Debate Νέων
Στόχος το διαχωριστικό στοιχείο να τερματιστεί, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η πάροδος του χρόνου δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να δεχθούμε μια λύση που δεν θα δίνει βιωσιμότητα και προοπτική στο κράτος, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος είναι το διαχωριστικό στοιχείο να τερματιστεί και οι δύο κοινότητες και νέοι να έρθουν κοντά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις νέων κατά τη διάρκεια του έκτου Debate Νέων του μη κυβερνητικού οργανισμού REACTION Youth for the Prevention και της Τράπεζας Κύπρου, στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι καταβάλλει το άπαν των δυνάμεών του, «με τολμηρά βήματα, για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τη δυσπιστία και από τις δύο πλευρές».

Υπέδειξε ότι η επιρροή της Τουρκίας επί των Τ/κ είναι καθοριστικής σημασίας και χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, δεν βλέπει πώς είναι δυνατόν να καταλήξουν οι Τ/κ να αποδεχθούν μια λύση. Τόνισε παράλληλα και την ανάγκη να διασφαλιστεί η υλοποίηση της λύσης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως «Δεν βλέπω το λόγο γιατί να χρειάζεται εγγυητές ή δικαιώματα παρεμβάσεων από τρίτους. Είμαι κάθετα εναντίον».

Κυπριακό
Σε ερώτηση αν το Κυπριακό βρίσκεται σε μόνιμη στασιμότητα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είναι γνωστή η δεδηλωμένη βούληση και αποφασιστικότητά του να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό μια βιώσιμη, λειτουργική λύση, που να δημιουργεί τις συνθήκες επανένωσης της πατρίδας μας, μιας ομόσπονδης δημοκρατίας με δύο κρατίδια, όπως είχε συμφωνηθεί με πολιτική ισότητα κλπ.

Μετά τον Ντερβίς Ερογλου, είπε, με τον Μουσταφά Ακιντζί παρατηρήθηκε μια αλλαγή νοοτροοπίας και κλίματος και υπήρξε σημαντική πρόοδος στα τέσσερα κεφάλαια, διακυβέρνησης και διαμοιρασμού της εξουσίας, της οικονομίας, των θεμάτων Ε.Ε. και του περιουσιακού, αλλά υπάρχουν ακόμη και προβλήματα σε αυτά τα κεφάλαια. Επίσης υπάρχουν δύο κεφαλαιώδη θέματα που πρέπει να επιλυθούν, και αφορούν εδαφικές αναπροσαρμογές και τα εδάφη που πρέπει να επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση, και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων.

Ο Πρόεδρος είπε ότι υπήρξαν στιγμές αισιόδοξης προοπτικής αλλά και στιγμές που δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε ως αποτέλεσμα άκαμπτων, τουρκικών θέσεων. Υπήρξαν και τελευταίως, υπαναχωρήσεις από συγκλίσεις που είχαμε επιτύχει, σημείωσε. «Καταβάλλω το άπαν των δυνάμεών μου, με τολμηρά βήματα, για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τη δυσπιστία και από τις δύο πλευρές», είπε.

Αναφέρθηκε στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν και στη Γενεύη, σημειώνοντας ότι ήταν «τολμηρή η απόφαση να πάμε σε πολυμερή διάσκεψη για την Κύπρο» αλλά την πήρε για να αποτρέψει πρώτα, το ναυάγιο ή τη στασιμότητα, και δεύτερο, για να δοκιμαστεί επιτέλους η Τουρκία.

Στη Γενεύη, τέθηκαν δύο προαπαιτούμενα, οι τέσσερις βασικές ελευθερίες να ισχύουν και για τους Τούρκους υπηκόους στην Ευρώπη και δεύτερο να υπάρξει πρόοδος στην αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ. Το πρώτο θέμα, είπε, αφορά όλους τους Ευρωπαίους αλλά είναι και θέμα επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού. «Αν παραχωρήσεις τις τέσσερεις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους γιατί αυτό σημαίνει ίση μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων, στην ουσία επιτρέπεις, αν η πολιτική της Τουρκίας είναι τέτοια, και δεν έχω λόγους να μην ανησυχώ ότι δεν είναι τέτοια, σε χρόνο μηδέν, να αλλοιωθεί η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού της Κύπρου. Μιλούμε για 75 εκ. οι Τούρκοι 60 χιλιόμετρα μόλις μακριά, με την ε/κ κοινότητα να μην υπερβαίνει τις 810 χιλιάδες πληθυσμού.»

Συνεπώς», είπε, έχουμε προβλήματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες να ξεπεραστούν, θα επιμείνουμε μέχρι τέλους.

«Αν αλλάξει στάση η Τουρκία και συνειδητοποιήσει ότι μπορούμε - και μπορούμε να συμβιώσουμε Ε/κ και Τ/κ γιατί για αιώνες ζήσαμε μαζί - να δημιουργήσουμε ένα κράτος που θα σέβεται τις ανησυχίες βεβαίως και των Τ/κ και εξίσου να σέβεται τις ανησυχίες των Ε/κ, μπορούμε να βρούμε λύση και να πάμε μπροστά. Αν όχι, καταλαβαίνετε, δημιουργούνται αδιέξοδα τα οποία είναι η χειρότερη προοπτική για τον τόπο μας διότι ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ των συμφερόντων είτε των Ε/κ είτε των Τ/κ», είπε.

Σημείωσε ότι η επιρροή της Τουρκίας επί των Τ/κ είναι καθοριστικής σημασίας και χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, δεν βλέπω πώς είναι δυνατόν να καταλήξουν οι Τ/κ να αποδεχθούν μια λύση. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς διασφαλίζεις την υλοποίησή της, είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι μηχανισμοί διασφάλισης υλοποίησης και η πλευρά μας έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις επί αυτό.

Ερωτηθείς ποια ήταν η απάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ στην επιστολή του για τις απειλές της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αυθαίρετα προβαίνει σε ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Ο ΠτΔ είπε ότι οι εταίροι μας στην ΕΕ και γενικότερα, «θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις απειλές και κατά κύριο λόγω τις παραβιάσεις…εκδίδουν NAVTEX ή ΝΟΤΑ χωρίς να ενημερώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο ΠτΔ τόνισε ότι κάτω από απειλές και εκβιασμούς «δεν μπορεί να θεωρείται ότι γίνεται ένας ελεύθερος διάλογος. Συνεπώς θεωρώ ότι αν όντως είναι αυτό που λέει η Τουρκία ότι τάχα ενδιαφέρεται για λύση, θα πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις που αυξάνουν τη δυσπιστία μεταξύ των πολιτών ( Ε/κ και Τ/κ) αλλά αυξάνουν τις ανησυχίες των Ε/κ ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας», και εξέφρασε την ευχή να επικρατήσουν νηφάλιες σκέψεις και θα αποτραπούν οποιεσδήποτε ενέργειες που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διακοπή των συνομιλιών.

Ερωτηθείς αν με την ύπαρξη εγγυητριών δυνάμεων μπορεί να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα μιλήσω εντελώς ωμά, ο λόγος που έχουμε τα προβλήματα είναι γιατί είχαμε εγγυήτριες δυνάμεις που παρενέβαιναν». Και οι τρεις είχαν να διαδραματίσουν ρόλο στα όσα επακολούθησαν και στην κακή Ζυρίχη, και στα όσα επακολούθησαν. Επομένως, είπε, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, «δεν βλέπω το λόγο γιατί να χρειάζεται εγγυητές ή δικαιώματα παρεμβάσεων από τρίτους. Είμαι κάθετα εναντίον», υπογράμμισε και για πρώτη φορά τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα.

Σε ερώτηση πώς φαντάζεται την πρώτη μέρα μετά τη λύση, ο ΠτΔ είπε ότι για να αρχίσει να αποκαθίσταται το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών, την πρώτη μέρα ενδεχόμενα σημαίνει άμεση αποχώρηση του μέγιστου αριθμού των κατοχικών στρατευμάτων, άμεση επιστροφή περιοχών που δεν είναι κατοικημένες, να εφαρμοστούν οι θεσμοί και να είναι στη θέση τους έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει άμεσα το κράτος να λειτουργεί.

Ταυτόχρονα, είπε, μια μόνιμη ανησυχία που πρέπει να προβληματίσει είναι ότι η μη λύση δεν είναι η λύση. Η πάροδος του χρόνου δεν βοηθά σε αυτό που επιδιώκουμε, είπε και έφερε ως παράδειγμα τη σταδιακή αύξηση των εποίκων, τη μουσουλμανοποίηση των κατεχομένων. Εκείνο όμως που λέω είναι ότι ο χρόνος δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο να δεχθούμε μια λύση που δεν θα δίνει βιωσιμότητα και προοπτική στο κράτος. Επιδιώκουμε το διαχωριστικό στοιχείο να τερματιστεί», τόνισε και να ξαναέλθουν κοντά οι δύο κοινότητες και οι νέοι να έχουν επαφή.

Οικονομία – Διαφθορά - Αθλητισμός
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ακούει με προσοχή όσα οι νέοι προβάλλουν. Ανέφερε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπάρχουν αρκετοί νέοι πράγμα που αποδεικνύει ότι εμπιστεύεται τους νέους στη διακυβέρνησή του.

Ανέφερε ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι «οι πράξεις, οι παραλείψεις ή τα λάθη μας σας οδηγούν στην απαξίωση της πολιτικής ή και άρνηση συμμετοχής». Αυτό, είπε, είναι ίσως το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Εσείς οι νέοι μπορείτε να καθορίσετε την προοπτική για το μέλλον, εάν και εφόσον αποφασίσετε ότι θα συμμετέχετε ενεργά πλέον στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.

Μαθήτρια διερωτήθηκε πώς μπορεί να εμπιστευτεί τα χρήματά της σε κυπριακή τράπεζα όταν πριν από πέντε χρόνια, ο πατέρας της έχασε τα χρήματα τα οποία εργάστηκε σκληρά για 15 χρόνια, με τον Πρόεδρο να αναφέρει ότι για τον ίδιο αποτελεί ίσως από τις θλιβερότερες στιγμές αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας. Υπενθύμισε ότι το κράτος βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας με τη Λαϊκή να έχει λάβει ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του ύψους 9.6 δις ευρώ, ποσό αδιανόητο για το μέγεθος της τράπεζας. Η Τράπεζα Κύπρου, είπε, χρωστούσε μέσα στα λογικά πλαίσια και συνολικά οι τράπεζες χρωστούσαν 11.5 δις.
Στα δημόσια οικονομικά, τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους ήταν μόλις το ποσό που αντιστοιχούσε στις ανάγκες ενός μηνός ενώ είμαστε εκτός αγορών και δεν μας δάνειζε κανένας και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τρόπους που θα ήταν οι ολιγότεροι οδυνηροί για τους πολίτες, σημείωσε. Ο Πρόεδρος μίλησε για την απόρριψη της πρώτης απόφασης του Eurogroup από τη Βουλή, και αντί οι καταθέτες να χάσουν τους τόκους δύο χρόνων, πήγαμε σε 15 μέρες στη δεύτερη και κατά πολύ χειρότερη απόφαση, διότι με την πρώτη απόφαση θα εσώζετο η Λαϊκή και οι καταθέσεις όλων. «Δυστυχώς, η επιλογή των εύκολων αποφάσεων μέσω από συνθήματα οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις,» είπε.

Ο ΠτΔ μίλησε για ανάκαμψη, «έχουμε αναβαθμιστεί από διεθνείς οίκους αξιολόγησης κατά 12 μονάδες, είμαστε μια μονάδα μόλις από την επενδυτική βαθμίδα». Αναφέρθηκε επίσης σε αυστηρή πειθαρχία και εφαρμογή του προγράμματος αλλά και στη συμβολή των κομμάτων που υιοθέτησαν κάποια μέτρα ώστε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες, καθώς και στη θετική στάση συντεχνιών εργαζομένων και εργοδοτών.

Σε ερώτηση αν θα αποζημιωθούν αυτοί που επηρεάστηκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν θέλει να δώσει εύκολες υποσχέσεις. Όμως «δεν είναι κάτι που διαφεύγει της προσοχής μας και των μελετών μας είναι υποχρέωση. Ανάλογα με την πρόοδο της οικονομίας υπάρχουν κάποιοι σχεδιασμοί», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κίνητρα για τους σπουδασμένους νέους για να μην καταφεύγουν στη ξενιτειά, ο ΠτΔ είπε ότι από την πρώτη στιγμή των τραγικών αποφάσεων του Μαρτίου του 2013, υπήρξε άμεση εξαγγελία για να ανακτηθεί σταδιακά η αξιοπιστία του κράτους αλλά και η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των πιστωτικών μας ιδρυμάτων. Ως αποτέλεσμα, είπε, άρχισε σταδιακά η ανάκαμψη, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους αλλά και του τραπεζικού συστήματος με ξένες επενδύσεις και άρχισε να ανακάμπτει ο τομέας των οικοδομών.

Προσπαθούμε να προσελκύσουμε εταιρείες μέσα από φορολογικά κίνητρα, είπε, να εγκαταστήσουν τα κεντρικά τους γραφεία στην Κύπρο με αποτέλεσμα να εργοδοτηθούν νέοι επιστήμονες. Προοπτικές, ανέφερε, διανοίγονται και μέσα από την προσπάθεια να δούμε πώς προσελκύουμε τις start-up εταιρείες. Ανέφερε ότι ενθαρρύνονται τα πανεπιστήμια να αντλούν ευρωπαϊκά προγράμματα και να προσλαμβάνονται νέοι επιστήμονες και να σταματήσουμε τη μετανάστευση αξιόλογων ανθρώπων που έχουμε απόλυτη ανάγκη.

Σε ερώτηση για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη διαφθορά, ο Πρόεδρος διερωτήθηκε από το 1960 μέχρι σήμερα, «πότε προηγούμενα υπήρξε τόση μαζική αδιακρίτως δίωξη για φαινόμενα διαφθοράς που έχουν αποκαλυφθεί. Είπε ότι από την αρχή είχε πει ότι «δεν πρόκειται να ανεχθούμε οποιαδήποτε συγκάλυψη εγκλημάτων διαφθοράς. Και έχω την εντύπωση ότι το ετιμήσαμε στο ακέραιο. Ουδείς εξαιρέθηκε ανεξάρτητα από το πού πολιτικά ανήκει», είπε. Πρόσθεσε ότι «είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε άτεγκτοι. Κανείς δεν εξαιρείται από την ώρα που διαπιστώνεται ότι διέπραξε το όποιο αδίκημα εις βάρος της χρηστής διοίκησης ή καταχράστηκε την εξουσία του κλπ. Οι φυλακές σφύζουν από ζωή VIPs”.

Ερωτηθείς γιατί δεν δίδονται κονδύλια σε άλλα αθλήματα, όπως δίδονται στο ποδόσφαιρο, ο ΠτΔ είπε ότι ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ δεν έχει μειωθεί δραματικά έτσι ώστε να διαφοροποιηθεί η χορηγία στα άλλα αθλήματα.

Αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι να δοθούν τέτοιοι πόροι ώστε να υλοποιήσουμε περισσότερο τη στόχευση στο να καλλιεργήσουμε τον κλασσικό αθλητισμό.

Για το θέμα του πυρηνικού σταθμού Ακκουγιού και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που εγκυμονεί, ο Πρόεδρος ρωτήθηκε σε ποιες ενέργειες προβαίνει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα. Απάντησε ότι όντως η περιοχή είναι σεισμογενής και ανέφερε ότι έχουμε κάνει διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση αλλά δυστυχώς παρά το γεγονός ότι και οι Τ/κ έχουν τις ίδιες ανησυχίες, η Τουρκία εμμένει στον προγραμματισμό. Μίλησε για τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρειο Κορέα, παρά τις απειλές των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «κατά τον ίδιο τρόπο της Βορείου Κορέας, δυστυχώς, ενεργεί και η κυβέρνηση της Τουρκίας».

Σε ερώτηση αν διερωτήθηκε αν μέσω της διδασκαλίας της Ιστορίας έχει αναπτυχθεί μια αρνητική και «εχθρική» στάση έναντι των Τ/Κ, ο Πρόεδρος είπε ότι το θέμα είναι το πώς διδάσκεται η ιστορία, αν καλλιεργεί το μίσος ή να κάνει απλή αναφορά στα πραγματικά γεγονότα, χωρίς να καλλιεργεί την έχθρα και τη δυσπιστία.

Σημασία είναι να γίνεται αναφορά στα αίτια και γεγονότα για να αποφεύγονται τα λάθη. Παρά το λάθος της Βουλής για το θέμα του δημοψηφίσματος του 1950, δεν παύει να είναι ένα ιστορικό γεγονός. Απλά να γίνει η αναφορά αλλά την ίδια στιγμή να είναι αντικειμενική, χωρίς το στοιχείο της προπαγάνδας και καλλιέργειας μίσους ή εξτρεμισμού.

Ερωτηθείς για το ρόλο της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε θα πρέπει να δούμε πώς μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές κάνουμε τους πολίτες να νιώσουν ότι η Ευρώπη δεν είναι κάτι το ξένο.

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας και της κυβέρνησης για νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα ήταν ευχής έργον από την ώρα που υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα αν επιτυγχάνετο κάτι ανάλογο». Υπάρχουν ωστόσο κάποια προβλήματα, ένας διάλογος «δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν αντιλήψεις του παρελθόντος αλλά πιστεύω ότι έφθασε πλέον ο καιρός να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα στη διαφορετικότητα».

Σημειώνεται ότι ο πρώτος κύκλος των Debates Νέων με προσωπικότητες και θεσμούς του οργανισμού REACTION και της Τράπεζας Κύπρου, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος Αθηνά, ολοκληρώθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου σε μια αίθουσα γεμάτη με νέους ανθρώπους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε απαντήσεις στους νέους για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια στο νησί.

Στα debates δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν περισσότερα για τους θεσμούς αλλά και να απευθύνουν ερωτήσεις για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν σε κάποιο τομέα ή πρόβλημα. Στον πρώτο κύκλο συμμετείχαν 15 σχολεία και πέραν των 2000 νέων από τη Δημόσια & Ιδιωτική Μέση και Ανώτερη Εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία και υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Εκπαιδευτικός Συνεργάτης είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Send to Facebook

Κυπριακό

Συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε στη Νέα Υόρκη ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, κατά την οποία συζήτησαν το Κυπριακό. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο προγεύματος χθες στο Σπίτι της Τουρκίας, το οποίο ανακαινίζεται απέναντι από το κτίριο των ΗΕ. Στο λογαριασμό του στα μέσα...

19/09/2017 17:02

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας

Προς την κατεύθυνση της κρατικοποίησης οδεύει η Επιτροπή Σιτηρών, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα φέρει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή για το μέλλον της Επιτροπής, αφού προηγηθεί μια νέα διαβούλευση με τις αγροτικές οργανώσεις.

19/09/2017 16:04

Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Το πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εποπτείας της εφαρμογής της λύσης πρέπει να τα κάνουμε κεκτημένο και πρέπει η συνέχιση του διαλόγου να πραγματοποιηθεί με βάση αυτό το κεκτημένο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του επί του θέματος με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών...

19/09/2017 13:30

Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Τα κόμματα οφείλουν να επανέλθουν στη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ενώπιον της Βουλής για πλήρη αποκατάσταση των Ταμείων Προνοίας και να ζητήσουν τήρηση των υπεσχημένων δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο...

19/09/2017 13:29

Φειδίας Πηλείδης

Σε θέματα ανταγωνισμού απέδωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης την αρνητική δημοσιότητα που έδωσαν ξένα δημοσιεύματα στην παραχώρηση από την κυπριακή Κυβέρνηση διαβατηρίων ή υπηκοότητας με αντάλλαγμα τις επενδύσεις. Ταυτόχρονα, ο κ. Πηλείδης είπε ότι αν και "είμαστε σωστοί στον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα αυτό...

19/09/2017 12:31

Κυπριακό

Δεν αναμένει καμία νέα προσπάθεια στο Κυπριακό κατά τους επόμενους πέντε μήνες, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι κατά καιρούς γίνονται δηλώσεις από την ε/κ πλευρά με τις...

19/09/2017 12:17

Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας

Διαψεύδει η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο η ίδια δήλωσε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί δικαστικά, προκειμένου να ανακτήσει τα Ελγίνεια μάρμαρα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, η κ. Κονιόρδου υποστηρίζει ότι «όχι μόνο δεν είπε ή υπονόησε κάτι...

19/09/2017 08:49

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η ηγεσία της κυπριακής παροικίας, ολοκληρώθηκε η χθεσινή πρώτη μέρα της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Στο δείπνο παρακάθισε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Γενικής...

19/09/2017 08:08

Κυπριακό

Αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι η επανάληψη των τουρκικών θέσεων για λύση εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας την Δευτέρα στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στις εργασίες της 72ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης...

19/09/2017 07:07

Kοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου

Ισοπεδωτική, προσβλητική και απαξιωτική, χαρακτηρίζει η ανεξάρτητη συντεχνία εργαζομένων της Cyta (ΑΣΕΤ-Cyta) την τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου όπου εξετάστηκε η ετήσια έκθεση της ΕΥ για τον Οργανισμό. Την ισοπεδωτική αναφορά του Γενικού Ελεγκτή (ΓΕ) για...

19/09/2017 07:02

Ελλάδα

Συνεχίζεται, για περισσότερο από μία εβδομάδα, η οικολογική καταστροφή που συντελείται στον Σαρωνικό, μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στη Σαλαμίνα. Σήμερα η πετρελαιοκηλίδα έφτασε και στην περιοχή της Σαρωνίδας όπου το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) πραγματοποίησε...

19/09/2017 06:51

Πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Με μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες εναντίον του απάντησε σήμερα ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου σε σχέση με τη υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του με €1 εκατ. από την εταιρεία Focus. Μη παραδοχή στις κατηγορίες δήλωσαν σήμερα και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση...

18/09/2017 18:37

Back to Top