Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Μία στις πέντε γυναίκες στην Κύπρο θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας

Μία στις πέντε γυναίκες στην Κύπρο έχει υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μιλώντας ψες σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, και επικαλούμενος το «Mediterranean Institute of Gender Studies», σύμφωνα με το οποίο στην Κύπρο το θέμα της βίας κατά των γυναικών παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα καθώς καταγράφονται σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναικών και κοριτσιών, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι 28% των Κυπρίων γυναικών έχει υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο της, 82% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες και κορίτσια, ενώ υπήρξαν 30 δολοφονίες γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους τα τελευταία 10 χρόνια.

Τα στοιχεία αυτά, είπε ο Πρόεδρος, «αποτελούν ντροπή για την κοινωνία μας και συνιστούν ένα σήμα συναγερμού για μας», τονίζοντας πως «σε τέτοια φαινόμενα δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής».

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι με σκοπό τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Κύπρο, η Κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση σειρά νομοθετικών μέτρων που ρυθμίζουν την ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας, όπως είναι η παρενοχλητική παρακολούθηση και η αύξηση των προβλεπόμενων ποινών.

Ανέφερε ακόμα πως η Κύπρος τον Ιούνιο του 2015 έκανε το ιστορικό βήμα και υπέγραψε τη Διεθνή Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο μισθοδοτικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και στις διαφορές που παραμένουν και στην πολιτική, όπου οι γυναίκες είναι ακόμη μακριά από την ισότιμη συμμετοχή, αναγνωρίζοντας, όπως είπε, και το δικό του μερίδιο ευθύνης όσον αφορά τη συμμετοχή γυναικών είτε στο Υπουργικό Συμβούλιο είτε σε άλλα θεσμικά Σώματα της Πολιτείας.

«Έχουν καταβληθεί πολλές φορές προσπάθειες για να συμπεριληφθούν γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα. Θα πρέπει να πω πως το μόνο που συνάντησα είναι άρνηση. Όμως, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η προσπάθεια θα συνεχίσει θα εντατικοποιηθεί προκειμένου να επιτύχουμε αυτό που υπαγορεύει ακριβώς η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων» σημείωσε.

Επεσήμανε όμως πως είναι ένα πρόβλημα που διαχέεται ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκριτικά ωστόσο είναι προφανές, είπε, ότι υστερούμε σημαντικά καθώς οι γυναίκες αποτελούν το 33% των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι γυναίκες Ευρωβουλευτές αποτελούν το 36% του Ευρωκοινοβουλίου. Στην Κύπρο, η γυναικεία εκπροσώπηση στη Βουλή ανέρχεται μόλις στο 11%, ενώ στην Ευρωβουλή το 16,6 % της κυπριακής εκπροσώπηση είναι γυναίκες. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η γυναικεία εκπροσώπηση φτάνει στο 18%.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τις γυναίκες να στηρίξουν τη γυναικεία παρουσία στα ψηφοδέλτια των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο και δεν περιορίζεται στη συμμετοχή γυναικών στην πολιτική, προσθέτοντας ότι θα πρέπει, για παράδειγμα, να μας απασχολήσει γιατί απουσιάζουν οι γυναίκες από τομείς με υψηλές αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα.

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του ιδίου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη για σύσταση Δικοινοτικής Επιτροπής για την Ισότητα των Δύο Φύλων, η οποία, όπως είπε, δραστηριοποιείται αρκούντως ενεργά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και εάν και εφόσον έχουμε το συντομότερο λύση, να λειτουργεί (η Επιτροπή) ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζονται και στις δύο κοινότητες.

Στο νέο στρατηγικό σχέδιο για την ισότητα των ανδρών και γυναικών 2014-2017, στο οποίο συνοψίζεται η εθνική στρατηγική της Κυβέρνησης, αναφέρθηκε σε ομιλία της η Επίτροπος για την Ισότητα των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου.

Το Σχέδιο, σημείωσε, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών, δεδομένου ότι πέραν από τη στοχοθέτηση και προγραμματισμό δράσεων, θα συμβάλει στον ενδοτμηματικό και διατμηματικό προγραμματισμό των δράσεων, θα συμβάλει επίσης στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης των δράσεων αυτών.

Οι έξι βασικοί στόχοι προτεραιότητας που συνοψίζονται στο στρατηγικό σχέδιο αφορούν την αποτελεσματική προώθηση ισότητας των φύλων συμπεριλαμβανομένης και της διοικητικής μεταρρύθμισης, τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα ευθύνης και αποφάσεων, την εξάλειψη, αντιμετώπιση και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και την εξάλειψη της φτώχειας, και την εξάλειψη των στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων.

«Τα έμφυλα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις είναι ένα μεγάλο ζήτημα που αποτελεί τη μεγαλύτερη συμπληγάδα στην ανέλιξη των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» είπε η κ. Αντωνίου.

Η Επίτροπος σημείωσε ότι η πολιτεία και τα οργανωμένα σύνολα πρέπει να δρουν συμπληρωματικά και εξήρε ως σημαντικό και ουσιώδες το έργο και την προσφορά των γυναικείων συνδικαλιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε κουλτούρα ισότητας και συλλογική συνείδηση και πως στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να είναι η νέα γενιά.

Η κ. Αντωνίου είπε επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2017, η υλοποίηση προγράμματος που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για τη διενέργεια δράσεων που θα συμβάλουν στην προώθηση της οικονομικής ανεξαρτησίας τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών και ιδιαίτερα της συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Send to Facebook

Νεκρός Ρώσος τουρίστας

Δεύτερος πνιγμός σήμερα στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου. Νεκρός ανασύρθηκε από παραλία στον Πρωταρά τουρίστας από την Ρωσία. Πρόκειται για 67χρονο άντρα, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός γύρω στις 5:00 το απόγευμα, από κεντρική παραλία στον Πρωταρά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 67χρονος εντοπίστηκε να επιπλέει αναίσθητος...

22/09/2019 20:26

Απάντηση στην έκκληση του Υπουργού

Δεν είναι η ΟΕΛΜΕΚ που ανεβάζει τους τόνους, αλλά άλλοι τους ανεβάζουν με τη ρητορική που αναπτύσσουν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας. Αναφορικά με σημερινές δηλώσεις στην Πάφο του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς...

22/09/2019 17:30

Απάντηση στην ομιλία Αναστασιάδη στο Λονδίνο

Ο κ. Αναστασιάδης να εξηγήσει στον ΓΓ τί δεν αποδέχεται, αναφέρει ο Μουσταφά Ακιντζί σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook «Η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή (των Τ/κ στις αποφάσεις) είναι πλέον παράμετροι των ΗΕ και σίγουρα μεταξύ των συγκλίσεων του παρελθόντος. Ο Αναστασιάδης πρέπει να...

22/09/2019 17:26

Τέθηκαν υπό κράτηση

Υπό τετραήμερη κράτηση τέθηκαν σήμερα τέσσερα άτομα, δύο γυναίκες 41 και 43 ετών και δύο άντρες 21 και 30 ετών, μετά που στην κατοχή τους εντοπίστηκε ποσότητα ναρκωτικών ουσιών. Συνελήφθη επίσης 26χρονος όταν βρέθηκαν στο σπίτι του υπό καλλιέργεια φυτά κάνναβης. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας...

22/09/2019 14:28

Ναρκωτικά και μπαράζ συλλήψεων

Μέλη της Αστυνομίας (ΥΚΑΝ, ΤΑΕ, Κλάδος Ανιχνευτικών Σκύλων), διεξήγαγαν σήμερα το πρωί, συντονισμένη επιχείρηση, κατά την οποία ερευνήθηκαν βάσει δικαστικών ενταλμάτων, υποστατικά και οχήματα στην επαρχία Λεμεσού. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σε υποστατικό, το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, εντοπίστηκαν ένας 30χρονος...

22/09/2019 08:33

Για την κατάσβεσή της επιστρατεύθηκε ένα πυροσβεστικό όχημα

Δύο δεκάρια ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση κατέκαψε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα, στην περιοχή του αεροδρομίου Πάφου. Σύμφωνα με την πυροσβεστική και την αστυνομία, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στην 13:20 στην περιοχή του αεροδρομίου κατακαίγοντας δύο δεκάρια ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση. Η φωτιά κατασβέστηκε...

21/09/2019 17:57

Υπ. Εσωτερικών:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Επισκοπειό, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Κ.ΕΝ.Θ.Ε.Α.), στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Ο Υπουργός Εσωτερικών, στο χαιρετισμό του είπε ότι το ΚΕΝΘΕΑ, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του...

21/09/2019 15:45

Γενικός Εισαγγελέας

Εκκρεμούσης της εκδίκασης των εφέσεων των πρωτόδικων αποφάσεων αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα, δεν επιτρέπεται να γίνονται δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες δυνατόν να θεωρηθούν ότι επηρεάζουν την έκβαση των υποθέσεων ή ασκούν πίεση επί του Δικαστηρίου, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας...

21/09/2019 13:15

ΠτΔ

Για το Λονδίνο αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου θα έχει συναντήσεις, πριν μεταβεί για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, την οποία θα προσφωνήσει την Πέμπτη, ενώ στο περιθώριο θα έχει επαφές με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αρχηγούς και αξιωματούχους κρατών ή κυβερνήσεων που συμμετέχουν στην συνέλευση. Σύμφωνα...

21/09/2019 12:48

Πρόεδρος της Βουλής

Οφείλουμε ως Πολιτεία, να στεκόμαστε δίπλα στους αθλητές μας με αγάπη και θαυμασμό, κυρίως όταν πρόκειται για άτομα με αναπηρία, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. «Θέλω να γνωρίζουν ότι ηθικώς και ψυχολογικώς είμαστε δίπλα τους, όπως πιστεύω είναι και όλος ο κυπριακός λαός» είπε χαρακτηριστικά.

21/09/2019 12:43

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το θαλασσοτεμάχιο 7 αποτελεί μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού...

20/09/2019 13:45

Kαθοδόν προς Ν.Υ.

Αναχωρεί αύριο για το Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και από εκεί θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Συνέλευσης.   Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου...

20/09/2019 13:26

Back to Top