Ελληνική γλώσσα
Χαμηλά επίπεδα Γραμματισμού στην Κύπρο, σύμφωνα με την Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης Γραμματισμού

H χώρα μας, όπως δυστυχώς και η υπόλοιπη Ευρώπη, συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα Γραμματισμού, δηλαδή, φτωχές επιδόσεις στις βασικές δεξιότητες γραφής, ανάγνωσης, απλών μαθηματικών πράξεων και κατανόησης λόγου, αναφέρει η Ζαχαρούλα Μαλά, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης Γραμματισμού.

Σε μήνυμά της για την 8η Σεπτεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Γραμματισμού, η κ. Μαλά σημειώνει ότι ο ρόλος της Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης του Γραμματισμού γίνεται ολοένα και πιο ουσιαστικός όσο η ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας πάνω σε θέματα αλφαβητισμού γίνεται όλο και πιο επιβεβλημένη.
 
Προσθέτει ότι «είναι γι΄ αυτούς τους λόγους που έχουμε ως Οργάνωση καθιερώσει το Μήνυμα Γραμματισμού, το οποίο προσπαθούμε να μεταφέρουμε σε όσους περισσότερους αποδέκτες γίνεται».
 
«Μόνο αν αναγνωρίσουμε το μέγεθος του προβλήματος και την αξία της πνευματικής καλλιέργειας και βασικής μόρφωσης, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αποτελεσματικά στην πνευματική ανόρθωση όλων των στρωμάτων της κοινωνίας» καταλήγει η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης Γραμματισμού.
 
Στο δικό της μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Γραμματισμού, η Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ αναφέρει ότι η γνώση της γραφής και της ανάγνωσης, «δεν είναι δεδομένη, σε έναν κόσμο που 115 εκατομμύρια νέων μεταξύ 15 και 24 ετών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του αναλφαβητισμού, με το 59% του αναλφάβητου πληθυσμού είναι νεαρές γυναίκες».
 
Προσθέτει ότι «το 17% των 15χρόνων στην Ευρώπη εξακολουθεί να δυσκολεύεται σημαντικά στην ανάγνωση, ακόμη και στην κατανόηση των σχολικών τους βιβλίων».
 
Η κ. Χατζήγαβριηλ, με αφορμή την Ημέρα Γραμματισμού, καλεί όλους «να αναλογιστούμε πως σήμερα, στην εποχή της προσβασιμότητας, μια τέτοια δυσχέρεια δημιουργεί έναν κόσμο δύο ταχυτήτων, χωρίζει, δηλαδή, εκείνους που μπορούν να ακολουθήσουν τους γρήγορους ρυθμούς της, με εκείνους που είναι καταδικασμένοι να μείνουν πίσω – μόνον, όμως, αν εμείς οι ίδιοι το επιτρέψουμε».
 
Καταλήγοντας σημειώνει πως  «δεν αρκεί να λέμε πως πρέπει να δράσει η πολιτεία, οι διεθνείς οργανισμοί, τα κοινωφελή ιδρύματα, οι ΜΚΟ αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε πως στην πραγματικότητα, πίσω από όλους αυτούς τους θεσμούς, είμαστε εμείς που πρέπει να εξασφαλίσουμε σε κάθε έφηβο το αναφαίρετο δικαίωμα όχι μόνο να μοιραστεί τον πλούτο του χτες, διαβάζοντας Όμηρο, Οβίδιο ή Μπάιρον, αλλά και να καταγράψει τις δικές του σκέψεις, τις δικές του ιδέες, τις δικές του απόψεις».
 
Ο Αντώνης Γεωργίου, ο τρίτος Κύπριος που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL), στο δικό του μήνυμα αναφέρει ότι «οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, η προσφυγιά, η ανέχεια, όπως και η ανισότητα των φύλων και οι προκαταλήψεις είναι οι βασικές αιτίες που καθιστούν αυτούς τους ανθρώπους αναλφάβητους».
 
Προσθέτει ότι «το πρόβλημα, παρά τις όποιες βελτιώσεις, θα διαιωνίζεται όσο υπάρχουν οι κοινωνικές ανισότητες και όσο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, χρησιμοποιώντας τον εθνικισμό ή τον θρησκευτικό φανατισμό προκαλούν πολέμους».
 
Την ίδια στιγμή, αναφέρει ο κ. Γεωργίου, «η άγνοια και η αμάθεια είναι το μέσο που χρησιμοποιούν πολλοί για να χειραγωγούν τους λαούς, έτσι, ο αγώνας για να μπορεί το κάθε παιδί να έχει πρόσβαση στη γνώση είναι ταυτόχρονα αγώνας για ειρήνη και ένα κόσμο απαλλαγμένο από αποκλεισμούς και συγκρούσεις».
 
Καταλήγοντας σημειώνει ότι «δεν αρκεί να μπορούμε να διαβάζουμε, σημασία έχει να μπορούμε να επιλέγουμε και να στεκόμαστε κριτικά απέναντι στη γνώση και την πληροφορία».

Σε δική του ανακοίνωση για την 8η Σεπτεμβρίου, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκη, αναφέρει ότι "η εξάλειψη του αναλφαβητισμού προϋποθέτει τη συλλογική δράση για την πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού".

Προσθέτει ότι "γενικότερα, για την καταπολέμηση του προβλήματος, χρειάζεται η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση τόσο των κρατικών και άλλων φορέων, όσο και η εξατομικευμένη συνεισφορά".

Στον τόπο μας, αναφέρει ο Επίτροπος, "κρατικοί και τοπικοί φορείς, όσο και εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προσφέρουν προγράμματα απασχόλησης των παιδιών, τα οποία περιλαμβάνουν βιωματικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια, έτσι ώστε σε μια συλλογική προσπάθεια να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του αναλφαβητισμού".

Καταλήγει με τα όσα έχει δηλώσει ο ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, ότι δηλαδή, "η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο».

Send to Facebook

Κυπριακό

Συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε στη Νέα Υόρκη ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, κατά την οποία συζήτησαν το Κυπριακό. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο προγεύματος χθες στο Σπίτι της Τουρκίας, το οποίο ανακαινίζεται απέναντι από το κτίριο των ΗΕ. Στο λογαριασμό του στα μέσα...

19/09/2017 17:02

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας

Προς την κατεύθυνση της κρατικοποίησης οδεύει η Επιτροπή Σιτηρών, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα φέρει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή για το μέλλον της Επιτροπής, αφού προηγηθεί μια νέα διαβούλευση με τις αγροτικές οργανώσεις.

19/09/2017 16:04

Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Το πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εποπτείας της εφαρμογής της λύσης πρέπει να τα κάνουμε κεκτημένο και πρέπει η συνέχιση του διαλόγου να πραγματοποιηθεί με βάση αυτό το κεκτημένο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του επί του θέματος με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών...

19/09/2017 13:30

Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Τα κόμματα οφείλουν να επανέλθουν στη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ενώπιον της Βουλής για πλήρη αποκατάσταση των Ταμείων Προνοίας και να ζητήσουν τήρηση των υπεσχημένων δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο...

19/09/2017 13:29

Φειδίας Πηλείδης

Σε θέματα ανταγωνισμού απέδωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης την αρνητική δημοσιότητα που έδωσαν ξένα δημοσιεύματα στην παραχώρηση από την κυπριακή Κυβέρνηση διαβατηρίων ή υπηκοότητας με αντάλλαγμα τις επενδύσεις. Ταυτόχρονα, ο κ. Πηλείδης είπε ότι αν και "είμαστε σωστοί στον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα αυτό...

19/09/2017 12:31

Κυπριακό

Δεν αναμένει καμία νέα προσπάθεια στο Κυπριακό κατά τους επόμενους πέντε μήνες, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι κατά καιρούς γίνονται δηλώσεις από την ε/κ πλευρά με τις...

19/09/2017 12:17

Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας

Διαψεύδει η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο η ίδια δήλωσε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί δικαστικά, προκειμένου να ανακτήσει τα Ελγίνεια μάρμαρα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, η κ. Κονιόρδου υποστηρίζει ότι «όχι μόνο δεν είπε ή υπονόησε κάτι...

19/09/2017 08:49

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η ηγεσία της κυπριακής παροικίας, ολοκληρώθηκε η χθεσινή πρώτη μέρα της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Στο δείπνο παρακάθισε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Γενικής...

19/09/2017 08:08

Κυπριακό

Αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι η επανάληψη των τουρκικών θέσεων για λύση εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας την Δευτέρα στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στις εργασίες της 72ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης...

19/09/2017 07:07

Kοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου

Ισοπεδωτική, προσβλητική και απαξιωτική, χαρακτηρίζει η ανεξάρτητη συντεχνία εργαζομένων της Cyta (ΑΣΕΤ-Cyta) την τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου όπου εξετάστηκε η ετήσια έκθεση της ΕΥ για τον Οργανισμό. Την ισοπεδωτική αναφορά του Γενικού Ελεγκτή (ΓΕ) για...

19/09/2017 07:02

Ελλάδα

Συνεχίζεται, για περισσότερο από μία εβδομάδα, η οικολογική καταστροφή που συντελείται στον Σαρωνικό, μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στη Σαλαμίνα. Σήμερα η πετρελαιοκηλίδα έφτασε και στην περιοχή της Σαρωνίδας όπου το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) πραγματοποίησε...

19/09/2017 06:51

Πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Με μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες εναντίον του απάντησε σήμερα ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου σε σχέση με τη υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του με €1 εκατ. από την εταιρεία Focus. Μη παραδοχή στις κατηγορίες δήλωσαν σήμερα και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση...

18/09/2017 18:37

Back to Top