους στην πρόοδο και την προκοπή του τόπου, ανέφερε απόψε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου. Μιλώντας χθες βράδυ στα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης της Λατινικής Κοινότητας, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, στη...

21/06/2018 06:40

Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου ολοκλήρωσε τις επαφές του στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του γαλλικού ΥΠΕΞ Jean-Claude Tribollet καθώς και με τον αναπληρωτή της Διεύθυνσης Ηνωμένων Εθνών & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του γαλλικού...

20/06/2018 22:33

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα προτιμούσε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να παρέμεναν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε ο εκπρόσωπός του, μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι αποχωρεί από αυτό το όργανο των Ηνωμένων Εθνών, που εδρεύει στη Γενεύη. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων...

20/06/2018 08:56

Back to Top