Κυπριακό
Η εξεύρεση μιας κοινής λύσης είναι ο δρόμος που θα συνεχίσουμε, δήλωσε στα κατεχόμενα ο Ρετζέπ Ακντάγ

Η εξεύρεση μιας κοινής λύσης είναι ο δρόμος που η Τουρκία ακολουθούσε και θα συνεχίσει να ακολουθεί, δήλωσε στα κατεχόμενα ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Ρετζέ Ακντάγ μιλώντας για δύο ίσους «λαούς» και ευθύνη των Ε/κ όταν οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, κατά την πρωινή του συνάντηση με τον Τούρκο αξιωματούχο ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι παρ’ ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται, "υπάρχουν θεσμοί, μια οντότητα", βρίσκεται εκεί "ένα κράτος" και αυτό πρέπει να το αποδεχθεί η ε/κ πλευρά.

Είτε θα χωνέψουν ότι θα μοιραστούν μαζί μας την διοίκηση με κάποιο τρόπο, είτε θα καθίσουν μαζί μας να συζητήσουμε τους όρους μια ζωής πλάι πλάι κάτω από αυτές τις δύο χωριστές δομές. Δηλαδή, είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε από κοινού τους όρους να ζούμε μαζί σε ένα νησί, με ειρήνη, είπε.

Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2018, είπε ότι είναι η ευκαιρία να έρθουν οι Ε/κ πρόσωπο με πρόσωπο με το τί θέλουν και να αποφασίσουν γι’ αυτό.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι την εποχή που ο κ. Ακντάγ ήταν Υπουργός Υγείας στην Τουρκία υπήρξε μια σημαντική μεταμόρφωση στον τομέα της υγείας, προσθέτοντας ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στον τομέα των υπηρεσιών υγείας.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο πατέρας του ήταν Βουλευτής το 1974 στην τουρκική εθνοσυνέλευση που πήρε την απόφαση για την εισβολή και ο ίδιος ενώ ήταν 14 χρονών τότε, γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες για τα όσα συνέβησαν στο νησί. Η Τουρκία είναι πάντοτε στο πλευρό των Τ/κ και προσπαθεί να εργαστεί με τον καλύτερο τρόπο για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, σημείωσε.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, είναι πάντοτε υπέρ της λύσης και ο τ/κ «λαός» είναι μια κοινότητα που έχει ίσα δικαιώματα με την ε/κ πλευρά και δικαιούται να έχει την ίδια ευμάρεια και ασφάλεια με τους Ε/κ. «Ως Τουρκική Δημοκρατία ήμασταν πάντοτε υπέρ της λύσης και προτείναμε από την αρχή την διαβίωση των δύο κοινοτήτων με ειρήνη που να βασίζεται στα ίσα δικαιώματα. Η εξεύρεση μιας κοινής λύσης ήταν ο δρόμος που ακολουθούσαμε πάντοτε και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε».

Οι αλλαγές που έγιναν στην Τουρκία στον τομέα της υγείας μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα και για τα κατεχόμενα και είναι έτοιμοι να βοηθήσουμε σε αυτό, ανέφερε ο κ. Ακντάγ.

Στη συνέχεια ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον «πρωθυπουργό», Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν στον οποίο δήλωσε πως είναι έτοιμοι και ενθουσιασμένοι να εργαστούν από κοινού για να καλύψουν τις ανάγκες σε παιδεία, υγεία, οδικό δίκτυο, νερό και ενέργεια που θα διευκολύνουν τη ζωή και θα αυξήσουν την ευμάρεια του «λαού» και όλους αυτούς τους τομείς να τους φέρουν σε εξαιρετικό επίπεδο.

Όσον αφορά το Κυπριακό ανέφερε στον κ. Οζγκιουργκιούν ότι τα ΗΕ και ο διεθνής παράγοντας θα πρέπει να πουν στη «νότια» Κύπρο – κατά την έκφρασή του – ότι «αυτή η ιστορία δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι, πρέπει να διορθώσετε το λάθος αυτό». Η Τουρκία, συνέχισε, ως εγγυήτρια χώρα έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι της μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να το κάνει για την ασφάλεια και για να προστατεύσει κάθε δικαίωμα των ομοεθνών της, όπως είπε, που βρίσκονται στην Κύπρο, εννοώντας τους Τ/κ. Τουρκία και τ/κ πλευρά, ανέφερε, είναι πάντοτε υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης αλλά δυστυχώς σε διαφορετικές περιπτώσεις αυτή που φταίει γιατί οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν ήταν η ε/κ πλευρά.

Το 1974, είπε ο κ. Ακντάγ, υπήρξαν λάθη της ε/κ πλευράς που άνοιξαν τον δρόμο για την παρέμβαση της Τουρκίας και παρ’ ότι ο ίδιος ήταν 14 χρόνων τότε, παρακολουθεί έκτοτε τη διαδικασία από πολύ κοντά. Θέλω όλα τα αδέρφια μας στην «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, να ξέρουν ότι «εάν στην Κύπρο ενός αδερφού μας τα μάτια βουρκώσουν, τα δάκρυα από τα δικά μας μάτια τρέχουν βροχή. Στην Τουρκία, 80 εκατομμύρια είτε με την συμπολίτευση, είτε με την αντιπολίτευση, έτσι είναι».

Από την πλευρά του ο «πρωθυπουργός» Οζγκιουργκιούν είπε ότι η γαλήνη που έχει επιτευχθεί σήμερα στην Τουρκία δεν ωφελεί μόνο τους Τ/κ και το ψευδοκράτος, αλλά και τη «νότια» Κύπρο και τις χώρες της περιοχής.

Είπε ότι μετά το 1974 δεν χύθηκε άλλο αίμα στην Κύπρο και πως στόχος της ε/κ πλευράς είναι να ενώσουν την Κύπρο με την Ελλάδα. «Αυτό δείχνει και η απόφαση που πήραν στη Βουλή τους», ανέφερε.

Κατά τον κ. Οζγκιουργκιούν οι διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση, στη βάση των υφιστάμενων παραμέτρων έχουν ολοκληρωθεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα πλέον συνομιλιών στη βάση αυτών των παραμέτρων. Για το τι θα γίνει από δω και πέρα, συνέχισε, υπεύθυνοι είναι οι Ε/κ και η Ελλάδα. Οι κινήσεις και οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς δεν βρήκαν ανταπόκριση, είπε, προσθέτοντας ότι από δω και πέρα ψευδοκράτος και Τουρκία θα χαράξουν τον δικό τους δρόμο.

Ο Τούρκος αξιωματούχος συναντήθηκε νωρίτερα με την «πρόεδρο» της «βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ και το απόγευμα με τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό», Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος από τις προσεγγίσεις του κ. Ακντάγ.

Ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπείες του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, του βιομηχανικού επιμελητηρίου και του επιμελητηρίου εμπόρων και καταστηματαρχών.

Ο Ρετζέπ Ακντάγ αναμένεται να αναχωρήσει από τα κατεχόμενα την Τρίτη το βράδυ. Τον κ. Ακντάγ συνοδεύει η σύζυγός του, Φατμά η οποία, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ακολουθεί πρόγραμμα επισκέψεων μαζί με την σύζυγο του Σερντάρ Ντενκτάς, Μιουγέ.

Send to Facebook

Φωτιά στον Πύργο Τυλληρίας

Βοήθεια από το Ισραήλ για αντιμετώπιση της φωτιάς στον Πύργο Τυλληρίας ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου και αναλόγως της εξέλιξης της κατάστασης αναμένεται αύριο να φτάσουν στην Κύπρο τρία αεροσκάφη από τη γειτονική χώρα. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αυτή την ώρα το...

21/06/2018 22:45

Υπουργείο Παιδείας

Συνάντηση της ηγεσίας της ΠΟΕΔ με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, ύστερα από πρωτοβουλία της Οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με στόχο την αποκατάσταση της γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι δύο πλευρές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, θα...

21/06/2018 17:01

Βουλή των Αντιπροσώπων

Το ζήτημα της πώλησης του Συνεργατισμού θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στη συνεδρία της 29ης Ιουνίου, αφού προηγηθεί συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου την Πέμπτη 28 Ιουνίου στην οποία αναμένεται να παραστεί ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για να ενημερώσει το σώμα για την επιτευχθείσα συμφωνία.

21/06/2018 16:59

Σάββας Αγγελίδης

Η Κύπρος και η Ελλάδα συντάσσονται στον κοινό αγώνα μαζί με τους εταίρους τους, ενάντια σε οτιδήποτε απειλεί την ασφάλεια και την ίδια την ύπαρξη των δημοκρατικών κοινωνιών και του σύγχρονου πολιτισμού τους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης. Σε δηλώσεις μετά από διευρυμένες συνομιλίες των Υπουργών Αμυνας...

21/06/2018 16:05

Τελετή αποφοίτησης

Να επιδιώκετε διαρκώς να πετύχετε τα όνειρα σας και να πιστεύετε στις δυνατότητες σας και μην απογοητευτείτε από αποτυχίες, γιατί η προοπτική και το μέλλον είναι δικά σας, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στους απόφοιτους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην ομιλία του κατά την τελετή...

21/06/2018 07:06

Δημήτρης Συλλούρης

Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εργαστεί και θα συνεργαστεί τόσο με την εκτελεστική εξουσία όσο και με όλους τους δρώντες και τους παραγωγικούς φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας, για μεταρρύθμιση των θεσμών και του κράτους, έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε χαιρετισμό του στην 57η Ετήσια Γενική...

21/06/2018 07:01

Φώτης Φωτίου

Οι Λατίνοι αποτελούν, δίχως άλλο, ένα εκλεκτό κομμάτι του λαού μας με ιδιαίτερα δημιουργική τη συμβολή τους στην πρόοδο και την προκοπή του τόπου, ανέφερε απόψε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου. Μιλώντας χθες βράδυ στα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης της Λατινικής Κοινότητας, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, στη...

21/06/2018 06:40

Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου ολοκλήρωσε τις επαφές του στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του γαλλικού ΥΠΕΞ Jean-Claude Tribollet καθώς και με τον αναπληρωτή της Διεύθυνσης Ηνωμένων Εθνών & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του γαλλικού...

20/06/2018 22:33

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα προτιμούσε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να παρέμεναν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε ο εκπρόσωπός του, μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι αποχωρεί από αυτό το όργανο των Ηνωμένων Εθνών, που εδρεύει στη Γενεύη. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων...

20/06/2018 08:56

Τελετή απονομής των Βραβείων Επενδύσεων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια για να διευκολύνει τις επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των Βραβείων Επενδύσεων που διοργανώνει ο Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (Invest Cyprus) μαζί με το περιοδικό...

20/06/2018 07:06

Πάφος

Ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη απέστειλε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πέγειας, Ανδρέας Χριστοδούλου, σε σχέση με το οδικό δίκτυο Κισσόνεργας - Πέγειας. Ο κ. Χριστοδούλου στην επιστολή του, με αφορμή τα τελευταία αυτοκινητιστικά δυστυχήματα στον δρόμο Κισσόνεργας – Πέγειας...

20/06/2018 06:55

Βασιλική Αναστασιάδου

Οι Γυναίκες της Κύπρου «διεκδικούμε, όχι ειδική αλλά ίση μεταχείριση», τόνισε η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου στην τελετή απονομής των βραβείων γυναικείας αριστείας «Εριφύλη», για το 2017 που θεσμοθέτησαν η ΟΕΒ και η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών. Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η κ. Αναστασιάδου...

20/06/2018 06:49

Back to Top