Αγνοούμενοι
Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας

Οι ευθύνες της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων είναι τεράστιες και θα πρέπει επιτέλους να τις αναλάβει, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε επιμνημόσυνο του λόγο στο μνημόσυνο των αγνοουμένων και πεσόντων του Δήμου Λιβαδιών, κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974, ο κ. Φωτίου είπε ότι δυστυχώς η Τουρκία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται στο θέμα των αγνοουμένων, και με προκλητικό τρόπο και τακτικισμούς εξακολουθεί να θέτει περιορισμούς και προσκόμματα για έρευνες και εκταφές στις στρατιωτικές ζώνες.

«Μέχρι τώρα δεν έχει παραδώσει τα στοιχεία και τις πληροφορίες που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού, που αφορούν τους περισσότερους αγνοούμενους μας. Αρνείται, ακόμη, επίμονα να δώσει στοιχεία για τις επιστημονικά τεκμηριωμένες μετακινήσεις οστών αγνοουμένων από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους, προκειμένου να αποκρυβούν οι ευθύνες για το μεγάλο έγκλημα των μαζικών εκτελέσεων συμπατριωτών μας αιχμαλώτων πολέμου», είπε.

Πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για τους μαζικούς χώρους ταφής, όπου ο τουρκικός στρατός έθαψε αγνοούμενούς μας μετά τις περισυλλογές που έγιναν από τα πεδία των μαχών.

Τόνισε ότι «η αλήθεια, όμως, δεν μπορεί να αποκρυβεί. Είναι εκεί και βοά. Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι τεράστιες και θα πρέπει επιτέλους να τις αναλάβει».

Ο κ. Φωτίου είπε ότι ως πρώτο βήμα θεωρούμε την άμεση εφαρμογή από την κατοχική δύναμη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους.

Συνέχισε λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη και υποχρέωση να καταστήσει σαφές στην κατοχική δύναμη ότι δεν θα ανεχθεί άλλο την περιφρόνηση βασικών αρχών και αξιών που χαρακτηρίζουν και οριοθετούν την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

«Όσον αφορά τις δικές μας ευθύνες και υποχρεώσεις τις έχουμε αναλάβει, και εκεί που μπορούμε διορθώνουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Είναι υποχρέωση και ευθύνη μας. Όμως ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, ούτε και οι προσπάθειές μας αποτελούν βάλσαμο στις πληγές που έχουν προκληθεί στις οικογένειες συμπατριωτών μας. Με όλη την ειλικρίνεια και σεβασμό σ’ αυτούς που έχουν υποφέρει λόγω αυτών των λαθών και παραλήψεων εκφράζω για ακόμα μια φορά τη μεγάλη μας συγνώμη», είπε ο κ. Φωτίου.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας. Αυτό και αν είναι μέρος της οφειλής μας προς όλους που πρόσφεραν τον εαυτό τους θυσία για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, σημείωσε.

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Φωτίου είπε ότι δυστυχώς η πλευρά μας βρέθηκε αντιμέτωπη με την επιμονή της Τουρκίας για συνέχιση των εγγυητικών και επεμβατικών της δικαιωμάτων, όπως και για τη διατήρηση στην Κύπρο αριθμού στρατευμάτων της, με προφανή στόχο την επέκταση και μονιμοποίηση του ελέγχου της σε ολόκληρη της Κύπρο.
«Αυτή ήταν και η αιτία της αποτυχίας της διάσκεψης να οδηγήσει στην επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, όπως απέβλεπε η δική μας πλευρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, κατατέθηκαν από την πλευρά μας προτάσεις που αντιμετώπιζαν τις ανησυχίες τόσο των Τουρκοκύπριων όσο και των Ελληνοκυπρίων, και ανταποκρίνονταν σε όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, απαλλαγμένου από εξαρτήσεις.

«Παρά την απογοήτευσή μας για την τουρκική στάση, η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει ακόμα και αύριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, φθάνει η Τουρκία να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις της και να εργαστεί, στην πράξη και όχι στα λόγια, για μια λύση του Κυπριακού η οποία να συνάδει με τις παραμέτρους που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο Κραν Μοντάνα και να ανταποκρίνεται στην ουσία των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού», συνέχισε.

Ο κ. Φωτίου είπε ακόμη ότι «ενωμένοι και μακριά από κομματικές και άλλες σκοπιμότητες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά προτάσσοντας το συμφέρον της πατρίδας μας, η οποία μας θέλει όλους μαζί για να διεκδικήσουμε τα δίκαια μας στη γη αυτή με την υπερτρισχιλιετή ελληνική ιστορία για την οποία θυσιάστηκαν τόσοι και τόσοι συμπατριώτες μας».

Αναφερόμενος στους αγνοούμενους και νεκρούς του Δήμου Λιβαδιών, κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής, είπε ότι «με αισθήματα δέους και βαθιάς συγκίνησης, αλλά και επίγνωσης του ιστορικού μας χρέους έναντι τους, συγκεντρωθήκαμε στο ιερό αυτό ναό για να μνημονεύσουμε τους αγνοούμενους και ηρωικώς πεσόντες του Δήμου Λιβαδιών Λάρνακας, ο οποίος πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα στο θυσιαστήριο της Κυπριακής ελευθερίας».

«Δέκα παλληκάρια του χάθηκαν στα πεδία των μαχών κατά την τουρκική εισβολή, ενώ άλλοι 12 που μνημονεύουμε σήμερα, έχουν τους στενούς συγγενείς τους στα Λιβάδια. Πέντε από αυτούς εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να αγνοούνται και όλοι εδώ μαζί απευθύνουμε δέηση στον Ύψιστο για τη διακρίβωση της τύχης τους, ώστε να αναπαυθούν και οι ψυχές όσων αγαπημένων τους έφυγαν από τη ζωή χωρίς να γνωρίζουν τί απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα», ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου κατέληξε λέγοντας ότι η απόδοση φόρου τιμής στους ήρωές μας είναι μέρος της ανεξόφλητης υποχρέωσης και οφειλής μας να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε, να διατηρούμε πάντα ζωντανή τη μνήμη μας και να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση της θυσίας τους.

Send to Facebook

Κυπριακό

Διαβεβαίωση στο λαό έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει λύση αν δεν θεωρεί ότι είναι προς όφελός του. «Γνοιαζόμαστε πριν και πάνω από όλα για να δούμε επιτέλους το εθνικό μας πρόβλημα να αντιμετωπίζεται κατά τρόπο όπως και η ιδιότητα...

20/08/2017 10:34

Σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέστησε σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να "γνωρίζει τα όριά του", αφού ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατήγγειλε την "παρέμβασή" του στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές. "Δεν έχει κανένα όριο! Ποιος είσαι εσύ για να μιλάς για τον πρόεδρο...

20/08/2017 07:02

Τρομοκρατικές επιθέσεις

Στην Ιταλία ως στόχο του επόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος αναφέρεται ο ISIS, όπως έκανε γνωστό η αμερικανική οργάνωση Site, η οποία παρακολουθεί την δραστηριότητα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάνουν αναφορά σε πληροφορίες της εν λόγω αμερικανικής οργάνωσης,...

20/08/2017 06:50

Φιλανδία

Ο 18χρονος Μαροκινός που κατηγορείται ότι σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ στην πόλη Τούρκου της Φινλανδίας, είχε βάλει στο στόχαστρό του γυναίκες, υποστηρίζουν οι αστυνομικές αρχές. "Πιστεύουμε ότι ο δράστης στόχευε ιδίως γυναίκες. Τραυματίστηκαν και άνδρες όταν προσπάθησαν να προστατεύσουν τις γυναίκες",...

20/08/2017 06:46

Ενεργειακά

Όλα βαίνουν καλώς με τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος σημείωσε ότι η ExxonMobil αναμένεται να αρχίσει εργασίες το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην προεδρική εξοχική κατοικία στο...

19/08/2017 17:06

Κυπριακό

Κριτική στον Μουσταφά Ακιντζί μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ ασκεί με γραπτή του δήλωση ο ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων (KTÖS), Σενέρ Ελτζίλ, ο οποίος διερωτήθηκε εάν τις συνομιλίες για το Κυπριακό διεξάγει ο Ακιντζί ή οι αρμόδιοι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ελτζίλ...

19/08/2017 13:18

Κακόβουλη ενέργεια

Σε κακόβουλη ενέργεια φαίνεται να οφείλεται η φωτιά σε κλουβιά σκύλων, εννέα από τους οποίους κάηκαν ζωντανοί στην περιοχή Ζακακίου, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πολίτης αντιλήφθηκε τη φωτιά γύρω στις 6.20 και πρόλαβε να σώσει τρία από τα συνολικά 12 σκυλιά που βρίσκονταν στα κλουβιά, σε περιφραγμένο χώρο, ιδιοκτησίας...

19/08/2017 13:01

Επίθεση στην Ισπανία

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ισπανία μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα, από τα οποία δεν φαίνεται να υπάρχουν Κύπριοι ανάμεσα στα θύματα, και καλεί όλους τους Κύπριους πολίτες που βρίσκονται στην Ισπανία ή που προγραμματίζουν να ταξιδέψουν εκεί το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως...

19/08/2017 07:02

Γερμανία

Το Βερολίνο ζητά από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "να μην αναμιγνύεται" στην προεκλογική εκστρατεία για τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, αφού νωρίτερα κάλεσε τους Τούρκους που ψηφίζουν στη Γερμανία να μην στηρίξουν κανένα από τα μεγάλα κόμματα της χώρας. "Προσδοκούμε από τις ξένες κυβερνήσεις ότι δεν...

19/08/2017 06:47

Κυνήγι για φάσες και τρυγόνια

Συστάσεις και οδηγίες ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου για φάσσες και τρυγόνια την Κυριακή 20 Αυγούστου, εξέδωσε η Αστυνομία.Αναφέρει ότι θα διεξάγονται συστηματικοί έλεγχοι των κυνηγών, με στόχο την πιστή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Σε αστυνομική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ιδιαίτερα τα μέλη του Ουλαμού...

19/08/2017 06:46

Αρχή τηλεπικοινωνιών

Επιστολή στη CYTA με αποκλειστική προθεσμία για υποβολή των θέσεων της αναφορικά με τα δημοσιεύματα που τη φέρουν να ευθύνεται για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αριθμού φυσικών προσώπων, απέστειλε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Όπως αναφέρει δεύτερη ανακοίνωση της Επιτρόπου...

18/08/2017 16:59

Κυπριακό

Τα όσα εκφράζουν δια δηλώσεων τόσο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Τούρκος Υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ δεν αποτελούν παρά απόδειξη για τον επιδιωκόμενο στόχο της Τουρκίας, που δεν είναι άλλος από τη νομιμοποίηση των παράνομων ενεργειών της, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

18/08/2017 11:15

Back to Top