Σχέσεις Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων
Παράδειγμα συνεργασίας Ε/κ και Τ/κ η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιστική Κληρονομιά

Παράδειγμα προς μίμηση για την επιτυχή συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων αποτελεί η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία. Θεματοφύλακες οι επικεφαλής της Επιτροπής, ο Ελληνοκύπριος Τάκης Χατζηδημητρίου και ο Τουρκοκύπριος Αλί Τουντζάι.

Δύο άνθρωποι από δύο διαφορετικές γενιές, έχοντας αποκτήσει την εμπειρία και με δίψα για δουλειά και συνεργασία, κατάφεραν να κάνουν την Επιτροπή γνωστή και να την καταξιώσουν – εξού και έχουν επιλεγεί και περιλαμβάνονται μεταξύ των 47 φετινών προτάσεων για να τιμηθούν με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2015 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιδεικνύοντας αξιοζήλευτο έργο, ηγούνται της Τεχνικής Επιτροπής που απαρτίζεται από ανθρώπους και από τις δύο κοινότητες με στόχο τη διάσωση και συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι κοινή για όλους. Η Επιτροπή έχει στο ενεργητικό της αριθμό έργων που έχουν ολοκληρωθεί και στις δύο πλευρές ενώ πολλά φιλόδοξα έργα συνεχίζονται ή προγραμματίζονται.

Σε συνέντευξή τους στο ΚΥΠΕ, Χατζηδημητρίου και Τουντζάι μοιράζονται το όραμά τους καθώς και τις σκέψεις τους για το πώς η επιτροπή κατάφερε να είναι τόσο αποτελεσματική.

Ερωτηθείς για το λόγο που η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά είναι ένα από τα παραδείγματα επιτυχημένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Χατζηδημητρίου απάντησε:
“Αφήσαμε πίσω το συγκρουσιακό κλίμα που υπήρχε σε ό,τι αφορά την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και είπαμε ότι χωρισμένοι καταστρέψαμε ή αφήσαμε να καταστραφεί (η πολιτιστική κληρονομιά), ενωμένοι θα εργαστούμε για τη διάσωση και συντήρηση της. Είπαμε ακόμη ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι κοινή για όλους τους Κυπρίους, είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού που οφείλουμε από κοινού να διασώσουμε και να προστατέψουμε. Οι αρχές αυτές έγιναν πράξη και δοκιμάστηκαν με επιτυχία στα μνημεία που μέχρι στιγμής συντηρήσαμε, εκκλησίες, τζαμιά, μεσαιωνικά μνημεία και άλλα μνημεία αρχαιολογικής σημασίας.”

Ο Αλί Τουντζάι αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. “Ο πιο σημαντικός είναι ότι δημιουργήθηκε εμπιστοσύνη και μεταξύ των μελών μας. Επίσης, δεν προσπαθούμε να υπερισχύσουμε ο ένας του άλλου ή να επιβάλουμε τη γνώμη μας. Και φυσικά, έχουμε κοινό όραμα για τα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν τα βλέπουμε μονάχα ως μνημεία των Ε/κ ή των Τ/κ αλλά ως η κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν βλέπουμε τα μνημεία ως πέτρες και κτίρια αλλά γνωρίζουμε ότι έχουν μοναδική αξία στους ανθρώπους. Η υποστήριξη των ηγετών και των θεσμών από τις δύο πλευρές θα πρέπει να σημειωθεί ως ακόμη ένας λόγος για την επιτυχημένη εργασία της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά”, είπε.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν και οι δύο ότι έχουν αλλάξει στα χρόνια που εργάζονται μαζί. Ερωτηθείς αν η συνεργασία στην Επιτροπή τους έχει κάνει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το Κυπριακό και τις δύο κοινότητες, ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Αλλάξαμε πρώτα εμείς οι ίδιοι. Βρήκαμε τη γλώσσα της συνεννόησης, της ειλικρινούς ανταλλαγής απόψεων, της αλληλογνωριμίας πάνω σε προσωπικό επίπεδο. Μάθαμε ο ένας την ιστορία του άλλου και οικοδομήσαμε κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Εργαστήκαμε συστηματικά χωρίς μεγάλα λογία και χωρίς παραπομπή στον τελικό στόχο. Το βλέμμα μας πάντα στραμμένο στο επόμενο βήμα. Όταν διαπιστώναμε προβλήματα, δεν κηρύσσαμε αδιέξοδο, ούτε τα θεωρούσαμε σημεία αξεπέραστης διαφοράς. Αντίθετα αφήναμε πάντα ανοικτό το δρόμο για περαιτέρω συζητήσεις. Όταν διαπιστώναμε ότι κάποια ζητήματα ήταν πέραν των δυνάμεων μας, βρίσκαμε εναλλακτικές προτάσεις ώστε να μένει ο δρόμος πάντοτε ανοικτός”.

Και ο κ. Τουντζάι αναγνωρίζει ότι έχει αλλάξει ο τρόπο σκέψης. “Ως Τεχνική Επιτροπή, επισκεπτόμαστε πολλούς χώρους και κάνουμε επαφές με ένα μεγάλο φάσμα της κοινωνίας σ` όλο το νησί. Μέσω αυτών των επαφών, μαθαίνουμε για τον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής και το πώς σκέφτεται η κάθε κοινότητα. Εκτός από τα κοινά μας σημεία, μαθαίνουμε και για τις διαφορές μας οι οποίες μπορεί και να θεωρηθούν ότι μας εμπλουτίζουν. “Πιστεύω”, συνέχισε, ότι μέσω αυτής της διαδικασίας “μπορούμε να κατανοούμε καλύτερα την άλλη κοινότητα”.

Και τί είναι αυτό που τους ενώνει; “Το γεγονός ότι ανήκουμε και οι δύο σε αυτό το νησί και η πεποίθησή μας ότι είμαστε συνιδιοκτήτες. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ο παράγοντας που μας ενώνει”, σημειώνει ο κ. Τουντζάι.

Ο κ. Χατζηδημητρίου συμπληρώνει: “Η αγάπη για την Κύπρο που δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Το όραμα μιας ειρηνικής πολιτισμένης Κύπρου με την ανάδειξη του πλούτου της πολιτιστικής της κληρονομιάς μας ενώνει, καθώς και ένα γερό υπόβαθρο για την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό. Όχι μόνο τα μνημεία αλλά και οι άνθρωποι είμαστε πολιτιστική κληρονομιά με ότι κοινό έχουμε αλλά και με τα διαφορετικά στοιχεία που ο καθένας κουβαλάει. Όλα μαζί, άνθρωποι και μνημεία, συνιστούν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Κύπρου. Μας ενώνουν και άλλα πολλά. Η αναγνώριση του κοινού πόνου και της κοινής ελπίδας για μια ειρηνική Κύπρο για τα παιδιά μας”.

Οι κύριοι Τουντζάι και Χατζηδημητρίου αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν προβλήματα σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο και σημειώνουν ότι η υποστήριξη των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του έργου της Επιτροπής.

“Ό,τι κάνουμε είναι απλά το άνοιγμα ενός δρόμου, μιας διαδικασίας για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτά τα λίγα που γίνονται μας βάζουν αντιμέτωπους με την πραγματικότητα και τα πόσα πολλά που υπολείπεται να γίνουν. Προσπαθούμε να περάσουμε μέσα από τις συμπληγάδες του κυπριακού προβλήματος. Με την επίλυσή του θα απελευθερωθούν δυνάμεις που θα μεγιστοποιήσουν το έργο που σήμερα γίνεται. Ας ελπίσουμε ότι με τις συνομιλίες που άρχισαν και με το νέο πνεύμα που χαρακτηρίζει τους συνομιλητές , Αναστασιάδη και Ακιντζί, η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς θα είναι η πρώτη που θα επωφεληθεί”, αναφέρει ο κ. Χατζηδημητρίου.

Προσθέτει ότι την Τεχνική Επιτροπή αποτελούν μέλη που διόρισαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. “Ό,τι μέχρι στιγμής έχουμε επιτύχει οφείλεται στην υποστήριξη και την κατανόηση που είχαμε από τους ηγέτες που παρακολουθούν και στηρίζουν το έργο της. Ως ελληνοκυπριακή πλευρά οφείλουμε πολλά στον εκπρόσωπο του Προέδρου που εποπτεύει τις ΤΕ Αντρέα Πιρίσιη”.

“Δεν έχουμε πολιτικά ή τεχνικά προβλήματα. Οι ηγέτες των δύο πλευρών και τα πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν το έργο μας. Επίσης, πολλοί Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι εμπειρογνώμονες συμπληρώνουν τις προσπάθειές μας σε εθελοντική βάση. Μερικές φορές πιστεύω ότι κύριο εμπόδιο είναι η υπερφιλοδοξία μας. Επειδή θέλουμε να επιτύχουμε πολλά με ελάχιστους πόρους”, προσθέει ο κ. Τουντζάι.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, η ΤΕ έχει ολοκληρώσει 12 έργα που ανέλαβε σε ολόκληρο το νησί. Επιπλέον, έχουν, είπε ο κ. Τουντζάι, ολοκληρώσει την έρευνα για έξι μνημεία στα οποία θα αρχίσουν έργα συντήρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής ετοιμάζουν άλλα έργα για συντήρηση στο μέλλον.

¨Η ευθύνη μας είναι τεράστια και αναγνωρίζουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε για όλα τα μνημεία που χρειάζονται επείγον συντήρηση και υποστήριξη”, είπε ο κ. Τουντζάι. Ωστόσο, “πιστεύουμε ότι ανοίγουμε τα κανάλια συνεργασίας στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ελπίζω ότι η συνεργασία για την Πολιτιστική Κληρονομιά στην Τεχνική Επιτροπή θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους τομείς στην Κύπρο.
Ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε στα έργα που είτε έχουν συμπληρωθεί είτε ευρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης:

Απόστολος Αντρέας
Άγιος Αυξέντιος στην Κώμη Κεπήρ
Τζαμί Μουσταφά Πασιά  Αμμόχωστο
Πύργος του Οθέλλο στην Αμμόχωστο
Χαμάμ . Κάτω Πάφος
Τζαμί , Ευρέτου
Παναγία Μελανδρύνα Καλογραία
Εκκλησία της Παναγίας στο Τραχώνι Κυθραίας
Τζαμί , Δένεια
Προφήτης Ηλίας , Φιλιά
Άγιος Νικόλαος Συριανοχώρι
Τσερκέζ Τζαμί.

Έργα υπό μελέτη ή που πρόκειται να αρχίσουν σύντομα:
Πύλη Ξηράς Ραβελίν , Αμμόχωστος
Οχυρό Μαρτινέγκο Αμμόχωστος
Βενετσιάνικα τείχη μεταξύ Πύργου του Οθέλλου και Οπλοστασίου
Υδραγωγείο και νερόμυλος στη Χρυσοχού
Άγιας Παντελεήμονας , Μύρτου.
Πλοίο Κερύνειας
Προγραμματισμός για έργα που θα προωθηθούν στο άμεσο προσεχές μέλλον:
Άγιος Φίλων , Ριζοκάρπασο
Άγιος Γεώργιος, Αφέντρικα, Ριζοκαρπασο
Αφέντρικα , αρχαιολογικός χώρος , Ριζοκάρπασο
Αγία Τριάδα, Ριζοκάρπασο
Άγιος Σέργιος, Νέτας
Αγία  Άννα , Αμμόχωστος
Αγίας Μαρίας , Αμμόχωστο
Χασάν Αγά . Λουτρά. Πάφος
Μιναρές του Μεγάλου Τζαμιού στην Πάφο
Οθωμανικός νερόμυλος στα Βρέτσια
Εκκλησία της Παναγίας .Άσσια
Αρχάγγελος Μιχαήλ , Λευκόνοικο
Άγιος  Ανδρόνικος Κυθραία
Άγιος Αρτέμον ή Άγιος Γεώργιος, Αφάνεια, Ορνίθι

Επιπλέον, ανέφερε, η ΤΕ προχώρησε σε επεμβάσεις με χαμηλό κόστος σε άλλα 20 μνημεία.

Κληθείς να στείλει το μήνυμά του στις δύο κοινότητες για να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά, ο κ. Χατζηδημητρίου μίλησε για “νέο όραμα αμοιβαιότητας στην πολυμορφία. Μια πολυπολιτισμική Κύπρο όπου ο κάθε Κύπριος θα μπορεί να καταθέτει τη δική του δημιουργική προσφορά και όπου όλοι μαζί θα είμαστε ο ένας υπερήφανος για τον άλλο”.

“Η σχέση μας στην Τεχνική Επιτροπή είναι το κοινό μας μήνυμα στις δύο κοινότητες. Πιστεύω ότι είμαστε το παράδειγμα για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν μαζί οι δύο κοινότητες. Μόνο μέσω ισότιμης συνεργασίας, εμπιστοσύνης και εργασία για το κοινό καλό των δύο κοινοτήτων θα μπορούμε να εργαστούμε μαζί για το κοινό όφελος. Η συνεργασία είναι το κύριο κλειδί για να έρθουμε πιο κοντά”, συμπλήρωσε ο κ. Τουντζάι.

Για το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι “Αποτελεί μια αναγνώριση του έργου της Τεχνικής Επιτροπής που ελπίζουμε να μας βοηθήσει στο να γίνουμε αποδοτικότεροι στο μέλλον”.

Ο κ. Τουντζάι είπε ότι το βραβείο δεν δίνεται μόνο στους δύο επικεφαλής – δίδεται σε όλα τα μέλη και εμπειρογνώμονες που εργάζονται μαζί μας. “Θα πάρουμε αυτό το βραβείο εκ μέρους των συναδέλφων μας. Αναγνωρίζουμε ότι χωρίς τη στήριξη των εμπειρογνωμόνων μας, δεν μπορούμε να επιτύχουμε. Τους ευχαριστώ όλους”, κατέληξε.

Ιστορικό
Στις 21 Μαρτίου 2008, μετά από απόφαση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αποφασίστηκε η σύσταση αριθμό τεχνικών επιτροπών, η οποία περιελάμβανε την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Η επιτροπή απαρτίζεται από πέντε άτομα από κάθε κοινότητα και επικεφαλής τους Αλί Τουντζάι και Τάκη Χατζηδημητρίου με εντολή την προστασία της πλούσιας και πολυποίκιλης πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Μετά από σχετική μελέτη για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου που έγινε με τη στήριξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) Συνεταιρισμός για το Μέλλον (PFF) και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2010, καταρτίστηκε λίστα με 2.300 χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς και κατάλογος με 121 χώρους με τεχνική αξιολόγηση, την κατάστασή τους και τα κόστη για επιδιόρθωση. Αποφασίστηκε η άμεση επιδιόρθωση 10 μνημείων.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Πάφος

Οδήγησαν διπλοκάμπινο αυτοκίνητο πάνω σε μηχάνημα ΑΤΜ τραπεζικού ιδρύματος με στόχο προφανώς να το σπάσουν και να αρπάξουν τις χιλιάδες ευρώ που ήταν αποθηκευμένα μέσα του.   Παρά τις ζημιές που προκάλεσαν ωστόσο στο μηχάνημα, ο απώτερος στόχος τους δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τη σκηνή...

20/02/2019 12:23

Χειροπέδες στον πατέρα

5 μηνών βρέφος φέρεται να υπέστη ρήξη παρθενικού υμένα, όπως διαφάνηκε κατόπιν εξέτασης την οποία διενήργησε η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου χθες. Το συγκλονιστικό εύρημα ήρθε στο φως μετά που η μητέρα είχε πάρει το βρέφος για εμβόλιο στον παιδίατρο, στον οποίο και ανέφερε ότι παρατήρησε κάτι στο παιδί που της προκάλεσε προβληματισμό....

20/02/2019 11:12

Ομόφωνη απόφαση

Έτοιμος για διάλογο με όλα τα μέρη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, είναι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος σε χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) αποφάσισε ομόφωνα ότι εξακολουθεί να πιστεύει στις πάγιες θέσεις του για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και θα συνεχίσει να διεκδικεί τις προϋποθέσεις...

20/02/2019 10:41

Ως κατ΄επιλογήν υποψήφιο Ευρωβουλευτή

Ο Λουκάς Φουρλάς είναι ο κατ΄επιλογήν υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από τη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος. Με βάση το καταστατικό του ΔΗΣΥ, το ψηφοδέλτιο του κόμματος, μετά τη διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων της περασμένης Παρασκευής...

19/02/2019 21:21

Έπεσε νεκρός στο χωράφι του

Ενας 69χρονος έχασε σήμερα τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από ντεπόζιτα νερού. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 14.20, ο Περικλής Περικλέους, 69 ετών, τέως από Καρπασία και τώρα στο Γέρι, βρισκόταν στη εξοχική του κατοικία στον Κάτω Δρυ και ασχολείτο με την επιδιόρθωση ντεπόζιτου νερού, βάρους ενός τόνου, το οποίο βρισκόταν δίπλα...

19/02/2019 21:01

Αστυνομικοί εξουδετέρωσαν τον δράστη

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Τρίτης στη Μασσαλία, όταν ένας άντρας μαχαίρωσε τέσσερα άτομα στην οδό La Canebière. Σύμφωνα με την εφημερίδα the La Provence, οι αστυνομικοί τον εξουδετέρωσαν πυροβολώντας εναντίον του. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα του δράστη. Η περιοχή έχει αποκλειστεί και η αστυνομία συνιστά...

19/02/2019 20:58

Ενώπιον της λεγόμενης Βουλής

Δεν απορρίπτει τίποτα, αλλά το πλαίσιο (λύσης) είναι συγκεκριμένο, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί χαρακτηρίζοντας υπερβολικό και άδικο να λέγεται γι' αυτόν ότι υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα και ο ίδιος τα απορρίπτει. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δηλαδή, δεν έχει σχέση με το να απορρίπτω εγώ κάτι αλλά με τις πραγματικότητες στο κόσμο»,...

19/02/2019 20:03

Καθηλωμένος πολιτικά ο φάκελος

Νέες νομικές μάχες θα δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία για το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού, αυτή τη φορά για να αποτραπεί η απώλεια του κοινοτικού σήματος που κατέχει, αφού αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τρεις αιτήσεις για διαγραφή του, όπως αναφέρθηκε από τη Νομική Υπηρεσία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας. Μετά την απώλεια του...

19/02/2019 16:03

Υπ.Υγείας

Κάποια  μέλη της ηγεσίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου δεν θέλουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, για τους δικούς τους λόγους και αυτό φαίνεται από τη σημερινή παραίτηση μέλους τους, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος κάλεσε την ιατρική κοινότητα να αξιολογήσει όλα τα δεδομένα. Σε δηλώσεις...

19/02/2019 13:50

Πρωτάθλημα Cyta

Το πρώτο τέρμα του Ιβάν Τρισκόφσκι της ΑΕΚ σε βάρος του ΑΠΟΕΛ έχει αναδειχτεί ως το καλύτερο της 21ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Cyta.Το τέρμα του Ουντόζι της ΕΝΠ σε βάρος της Πάφος και το τέρμα του Αντόνια της ΑΕΛ σε βάρος της Νέας Σαλαμίνας, συμπληρώνουν την τριάδα των καλύτερων τερμάτων της αγωνιστικής, όπως έχουν επιλεγεί...

19/02/2019 12:06

Για κατάθεση μετά την καταγγελία της Ανόρθωσης

Την πύλη του Αρχηγείου πέρασε στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Ανόρθωσης Ανδρέας Παντελή ώστε να δώσει κατάθεση σε σχέση με την επιστολή-καταγγελία της Ανόρθωσης κατά ΚΟΑ και Ανδρέα Μιχαηλίδη. Ο κύριος Παντελή αναμένεται ότι θα κληθεί να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με τα όσα η Ανόρθωση καταλογίζει μέσω της επιστολής της στον Κυπριακό...

19/02/2019 10:24

«Φωνές» αντιπολίτευσης στην Τουρκία…

"Ούτε ένας κουβάς πετρέλαιο" δεν βρέθηκε από τις έρευνες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει βουλευτής της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ερώτησή του προς τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ τον οποίο καλεί να απαντήσει πόσα χρήματα έχει ξοδέψει μέχρι τώρα η τουρκική κυβέρνηση για τα τρία πλοία που...

19/02/2019 09:41

Back to Top