Κυπριακό
Η εξεύρεση μιας κοινής λύσης είναι ο δρόμος που θα συνεχίσουμε, δήλωσε στα κατεχόμενα ο Ρετζέπ Ακντάγ

Η εξεύρεση μιας κοινής λύσης είναι ο δρόμος που η Τουρκία ακολουθούσε και θα συνεχίσει να ακολουθεί, δήλωσε στα κατεχόμενα ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Ρετζέ Ακντάγ μιλώντας για δύο ίσους «λαούς» και ευθύνη των Ε/κ όταν οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, κατά την πρωινή του συνάντηση με τον Τούρκο αξιωματούχο ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι παρ’ ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται, "υπάρχουν θεσμοί, μια οντότητα", βρίσκεται εκεί "ένα κράτος" και αυτό πρέπει να το αποδεχθεί η ε/κ πλευρά.

Είτε θα χωνέψουν ότι θα μοιραστούν μαζί μας την διοίκηση με κάποιο τρόπο, είτε θα καθίσουν μαζί μας να συζητήσουμε τους όρους μια ζωής πλάι πλάι κάτω από αυτές τις δύο χωριστές δομές. Δηλαδή, είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε από κοινού τους όρους να ζούμε μαζί σε ένα νησί, με ειρήνη, είπε.

Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2018, είπε ότι είναι η ευκαιρία να έρθουν οι Ε/κ πρόσωπο με πρόσωπο με το τί θέλουν και να αποφασίσουν γι’ αυτό.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι την εποχή που ο κ. Ακντάγ ήταν Υπουργός Υγείας στην Τουρκία υπήρξε μια σημαντική μεταμόρφωση στον τομέα της υγείας, προσθέτοντας ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στον τομέα των υπηρεσιών υγείας.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο πατέρας του ήταν Βουλευτής το 1974 στην τουρκική εθνοσυνέλευση που πήρε την απόφαση για την εισβολή και ο ίδιος ενώ ήταν 14 χρονών τότε, γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες για τα όσα συνέβησαν στο νησί. Η Τουρκία είναι πάντοτε στο πλευρό των Τ/κ και προσπαθεί να εργαστεί με τον καλύτερο τρόπο για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, σημείωσε.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, είναι πάντοτε υπέρ της λύσης και ο τ/κ «λαός» είναι μια κοινότητα που έχει ίσα δικαιώματα με την ε/κ πλευρά και δικαιούται να έχει την ίδια ευμάρεια και ασφάλεια με τους Ε/κ. «Ως Τουρκική Δημοκρατία ήμασταν πάντοτε υπέρ της λύσης και προτείναμε από την αρχή την διαβίωση των δύο κοινοτήτων με ειρήνη που να βασίζεται στα ίσα δικαιώματα. Η εξεύρεση μιας κοινής λύσης ήταν ο δρόμος που ακολουθούσαμε πάντοτε και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε».

Οι αλλαγές που έγιναν στην Τουρκία στον τομέα της υγείας μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα και για τα κατεχόμενα και είναι έτοιμοι να βοηθήσουμε σε αυτό, ανέφερε ο κ. Ακντάγ.

Στη συνέχεια ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον «πρωθυπουργό», Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν στον οποίο δήλωσε πως είναι έτοιμοι και ενθουσιασμένοι να εργαστούν από κοινού για να καλύψουν τις ανάγκες σε παιδεία, υγεία, οδικό δίκτυο, νερό και ενέργεια που θα διευκολύνουν τη ζωή και θα αυξήσουν την ευμάρεια του «λαού» και όλους αυτούς τους τομείς να τους φέρουν σε εξαιρετικό επίπεδο.

Όσον αφορά το Κυπριακό ανέφερε στον κ. Οζγκιουργκιούν ότι τα ΗΕ και ο διεθνής παράγοντας θα πρέπει να πουν στη «νότια» Κύπρο – κατά την έκφρασή του – ότι «αυτή η ιστορία δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι, πρέπει να διορθώσετε το λάθος αυτό». Η Τουρκία, συνέχισε, ως εγγυήτρια χώρα έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι της μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να το κάνει για την ασφάλεια και για να προστατεύσει κάθε δικαίωμα των ομοεθνών της, όπως είπε, που βρίσκονται στην Κύπρο, εννοώντας τους Τ/κ. Τουρκία και τ/κ πλευρά, ανέφερε, είναι πάντοτε υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης αλλά δυστυχώς σε διαφορετικές περιπτώσεις αυτή που φταίει γιατί οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν ήταν η ε/κ πλευρά.

Το 1974, είπε ο κ. Ακντάγ, υπήρξαν λάθη της ε/κ πλευράς που άνοιξαν τον δρόμο για την παρέμβαση της Τουρκίας και παρ’ ότι ο ίδιος ήταν 14 χρόνων τότε, παρακολουθεί έκτοτε τη διαδικασία από πολύ κοντά. Θέλω όλα τα αδέρφια μας στην «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, να ξέρουν ότι «εάν στην Κύπρο ενός αδερφού μας τα μάτια βουρκώσουν, τα δάκρυα από τα δικά μας μάτια τρέχουν βροχή. Στην Τουρκία, 80 εκατομμύρια είτε με την συμπολίτευση, είτε με την αντιπολίτευση, έτσι είναι».

Από την πλευρά του ο «πρωθυπουργός» Οζγκιουργκιούν είπε ότι η γαλήνη που έχει επιτευχθεί σήμερα στην Τουρκία δεν ωφελεί μόνο τους Τ/κ και το ψευδοκράτος, αλλά και τη «νότια» Κύπρο και τις χώρες της περιοχής.

Είπε ότι μετά το 1974 δεν χύθηκε άλλο αίμα στην Κύπρο και πως στόχος της ε/κ πλευράς είναι να ενώσουν την Κύπρο με την Ελλάδα. «Αυτό δείχνει και η απόφαση που πήραν στη Βουλή τους», ανέφερε.

Κατά τον κ. Οζγκιουργκιούν οι διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση, στη βάση των υφιστάμενων παραμέτρων έχουν ολοκληρωθεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα πλέον συνομιλιών στη βάση αυτών των παραμέτρων. Για το τι θα γίνει από δω και πέρα, συνέχισε, υπεύθυνοι είναι οι Ε/κ και η Ελλάδα. Οι κινήσεις και οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς δεν βρήκαν ανταπόκριση, είπε, προσθέτοντας ότι από δω και πέρα ψευδοκράτος και Τουρκία θα χαράξουν τον δικό τους δρόμο.

Ο Τούρκος αξιωματούχος συναντήθηκε νωρίτερα με την «πρόεδρο» της «βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ και το απόγευμα με τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό», Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος από τις προσεγγίσεις του κ. Ακντάγ.

Ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπείες του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, του βιομηχανικού επιμελητηρίου και του επιμελητηρίου εμπόρων και καταστηματαρχών.

Ο Ρετζέπ Ακντάγ αναμένεται να αναχωρήσει από τα κατεχόμενα την Τρίτη το βράδυ. Τον κ. Ακντάγ συνοδεύει η σύζυγός του, Φατμά η οποία, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ακολουθεί πρόγραμμα επισκέψεων μαζί με την σύζυγο του Σερντάρ Ντενκτάς, Μιουγέ.

Send to Facebook

Κυπριακό

Συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε στη Νέα Υόρκη ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, κατά την οποία συζήτησαν το Κυπριακό. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο προγεύματος χθες στο Σπίτι της Τουρκίας, το οποίο ανακαινίζεται απέναντι από το κτίριο των ΗΕ. Στο λογαριασμό του στα μέσα...

19/09/2017 17:02

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας

Προς την κατεύθυνση της κρατικοποίησης οδεύει η Επιτροπή Σιτηρών, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα φέρει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή για το μέλλον της Επιτροπής, αφού προηγηθεί μια νέα διαβούλευση με τις αγροτικές οργανώσεις.

19/09/2017 16:04

Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Το πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εποπτείας της εφαρμογής της λύσης πρέπει να τα κάνουμε κεκτημένο και πρέπει η συνέχιση του διαλόγου να πραγματοποιηθεί με βάση αυτό το κεκτημένο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του επί του θέματος με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών...

19/09/2017 13:30

Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Τα κόμματα οφείλουν να επανέλθουν στη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ενώπιον της Βουλής για πλήρη αποκατάσταση των Ταμείων Προνοίας και να ζητήσουν τήρηση των υπεσχημένων δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο...

19/09/2017 13:29

Φειδίας Πηλείδης

Σε θέματα ανταγωνισμού απέδωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης την αρνητική δημοσιότητα που έδωσαν ξένα δημοσιεύματα στην παραχώρηση από την κυπριακή Κυβέρνηση διαβατηρίων ή υπηκοότητας με αντάλλαγμα τις επενδύσεις. Ταυτόχρονα, ο κ. Πηλείδης είπε ότι αν και "είμαστε σωστοί στον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα αυτό...

19/09/2017 12:31

Κυπριακό

Δεν αναμένει καμία νέα προσπάθεια στο Κυπριακό κατά τους επόμενους πέντε μήνες, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι κατά καιρούς γίνονται δηλώσεις από την ε/κ πλευρά με τις...

19/09/2017 12:17

Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας

Διαψεύδει η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο η ίδια δήλωσε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί δικαστικά, προκειμένου να ανακτήσει τα Ελγίνεια μάρμαρα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, η κ. Κονιόρδου υποστηρίζει ότι «όχι μόνο δεν είπε ή υπονόησε κάτι...

19/09/2017 08:49

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η ηγεσία της κυπριακής παροικίας, ολοκληρώθηκε η χθεσινή πρώτη μέρα της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Στο δείπνο παρακάθισε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Γενικής...

19/09/2017 08:08

Κυπριακό

Αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι η επανάληψη των τουρκικών θέσεων για λύση εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας την Δευτέρα στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στις εργασίες της 72ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης...

19/09/2017 07:07

Kοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου

Ισοπεδωτική, προσβλητική και απαξιωτική, χαρακτηρίζει η ανεξάρτητη συντεχνία εργαζομένων της Cyta (ΑΣΕΤ-Cyta) την τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου όπου εξετάστηκε η ετήσια έκθεση της ΕΥ για τον Οργανισμό. Την ισοπεδωτική αναφορά του Γενικού Ελεγκτή (ΓΕ) για...

19/09/2017 07:02

Ελλάδα

Συνεχίζεται, για περισσότερο από μία εβδομάδα, η οικολογική καταστροφή που συντελείται στον Σαρωνικό, μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στη Σαλαμίνα. Σήμερα η πετρελαιοκηλίδα έφτασε και στην περιοχή της Σαρωνίδας όπου το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) πραγματοποίησε...

19/09/2017 06:51

Πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Με μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες εναντίον του απάντησε σήμερα ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου σε σχέση με τη υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του με €1 εκατ. από την εταιρεία Focus. Μη παραδοχή στις κατηγορίες δήλωσαν σήμερα και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση...

18/09/2017 18:37

Back to Top